Buikpijn en een eetstoornis

 

Toen ik een eetstoornis had, kreeg ik regelmatig last van buikpijn. Mijn darmen, maag maar ook onverklaarbare delen in mijn buik deden pijn. Ik had verschillende soorten buikpijn, op verschillende momenten en door verschillende oorzaken. Soms kwam de pijn voort uit mijn slechte eetgedrag, soms vanuit compenseren en ik had ook wel eens buikpijn vanwege stress. Buikpijn was een ding en hoorde bij mijn eetstoornis.

Een borrelende buik, knorrende maag, steken in mijn buik of hevige krampen, alles heb ik gekend tijdens mijn eetstoornis. Waar je als gezond mens af en toe bij een griepje last van hebt of als je per ongeluk iets verkeerds hebt gegeten, had ik bijna dagelijks vervelende gevoelens in mijn buik of pijn.

pijn
Bron

♦ Buikpijn door je eetpatroon
Doordat ik onregelmatig of te weinig at, kreeg mijn lichaam heel wat te verduren. De ene periode at ik heel weinig en haalde ik dat laat in de middag en avond in. In andere tijden at ik alleen maar fruit en groente, iets wat je lichaam ook niet heel goed kan verdragen. Maar er waren vooral periodes waarin ik heel weinig en daarna weer even normaal at. Mijn eetpatroon ging van hot naar her en mijn lichaam kon nergens echt aan wennen. Eten was een chaos. Door de gedachtes in mijn hoofd, maar ook door alles wat ik wel en niet op at.

Eetbuien, maar ook erg streng lijnen kan buikpijn veroorzaken. Maar ook juist normaal eten, kan daarna klachten veroorzaken. Mijn lichaam kreeg dan ineens weer eten en op een lege maag of darmen die van slag waren, kwam dat heel hard aan. Als je onregelmatig eet, weet je lichaam niet waar het zich op voor kan bereiden en wanneer je maag om eten moet vragen of moet aangeven dat je vol zit. En dat terwijl een spijsverteringssysteem het zo goed doet op structuur. Een verstoord eetpatroon is dan ook niet iets om luchtig over te doen, enige regelmaat is enorm belangrijk voor een gezonde, rustige buik.

Veel mensen met een eetstoornis eten ook nog eens heel eenzijdig. Ze eten elke dag hetzelfde, te weinig vet of vezels of drinken te weinig. Al dit soort eetgedrag kan bijdragen aan buikklachten, problemen met je ontlasting of pijn in je buik. Vervelend, maar eigenlijk ook wel een beetje logisch.

♦ Buikpijn door compenseren
Of je nu overmatig sport, braakt, streng lijnt, laxeert, dieetpillen gebruikt of wat dan ook. Compenseren is heel slecht voor je lichaam. De gevolgen en advies hierover lees je in de links die ik onder de woorden heb gezet. Compenseren is iets gevoelsmatig iets rechtzetten, maar mensen met een eetstoornis zetten dingen recht die helemaal niet krom waren, zoals een avond uit eten gaan of een stukje taart. Bij braken betekent dit dat je lichaam het eerst krijgt, maar daarna ook meteen weer op brute wijze moet inleveren, en dat gaat ten koste van je lichaam. Ook ik heb slecht voor mijn lichaam gezorgd door het op dit soort manieren uit te putten. Foute boel, en het veroorzaakte ook een heleboel buikkrampen waarvan ik soms zelfs nachten wakker lag of waardoor ik niet eens naar school toe ging.

