Winterdagen met een eetstoornis

 

Toen ik een eetstoornis had, vond ik de winter altijd een stuk zwaarder dan de zomer. Niet alleen omdat het koud was en ik mijn lichaam niet voldoende opwarmde met genoeg eten. Het was donker, de feestdagen vond ik stressvol, ik voelde me sneller somber en kwam enorm moeilijk op gang in de ochtend. De winter gaf me geen duwtje in de rug en lokte me ook zeker niet uit bed. Het werd er allemaal alleen maar moeilijker door.

winter

 Winterdip
Vaak had ik last van een winterdip. Ik kon moeilijk uit bed komen en dat zorgde meteen al voor het eerste probleem met eten; ik sloeg het ontbijt over. Nooit een goed begin van de dag. Vervolgens voelde ik me een nietsnut en had ik hoofdpijn wanneer ik eenmaal toch mijn bed uit strompelde. 'Dit werkt niet', bedacht ik me elke dag en toch overkwam het me te vaak opnieuw.

Tegen die winterse somberheid heb ik echter een hoop trucjes bedacht. Zo slik ik VitamineD tijdens de donkere maanden, let ik extra op vette vis en probeer ik ieder straaltje zon mee te pikken. Desnoods in joggingpak en winterjas op het balkon onder een kleedje. En zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om beter om te gaan met je winterdip. Ik merk nog steeds dat ik er ieder jaar weer beter in word.

Ben je erg depressief, dan kan het helpen om een anti-depressieplan op te stellen speciaal voor de winter.

 Brr, koud!
Naast die winterdip die het niet gemakkelijker maakt om tegen die eetstoornis te vechten, vond ik het ook erg lastig dat het er buiten zo somber uit zag en het donker en koud was. Ik liet me enorm beïnvloeden door het weer. Niet alleen door binnen te blijven, maar ook doordat ik mezelf niet goed verzorgde en dus extra last had van de kou.

Probeer in de winter echt goed te eten en te drinken. Dat heb je ook juist nodig tijdens koude dagen. Je lichaam warmt er van op. Probeer dus zeker iedere 2,5 uur iets te eten, zodat je suikerspiegel op pijl blijft en je kacheltje blijft branden. En vergeet de lekker warme drankjes in de winter niet. Als je goed voor jezelf zorgt, doe je ook gemakkelijker een stap naar buiten.

winter days

Het is tijdens de herfst en winter trouwens ook juist heel erg mooi buiten. Gekleurde bladeren, harde wind door de duinen en langs je wangen. Ga er dus in ieder geval dagelijks even op uit. Ga boodschappen doen, een blokje om, naar het park of de natuur in. Je zult merken, dat wanneer je dan thuis komt alles extra lekker warm en fijn aanvoelt en je je meteen nuttiger voelt.

 Binnen zitten en eetbuien
Omdat je in de winter wat meer binnen zit, is het misschien verleidelijk uren over eten te piekeren of grijp je gemakkelijker naar de kast om te snaaien. Misschien heb je last van eetbuien en merk je dat je mede uit verveling meer eetbuien hebt. Tijdens slecht weer en minder activiteiten buitenshuis merk je misschien wel dat je wat eten betreft geneigd bent achteruit te gaan. 

Wees je hier bewust van en sta er eens bij stil. Is dit zo, dan is het goed om te bedenken wat jou kan helpen. Moet je meer de deur uit, iets verzinnen om te doen, mensen opzoeken of wat meer praten en stilstaan bij je gevoel? Vaak kun je, als je eerlijk bent, best goed zelf bedenken wat je nodig hebt om je beter te voelen. Alleen moet je het dan ook nog gaan doen natuurlijk. En daar kan een ander je misschien wel bij helpen.

 Harde overgang
Soms voelt het alsof het plotseling winter is. Ineens is alle vrolijkheid weg in de natuur, is het donker, nat en koud. Je leuke zomerkleren verdwijnen achter in de kast en de verwarming moet aan. Dat soort dingen kunnen helemaal niet fijn voelen en je misschien even een motivatiedip opleveren.

Het kan helpen om wat meer stil te staan bij de overgang van de seizoenen. Zo helpt het soms om je huis lekker winters in te richten met kaarsen, dekentjes en warme kleuren. En deel ook je kledingkast eens anders in. Winterkleren naar voren, zomerkleren naar achteren. Winkelen voor een paar nieuwe truien en vesten hoort daar natuurlijk ook bij. O, en vergeet lekkere warme sokken niet.

weheartit


 De feestdagen
Verder zag ik zelf altijd erg op tegen de kerstdagen. Tegenwoordig kan ik er gelukkig weer enorm van genieten, maar toen gaf het me nog een hoop stress en gepieker. Niet alleen over eten, maar ook omdat ik ontzettend onzeker was tijdens familiemomentjes. Die feestdagen mochten wat mij betreft zo snel mogelijk weer voorbij gaan.

De beste tip is denk ik om je te richten op de leuke dingen van de feestdagen. Ook al ben je bang, gespannen of onzeker, probeer te kijken naar wat je wel leuk vindt. Vind je een kerstmarktje wel leuk? Ga daar dan lekker heen. Dat je het kerstmaal minder leuk vindt, heft dat dan misschien een heel klein beetje op en zorgt er in ieder geval voor dat je wat meer kunt uitkijken naar de feestdagen in plaats van enkel er tegenop. Meer tips om met een eetstoornis de feestdagen door te komen lees je hier.

De winter maakt dingen misschien soms net even wat lastiger, maar er zijn ook dingen die er leuker door worden. Zo branden kaarsjes veel gezelliger, is het nog fijner om een warme douche te nemen en is thuiskomen na een regenbui ook eigenlijk best wel lekker. Laat je eetstoornis niet beïnvloeden door de winter, maar probeer door te zetten en te blijven vechten. Daar kun je alleen maar heel veel van leren.

N.b. Vrijdag a.s. is er ook een Proud2Meet met het thema: Feestdagen en een eetstoornis.

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

dear - Donderdag 19 december 2013 21:09
Jep, laat me ook altijd veeel teveel meeslepen.
EB91 - Vrijdag 20 december 2013 09:06
Nog een tip om je beter te voelen: ga toch elke dag naar buiten, ook al groeien de ijspegels uit je neus. Als je dan weer terug komt voel je je echt weer een stukje lekkerder.

Wat ik helemaal niet herken in het stuk is dat je lichaam opwarmt van eten. Ik kreeg het in de winter juist heel koud van eten, waardoor de eetlust direct verdween. Dit lijkt me juist ook wel logisch, want er is natuurlijk ook een beetje energie (warmte) nodig voor het verwerken van voedsel. Als die energie er eigenlijk niet is heb je geen fijn gevoel na het eten. Maar nu ik wel weer op gewicht ben heb ik gelukkig geen problemen meer met eten in de winter :)
Liadan - Vrijdag 20 december 2013 10:03
Ik heb juist moeite met de zomer omdat ik nooit kan genieten van het lekkere weer. Ik vind het heerlijk dat ik in de winter mezelf kan verstoppen in dikke kleding.