Het effect van jouw eetstoornis op anderen

 

Een eetstoornis heb je nooit alleen. In het echte leven merkt meestal ook je omgeving op allerlei manieren dat jij kampt met een eetstoornis. Zelf heb je dit misschien niet altijd door omdat je relatief gezien al zo erg met je eetstoornis en hierdoor ook met jezelf bezig bent. Wellicht gaat het dan ook aan je voorbij dat je met jouw eetstoornis anderen ook op een negatieve manier kunt beïnvloeden. Vooral via internet gaat dit erg makkelijk omdat je alles wat er in je omgaat kunt vertellen en delen met wie je maar wilt. Voor jou misschien prettig, voor anderen vaak wat minder prettig.

nothelping

Social media

Facebook en Twitter
Op Facebook en Twitter kun je door middel van je status van alles delen. We zien vaak terug dat sommige meiden met een eetstoornis en/of andere problemen dit ook doen en letterlijk alles delen. Blijkbaar is het nodig om met iedereen te delen dat je weer een afspraak in de kliniek hebt of gisteravond bent opgenomen op de PAAZ. Maar waarom? Waarom moet zoiets persoonlijks en heftigs met 300 mensen gedeeld worden waarvan je een groot deel eigenlijk helemaal niet goed kent?

Daarnaast hebben veel meiden met een eetstoornis door middel van therapie contacten opgebouwd met anderen mensen met dezelfde problematiek. Door berichten te plaatsen als: ''Weer even sporten'', met een foto erbij waarop je er ontzettend mager uitziet, help je jezelf niet, maar de mensen om je heen die kampen met dezelfde problemen ook zeker niet. Je confronteert en triggert hen telkens met de eetstoornis op momenten dat zij dat misschien helemaal niet willen. Daarnaast zorg je ervoor dat anderen zich telkens met jou gaan vergelijken en hierdoor bijvoorbeeld denken: ''Jeetje, misschien moet ik ook maar gaan sporten als ik zo dun wil worden.'' Natuurlijk is diegene hier uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor, maar je kunt je afvragen in hoeverre jij aan zoiets bij wilt dragen.

facebook

Niet alleen degenen die kampen met dezelfde soort problematiek als jij kunnen moeite hebben met jouw berichten. Ook mensen die er volledig buiten staan, vinden het echt niet leuk om dit soort dingen te keer op keer te lezen. Door continu zulke negatieve berichten te delen en negatieve aandacht te vragen, wek je ontzettend veel irritatie op bij anderen. Ik heb zelf de afgelopen tijd ook een aantal mensen verwijderd uit mijn vriendenlijst op Facebook, simpelweg omdat ik doodmoe werd van de eeuwige negativiteit en soms simpelweg bizarre foto's en berichten van deze personen. Erg jammer, want ik zou aan de ene kant deze mensen graag blijven volgen in de hoop dat het over een tijdje beter met hen zal gaan. Aan de andere kant zit ik echt niet te wachten op foto's van een rolstoel of indirecte mededelingen dat iemand zijn of haar leven gaat beeindigen, dat gaat me te ver. Het is voor beide partijen jammer op die manier contact te verliezen. 

Verder besef je het nu misschien niet, maar misschien over een jaar, als het beter met je gaat, kan het erg schaamtevol zijn om te bedenken wat je allemaal voor persoonlijke dingen op Facebook heb gepost en dus met mensen hebt gedeeld waarvan je eigenlijk zou willen dat niemand het wist. Dit kun je niet meer terugdraaien, geplaatst is geplaatst. Opmerkingen als: ''weer aan de sondevoeding'', ''hopelijk gaat die Oxazepam snel werken'' en ''vanmiddag IBS-zitting'' zijn dingen die je niet met iedereen moet willen delen.

