Codetaal voor eenzaamheid

 

Iedereen is wel eens alleen of voelt zich wel eens eenzaam. Iedereen zal dat op zijn of haar eigen manier ervaren. Je hoeft niet eens alleen te zijn om je eenzaam te voelen. De één heeft niemand om zich heen en de ander voelt zich eenzaam middenin de massa. Het vervelende van dit eenzame gevoel is dat het bijna altijd voelt alsof jij de enige bent die dit doormaakt. Je eenzaam voelen betekent niet dat je nooit vrienden hebt of dat je niet leuk genoeg bent. Iedereen kan zich soms eenzaam voelen en iedereen uit dat op een andere manier.

Het is geen fijn gevoel en misschien is het iets waar je je heel erg voor schaamt. Het lijkt alsof iedereen het leuk heeft, iedereen is buiten de tijd van zijn leven aan hebben en jij voelt je eenzaam. Niet iets waar je trots op je bent en misschien niet iets waar je makkelijk over praat. Niet iedereen klopt makkelijk aan bij iemand, juist omdat het kan voelen alsof jij zelf gefaald hebt. Niemand lijkt hier last van te hebben, behalve jij. Dat is wat dit eenzame gevoel met je kan doen en dat maakt het soms alleen maar erger. Wat je hierdoor over jezelf kan denken is vaak niet terecht, maar daarmee is het gevoel natuurlijk niet weg.

Hoe omslachtig het ook is, vaak vinden we het makkelijk om een soort codetaal te gebruiken om onze gevoelens te uiten. Het kan veel te kwetsbaar voelen om direct te zeggen wat we voelen en wat we nodig hebben, bovendien weten we dat lang niet altijd precies. Veel gemakkelijker en veiliger is het soms om door kleine woordjes kenbaar te maken dat het misschien even niet zo goed gaat. Door anderen dat signaal op te laten vangen en als dat niet gebeurt, ben jij niet afgegaan. 

Misschien betrap je jezelf er wel eens op dat je codetaal gebruikt. Hoor je jezelf iets heel onbenulligs zeggen tegen iemand, terwijl je eigenlijk iets heel anders bedoelt. Vertel je in één woord hoe je je voelt, terwijl je daar eigenlijk een boek over zou kunnen schrijven. Eigenlijk wil je veel meer kwijt en wil je veel meer vragen, maar dit is alles wat eruit komt. Uit angst om iemand weg te jagen, om gekwetst te worden of tot last te zijn. Misschien weet je niet eens precies hoe je het uit wilt leggen, maar weet je wel dat dit niet de lading dekt.

Het zou ook kunnen dat je iemand om je heen hebt die je dat vaak hoort zeggen. Je voelt wel dat er iets aan de hand is, maar er komt vaak niet meer uit dan een simpel woordje of zinnetje. In beide gevallen is het het waard om het gesprek aan te gaan, want de kans is groot dat daar meer behoefte aan is dan het nu lijkt. In beide gevallen is het het waard om door die ongemakkelijkheid en schaamte heen te gaan, omdat je elkaar dan pas echt kunt helpen. Omdat je dan pas echt verder komt en erachter komt dat je niet de enige bent. De gevoelens die jij hebt en de eenzaamheid die jij kan voelen, zullen voor meer mensen herkenbaar zijn. Het gevoel dat je hier niet alleen in bent kan al helpend zijn.

♦ Het gaat oke
“Het gaat wel. Het is even lastig maar ik red mij wel, het gaat oke.” Achter deze zin kan een enorme ellende schuil gaan. Misschien wel dagen van somberheid, verdriet of eenzaamheid. De vraag is waarom je dat zou willen bagataliseren? Waarom mogen jouw problemen er niet zijn, gewoon zoals het is? Alleen dan kun je de reactie krijgen die je misschien het hardste nodig hebt. Begrip, steun en medeleven. 

Ik kan mij voorstellen dat het helpt om jezelf hiermee te beschermen. Dat je niet te kwetsbaar wilt zijn en sterk wilt blijven, niet alleen voor anderen maar vooral voor jezelf. Het kan namelijk altijd erger, toch? Dat mag natuurlijk ook, maar open zijn over je gevoelens betekent niet dat je niet sterk bent. Je kan het aan, want je staat na al die ellende nog steeds, maar dat betekent niet dat je soms op instorten staat en echt iemand nodig kunt hebben. Dat doet niets af aan jouw kracht, maar kan jou misschien net dat beetje steun bieden dat je nu zo hard nodig hebt. 

