Een terugvalpreventieplan

 

genezen, eetstoornissen, terugvalpreventieplanToen ik mijn therapie afsloot, schreef ik een terugvalpreventieplan (tpp). Daarin stonden een aantal focuspunten van mijn eetstoornis en mijn herstel. Een goede vriendin, die ook herstellende was van een eetstoornis, had eveneens een tpp: we waren elkaars terugvalpreventie personen. Eens in de zoveel tijd gingen we koffie drinken en bespraken we de punten uit elkaars plan: wat gaat er goed, wat gaat er niet en wat wil je veranderen en hoe kun je dat doen? Ik heb hier ontzettend veel aan gehad en deel het daarom graag met jullie.

Een tpp kan je helpen in de gaten houden hoe het gaat: of je eetstoornis er niet langzaam insluipt, welke gebieden nog aandacht vragen, maar ook wat er allemaal goed gaat. Soms ben je zo gefocust op wat er mis is, dat je vergeet stil te staan bij alles wat oké is of wat je bereikt hebt. Een tpp houdt je scherp.

Als je stopt met therapie komt er zoveel op je af. Het afscheid van je therapeut en/of groep. De onzekerheid of je het 'wel alleen kunt'. De verantwoordelijkheden die je erbij krijgt. Misschien een nieuwe studie of baan of woonsituatie. Therapie afronden kan overweldigend zijn of groots voelen. Een terugvalpreventieplan geeft je een beetje houvast wanneer je je therapie afsluit.

In je plan staat waar je op moet letten, wat je valkuilen zijn, waar je kracht uithaalt, bij wie je terecht kunt als het even niet gaat en wat je motivatie ook alweer is, mocht je dat even kwijt zijn. Ook als je nog niet helemaal bent genezen van je eetstoornis, kan een tpp je helpen om stappen te zetten in de richting van herstel.

Hieronder zie je een voorbeeld van een terugvalpreventieplan, welke je kunt gebruiken als leidraad voor jouw persoonlijke tpp.


Terugvalpreventieplan

genezen, eetstoornissen, terugvalpreventieplanPersonen
Bij welke 3 personen kun jij terecht als je wilt praten over hoe het gaat? Denk aan mensen die je vertrouwt, afweten van je eetstoornis en bij wie jij je begrepen en veilig voelt. Maak met één of meerdere van deze personen afspraken over het contact. Wat verwacht je van deze personen?

Persoon 1:

Persoon 2:

Persoon 3:

genezen, eetstoornissen, terugvalpreventieplanSignalen
Wat zijn signalen die duiden op terugval in je eetstoornis? Denk aan eetgestoorde gedachten, negatieve gevoelens of bepaalde handelingen of gedrag. Bijvoorbeeld calorieën tellen, maaltijden skippen, afzonderen, afvallen, eetbuien, braken, overmatig sporten, depressief voelen.

Gedachten:

Gevoelens:

Gedrag:

Sociaal:

Lichamelijke gezondheid:

genezen, eetstoornissen, terugvalpreventieplanTriggers
Wat zijn triggers voor jouw eetstoornis. Denk bijvoorbeeld aan opmerkingen van anderen, sociale situaties, activiteiten of stressvolle situaties die ervoor zorgen dat jij de neiging hebt om naar je eetstoornis terug te grijpen.

Trigger 1:

Trigger 2:

Trigger 3:

Trigger 4:

genezen, eetstoornissen, terugvalpreventieplanActie
Wat kun je doen als je ontdekt hebt dat bepaalde signalen van je eetstoornis weer opduiken? En wat kun je doen in triggerende situaties? Maak een actieplan voor lastige situaties, gebeurtenissen en periodes. Denk bijvoorbeeld aan het oppakken van je eetlijst als je maaltijden skipt, het bellen van je oude hulpverlener als je je depressief voelt of een ontspannende activiteit als je veel stress hebt.

Actie 1:

Actie 2:

Actie 3:

Actie 4:

Actie 5:

genezen, eetstoornissen, terugvalpreventieplanBeloning
Welke beloning kun jij jezelf geven, als het je lukt een moeilijke periode door te komen, jezelf te herpakken na terugvalgedrag of afleiding te zoeken als je spanning voelt?