minilunchInstagram
Ook instagram is voor veel mensen een manier om zich te uiten. Door middel van foto's geven veel meiden uiting aan hun gevoel en laten ze zien wat hen bezig houdt. Dit is tot op zekere hoogte leuk, maar ook hierbij zijn er heel wat meiden die hierin erg ver gaan. Het is niet hip om foto's van je littekens te maken en deze te posten, zeker niet als je bedenkt dat één van jouw volgers wellicht keihard aan het vechten is tegen de drang zichzelf te beschadigen en dan jouw foto ziet. Ook het delen van maaltijden waarvan je zelf heel goed weet dat ze totaal niet volwaardig zijn, is voor niemand leuk en roept vragen op als: Waarom doe je dit en wat wil je ermee bereiken? Het komt eerder over als vervelend en negatieve aandacht vragen dan dat mensen zich serieus zorgen om je maken. Mensen voelen zich hierna verplicht om te zeggen 'gaat het wel goed met je..?' Volgers die net met moeite een volwaardige avondmaaltijd op hebben en vervolgens voor afleiding wat op instagram zitten te kijken en daarna jouw bordje met alleen sla zien, vinden deze foto's alleen maar frustrerend. 

Zo zijn er nog tal van voorbeelden te bedenken. Veel mensen zeggen hun best te doen, te vechten tegen hun eetstoornis, maar dit wordt teniet gedaan als al je volgers vervolgens op instagram kunnen zien dat je allerlei thinspo-accounts volgt en foto's plaatst van jezelf waarop duidelijk te zien is dat het meer om de botten gaat dan om een outfit.

Forum Proud2Bme

Show je thigh-gap, hip- en collarbones -topic
Op het forum van Proud2Bme zijn er naast serieuze topics ook topics met wat luchtigere onderwerpen zoals een topic waarin je kunt laten zien welke outfit je die dag aan hebt. Het idee hierbij is inspiratie op te doen, elkaar te complimenteren om de leuke outfits en ook eens met iets anders bezig te zijn dan eetstoornissen. Echter is dit topic de laatste tijd voor een aantal leden veranderd in een topic waarin vooral magere lichaamsdelen worden geshowd. Veel mensen lijken niet te beseffen wat dit met andere leden doet die wel graag met een positief gevoel in dit topic willen kijken. Zij zien lichamen van leden die duidelijk niet gezond zijn en kijken vervolgens met een rotgevoel naar een foto van zichzelf. Zij gaan zichzelf vergelijken en vervolgens misschien maar even wat minder eten of een keertje extra sporten omdat ze er net als jij uit willen zien. 

Ook gaat de aandacht in het topic dan ineens uit naar de magere ongezonde meisjes in plaats van de meiden die ook een heel gevecht voeren maar dit niet zo duidelijk tentoonstellen in een topic dat daar niet eens voor bestemd is. Enerzijds wordt op deze manier aan het doel van het topic voorbij gegaan en anderzijds vraag je op deze manier negatieve aandacht en breng je anderen mogelijk op negatieve gedachten, terwijl je weet op wat voor forum je dergelijke foto's plaatst.

Wat eet je nu/net/zo?
Tot slot is ook het topic waarin je kunt schrijven wat je gegeten hebt of gaat eten voor een aantal mensen bij uitstek de plek om te vermelden dat wat je hebt gegeten te weinig is. Net als bij Instagram is het erg demotiverend voor anderen om te lezen dat jij als tussendoortje twee druiven op hebt terwijl een ander wél de uitdagingen aangaat die jij allemaal laat liggen. Je zorgt ervoor dat een ander zich met jou gaat vergelijken en op die manier negatief wordt beïnvloedt. Daarnaast vraag je ook op deze manier telkens weer negatieve aandacht en wek je irritatie op door je manier van doen. Te weinig eten, slecht voor jezelf zorgen en dit continu met iedereen delen is niet de juiste manier van hulp vragen, daarmee krijg je niet wat je uiteindelijk echt wil: positieve aandacht.

surroundyourself

Zoals je kunt lezen maakt jouw gedrag ook dingen los bij anderen. Wellicht heb je vriendschappen opgebouwd in therapie of via Proud2Bme. Het zou zonde zijn als je deze vriendschappen verliest omdat jij per se aan iedereen wil laten weten hoe ongezond en destructief jij bezig bent. Iedereen is uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn/haar eigen gedrag, maar jij wil toch geen eetgestoord of destructief gedrag uitlokken bij anderen alleen maar door wat jij zelf post op het internet? Ook is het erg jammer als mensen die verder niet zoveel van jouw problemen af weten maar wel continu jouw foto's en berichten zien, afgeschrikt worden en op een gegeven moment geen contact met met je willen. Is dat het waard?