Natuurlijk kan het ook gewoon oke gaan, niet slecht maar ook niet goed. Je hoeft het ook niet allemaal te weten, voor alles woorden te hebben en over alles open te zijn. Dat is heel erg persoonlijk en daarin hoef je alleen maar naar jezelf te luisteren. Jij kunt het beste aanvoelen waar je behoefte aan hebt en als je dat weet, kun je daar zelf ook het beste aan voldoen. 

♦ Je bent vast druk
Het zou kunnen dat je eindelijk die stap hebt gezet om contact te zoeken, maar dat je iemand echt niet tot last wilt zijn. Je eigen problemen voelen misschien niet groot genoeg om serieus te nemen of om echt te bespreken. Misschien weet je helemaal niet precies wat je eigenlijk van die ander verlangt. Dat hoeft ook niet en dat is helemaal geen voorwaarde om dat gesprek aan te gaan. Gewoon contact zoeken mag altijd en eigenlijk hoef je jezelf daar nooit voor in te dekken. Jij doet ertoe, wat er ook speelt. 

Jij bent net zo veel waard als die ander. Je mag ervan uitgaan dat je het wel zal horen zodra iemand even te druk is. Dan zegt dat hoogswaarschijnlijk ook niets over jou en maakt dat jou niet lastig. Het zegt alleen iets over het drukke schema van die andere persoon en dat er op een ander moment misschien meer aandacht aan geschonken kan worden. Jij bent die aandacht waard. 

♦ Wat ben je aan het doen?
Het zou uiteraard pure nieuwsgierigheid kunnen zijn, gewoon benieuwd wat iemand op dit moment van de dag aan het doen is. Dat mag altijd. Het zou ook kunnen dat je gewoon een praatje wilt maken of het liefst deze tijd samen door zou willen brengen? Misschien hoop je uit het antwoord iets wijzer te worden en te ontdekken of die persoon op dit moment misschien tijd voor jou heeft? Het is allebei oke en het mag er allebei zijn.

Het is ook eng om tijd op te eisen, om zelf die ruimte in te nemen. Zeker als dat tegen jouw natuur in gaat en je dat niet gewend bent, kan het voelen als iets heel verkeerds. Iets wat je niet zou mogen doen en iets wat vanzelf zou moeten gaan. Helaas is dat niet altijd zo en daar kan niemand iets aan doen. Iedereen leeft z’n eigen leven en we kunnen nog altijd niet elkaars gedachten lezen. Hoe onwennig het ook voelt, uitspreken wat je het liefste zou willen levert vaak meer op dan eromheen blijven vragen. Niet omdat de ander dat niet wil zien, maar omdat het voor jou misschien een grotere rol speelt dan voor de ander. Soms mag je iemand ergens op wijzen en ergens om vragen. De kans is groot dat iemand er dan met alle liefde voor jou wilt zijn.

♦ Het gaat niet zo goed
Persoonlijk vind ik het heel erg sterk als je dit durft aan te geven bij iemand. Of dat nu over de app is, via de telefoon of in het echt. Het is niet leuk als het niet goed gaat en het is niet leuk om dat toe te geven. Je wil dat het wél goed gaat, dat je iets positiefs kunt bijdragen, maar dat kan niet altijd en ik denk ook dat niemand dat altijd van jou verwacht. Dat hoef je dus ook niet van jezelf te verwachten. Het mag slecht gaan en dat mag je uiten.

Misschien is het waardevol om eens verder te kijken. Niet dat jij alle oplossingen al moet hebben of altijd moet weten wat je nodig hebt, maar wat die ander misschien zou kunnen doen om jou beter te laten voelen? Misschien is dat in je hoofd stiekem wel de volgende vraag, want je hebt het niet voor niets specifiek aan deze persoon verteld. Wat zou deze persoon voor je kunnen doen? Een goed gesprek? Wat luchtige afleiding? Alles is goed en je mag naar alles vragen.

♦ Ik verveel me
Als je je eenzaam voelt en veel tijd alleen doorbrengt, is het heel begrijpelijk dat daar ook verveling bij komt kijken. Verveling die jou elke dag verstikt en waar jij jezelf telkens doorheen moet slepen. Dat kan slopend zijn, ook al klinkt verveling zo onschuldig en onbelangrijk. Als verveling zo voor jou voelt en zo veel met jouw gedachten en gevoelens kan doen, is het juist belangrijk om dat aan te geven. Knap als je dat kan doen, door juist op dat moment contact te zoeken en daar open over te zijn. 

