De stem van de eetstoornis

 

Je voelt je ontzettend rot, je hebt pijn en iedereen in je omgeving is stom of druk. Veel mensen herkennen dit gevoel en plaatsen het bij een slechte dag hebben. Ik zelf heb regelmatig een baaldag en zeker tijdens mijn menstruatie kan ik me enkele dagen erg rot voelen. Op sommige momenten komt ook de stem van mijn eetstoornis terug. In de media lijkt het vaak alsof mensen zich altijd super voelen, maar iedereen heeft weleens een baaldag. Dit is een blog over je rot voelen en dat dit gevoel er soms ook gewoon mag zijn.

''De afgelopen paar dagen zijn voor mij erg vervelend. Ik voel me de hele tijd niet topfit en ik wil eigenlijk de hele de dag in mijn bed liggen en het liefst zou ik de hele dag gaan slapen of series kijken. Verder ben ik erg chagrijnig en heb ik het idee dat niemand mij mag en ik niet het werk lever wat van mij verwacht wordt. Ik ben zelf iemand die graag een goede indruk achterlaat, dus als ik het gevoel heb dat ik dat niet kan doen - ongeacht of het mijn schuld is - versterkt dat mijn gevoelens van een baaldag alleen maar meer.'' Gelukkig duren deze buien bij mij nooit langer dan een paar dagen en liggen ze vooral aan mijn hormonen, maar ze zijn wel heel vervelend om te ervaren.

rainy

Toen ik nog een eetstoornis had, ervoer ik vaker dit soort dagen. Ik voelde me vaak erg ongelukkig en doordat mijn wereld zo klein was, voelde ik me ook vaak eenzaam, wat bij mij vaak een trigger was voor een baaldag. Een baaldag kwam bij mij ook al snel opzetten wanneer ik iets fout deed in de ogen van mijn eetstoornis. Dat vond ik altijd erg lastig om mee om te gaan, omdat ik me dan heel klein en waardeloos voelde. Ik had gefaald en niet een beetje ook. Ik was in mijn ogen helemaal niks meer waard en iedereen die mij zag, kon goed zien dat ik helemaal niks waard was en compleet gefaald had.

Erover praten lucht bij veel dingen vaak op, maar dit was voor mij een punt waar ik heel lang niet over kon praten. Ik mocht dat niet van de eetstoornis en wanneer ik het probeerde, snapten mensen mij vaak niet, waardoor ik me erg onbegrepen voelde. Het wakkerde mijn eetstoornis vaak aan. Die zei dan: ''Zie je wel je hebt alleen maar mij'', ''zie je wel ik ben de enige die je echt begrijpt'' en ''hou je aan de regels of alles gaat fout.'' Achteraf kan ik deze gedachten plaatsen bij mijn eetstoornis en weet ik dat het niet waar is, maar op dat moment geloofde ik dat het echt zo was. Daardoor werden mijn baaldagen soms baalweken.

Hoe meer ik probeerde te leven naar de regels van de eetstoornis, hoe strenger ze werden. Ik mocht steeds minder van mijzelf. Eerst ging het alleen om eten, maar later ging het ook over plezier. Op het laatste moment ging het zelfs over gelukkig zijn. Ik mocht van mijzelf niet gelukkig zijn, ik verdiende dat gewoon niet. Waarom zou ik, deze mislukking, gelukkig mogen zijn? Ik voelde me zo ongelukkig en zo waardeloos. Op dat moment besloot ik om er iets aan te gaan doen en ontdekte ik dat de meeste gevoelens vanuit mijn eetstoornis kwamen. Ik leerde het verschil tussen de eetstoornis en mijzelf kennen.