♦ Buikpijn door spanning
Als je een eetstoornis hebt, is er vaak meer aan de hand dan wat angst om aan te komen of drang naar eten. De stress en emoties kunnen zich uiten in buikpijn. Sommige mensen krijgen een stijve nek als ze gestrest zijn, anderen buikkramp. Dat je dus last hebt van je buik, los van dat je moeite hebt met je buik vanwege je lichaamsbeeld, is helemaal niet gek. Wel kan het ervoor zorgen dat je weinig trek hebt, misselijk bent of pijn hebt. Ontspanningsoefeningen, een rustige wandeling en op een gezonde manier met je emoties leren omgaan kunnen je helpen minder van dit soort spannings buikpijn te hebben. Soms heeft de huisarts of je therapeut ook een goed advies voor je.

buikpijn
Bron

♦ Buikpijn als je herstellende bent
Wanneer je in behandeling gaat voor je eetstoornis of zelf alvast beter probeert te eten, is dat super goed. Toch kan het 'goede gevoel' dat je erdoor hoopt te krijgen, nog even achter blijven. Alleen al omdat het super eng is om niet meer te rommelen met eten, maar ook omdat je lichaam het soms zwaar heeft om aan dat normale, gezonde eetpatroon te wennen. Regelmatig en voldoende eten is dan even een hele opgave en kost je lichaam heel wat energie. Mijn lichaam moest ook lange tijd wennen aan dit eetpatroon. Mijn hongergevoel was een zooitje en ik had regelmatig kramp of een opgezette buik. Uiteindelijk is dit weggetrokken, toen ik langere tijd doorzette en het volhield om goed te eten. Je lichaam moet na een eetstoornis echt even bijkomen van de klappen die het heeft gehad van jouw eetstoornis. 

Misschien heb jij ook wel last van een gevoelige maag, darmen, borrelt er veel, ben je een beetje ‘luchtig van binnen' of heb je regelmatig buikpijn, kramp of steken in je buik. Een beetje een rumoerige buik is niet erg, maar als je eigenlijk weet dat het door je eetpatroon komt dat je last hebt van bepaalde klachten, dan is het belangrijk om dit te zien als signaal. Pijn is een signaal van je lichaam dat het niet goed gaat en het hulp en rust nodig heeft. Heb je vaak last, overleg dan met je huisarts wat je het beste kunt doen om weer wat rust in je buik te krijgen, maar vertel dan ook eerlijk wat je precies doet en waar het door zou kunnen komen.

Dat je buikpijn hebt als je en eetstoornis hebt, is niet raar. Het is niet niks wat je met je lichaam doet. Dat het je niet lukt om daar nu meteen mee te stoppen, is ook niet zo gek. Wel wil ik je op je hart drukken dat het ontzettend belangrijk is om je lichaam serieus te nemen en er goed voor te zorgen. Als je er nog je hele leven mee wilt doen, is het goed om er verantwoordelijk mee om te gaan. Vraag hulp, steun en deel je problemen.

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor je buik. Probeer zo goed mogelijk te eten, regelmaat in te plannen met een eetlijst en je best te doen om van deze rottige problemen af te komen. Dat is niet alleen goed voor je buik, maar ook voor jou als persoon en die twee horen bij elkaar. Naast verantwoordelijkheid nemen voor je problemen en gedrag rondom eten, is het goed om ook tussendoor dingen te doen die je buik tot rust kunnen brengen. Doe bijvoorbeeld oefeningen om jezelf te ontspannen, wandel rustig een stukje in de frisse buitenlucht of maak een warme kruik en leg die op je buik.

Zorg goed voor die buik als hij pijn doet. Het is niet voor niets een signaal dat jou lichaam je wil geven.

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LHB - Zondag 24 januari 2016 14:20
ik heb hier inderdaad de laatste tijd heel erg last van. Ik denk voornamelijk door herstel maar soms ook door spanning. Het is vaak wel altijd op hetzelfde moment, bij mij namelijk altijd na de lunch. Ik ben dan altijd erg misselijk. Ik hoop dat het snel weg gaat, en ik weet dat ik daarvoor ook door moet blijven zetten.
A - Zondag 24 januari 2016 17:38
Hey Nouska,

