Eten en gewicht

 

Als je een eetstoornis hebt, zijn dit de twee onderwerpen die een enorm grote rol in je leven innemen. Soms lijkt het wel of je aan niets anders meer kunt denken. En het zijn niet alleen je gedachtes, ook je humeur, gedrag, relaties en gezondheid worden er door beïnvloed. De wens om af te vallen is uitgemond in een enorm probleem met eten en gewicht inclusief alle achterliggende oorzaken.

Lijnen
Meestal begint het verstoorde eetgedrag met een lijnpoging. Je bent niet tevreden over hoe je er uit ziet, vindt jezelf te dik of hebt het gevoel dat je je beter gaat voelen als je dunner bent. Misschien besluit je om maaltijden of tussendoortjes over te slaan, probeer je een speciaal dieet of begint het met calorieën tellen of gezondere voedingsmiddelen kiezen. Uiteindelijk brengt het lijnen je alleen maar in de problemen en zit je klem.

Veel of weinig 
Meestal is er, wanneer je een eetstoornis hebt, weinig balans te vinden in je eetpatroon. Je eet of teveel of te weinig en het lukt je niet zo goed meer om een gemiddelde eetlijst aan te houden. Misschien schiet je vaak door in een eetbui en wil je dit later weer compenseren door weinig te eten. Of je bent juist heel erg doorgeslagen in het lijnen en eet daarom nog maar erg selectief of weinig en weet niet meer hoe je dat moet opbouwen. 

Dit zorgt er niet alleen voor dat je lichaam helemaal in de war raakt. Het zorgt er ook voor dat je je slechter kunt concentreren, niet lekker voelt of somber wordt. Daarbij voelt het aan de ene kant alsof je controle hebt wanneer het lukt om weinig te eten, maar het voelt als controleverlies wanneer je daarna weer vervalt in een eetbui. Je hele eetpatroon is uit balans. Zelfs wanneer je je voorneemt een normaal eetpatroon te volgen, sluipen de lijngedachtes of eetbuien er weer in.

Compenseren
Als je een eetstoornis hebt, heb je eigenlijk helemaal de controle niet. Je bent in de ban van je eetstoornis. Toch probeer je op sommige punten die controle te vinden door de compenseren. Alhoewel dat ondertussen ook door je eetstoornis komt en enkel schijncontrole is. Misschien braak je, laxeer je, sport je overmatig of ga je enorm streng lijnen. Je doet van alles om de ‘foutjes' terug te draaien. Zelfs als dit betekent dat je daarvoor ongezond gedrag moet inzetten.

Compenseren zorgt er ondertussen voor dat je helemaal geen controle terug krijgt. Het zorgt er meestal voor dat je uiteindelijk meer honger krijgt, meer kans hebt op een eetbui en vooral je lichaam veel schade toebrengt. Juist als je toegeeft aan het compenseren, kies je voor de eetstoornis die op de lange termijn je gevoel echt niet beter maakt. 

beauty

Aankomen en afvallen
Wanneer je een eetstoornis hebt, ben je enorm veel bezig met je gewicht. Bijna iedereen met een eetstoornis wil dun zijn of in ieder geval dunner zijn dan ze op dit moment zijn. Maar wanneer is het genoeg? Ook ik dacht aan het begin van mijn lijnpogingen dat ik wel zou stoppen als ik op bijna een bepaald gewicht zou zitten. Maar steeds verlegde ik de grens.

Ik had die eetstoornis nodig. Zo hard, dat ik dacht dat ik niet zonder kon. Bij een bepaald gewicht uitgekomen, besloot ik dat mijn uitdaging nu nog lager moest liggen. Ik kon namelijk niet nu ineens die eetstoornis loslaten en weer gewoon gaan eten. Ik had dit obsessieve eetgedrag nodig om met het leven om te kunnen gaan en kon niet zomaar weer ‘gewoon' gaan doen. Buiten de betekenis van mijn eetstoornis, zou ik dan misschien wel aankomen en alles weer kwijt zijn. Ik zat dus eigenlijk flink gevangen.