Wat voor effect hebben zulke berichten en foto's op jou?  

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

K - Vrijdag 17 mei 2013 15:28
Ik vind het echt goed dat deze blog hier staat.
Ik erger mezelf er ook aan.

Wees niet trots op je eetstoornis.
N - Vrijdag 17 mei 2013 15:37
Goed dat dit bericht geplaatst is!
Vivienne - Vrijdag 17 mei 2013 15:42
hmm ik doe zelf dat ook wel eens, maar dan de andere kant op. berichten plaatsen dat ik wel lunch eet zodat mensen denken dat ik goed bezig ben.. terwijl daarna toch alles uitkots of lunch stiekem ergens weggooi.. ik schaam me diep!
Betske - Vrijdag 17 mei 2013 15:43
Super goede blog en zo waar!
Nancy - Vrijdag 17 mei 2013 15:48
Hele goede blog!
Ik hoop dat de mensen die dit doen zich aangesproken voelen
En ook instaat zijn er iets aan willen te veranderen.
Ik vond het topic 'show je outfit van vandaag' namelijk altijd erg leuk !
Tineke - Vrijdag 17 mei 2013 15:49
Wat een ontzettend goed stuk! Helemaal mee eens, ik zet zelf NOOIT privé dingen op facebook. Alleen dat ik naar school ben geweest, gewerkt heb of een leuke middag heb gehad enz.

Degene die de blog heeft geschreven, super goed gedaan!
precious* - Vrijdag 17 mei 2013 16:06
Niets meer aan toe te voegen.
Goed blog! En ik ben het helemaal met je eens
-- - Vrijdag 17 mei 2013 16:08
dat mogendie mensen toch lekker zelf bepalen

het is jou keuze of je diegene volgt of niet
ik irrioteer me meer aaan mensen die expres alleen maar vette dingen erop zetten maar ondertussen el het grootste eetprobleem hebben.
wees dan eerlijk.
Mispoes! - Vrijdag 17 mei 2013 16:23
Super!!!! DIt was echt een keer nodig om gezegd te worden!
violindustrial - Vrijdag 17 mei 2013 16:39
goed stuk! ikzelf heb juist het probleem dat ik het nogal moeilijk vind om een foto van mezelf te plaatsen of iets dergelijks. ik verander mijn profielfoto bijvoorbeeld wel eens (deed ik ook vaak vóór mijn ES), en ik ben dan erg bang dat mensen in mijn lijst denken dat ik trots ben dat ik mager ben. ook al is dit niet de reden dat ik die foto erop wil zetten.
BeStrong - Vrijdag 17 mei 2013 16:43
Als de anderen er zo'n last van hebben dan verwijderen ze die persoon maar.. ik zet nooit iets persoonlijks op fb, sterker nog, ik post bijna niks. Maar als je anoniem op tumblr zit, en je wil je frustraties kwijt, weet ik niet wat daar mis mee is. Als je van jezelf weet dat je er niet tegen kan, moet je die dingen ook niet opzoeken zou ik denken. Op fb vind ik het idd een ander verhaal, want een hoop vrienden op fb zijn ook echt je vrienden. En je mag hun er best een beetje voor behoeden.
Amai - Vrijdag 17 mei 2013 16:46
Amai, al die hypocritische berichten hierboven o.O

Freedom of speech rules!

Als lezer mag je zelf kiezen wat je al dan niet wilt lezen, als schrijver mag je zelf kiezen wat je al dan niet wilt schrijven.
xXxpaula - Vrijdag 17 mei 2013 16:50
BAM! Je schrijft steengoede stukken Sandra!
Emma - Vrijdag 17 mei 2013 16:56
AMEN! echt een fantastische blog!
Je beschrijft hier precies hetgeen ik al tijden denk en waardoor ik me ook onzekerder door ga voelen. Ik hoop ook echt dat de mensen die zich aangesproken voelen er iets mee gaan doen.

