Het kind in jezelf naar boven halen

 

Volwassen worden is een hele klus. En als je het eenmaal bent, kun je je soms nog helemaal niet zo voelen. Of juist wel en voel je je een beetje suf en saai. Om je jong te voelen, ook al heb je een heel verantwoordelijk leven, kun je altijd dingen blijven doen om het kind in jezelf naar boven te halen. Het onbezonnen, speelse en avontuurlijke gevoel mag gewoon blijven bestaan, hoe oud je ook bent. Soms wil je je gewoon even niet zo volwassen voelen, maar juist dingen doen die kinderen ook doen.

In allerlei vormen zit er nog een beetje een ‘kind' in ons en dat zal altijd wel een beetje zo blijven. Misschien ben je nog wel eens bang dat er een monster of boef onder je bed zit, spring je op het zebrapad over de strepen, wil je soms even heel dwars doen, heb je nog steeds een knuffel in je bed liggen of hou je heel erg van spelletjes of kinderfilms. Dat soort dingen zijn helemaal niet gek en houden je een beetje jong. Kinderen kunnen zich heerlijk verwonderen over kleine dingen. Door kinderlijke dingen te blijven doen leer jij je ook weer verwonderen.

kind in jezelf
Tekst uit Flow Magazine

Om het ‘saaie' volwassenen leven een beetje leuk te houden is het belangrijk om speels te blijven. De wereld heeft nog steeds nieuwe dingen te bieden en je kunt van alles ontdekken. Maar dan moet je er soms wel wat meer open en kinderlijker in staan. Om het kind in jezelf naar boven te halen heb ik een aantal leuke maniertjes op een rij gezet.

1. Maak een spelletje van serieuze dingen
Natuurlijk moet je wel je verantwoordelijkheid nemen, maar als je ergens heel erg tegen opziet of het ergens bijvoorbeeld heel erg druk is, maak er dan een spelletje van voor jezelf. Doe alsof alle vervelende dingen hindernissen zijn en stel een doel of prijs voor jezelf op die je aan het einde mag gaan doen, krijgt of geef jezelf een bepaalde ‘titel' die je mag dragen als het hebt bereikt.

2. Eet kinderproducten
Om het kind in jezelf naar boven te halen is het soms leuk om kinderlijke dingen te eten. Het hoeft niet altijd saai, gezond en verantwoord te zijn. Kinderlijk eten is soms hartstikke leuk, vrolijk en grappig. Vrolijke berenkoekjes, yoghurt met hagelslag, chocolademelk uit een pakje met een rietje, een knetterijsje, surprise-ei, lollies, een dubbellikker, cheesedippers, pannenkoeken in de vorm van een beer, schuddebuikjes, een Happymeal of Fristi. Al dat soort dingen kunnen leuke herinneringen bij je oproepen of maken je blij omdat het er leuk uitziet en anders smaakt.

3. Kindervitamines
Als je vitamines slikt, neem dan eens de kauwvitamnes of die citroenvitamientjes die je vroeger misschien wel eens kreeg. Roter vitamine C kreeg ik vroeger regelmatig van mijn moeder en at ik als snoepjes.

roter
Bron foto meisje

4. Drink aanmaaklimonade met een rietje
Aanmaaklimonade zoals Roosvice is heel erg lekker en doet mij denken aan vroeger. Daarbij is het ook nog eens lekker goedkoop. Als je het drinkt in een groot glas met figuurtjes erop en een rietje, voel je je weer helemaal kind en maak je van een glas drinken iets leuks. 

5. Gebruik stickers en stempels
Als je een briefje schrijft aan de buurvrouw, een verjaardagskaart op de post doet of een boodschappenlijstje maakt, doe dit dan eens op een leuk papiertje. Gebruik gekleurde pennen, stempels, stickertjes en maak er op die manier iets leuks van. Zo ben je creatief bezig met iets dat je normaal misschien zonder echt na te denken doet. Je besteedt er meer aandacht aan en dat is voor degene die de kaart of brief ontvangt alleen maar heel erg leuk.

6. Kleuren in een kleurboek
Kleuren is niet alleen voor kinderen heel ontspannend en geeft het afleiding, ook voor volwassenen kan het zo'n effect hebben. Er bestaan tegenwoordig heel veel kleurboeken voor volwassenen. Ga er eens naar op zoek en lees dit blog over kleurboeken voor volwassenen eens.

7. Ga picknicken
Je kunt wel altijd netjes aan een tafel eten, maar hoe leuk is het om op een grasveld, op een kleedje met een picknickmand te lunchen in een park? Neem ook meteen een voetbal, jeu de boules ballen, een frisbee of badmintonspullen mee. Zo maak je er echt een gezellig (kinder)feestje van.