Ook wanneer je eetbuien hebt en juist erg schommelt of gestegen bent in gewicht, kun je daar enorm mee worstelen. Juist daardoor blijf je steeds weer lijnpogingen ondernemen, die de eetbuien en het accepteren van je lichaam alleen maar moeilijker maken. En toch vind je het onwijs moeilijk om niet steeds weer naar een nieuw dieet, een lijnpoging of compenseren te grijpen.

recovery

Daarnaast heb je nog het onderdeel aankomen, waarmee je te maken kunt hebben. Wanneer je ondergewicht hebt door je eetstoornis, is dit iets wat vaak onderdeel is van je herstel. Soms gaat het snel, soms heel langzaam en soms heel keurig volgens de afspraken. Maar moeilijk blijft het wel. Je moet wennen aan je lichaam, jezelf weer mooi leren vinden op een ander gewicht en accepteren dat je geen controle over die weegschaal hebt. 

In het teken van eten
Als je een eetstoornis hebt staat op een gegeven moment bijna alles in het teken van eten. Leuke dingen met vriendinnen worden ingewikkeld, gezellige etentjes zeg je af, naar de supermarkt gaan veroorzaakt een chaos in je hoofd en je staat zo vaak op de weegschaal dat je hele humeur er door wordt bepaald. Zonde, want er zijn zoveel leuke en mooie dingen in het leven waar je helemaal niet meer aan toe komt!

Ik weet nog goed hoe ik merkte dat mijn eetstoornis op de achtergrond kwam te staan. Ik heb langzaam weer leren genieten van al die leuke dingen en denk nu helemaal niet meer aan wat ik mag of moet eten of juist hoe ik dat kan omzeilen. Er is zoveel meer ruimte gekomen in mijn leven en in mijn hoofd. De gedachtes over de weegschaal, mijn lichaamsbeeld of eetgedrag zijn weinig aanwezig of op een gezonde manier. En dat brengt zoveel plek voor leuke dingen!

Hierboven heb ik vooral de problemen opgeschreven die je misschien wel zult herkennen wanneer jij zelf ook een eetstoornis hebt. Wil je hier graag over praten en samen zoeken naar bruikbare tips of adviezen, kom dan aanstaande vrijdag 22 november naar Proud2Meet. Aankomende Proud2Meet zal het thema ‘'Eten en gewicht'' hebben.  De diëtiste van Proud2Bme zal tevens aanwezig zijn en natuurlijk zijn er een aantal ervaringsdeskundigen.

dietiste

Proud2Meet is in Leiden en vanaf 13:00u kun je binnen lopen. We doen dan samen een gezellige of creatieve activiteit en zullen rond 15:30u in gesprek gaan over het thema. Je kunt de hele middag inlopen. Wil je samen met iemand komen, bekijk dan dit topic eens om te kijken wie er nog meer komen en om af te spreken. Afspreken om samen te gaan? Dat kan HIER op het forum.

Wie weet tot vrijdag!

Foto 1,2,3: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

chantal - Maandag 18 november 2013 16:21
jammer dat het altijd zo ver is ben namelijk uit België.
Maar op de site vind ik al zoveel teksten en info dat me helpt.
Ik voel me de laatste tijd enorm slecht en ben echt op zoek naar intensieve hulp om hier uit te komen.
Mijn dietiste helpt me al goed, maar het lukt nog allemaal niet zoals het zou moeten ! :( Ik wil ook graag terug leren genieten ! & ik weet dat dit besef al een grote stap is !
kim - Maandag 18 november 2013 16:25
zo herkenbaar precies de dingen waar ik last van heb!
rowena - Maandag 18 november 2013 16:28
@chantal.
Het is aanstaand r vrijdag ook in Eindhoven
luna - Maandag 18 november 2013 19:09
herkenbaar!!! oef.. vooral al die leuke dingen doen enzo, en ook kerst, sint zoals nu... verleidingen, met mensen eten, feestjes, mooi er uit zien. Aan de ene kant heerlijk maar aan de andere kant vind ik het lastig!
michelle - Maandag 18 november 2013 22:46
Ik wil daarheen.. ):
Roosk - Maandag 18 november 2013 23:22
Ik zou er ook wel heel graag heen willen eigenlijk..
AnaMan - Dinsdag 19 november 2013 20:43
Ik kan toch, dus ik kom weer!!!
Allemaal komen, het is niet zo eng als je denkt en echt super tof!!! :)
Sanne - Donderdag 21 november 2013 06:51
Kan je om half twee binnen komen lopen en nog meedoen aan de activiteit?
Team Proud2Bme - Donderdag 21 november 2013 09:01
@Sanne, Ja hoor! Geen probleem.
Des - Maandag 28 april 2014 14:10
Jammer dat ik moet werken anders was ik zeker gekomen zo veel herkenbaren stukjes in het verhaal...