Ik hoop dat je blogs blijft schrijven, want ze zijn echt heel erg goed!
emmanuela - Vrijdag 17 mei 2013 16:56
Super goede blog. Je moet proberen jezelf maar ook een ander op te bouwen en samen werken we dan aan onze es op een positieve manier.
Ik heb zelf ook op facebook gezeten maar ben ermee gestopt.
susiQ - Vrijdag 17 mei 2013 16:57
Goed en duidelijk geschreven. Hopelijk opent dit wat ogen.
Puoli - Vrijdag 17 mei 2013 17:04
Waw .. elk woord kon in mijn hoofd hebben gezeten
Schrijf jij maar verder! Dit opent echt ogen!
Sandra - Vrijdag 17 mei 2013 17:09
Helemaal mee eens!
Ben ook even gaan kijken op het forum, met de outfits. Ik moet eerlijk bekennen dat er een behoorlijk aantal foto's zijn die ik als een trigger zie. ''Dat mooie jurkje zou mij niet staan, maar haar wel omdat ze heel erg -eng- dun is..''

Lastig, want dit heeft natuurlijk 2 kanten. Maar, voor mezelf weet ik dat ik beter niet kan kijken naar die foto's omdat ik alleen maar ga vergelijken en dan denk ''ik wil die dunne benen ook hebben, en die platte buik, en die dunne armen en...... alles wat ik niet ben.''
* - Vrijdag 17 mei 2013 17:10
Je kiest er zelf voor om te kijken naar die blog.
Sommige gaan alleen maar vette dingen posten , maar sws compenseren die ook
En iedereen hier eet soms veeeelte weinig. Dus laat het
Ellie - Vrijdag 17 mei 2013 17:17
Ik vind dat je ontzettend goede blogs maakt Sandra!

P.s. ben heel benieuwd wat er nou met het show je outfit van vandaag-topic gaat gebeuren, of zijn jullie daar nog niet uit?
O - Vrijdag 17 mei 2013 17:26
Super!!!!!!
Meisje - Vrijdag 17 mei 2013 17:39
Wat een goede blog zeg! Super!
pressure - Vrijdag 17 mei 2013 17:43
Goed stuk. Ik ben er zelf nu niet meer gevoelig voor, maar in tijden dat ik dat wel was werd ik echt gedemotiveerd door zulke berichten.

Ik zie t persoonlijk toch als (bewust of onbewust) aandacht trekken/ een reactie proberen uit te lokken.
Heb hier zelf gelukkig nooit aan mee gedaan.
Nouky - Vrijdag 17 mei 2013 18:18
Super goede blog!
judith - Vrijdag 17 mei 2013 18:29
Goede blog!
Zelf ben ik ook bezig met mijn fb vriendenlijst te ontdoen van mensen die veel te veel online zetten. Dat je opgenomen bent, prima als je het op fb zet, maar noem dan bijvoorbeeld de naam van de afdeling ipv 'kliniek', 'gesloten afdeling' 'ziekenhuis' of 'paaz' te schrijven..
Paula. - Vrijdag 17 mei 2013 18:33
Goed stuk! Ook ik kan er niet zo goed tegen als mensen wéér een status plaatsen dat over het 'ziekelijke' deel gaat. Zelf durf ik dat niet en zou me ook zeker erg onzeker en kwetsbaar voelen als ik zeer 'heftige' en/of persoonlijke berichten zou plaatsen. Daarom bedenk ik me óók wat ik naar iemand stuur of dat het niet beter even privé kan... Niet IEDEREEN hoeft je te zien. Negatieve aandacht kan soms fijn zijn, maar zou positieve aandacht niet fijner zijn?! (Of gewoon geen status updates; daar voel ik me nu het beste bij!)
meisje14 - Vrijdag 17 mei 2013 18:53
goed blog, erg goed stuk!
x - Vrijdag 17 mei 2013 18:54
Oh, wat een ware blog. Er zijn personen, enkele persoonen bij uitstek, die hier kampioen op is,magere,geposeerde foto's plaatsen, op elke dag hetzelfde weinige eten te plaatsen op het forum, en dan tig reacties te krijgen van "gaat het wel goed meisje" en "jeetje wat zie jij er eng uit". Maar waarom altijd die magere, geposeerde foto's plaatsen, altijd met een gedecoleteerd truitje zodat je goed kan zien dat ze mager is, en in een pose om er zo mager mogelijk uit te zien. Goed deze blog. Ik hoop dat het mensen tot nadenken gaat stemmen.
anoniemmm - Vrijdag 17 mei 2013 19:01
Goed blog! En ik ben het er helemaal mee eens..
EB91 - Vrijdag 17 mei 2013 19:23
Een goede blog die lekker weg leest. Ook ik erger me daar aan. Ik heb zelf één persoon in mijn fb lijst die het ook heel leuk vindt om al haar therapietijden te vermelden, en allerlei uitspraken die op haar diagnosen slaan. En dan die foto waarop ze zichzelf huilend gefotografeerd had. Alsjeblieft zeg. Ik vraag me elke keer af waar die schreeuw om aandacht vandaan komt. Maar als ik dan naar de reacties kijk dan zie ik rijen met aanmoedigingen en complimenten, dus blijkbaar bereik je er ook nog wat mee als je je zo gedraagt op social media.