Hoewel ik al lange tijd genezen ben, kan tijdens baaldagen de stem van de eetstoornis terugkomen. Dat gebeurt niet op elke baaldag, maar soms als ik het niet verwacht is die er weer. Op dat soort dagen kan ik me soms net zo waardeloos voelen als op dagen dat de eetstoornis op zijn ergst was. Ik heb dan geen last meer van gedachten dat ik minder zou moeten eten, maar ik heb dan wel vaak de gedachte dat ik niet gelukkig mag zijn. Gelukkig heb ik in de jaren mijzelf aangeleerd hoe ik het beste om kan gaan met dit soort situaties. Hieronder staan verschillende situaties waar de stem van mijn eetstoornis weer naar boven kan komen en geef ik tips hoe je hiermee om kan gaan.

sad

♥ Wanneer alles mislukt wat je wilt doen
Soms zijn er dagen waar alles voor je gevoel tegenzit. Een belangrijk programma kan het niet doen, je fietsband is lek, je doet niet zoveel als je had gewild of je hebt het gewoon allemaal. Op zo'n moment heb je het idee dat heel de wereld tegen je is. Wat mij erg helpt om van de gevoelens af te komen is om op te schrijven wat wel goed gegaan is die dag of het afgelopen uur. Het zorgt er niet altijd voor dat ik weer vrolijk word, maar het zorgt er wel voor dat ik niet dieper in het gevoel duik.

♥ Iedereen lijkt je niet te mogen
Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat niemand je mag. De manier hoe iemand kijkt, is voor jou al een bewijs dat diegene je niet mag en dat je iets fout hebt gedaan. Een opmerking van je baas of een leraar is sowieso negatief bedoeld. Dit soort gevoelens zijn erg vervelend en ook erg onhandig in sociale situaties. Wat mij helpt is om erover te gaan praten met diegene. De eerste keer dat je het doet is het erg eng, maar als je het vaker doet, merk je dat het eigenlijk erg fijn en makkelijk is. Ik heb geleerd dat mensen het vaak waarderen wanneer je erover praat. Je hoeft het er niet op de dag zelf over te hebben, een dag later is vaak ook prima. Ik vraag nu regelmatig of er iets aan de hand was, wanneer ik het idee heb dat mensen mij niet mogen of boos mij zijn. De ene keer heb ik het goed aangevoeld en kunnen we het uitpraten, maar soms is er gewoon niks aan de hand en was het mijn verkeerde interpretatie van de wereld.

♥ Je hebt overal pijn
Er zijn soms ook dagen waar lichamelijk alles tegenzit. Je kan bijvoorbeeld last hebben van moeheid, menstruatieklachten of andere pijnklachten. Op sommige dagen kunnen dat soort lichamelijke klachten je gevoel en je gedachtes erg beïnvloeden. Ik zie de wereld dan vaak door een negatieve bril. Wat mij erg helpt in deze situatie is om goed naar mijn lichaam te luisteren en extra lief voor mezelf te zijn. Ik ga mezelf dan verwennen met een gezichtsmaskertje of een lekker kopje muntthee.

Wanneer je een baaldag hebt, ben je dus niet alleen. Iedereen heeft die weleens en ze zijn het ene moment heftiger dan het andere moment. Wanneer je merkt dat het je geluk op de lange termijn aantast, is het belangrijk om aan de bel te trekken. Zolang je ze echter af en toe hebt, je over het algemeen gelukkig bent en vaak goed in je vel zit is het oké om je rot te voelen. Er is helemaal niks mis mee om een baaldag te hebben!

Herken jij jezelf hierin?

Bron foto's: Vinoth Chandar

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Engel5 - Zondag 21 mei 2017 19:41
Mila - Zondag 21 mei 2017 20:59
Ohw dat van die hormonen... Nare beestjes ;-) zijn dat toch. Kunnen zo'n invloed hebben. Maar een heel goede van jou dat van die goede dingen opnoemen. Neem ik mee naar de volgende ongesteldheid haha. Thanks. Ik probeer zelf op zo'n dag ook altijd te denken aan de vorige baaldag: hij ging voorbij en de lucht klaart altijd ergens weer op. Daar houd ik me dan aan vast.
Coco - Zondag 21 mei 2017 21:44
PMS klachten