Voor als je niet kan slapen

 

Sinds ik erachter ben dat er meditaties op YouTube te vinden zijn die je helpen om in slaap te vallen, heb ik daar enorm veel gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer ik lig te piekeren. Maar ook als ik in de avond nog heb gesport en mijn lijf nog vol adrenaline zit. Daarnaast kan ik er ook wel eens gewoon zin in hebben, omdat ik het prettig en ontspannend vind. Er zijn er nogal wat te vinden en ieder heeft zo zijn eigen voorkeur. Het hoeft niet bij de 'standaard' meditatievideo te blijven. Ook wie niets met meditaties heeft, vindt wellicht iets helpends in deze blog.

♥ Zweven tussen de sterren
Deze meditatie was één van de eerste meditaties die ik vond en luisterde. Het werd meteen ook één van mijn lievelingsmeditaties. Ik krijg hier altijd een positief gevoel van en het idee van de sterren en het heelal past goed bij de nacht die je ingaat. Zo is het donker niet iets engs, maar juist iets moois. 

♥ Bodyscan 
Een bodyscan is iets dat ik nog wel ken van PMT (Psycho Motorische Therapie). Een moment waarop je bewust stilstaat bij hoe je je eigenlijk voelt. Hoe voelt jouw lichaam op dit moment? Voel je ergens spanning of onrust? Je mag het opmerken en loslaten, zonder het op te hoeven lossen. Op deze manier kan ik mijn lijf heel bewust laten rusten. Ik ga elk lichaamsdeel af, maar nog voordat ik op de helft ben lig ik meestal al te slapen. Zo bewust zijn van m'n lichaam helpt me ook bij een positiever lichaamsbeeld, omdat ik op een kalme en liefdevolle manier naar mijn lichaam leer luisteren. 

♥ Droomwereld
Ik kan me goed voorstellen, dat wanneer je totaal niet lekker in je vel zit, het heel vervelend is om bewust met je lichaam bezig te zijn. Als je merkt dat het meer negativiteit dan positiviteit oproept, is het ook oké om het te laten. Misschien past het bewandelen van een droomwereld dan wel beter bij jou. In het soort video's als hieronder word je aangemoedigd om van alles te zien en beleven aan de binnenkant van je oogleden. Je fantasie wordt geprikkeld, tot je letterlijk wegdroomd; in slaap...

♥ Mannenstem of vrouwenstem
Zelf vind ik mannenstemmen het prettigst om naar te luisteren. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat het gemiddeld gezien makkelijker is om je aandacht te houden bij iemand met een lage stem dan bij iemand met een hoge stem. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat jij liever naar de stem van een vrouw luistert. 

♥ Nederlands of Engels
Tot dusver heb ik alleen nog maar Engelse meditatievideo's uitgelicht. Ik vind dat zelf het meest prettig om naar te luisteren en er zijn er veel van te vinden. Echter kan het zo zijn dat Engels voor jou lastig is om te volgen of dat je Nederlands gewoon prettiger vindt om naar te luisteren. Dan is dit een goede optie.

♥ Een verhaaltje voor het slapengaan
Het is niet voor niets dat kinderen worden voorgelezen voor het slapengaan. Het luisteren naar een verhaal is leuk, maar werkt ook ontspannend. Op deze manier val je op een prettige manier in slaap. Wanneer je volwassen bent, zal het minder snel voorkomen dat iemand je een verhaaltje voorleest voor het slapengaan. Wat je wel kan doen, is een bed time story op YouTube of audioboek (elders) luisteren. 

♥ Alleen geluid 
Sommige mensen luisteren het liefst helemaal niet naar een stem. Vroeger zette ik weleens de radio of TV aan als ik niet kon slapen. Dan kon ik daarop focussen, in plaats van op zeurende gedachten. Het lukte me dan makkelijker om te ontspannen, waardoor ik sneller in slaap viel. Dat is dus een optie. Ook zijn er slaapmeditatievideo's zonder stemmen, met alleen geluid. 

♥ Regendruppels en onweer 
Wat ik ook heerlijk vind, is als het regent en onweert wanneer ik in bed lig. Dan voelt m'n bed altijd extra lekker, warm en veilig. Nu kan je niet beslissen wanneer het regent of droog is. Wel kan je het geluid van regendruppels en onweer aanzetten op YouTube. Dit vind ik ook weleens fijn als ik aan het werk ben. Het helpt me beter om te concentreren.

Wat helpt jou als je niet kan slapen? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Miepke - Zaterdag 28 december 2019 21:21
Ik ben groot fan van 'the honest guys', ook op YouTube. Die man heeft zo'n fijne stem (voor mij). Zij hebben een heel scala aan meditaties online staan, van body scans en slaapmeditaties tot lord of the rings meditaties! Inmiddels ben ik al helemaal geprogrammeerd; als ik zijn stem hoor val ik al bijna in slaap!
Lizzy - Zaterdag 28 december 2019 21:41
Ik neem Sons ook een slaappil als het echt niet lukt, maar gelukkig heb helemaal niet zo vaak last van pieker gedachtes. En regen geluiden zijn echt fijn.
I. - Zaterdag 28 december 2019 23:27
Helemaal eens met Miepke, the honest guys is ook al jarenlang mijn favoriet.
Irene - Team Proud2Bme - Zondag 29 december 2019 12:52
Hey allemaal,

Bedankt voor de reacties! Ik zal The Honest Guys zeker eens opzoeken. Klinkt goed. :-)

Liefs
P - Maandag 30 december 2019 04:13
Je hebt ook apps. Op aanrader van psycholoog van Proud ooit 'insight timer' bekeken. Fijne app met vele mogelijkheden. Voordeel ten opzichte van youtube, vind ik, is dat je scherm donker is/ uit kan. Ontspant nog beter.
Lottes - Woensdag 1 januari 2020 23:05
Ik ben ook fan van Louise Hay, en dan vooral haar evening meditation.

Ga de bovenstaande zeker proberen!