Maar als we het gaan hebben over status updates die uitermate irritant zijn, dan weet ik er nog wel een paar. Mensen die op een cryptische manier een sneer naar een ander uitdelen of hun verdriet uiten, maar vervolgens niet willen antwoorden op vragen die dan gesteld worden. Of dan tegen sommige mensen zeggen dat ze wel een pb'tje sturen. Als je ergens niet in het openbaar over wilt praten, zet dan ook niets in je status waardoor mensen ernaar gaan vragen!! Of wat dacht je van de mensen die hun facebook als agenda gebruiken, en die je elke dag vertellen hoe laat ze gaan werken of sporten. Het interesseert me totaal niet dat persoon X om 9 uur op zijn werk moet zijn en om 4 uur vrij is. Waar ik me ook aan erger, is dat sommige mensen foto's delen van verwaarloosde of zelfs vermoorde dieren om te laten zien hoe erg dat is. Ik zie nog de beelden voor me van een groep jongens met een onthoofde kat. Dat soort foto's wil ik niet ongevraagd voor mijn ogen krijgen. Toch vind ik facebook verder ontzettend leuk.
Tyrande Whisperwind - Vrijdag 17 mei 2013 21:26
Ik kan me inderdaad heel erg ergeren aan het 'show your outfit' topic, want inderdaad, het gaat vooral om tigh gaps en collarbones en zelf plaats ik er geen foto's meer omdat ik bang ben dat ik met mijn gezonde gewicht dik lijk tussen al deze meisjes. Of op facebook, van die wazige statusupdates en als je vraagt wat er is krijg je te horen dat mevrouw 'er liever niet over wil praten' of 'nee, niets, het gaat wel'.

Ik wordt er nieteens zozeer door getriggerd, maar het is wel gewoon heel erg irritant en ergerlijk.
R. - Vrijdag 17 mei 2013 23:23
Ik vind dat iedereen zelf mag weten wat hij schrijft en als anderen zich daaraan storen is dat hun probleem, en moeten ze het maar niet lezen.

Zelf zou ik nooit dat soort dingen schrijven omdat het voor mij niet goed voelt. Ik ben juist altijd heel voorzichtig met wat ik schrijf. Maar dat is meer voor mezelf, niet voor anderen
neverlosehope - Zaterdag 18 mei 2013 01:18
ik vind het wel een goede blog, maar volgens mij betekend het vooral dat die meisjes die dingen plaatsen ( maar wel zeggen dat ze beter willen worden) het juist zo moeilijk hebben. Het is niet makkelijk om te kiezen om beter te worden als de eetstoornis je in je macht heeft en dat je eetstoornis wil dat je er mee door blijft gaan.
En ik snap het wel als mensen het irritant gaan vinden ofzo, maar het plaatsen van zulke dingen is ook een schreeuw om aandacht, en ja op de verkeerde manier.