Beloning 1:

Beloning 2:

Beloning 3:

genezen, eetstoornissen, terugvalpreventieplanMotivatie
Wat zijn jouw belangrijkste motivatie om een leven te leiden zonder eetstoornis? Beschrijf minstens 5 redenen waarom je eetstoornis het niet waard is.

Reden 1:

Reden 2:

Reden 3:

Reden 4:

Reden 5:

genezen, eetstoornissen, terugvalpreventieplanAfspraken
Welke afspraken heb jij gemaakt met jezelf, je behandelaar of de mensen om je heen? Denk aan afspraken rondom gewicht, eten, sport, studie, werk en sociale activiteiten.

Afspraak 1:

Afspraak 2:

Afspraak 3:


Herstellen van een eetstoornis is een moeilijke klus. Het is hard werken, vallen, opstaan, huilen, leren, ontwikkelen, groeien en genieten. Het gaat stapje voor stapje, dag voor dag, eetmoment voor eetmoment. Laat het feit dat het een zwaar gevecht is je niet demotiveren. De dingen waar je het hardst voor moet werken in het leven, zijn vaak het meest waardevol. Genezen is mogelijk.genezen is mogelijk

genezen, eetstoornissen, terugvalpreventieplan

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Annet - Vrijdag 26 oktober 2012 16:16
Wat een goeie! Ik houd wel van lijstjes ;)
Ik ga 'm invullen, printen en gebruiken, dankjewel!
Luna - Vrijdag 26 oktober 2012 16:47
Zover ben ik nog niet, maar ik heb 'm wel opgeslagen voor wanneer ik het kan gebruiken!!
Oliesjeik - Vrijdag 26 oktober 2012 17:02
Oooh superhandig! Hem gelijk ingevuld, bedankt :D
o - Vrijdag 26 oktober 2012 19:09
Ik heb juist met mijn diëtiste afgesproken de komende weken aan mijn preventieplan te gaan werken.
Nina - Vrijdag 26 oktober 2012 19:09
Haha, ja, ik hou ook erg van lijstjes! Heb dit zelf nooit gekregen bij mijn behandeling. Ga het zeker invullen! Bedankt!
j. - Vrijdag 26 oktober 2012 20:12
Idd, super handig!
Jupz - Vrijdag 26 oktober 2012 20:17
Komt op goeie moment, kan ik wel gebruiken. Ga over poosje naar buitenland, en moet wel soort signaleringsplannetje hebben. Dus kan dit goed gebruiken.
Mella - Vrijdag 26 oktober 2012 21:13
Dankjewel voor het posten hiervan! Dit is toch een stukje wat ik op dit moment mis en wel nodig heb.
168421 - Vrijdag 26 oktober 2012 22:21
DANKJEDANKJEDANKJE
Ik vroeg er net om in het wat wil je lezen topic! Dus juiste moment dit.
Het zou fijn zijn om vaker dit soort concrete hulp-opdrachten als het ware te posten, voor als het vinden van juiste hulp niet lekker loopt en je intussen keihard zelf aan de slag bent. Het geeft net dat ene zetje om te weten welke weg je moet bewandelen!

Heel fijn dit!
Nieuweling - Vrijdag 26 oktober 2012 22:34
Zo'n terugvalpreventieplan lijkt mij erg handig! Alleen zou ik het vooral nodig hebben voor mijn depressie. Weet je daar toevallig ook een plan voor?
Maan - Zaterdag 27 oktober 2012 10:12
Nieuweling, misschien kan je overal waar 'eetstoornis' staat, 'depressie' bedenken, dan heb je volgens mij een ttp voor depressie. Groetjes
Sharon - Zaterdag 3 november 2012 15:43
Ik ga hem ook zeker gebruiken. Goed dat hij hier nu ook staat. Morgen ga ik hem invullen, uitprinten en gebruiken. Gewoon omdat zoals het nu gaat, ik echt niet verder kom...