Misschien wil je je niet opdringen en wil je niet de indruk wekken dat je iemand anders op dat moment even nodig hebt. Al is het maar voor even. In dat geval zou het misschien kunnen helpen om de rollen eens om te draaien. Zou jij het opdringerig vinden als iemand naar jou toe kwam? Jouw verveling en jouw eenzaamheid voelt voor jou waarschijnlijk heel groot, want het is de hele dag aanwezig. Wanneer je hier echt iets mee wilt doen voelt dat misschien als te veel, terwijl dat voor iemand anders helemaal niet aan de hand is. Die persoon voelt niet wat jij voelt en helpt jou graag waar dat kan. Niet alleen voor jou, maar ook omdat het simpelweg gezelliger is om samen de verveling tegen te gaan. Dat verdien jij ook.

Ook al ben je niet gewend om direct je gedachten en gevoelens te uiten. Als jij daar behoefte aan hebt en gehoord wilt worden, ben jij de enige die dat uit kan spreken. Jij mag gehoord en gezien worden en daar mag je om vragen. Dat is geen aandachttrekkerij of aanstellerij, je mag in het leven vragen naar wat jij nodig hebt. Sterker nog, als jij daar concreet in durft te zijn is de kans groter dat anderen dat terug kunnen geven. Wanneer anderen weten wat jij bedoelt, kunnen ze jou beter helpen en er op de juiste manier voor jou zijn

Het is lang niet altijd makkelijk om te weten wat je wil en hoe je dat precies moet verwoorden. Dat is ook geen voorwaarde om contact te mogen zoeken. Daar mag je al pratende samen uitkomen en hoe meer je jezelf toestaat om daarmee te oefenen, hoe makkelijker het zal gaan. Beginnen met praten is de eerste stap en daarin kun je het eigenlijk niet fout doen.

Gebruik jij codetaal?

Fotografie: wancukz

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nino - Donderdag 30 mei 2019 13:13
Ik herken me hier erg in. Maar niemand lijkt het door te hebben
. En denken dat ik veel vrienden heb. Maar dat is niet zo. Op school in pauze probeer ik praatje te maak met iemand , terwijl ik weet dat hun gaan nageren of bij me weg gaan lopen. Dan ga ik maar boek lezen in me eentje.
Femm - Donderdag 30 mei 2019 14:58
pff heeeel herkenbaar. vooral "wat ben je aan het doen?" in de hoop dat iemand iets met mij wil doen. maar dat is vaak niet. lig urenlang in bed en ik verveel me dan ook.
- - Donderdag 30 mei 2019 22:05
heb je wel eens geprobeerd gewoon te vragen of iemand zin heeft wat leuks te doen? Niet iedereen ‘leest’ deze codetaal en niet iedereen vind het een fijne manier van contact hebben. Dat hoeft helemaal niet om jou te gaan en wellicht zul je zien dat als je het vraagt mensen het best leuk vinden met je af te spreken. En als het een keer niet kan hoeft dat zeker niet om jou te gaan!
Saarki - Donderdag 30 mei 2019 15:11
"Je bent vast druk" ... 100% toepasselijk!
(de andere zijn ook heel herkenbaar hoor).
Karina - Donderdag 30 mei 2019 18:36
heel herkenbaar,
ik ben soms ook niet eerlijk naar collegas/kennissen.
Ze denken dat ik heeeeeeeeeel sociaal leven heb terwijli k eigenlijk niemand heb, heb nooit echt vrienden gehad, (altijd gepest, en later veel gaan werken ) (Verpleegkundige, altijd een masker voor)
ook geen goede bande band familie.
Ik kan zo jaloers worden op moeder dochters in de stad of al ik hoor dat vriendinnen elkaar appen/afspreken.. Of collegas met elkaar praten. Ik heb contact met hen hoor, en klets gezellig, en ga mee naar eten met de afdeilng, maar ik kom alleen thuis, doe alleen boodschappen en alles.
k praat met mensen ik stap op mensen af, doe soms dubbelzijdige hints van goh ik ga zo nr shuis, ja ben ook alleen jij ook? iets samen doen? Veel mensen hebben geen behoefte/tijd (deze leeftijd al gezin en getrouwd)
Maar hoe je het went of keert, ik ben alleen, en het doet soms zo pijn en verdrietig
Ik zou ook graag een knuffel willen wel eens of gewoon even niet alleen zijn..samen op de bank koffie drinken..
Kan ook niet voorstellen dat ik een relatie zou krijgen oid, dat iemand mij ooit aardig zou vinden, ergens heb ik geaccepteerd dat ik alleen blijf (ook gezien mijn leeftijd halverwege 30)
Heel veel mensen zijn gesetteld/stabiele groepen.etc.
heb op een groepssport gezeten en ga daar leuk mee om met de mensen maar dan is dat het het is sdan tot volgende week..
heb wel eens nummers uitgewisseld, dan app je, dan geen reactie erop..
weet even niet wat ik op wil/kan zeggen, maar dat eenzaamheid alleen bij ouderen is, nee zeker niet..

