Dealen met donkere dagen

 

23 september, de dag waarop de herfst officieel is aangebroken. Dat is ook wel te merken aan het weer; het is alweer een tijd geleden dat er zoveel regen werd voorspeld. Zelf heb ik nooit zoveel zin in de herfst en de winter. Het donker, de kou, het slechte weer, alle bomen worden kaal... Geef mij maar de lente en zomer met de zon, warmte en natuur die vol in bloei staat. Nee; herfst- en wintermaanden zijn niet aan mij besteed. Ik word er somber en futloos van en het kost me meer energie om dingen te ondernemen. Ik heb snel last van een winterdip.

Een winterdip komt voor in verschillende gradaties. Sommige mensen ervaren sombere gevoelens tijdens de herfst en winter, anderen worden daadwerkelijk depressief. Zelf heb ik ook jaren gehad waarin ik me echt depressief voelde in de winter. Tijdens periodes waarin het sowieso al minder goed met me ging, hadden de donkere maanden ook meer effect op mij. Het begint vaak met moeheid en een futloos gevoel. Door het gebrek aan energie voel ik me vervolgens snel wat meer somber; ik heb nergens zin in en kleine dingen kosten veel meer moeite. Ergens naartoe fietsen en boodschappen doen in de regen vind ik naar en ook uit bed komen wanneer het donker en koud is, wordt al gauw een flinke opgave. Binnen een paar weken na het intreden van de herfst voel ik me dan vrijwel continu somber. Daarbij lijkt het ook nog een eeuwigheid te duren voor de lente weer om de hoek komt kijken. Al snel twijfel ik eraan of ik me überhaupt nog wel beter ga voelen...

Vaak heb ik bedacht dat ik weg wilde uit Nederland. Verhuizen naar een land waar het vrijwel altijd lekker weer is; dat leek me wel een goede oplossing. Op hetzelfde moment realiseerde ik me ook dat dat allemaal heel mooi lijkt, maar dat je hele leven achterlaten enkel voor het weer best een flinke stap is. Met de tijd heb ik me er dan ook bij neergelegd dat ik voorlopig nog wel in Nederland woon. Dat houdt dus in dat ik ieder jaar zal moeten dealen met de donkere dagen en het slechte weer. Inmiddels heb ik een aantal dingen ontdekt die mij helpen om zo goed, vrolijk en gezond mogelijk door deze tijd heen te komen en deze deel ik graag met jullie. 

Focus op de fijne dingen

Het is misschien een inkoppertje, maar als je overspoeld wordt door sombere gevoelens dan is dit er één die je makkelijk vergeet. Zelfs wanneer je veel meer van de zomer houdt, kunnen de herfst en winter nog steeds dingen brengen om van te genieten. Zelf vergeet ik geregeld om hierbij stil te staan. Het kan dan helpen om hier even bewust een moment voor te nemen. De meesten van jullie zullen het 'opschrijven van drie positieve dingen' aan het einde van de dag wel kennen, maar als je je somber voelt kan dat best lastig zijn. Ik vind het makkelijker om in plaats daarvan dingen te benoemen waar ik dankbaar voor ben. Om maar een paar dingen te noemen die met de herfst en winter te maken hebben:

♥ Het tikken van de regen op het dak of de ramen als je in bed ligt

♥ Alle mooie herfstkleuren

♥ Sneeuw en ijs (als het er is...)

♥ Het lekkere, winterse eten en drinken (chocolademelk met slagroom, pepernoten, stamppot, herfst- en winterbiertjes...)

♥ De hele dag kneuteren met de kaarsjes aan en een kop thee in je lievelingspyjama op de bank

♥ Dat rozige gevoel na een wandeling in de kou

♥ De feestdagen

♥ Fijne, gekke, warme wintertruien

♥ De kerst- en buitenverlichting

♥ ...

Goed voor jezelf zorgen

Nog zo iets wat zo vanzelfsprekend lijkt, maar in de winter vraagt zelfzorg toch net wat meer aandacht dan in de zomer. Wanneer je veel binnen zit, is een tekort aan vitamine D snel opgelopen; nog sneller wanneer je een donkere huid hebt. Om dit te voorkomen kun je extra vitamine slikken en producten eten die veel vitamine D bevatten. Daarbij is het goed om er ondanks de kou voor te zorgen dat je genoeg buiten komt. Los van het aanmaken van vitamine D is naar buiten gaan sowieso goed voor je. Zuurstof, beweging en een frisse neus halen zorgen er allemaal voor dat je je fitter voelt dan wanneer je de hele dag binnen blijft. 

