Vijanden van goed slapen

 

Slapen is iets wat in theorie heel makkelijk lijkt en wat wij sinds onze geboorte allemaal al kunnen. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het soms lijkt om echt goed te slapen. We worden blootgesteld aan zoveel dingen, maken ons zorgen over vanalles en zo lijken er steeds meer boosdoeners te komen die er voor zorgen dat we toch niet zo goed slapen, moeilijk in slaap komen, moe wakker worden en niet door kunnen slapen.

Ik heb ook periodes gehad waarin ik veel minder goed sliep en nu heb ik nog steeds wel van die nachten. Soms is het voor mij onverklaarbaar waarom dit zo is en op andere momenten is het heel duidelijk en kan ik het soms direct verhelpen. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk en zorgt ervoor dat we dingen kunnen verwerken en overdag goed kunnen functioneren. 

slapen
Bron

De oorzaken van slecht slapen kunnen ingewikkeld zijn en zijn soms niet zo makkelijk op te lossen, maar er kunnen ook factoren spelen die je zonder veel moeite kunt stoppen of weghalen. De onderstaande lijst met vijanden voor een goede nachtrust kan je helpen om hier meer inzicht in te krijgen.

Piekeren
Piekeren is een van de grootste boosdoeners om niet goed in slaap te kunnen komen. We maken ons vaak zorgen over van alles en dit kan de hele nacht doorgaan. Vermoeidheid kan er ook voor zorgen dat we niet alles even helder meer zien en dat we in cirkeltjes gaan denken. Dingen worden uitvergroot en we blijven er maar over nadenken en de zorgen nemen alleen maar toe. Niet heel handig als je eigenlijk het liefste wil slapen. Je kunt jezelf gek maken met die gedachtes en soms is dat ook gewoon even zo en lukt het je niet om dit te veranderen maar het komt genoeg voor dat we piekeren terwijl dat misschien wel niet nodig is (in ieder geval niet op dat moment). Wat kan helpen is om voordat je gaat slapen even je hoofd leeg te maken. Plan bijvoorbeeld voor jezelf een piekerkwartiertje in en schrijf al je gedachtes op. Hierdoor kun je het soms sneller loslaten. Erover praten met iemand kan er ook voor zorgen dat je je er wat meer los van kunt maken.

Gezondheidsproblemen
Wanneer ik me niet lekker voel slaap ik ook niet goed. Als ik bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijk ben of verkouden ben kan ik vaak moeilijk in slaap komen. Vaak gaat ziek zijn al gepaard met vermoeidheid en dat wordt versterkt waardoor je niet goed slaapt.

Alcohol en drugs
Alcohol en drugs zorgen kunnen er ook voor zorgen dat slapen wat moeizamer gaat en dat je daar problemen door krijgt. Soms kan het helpen bij het inslapen maar zorgt het er voor dat je onrustig slaapt of 's nachts wakker wordt. Daarnaast kan slecht slapen ook weer leiden tot alcohol en drugs gebruik.

Cafeïne
Ook cafeïne houdende dranken zijn een boosdoener voor onze nachtrust. Denk maar eens aan koffie of cola. Het is aan te raden dit niet te drinken op de avond en al helemaal niet als je al slaapproblemen hebt of als je bijvoorbeeld veel piekert. Als je bijvoorbeeld moet leren voor een tentamen en wakker moet blijven, lijkt het soms logisch om dan nog maar een extra kop koffie of een glas cola te drinken, maar juist met tentamens e.d. Is het belangrijk dat je wel goed slaapt. Het is dus beter om dat dan ook te vermijden en desnoods wat eerder te gaan slapen om uiteindelijk uitgerust wakker te worden.

slapen
Bron

Licht buiten
In de zomer wordt slapen ook nog weleens belemmerd doordat het snel licht wordt en lang licht blijft. Zeker als je het liefste vroeg naar bed gaat. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor donkere gordijnen of slapen met een oogmaskertje op.

Licht in de kamer
Er kunnen in een slaapkamer heel wat stoorzenders zijn wat licht betreft. Het licht van je telefoon, de digitale wekker, het beeld van de dvd speler, etc. Dit zijn allerlei dingen die er voor kunnen zorgen dat je wakker wordt of niet goed kunt slapen.

Omgevingsgeluiden
Hetzelfde geldt voor omgevingsgeluiden. Die kunnen behoorlijk storend zijn en soms heb je zelfs niet eens door dat dat hetgeen is dat je wakker houdt. Een tikkende klok, het gesnurk van je partner, geluiden buiten, maar ook een elektronisch apparaat kan bijvoorbeeld een lichte piep geven waardoor je hersenen constant geactiveerd zijn.

Internet en TV
Vlak voordat je gaat slapen tv kijken of op de computer zitten is ook een boosdoener voor een goede nachtrust. Hierdoor ben je constant de laatste indrukken aan het verwerken en het felle licht draagt er ook niet op een positieve manier aan bij. In deze blog kun je ook lezen over nachtrust en internet

Veel te verwerken
Na een drukke dag of een dag met veel nieuwe indrukken kan het lastig zijn om in slaap te komen en goed door te slapen. Je hebt dan veel te verwerken en je gedachten gaan dan misschien nog alle kanten op. Daarom is het voor het slapen ook goed om nog even een momentje voor jezelf te hebben waardoor je nog wat dingen kunt verwerken.