Ik zit zelf op een anoniem twitteraccount, hier plaats ik wel eens dingen op.
maar op mijn echte twitteraccount zou ik die niet plaatsen, het is ook niet mn bedoeling om er voor te zorgen dat anderen ook een ES ontwikkelen ofzo.
We steunen elkaar juist, doordat je elkaar begrijpt.
( dat kan hier trouwens ook, dat weet ik)

aan de ene kant is die anonieme twitter niet goed voor me, want daar volg ik ook thinspo enzo. maar toch kan ik er niet zonder.
Terwijl k niet mn ES wil blijven houden, dat zeker niet.
Maar toch ook weer wel en dat is het moeilijkste want dat is de es die zegt dat ik door moet gaan en dat ik moet blijven afvallen en al die dingen.

misschien een beetje onduidelijk geschreven
hoop dat je iemand begrijpt wat ik bedoel en ik bedoel het niet verkeerd, want ik snap deze blog zeker wel!
- - Zaterdag 18 mei 2013 10:02
Goede blog dit!
sterke_ik - Zaterdag 18 mei 2013 10:49
Eens met EB91 en Tyrande. Ik heb ook last van vergelijken van dunheid enz, maar vind het ook leuk om foto's van anderen te zien, dus dat is lastig.
Firefly89 - Zaterdag 18 mei 2013 11:19
Geweldige blog! Dankjewel daarvoor :) Ik heb zelf nooit zulke dingen gepost. Mijn ES is van mij, en de rest van de wereld heeft daar niets mee te maken. Maar wel herkenbaar van enkele vriendinnen in mijn Facebook-lijst.
Lilian - Zaterdag 18 mei 2013 13:14
Ik kijk bv al nooit op de post 'wat eet jij nu'.
Hoezo obsessief met eten bezig zijn....waarom een ander laten weten wat ik op dit moment eet??
Roos - Zaterdag 18 mei 2013 13:27
Ik herken het wel ik heb iemand op instagram die steeds fotos maakt van erg weinig eten en ze zet er dan ook nog thin en eetstoornis bij ..
Rachel - Zaterdag 18 mei 2013 15:27
Goed stuk! Een tijdje geleden postte ik vaak depri-tweets op twitter. Mijn vriendin vertelde me dat ik er echt mee moest kappen, omdat het onzin was om alles met mensen te delen. Toen bedacht ik me dat ze wel gelijk had. Die mensen zouden me toch niet begrijpen dus waarom zou ik het posten? Wel heb ik een ander twitter account aangemaakt. Waar ik (zoals zij het altijd noemde) kan gaan zeiken, haha.
D - Zaterdag 18 mei 2013 16:38
Ik zou het eigenlijk wel fijn vinden als iemand zou weten hoe ik me voel en dat ik niet constant hoef te lachen en te doen alsof het goed gaat! Dat is echt zo vermoeiend en eenzaam.
Lot1995 - Zondag 19 mei 2013 14:12
hèhe eindelijk een blog hierover
Scorpiors - Zondag 19 mei 2013 17:13
Ja een heel goed blog.
Ik ben der ook mee eens.
Ik zelf word er ook soms niet goed van, als er negitieve berichten geplaats worden.
Ik geef eerlijk toe dat ik dat in mijn dbtje ook wel eens doe, maar toch geef ik er een postieve draai aan, althans dat probeer ik wel zo veel mogelijk omdat ik dan wel in mijn gedachten onthou dat er andere het lezen.
Gr
Marloes - Maandag 20 mei 2013 15:27
Goeie blog. Ik heb hier zelf ook veel last van en vind het gewoon heel erg irritant worden. Sommige mensen hebben NOOIT iets leuks te posten, het is alleen maar 'Ik voel me zo dik' en 'Ik heb dit en dit gegeten' en 'Ik wil zo graag snijden'. Ik snap dat het moeilijk is, maar niet ALLES hoeft op facebook (en dit komt van een bijzonder actief socialmediagebruikster, dus dat wil wat zeggen)
kim- - Dinsdag 21 mei 2013 14:34
Echt een goed stuk! Dit is ook precies wat ik net nodig had! Ik deed het zelf namelijk ook met andere vergelijken en thinspiration-blogs volgen. En ook naar andere modellen kijken bijvoorbeeld russische modellen; ik weet zelf ook dat, dat een totaal slecht voorbeeld is. En ik probeer me per vandaag niet meer mee te vergelijken!