Girl
Bron foto

8. Houd een pyjamaparty
Logeren met vriendinnen is iets wat je steeds minder gaat doen als je ouder wordt. Toch is het nog steeds heel leuk en goed om te doen. Je spreekt elkaar op een ander moment, veel langer en je hebt vaak heel veel lol voor het slapen gaan. Organiseer dus eens een logeerpartijtje met opblaasmatrassen, vrolijke pyjama's en een filmmarathon.

9. Ga naar het bos
De natuur wekt iets kinderlijks in mensen op. Je wordt er speels van, komt tot rust of met nieuwe ideëen. Het kind komt in je naar boven wanneer je op zoek gaat naar dennenappels, mooie bladeren, kastanjes of eikeltjes. Hier kun je dan meteen thuis iets gezelligs mee maken. Ook schelpen zoeken op het strand kan dit effect hebben.

10. Kinderfilms kijken
Kijk eens oude kinderfilms. Deze zijn veel rustiger en milder dan alle schreeuwerige tekenfilms van nu. Ze hebben mooie fantasierijke verhalen en mooie boodschappen in zich. Dit kan je echt weer even helemaal bij jezelf en bij ‘het kind' in jezelf brengen.

Doe jij dit soort dingen nog wel eens?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M* - Vrijdag 10 februari 2017 10:20
Ik schaam me er soms voor, maar doe ook dit soort dingen. Het heelt iets van het meisje in mij. Het meisje dat nooit kind kon zijn.
Me - Vrijdag 10 februari 2017 11:07
Ik eet wel eens (heel af en toe) van die kinderkoekjes. Smoeltjes bijvoorbeeld, en schuddebuikjes had ik toevallig vanmorgen op brood hahaha. Verder drink ik ook nog wel eens siroop, alleen niet met een rietje. En een tijdje geleden kleurde ik nog in een kleurboek. Volgens mij is het niet zo ernstig gesteld met mij, ik herken mezelf dus wel in een aantal dingen.
Brave, Minions, Despicable me zijn ook hele leuke kinderfilms die voor volwassen ook leuk zijn.
Anoniem - Vrijdag 10 februari 2017 13:26
Haha ja, ik ben inmiddels 24 maar ik houd nog steeds slaapfeestjes met mijn vriendinnen! Matrassen in de woonkamer, slechte films, wijn en thee en lekker eten :)
joya - Vrijdag 10 februari 2017 13:29
Ik ben 32 en slaap heerlijk met m'n knuffels!
britneyangel - Vrijdag 10 februari 2017 15:54
ik slaap ook met een knuffel met smurf en ik merk dat ik niet zonder hem kan overdag maar ik neem hem niet mee naar het werk
Jansje - Vrijdag 10 februari 2017 20:23
Ik houd ervan om leuke dingen met mijn neefjes en nichtjes te doen. En ik geniet daar stiekum heel erg van! Verrassingseieren van chocolade eten en het speelgoedje in elkaar zetten, grabbelen in een grabbelton op een actiemarkt, trampolinespringen, schommelen, drinken met een rietje... Absoluut aan te raden! Omgaan met kinderen is zo leuk en houd je jong!
Leon10 - Vrijdag 10 februari 2017 22:36
Owh, ja, zo herkenbaar! Knuffel in bed, kinderboekjes, kinderfilms, springen, rennen en huppelen op de gekste momenten, gekleurde pennen, picknicken, kleuren.. en inderdaad Jansje, ik houd ook enorm van spelen met kids(;
Leon10 - Vrijdag 10 februari 2017 22:37
Nouska, kunnen jullie hier misschien een keer iets over schrijven, of dit misschien te maken heeft met dat het vroeger niet kon/mocht, dat dat er nu nog uit komt ofzo?
anne - Zaterdag 11 februari 2017 07:52
Herkenbaar!! Tegelijk vraag ik me af of je hierin ook kunt doorslaan?
H. - Zaterdag 11 februari 2017 11:39
Spring op een schommel, houd een watergevecht, doe een dansje, zing zonder schaamte heel hard een liedje mee, het kan zo fijn zijn. Vaak zijn de meest vrolijke mensen, de mensen die lekker spontaan kinderlijke dingen doen :-).
G. - Zaterdag 11 februari 2017 12:51
Top blog!

Geen - Zondag 12 februari 2017 18:28
Heel herkenbaar maar je kunt er volgens mij zeker in doorslaan.
Schaam me heel erg voor mijn eigen gedrag.