Slechte kamertemperatuur
Ook de temperatuur van je kamer speelt een rol. Ik vind het altijd fijn om lekker weg te kunnen kruipen in mijn dekens. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Dit verklaart waarschijnlijk wel waarom het soms in de zomer zo lastig is om in slaap te komen en soms kan doorslapen ook een probleem zijn als het warmer of kouder is in de slaapkamer.

meisje
Bron

Ruzie
Dingen waar ik ook vaak niet goed van slaap zijn ruzies. Als ik ruzie heb met mijn vriend, een vriendin of wie dan ook dan kan dat mij heel erg bezig houden. Soms ben ik boos, machteloos of snap ik het niet en probeer ik er over na te denken en dit kan mij dan wakker houden. Het is daarom ook verstandig om ruzies uit te praten voordat je naar bed gaat. Dit zorgt er ook voor dat je fijner wakker wordt. 

Eten en drinken
Wanneer je een volle blaas hebt of net hebt gegeten is het in slaap vallen soms ook wat moeilijker. Maar hetzelfde geldt voor als je juist dorst of honger hebt. Zorg voor een goede balans hierin voordat je naar bed gaat.

Angst
Angst. Je zorgen maken over dingen en bang zijn kan er voor zorgen dat je maar blijkt piekeren en in rondjes blijft denken. Je hebt een bepaalde angst voor iets en door er zoveel mee bezig te zijn wordt de angst groter en ben je uiteindelijk misschien zelfs bang om bang te worden. Het kan ervoor zorgen dat je wakker blijft en dat je je uiteindelijk daar misschien ook nog zorgen over gaat maken.

Zeurende huisdieren en muggen
Wat ook echt een factor is waar ik slecht van slaap is zeurende huisdieren die aan de deur krabben, mijn katten doen dat 's morgens vaak als ze honger hebben. Maar ik vind muggen nog veel vervelender.

Slecht weer
Ik vind het heerlijk om te gaan slapen als het heel hard regent. Niet perse omdat ik dan zo goed slaap, maar omdat ik het een heel gezellig geluid vind. Er zijn mensen die juist niet goed slapen wanneer het regent. Het kan afleidend en storend zijn waardoor je alleen maar daar mee bezig bent. Wanneer het heel hard waait of onweert kan ik niet goed slapen. Ik vind onweer best eng dus dan ben ik daar ook erg op gefocust. Oordoppen kunnen nog weleens helpen tegen slecht weer of andere omgevingsgeluiden.

Dromen
Dromen zorgt er ook voor dat je onrustig slaapt en 's nachts ook wakker wordt. Van sommige dromen die gaan over dingen die op het moment spelen, dingen uit het verleden, of nachtmerries kunnen je slaapritme behoorlijk in de war schoppen en er voor zorgen dat je slecht slaapt of wakker wordt en blijft.
Zo zijn er vast nog veel meer dingen die er voor zorgen dat onze nachtrust verstoord wordt. Het is goed om voor jezelf na te gaan welke dingen er bij jou spelen waardoor je misschien slecht slaapt. Aan sommige dingen kun je namelijk op een simpele manier iets doen waardoor je al beter slaapt en uitgerust wakker wordt.

Welke boosdoeners van een goede nachtrust herken jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Vrijdag 12 augustus 2016 19:32
Lichamelijke pijn houdt me vaak wakker. Mijn spieren en gewrichten maken me wakker als ik in mijn slaap probeer om te draaien. Soms kunnen pijnstillers wat helpen om in te slapen. En cola is eentje waar ik psychisch heel rustig van word maar mijn lichaam een boost van krijgt. Niet handig, maar zoooo lekker.:(
Nadine - Vrijdag 12 augustus 2016 20:34
Ik heb de laatste tijd juist dat ik altijd kan slapen en niks kan ondernemen. Ik slaap 19 uur per dag en hang voor de rest op de bank. Verder kan ik niks. Ik ben zo moe.
Anne - Vrijdag 12 augustus 2016 20:50
Angst, bewegingsdrang, muggen, piekeren en hitte zijn mn grootste vijanden op slaapgebied (overigens ook overdag hoor ;)
Meestal als k me bang voel drink k even wat water, maar het is ook weer niet handig om teveel te drinken omdat je dan weer een volle blaas krijgt....best lastig..
Beertje - Zaterdag 13 augustus 2016 12:44
Nachtmerries houden me tegen en het piekeren voor t slapen gaan. Bang om bang te worden en dus wakker blijf. Of me zelf wakker houd met drank en of drugs. Njet veel. Soms val k er juist door n slaap, andere keer blijf k er juist door wakker. Heel raar. Telefoon en films kijken houden me ook wakker . Omdat k slapen nu vaker uitstel ondat k bang ben om bang te zijn en bang ben om nachtmerries te krijgen alsof k het opnieuw beleef en dus helemaal vermoeid en nog een keer bang wakker word
Maria - Zaterdag 13 augustus 2016 22:12
Sliep vroeger best slecht. In m'n puberteit was de thuissituatie niet zo best, ik zat niet lekker in m'n vel en m'n moeder liep 's avonds laat met klompen door het huis.
Na jaren stress heb ik nu meer rust en na een ongeluk zei m'n lijf hó.
Het scheelt overigens wel dat ik mijn voeding heb aangepast, bijna geen suiker, en een paar supplementen. Heb ook iets voor 's nachts, wat helpt om tijdens de nacht van de stralingsinvloeden te herstellen. Slaap daardoor ook beter. Kan soms op de bank liggen en in slaap vallen of, zoals vanmiddag 'even' op bed gaan liggen en in slaap vallen. Wat ik merk is dat als ik zo kan uitrusten het eten ook beter verteert en dat is alleen maar goed.