Een lege winter na de feestdagen

 

We hebben elkaar allemaal een gelukkig nieuw jaar gewenst en daar staan we dan; de feestdagen officieel voorbij en middenin de winter. Blue monday in het vizier en hoewel de dagen alweer iets langer worden, worden ze ook een stuk kouder. Ik kan erg genieten van de herfst en winter, maar zo ergens halverwege februari heb ik het vaak wel gehad met het weer - dat in Nederland al lang geen dik pak sneeuw meer is, maar grijze dagen betekent vol regen en dode bladeren. Wat ik in februari ervaar, ervaren veel mensen ook al in januari. We kijken uit naar de lente en dat duurt nog even. Hoe maak je toch iets fijns van de winter?

Voor sommigen van jullie zijn dit misschien voor de hand liggende tips. Zo voor de hand liggend, dat we er eigenlijk niet eens meer zo bij stilstaan. Maar ook dan kan het goed zijn om dit nog eens door te lezen; dat merk ik ook bij mezelf zo tijdens het schrijven.

Toch lekker naar buiten gaan

En dit punt telt in deze gekke tijd extra zwaar. Met het coronavirus dit jaar nog steeds in ons land - en de rest van de wereld - hebben de meesten van ons een stuk minder afspraken buiten de deur. Thuis werken, thuis studeren, thuis zijn... Als het weer dan ook niet echt uitnodigend is, zit je voor je het weet hele dagen binnen. En hoewel het binnen lekker warm en droog is, is het niet het meest gezond voor je om hele dagen binnen door te brengen. De frisse lucht, het beetje beweging en het zonnetje (of hij nou achter de wolken schijnt of niet) zijn goed voor je fysieke en mentale gezondheid.

Dus, als het mogelijk is voor je, ga naar buiten. Trek goede winterkleding aan, want op het weer kan je je natuurlijk wel kleden. Dat scheelt echt een hele hoop. Misschien kan je van de winter wel een mooi vakantiehuisje huren ergens in Nederland, want we hebben hier ook heel mooie natuur. Zelf ben ik in december ook een weekendje naar de Veluwe geweest en ik kan het iedereen aanraden. De winter kan uiteindelijk ook heel erg mooi zijn met z'n mistige ochtenden, kraakheldere luchten en soms felle zonnetjes. En wie weet valt er nog wat sneeuw. Een mooi pak sneeuw hebben we vorige winter gemist, maar dit jaar hoop ik er toch wel weer op en daarbij neem ik die drab die naderhand overblijft maar voor lief.

Maar het ook binnen gezellig maken

Toch zal bijna iedereen het grootste gedeelte van de tijd binnen doorbrengen, daarom is het een goed idee om het binnen ook fijn en gezellig te maken. Ik kan mezelf wel eens heel opgesloten en onrustig voelen in huis, zeker als het een rommeltje is. Nu hoeft van mij echt niet alles spik en span. Bij ons thuis wordt geleefd en dat zie je ook. Daarin heeft iedereen helemaal z'n eigen voorkeuren in natuurlijk en dat is prima, maar geef ook gehoor aan die voorkeuren als je merkt dat je je daar beter door gaat voelen.

In mijn vorige huis deed ik altijd de kerstlichtjes aan, de hele winter door. Als het in de ochtend of avond nog donker was, gingen steevast die lampjes aan. In het huis waar ik nu woon zijn de lampjes een beetje too much, maar heb ik wel fijne schemerlampen en kaarsen die ik aandoe. Ik vind het dan meteen zo gezellig in huis. Als ik de keuken dan opruim, kruidige koeken in de oven bak en me lekker met een boek op de bank nestel, voel ik me helemaal in mijn element.

Dat klinkt perfect he? Maar eerlijk is eerlijk, ik schrijf deze blog ook een beetje naar mezelf, want ik zou wel meer van dit soort avondjes voor mezelf willen hebben. We - de redactie van Proud2Bme - lijken het soms zo goed te weten en leven ook echt naar wat we schrijven, maar wij zijn ook niet perfect. Dus wees hierin niet te streng naar jezelf als je het even niet opgeruimd krijgt of je toch weer een halve avond opgezogen was door je telefoon zonder dat je dat wilde. Dat overkomt mij ook! En soms heb ik ook dáár echt behoefte aan. Maar hier bewust over nadenken en het inrichten zoals ik wil, levert me wel merkbaar iets op.