DepriAspie - Donderdag 30 mei 2019 21:56
Karina: ook ik zit in dat eenzaam schuitje... ik heb er me ook maar bij neergelegd dat ik nooit een partner zal hebben. Vaak vraag ik me af waarom ik nog rondloop op deze aardbol...
Annemiek - Donderdag 30 mei 2019 22:24
Ik snap hoe jij je voelt
Op mijn werk heb ik contact met collega'sen bewoners
Ik werk in de zorg
Hoewel ik n goede lat-relatie heb, mis ik een vriendin
Iemand waarmee ik kan winkelen, koffiedrinken, naar de film, gewoon meiden dingen
Justme - Vrijdag 31 mei 2019 22:39
... dit herken ik volledig. Dacht echt dat ik de enige was.
Emma - Donderdag 30 mei 2019 22:43
Heel herkenbaar helaas
s - Vrijdag 31 mei 2019 05:58
Heel herkenbaar. Mijn ervaring is inmiddels dat als je al over de drempel gestapt bent en iemand gevraagd hebt om iets samen te gaan doen dat de ander nooit kan. Die heeft dan zo'n druk sociaal leven dat die met iedereen afspreken behalve......
Anyway, ik wacht tegenwoordig wel tot mensen zelf niets te doen hebben en dan vragen of 'we weer eens af kunnen spreken' te voelt al een afvoerputje maarja...
Karina - Vrijdag 31 mei 2019 17:20
ZO herkenbaar!!
britneyangel - Vrijdag 31 mei 2019 12:02
ik zeg ook weleens je hebt het zeker erg druk?
Floor - Vrijdag 31 mei 2019 14:38
Ik heb één vriendin, maar of ik haar echt een vriendin kan noemen betwijfel ik. Ik spreek haar ongeveer twee tot drie keer per jaar life namelijk. :-)
Ik geef om eerlijk te zeggen niet om vrienden en ik ben tot nu toe in mijn leven ook geen mensen tegengekomen waarvan ik zeg: daar had ik nu graag vrienden mee willen zijn. Ik kan ook gewoon goed alleen zijn en haal mijn energie uit andere dingen (werk, studie, sporten, lekker eten, leuke kleren).
Op school heb ik altijd wel iemand (of meerdere) in de klas gehad met wie ik het kon vinden, alleen zijn dat nooit vrienden gebleven. Vind ik ook niet erg.
Op mijn oude werk had ik heel goed contact met mijn (mannelijke) collega's en daar had ik eigenlijk genoeg aan, dat was zo leuk! Daarbuiten had ik geen vrienden nodig en ik had er ook geen behoefte aan. Nu op mijn nieuwe werk moet ik de contacten weer opbouwen, maar ik hoop dat dat uiteindelijk gaat lukken, al zijn de collega's wel minder leuk dat op mijn oude werk. Ik app nog wel met mijn oude collega's en daar haal ik heel veel energie uit. Hen zou ik nog wel graag in mijn leven willen houden. Ik hoop eigenlijk dat ik gewoon op een bepaald moment een leuke vent tegen kom, waar ik mee kan trouwen en mijn leven mee kan delen. :-) Ik kan het over het algemeen ook beter met mannen vinden dan met vrouwen, dus dan maar geen vrouwelijke vrienden, toch?! :-)
Cindy - Vrijdag 31 mei 2019 15:49
Erg herkenbaar! Bedankt x