Zelf merk ik dat ik er in de winter vaak ongezonder uitzie. Mijn huid wordt bleker, grauwer en droger en mijn wallen zijn eerder zichtbaar. Wanneer ik het gevoel heb er minder gezond uit te zien, voel ik me vaak ook mentaal minder fijn. Ik merk dan ook dat wanneer ik extra goed voor mijn lichaam zorg, ik me mentaal weer een beetje beter voel. Zo vind ik het bijvoorbeeld fijn om af en toe onder de zonnebank te gaan. Niet te vaak, want dat is ook weer niet goed. Daarbij vraag ik me ook wel eens af of het echt helpt, maar het placebo-effect doet het bij mij in ieder geval goed. 

Jezelf een keer extra insmeren met bodylotion, een fijne handcrème tegen droge handen, zelf een (haar)masker maken, lang douchen of in bad met fijne huidolie; het zijn allemaal manieren om jouw lichaam wat extra zorg en aandacht te geven. Ook gezond, genoeg, gevarieerd maar ook lekker eten is in de winter extra belangrijk. De verschillende voedingsstoffen kun je maar al te goed gebruiken om je lichaam sterk te houden tegen alle griepjes en verkoudheden die rondwaaien. 

Hulp zoeken

Soms voel je je niet beter door genoeg zorg en liefde aan jezelf te besteden. Hoe hard je ook je best doet; de sombere gevoelens blijven en worden enkel zwaarder naar mate de donkere dagen langer duren. Een winter- of seizonsgebonden depressie is serieus en als je er last van hebt, dan mag je daar ook serieus mee omgaan. Zoek hulp als je er niet uitkomt door bijvoorbeeld met je huisarts te praten. Er zijn verschillende soorten behandelingen (zoals lichttherapie) die goed helpen bij winterdepressies, dus dat is zeker het proberen waard.

Het gaat weer voorbij

Hoe ver weg de lente ook nog lijkt; ze komt echt. Linksom of rechtsom zal de winter voorbijgaan en zullen de tijden van lange, warme, vrolijke dagen waarin je je (zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen) goed voelt weer aanbreken. Het helpt mij altijd om dit te bedenken en hier even bewust bij stil te staan. Daarbij zorgt dit besef er ook voor dat ik de lente en zomer nóg meer waardeer. Met de eerste zonnige dag trek ik dan ook als een echte Hollander direct mijn jas uit, word dolgelukkig van de eerste groene blaadjes en bestel zo snel mogelijk een ijsje. Tot die tijd forceer ik mezelf tot een verfrissende wandeling door de regen, wind en kou om mezelf daarna te omringen met zachte kleedjes, kaarsen, warme truien en grote koppen thee met honing. 

Hoe kom jij de herfst en winter door? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Blub - Donderdag 10 oktober 2019 19:29
Wat een ontzettend leuke foto van jou Hannah die laatste!
L - Donderdag 10 oktober 2019 21:00
Ik heb zo enorm veel last van die ongezonde haardkachels die velen helaas weer aansteken. Dat zoveel mensen denken dat het “knus” is terwijl het bewezen zoveel schade toe richt... longartsen en ggd enz zijn ertegen maar verboden wordt het niet, Daardoor kom ik veel minder vaak de deur uit, wat niet helpt bij je humeur.

Gelukkig heb ik een wake up light gekregen wat ik echt een aanrader vind in de donkere dagen. En begin in september met inderdaad vitamine D slikken, helpt mij ook wat. Verder ga ik heel bewust versiering ophangen bijv met kerst of oud en nieuw. En plan elk jaar enkele hele fijne dingen precies in de winter, zodat ik wat heb om naar uit te kijken. Zoals een nieuw boek. En ik heb een dvd box van een toffe serie, ligt al 2 maanden te wachten. Vriendin en ik gaan die met zo’n regenachtige sippe periode lekker bingewatchen.
Die dingen alvast vooruit plannen helpen me het meest!
Aine - Vrijdag 11 oktober 2019 08:52
Ik heb juist het omgekeerde. Ik ben blij als alles minder snel gaat, dat de natuur gaat slapen en ik minder prikkels ervaar. Ik kan genieten van thuis gezellig maken, kachel aan en dat ik niet zoveel hoef te doen. Lente en zomer voel ik me vaak meer depressief.
MissBeta - Vrijdag 11 oktober 2019 21:29
Precies hetzelfde hier! Ik voel me veiliger en rustiger bij donker weer. Alsof ik dan meer ruimte heb. In de lente en zomer is het zo indringend licht en voelt de wereld zoveel drukker en kleiner.
Saskia - Zondag 13 oktober 2019 09:27
Ik vind het juist zo leuk dat we in Nederland verschillende seizoenen hebben. Bedenk dat er genoeg leuke dingen zijn aan de herfst!