Vul je lichaam met warmte

Warmte, iets waar we allemaal naar snakken tijdens deze dagen. Ik denk meteen aan de dagen dat ik thuiskwam en mijn vingers zo koud waren dat ik de sleutel niet eens meer opengedraaid kreeg in het sleutelgat. Snel de verwarming aan thuis en lekker een warme douche nemen. Zo heerlijk. Dat gebeurt me nu nog wel eens, maar over het algemeen heb ik wel een stuk minder koud dan in de tijd dat ik een eetstoornis had. Je lichaam verwarmen kan je doen door lekker in bad te gaan of fijne sloffen aan te trekken, maar je lichaam vullen met warmte gaat van binnenuit; door voldoende te eten en drinken.

En dat is lastig als je een eetstoornis hebt, dat weet ik maar al te goed. Maar het is wel belangrijk om bij stil te staan en bewust van te zijn, zoals Lonneke ook deed in een Instagrampost in november:

"Jaren geleden had ik nu al in mijn dikste winterjas gelopen, waar nu dit jackje nog prima voldoet. Dat vind ik elk jaar opnieuw zo fijn om te merken. Een soort cadeautje waar ik - na al die jaren - nog steeds even bij stil sta en van kan genieten. Trots zijn op mijn lichaam, dat het (weer) werkt zoals het hoort."

Dus neem dit mee deze winter en laat het je motiveren om weer stapjes te zetten naar herstel. Het is eng, maar je krijgt er zo veel voor terug.

Ik merk zelf dat ik in de winter ook meer behoefte kan hebben aan letterlijk warmere gerechten. Stomende havermout in de ochtend, soep met een warm broodje tussen de middag en dan in de avond weer warm eten. Samen glühwein drinken en warme chocomelk halen op het strand. Die warmte, daar kan ik ook echt van genieten. En ik ben blij dat ik mezelf dat nu zonder zorgen of oordeel kan gunnen. Dat gun ik jou ook!

De feestdagen stiekem nog even meenemen

De feestdagen kunnen heel lastig zijn als je worstelt met een eetstoornis, maar dat hoeft niet en het hoeft ook zeker niet met elk aspect van de feestdagen zo te zijn. Ja, de feestdagen zijn de feestdagen, maar het is niet verboden om wat jij fijn vindt aan die dagen nog even met je mee te nemen. Mijn kerstlichtjes hingen altijd het hele jaar. En wie zegt dat je geen etentjes (al dan niet via beeldbellen) kan organiseren in januari en februari? Wat vind jij fijn aan de feestdagen dat je wel zou willen meenemen? 

Blogs die je misschien ook interessant vindt:

Wat vind jij fijn of kan je fijn maken aan de winter?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Saskia - Woensdag 6 januari 2021 13:34
Normaal gesproken heb ik hier nooit zoā€™n last van maar ik merk nu in deze Coronatijd dat ik er wat meer moeite mee heb.
Deze tips gebruikte ik (on)bewust al wel.
En wat voor mij ook echt goed werkt is leuke dingen plannen, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Zoals een avondje koken en samen eten met vrienden, spelletjes spelen enz..
MetalKreeft - Woensdag 6 januari 2021 14:19
Ik heb het altijd zo gauw koud, dat is echt vervelend.
Ondanks ik geen ondergewicht heb en mijn hb goed is.
Op mijn werk is het ook altijd wel aan de koude kant en soms vergeet ik dan een warme trui en dan zit ik met mijn jas aan dat is wel lekker, maar dan heb ik het niet eens heet.
Maar ook thuis zit ik meestal met een vliesdeken en een dikke badjas of een dikke trui.
Ik denk dat het met mijn doorbloeding te maken heeft.
Januarie en febuarie vind ik ook trouwens niet zulke fijne maanden, maar maart en april wel want dan is het pazen en koniningsdag.
Maar het meeste kijk ik uit naar mei, juni en Juli.
Collin - Woensdag 13 januari 2021 22:24
Herkenbaar dat je dit zo schrijft. Zelf ook prima gewicht en alle bloedwaarden ook prima. Toch veel sneller koud dan anderen, zeker de handen worden al snel ijsklontjes.
Zie ook alweer uit naar de lente en zomer.
anillen93 - Donderdag 7 januari 2021 12:25
Kom niet naar de VeluwešŸ˜³ ik woon op de Veluwe en het is nu net zo druk als in de zomer.... Zeeland en Drenthe zijn ook heel mooišŸ˜‡
anillen93 - Donderdag 7 januari 2021 12:26
Type foutje: januari februari