Bedankt voor je berichten vd afgelopen week. Bijna eng Hoe dichtbij ze komen, juist omdat ze zo aan de orde zijn in mijn leven op dit moment. Zo schreef je over...De dikte in de groep zijn(was net begonnen en voelde het dus exact zo). Vervolgens een stuk over je rug problemen en de symboliek met een onzichtbaar probleem. Ook dat beschreef precies het stuk wat ik zo vaak voel en ervaar. En nu vandaag de buik problemen....toeval bestaat niet zeggen ze, maar ik voel me in ieder geval gesteund door je berichten. Te beseffen dat ik hier niet alleen in sta.
Thanx!!!
Nouska - Zondag 24 januari 2016 18:20
Ah, lief! En wat fijn dat je er wat aan hebt, A en LHB
Abenita - Zondag 24 januari 2016 19:24
Dankjewel voor de blog, heel fijn!

Ik heb nog een vraag en er is waarschijnlijk geen eenduidig antwoord op, maar ik stel m toch maar.

Ik heb ook vaak last van kramp en opgezette buik. Hele grote kans dat dat idd door rommelen met eten komt. Maar soms gaat het ook tijdenlang goed met eten (4 maanden). Toch wordt de onrust in m'n darmen dan niet minder.
Hoe lang duur het ongeveer voordat de rust wederkeert? Hebben mensen daar ervaring mee?

Alvast bedankt!!
DaySpring - Maandag 25 januari 2016 07:32
Èn buikpijn door verstoppingen in je darmen!
One Desire - Maandag 25 januari 2016 16:09
Dank je wel Nouska, je hebt een fijne en wijze manier van schrijven.

Ik voel me ook vaak paniekerig wanneer mijn buik zo hevig protesteert en opzwelt, altijd pijn, dan weer diarree of juist verstopping, maar vooral opgeblazen waardoor ik me onnodig dikker voel. Ik weet dat je gelijk hebt in wat je schrijft, en ook dat het komt door het extreme en verschillende eetpatroon, precies zoals je het beschrijft. Uit angst voor doorslaan eet ik ook al jaren heel eenzijdig. Ik kom er alleen nog niet uit, maar het stukje steun, begrip en herkenning geeft wat geruststelling.

Dank je wel.
melané fahner-botha - Dinsdag 26 januari 2016 12:38
Beste Nouska, wat een goed artikel! ik ben nu 62 en heb een paar jaar geleden erkend dat ik mijn gezondheid, door gestoord eetgedrag en nog een paar anderen slechte gewoonten, behoorlijk op scherp gezet heb. Ik wil er wel graag aan toevoegen dat het ONTZETTEND BELANGRIJK is om je te realiseren dat, als je maar lang genoeg negeert wat je buik je probeert te vertellen, de kans groot is dat je op een gegeven moment moet erkennen dat je voorgoed opgescheept zit met een probleembuik. Hoe ik daarmee omga is een ander verhaal maar jouw verhaal is vreselijk goed en een hele wijze les voor iedereen die het leren wil!

Dus allemaal: lezen en leren:-)...

Lotte - Woensdag 27 januari 2016 15:06
Ik heb 7 jaar lang een eetstoornis gehad, en al die tijd had ik last van verschillende soorten buikpijn. Maar ik begreep nooit waar het van kwam. Het was een groot mysterie voor mij. Inmiddels ben ik in therapie geweest en ligt mijn eetstoornis grotendeels achter me. En buikpijn? Dat heb ik nooit meer, behalve als ik gestrest ben. Maar dan heb ik ook meteen door dat ik het wat rustiger aan moet doen.
Achteraf kwam die buikpijn zeker weten door het rommelen met eten..
Herkenbaar stukje dus dit!

Liefs
Jacks - Donderdag 28 januari 2016 14:36
Heel herkenbaar dit. Ik heb zelf tijdens mijn eetgestoorde fases (eerst anorexia en daarna een soort van BED) ook heel veel last gehad van buikpijn, krampen, een opgezette buik, etc. Nog steeds heb ik behoorlijk vaak buikpijn.
Sinds een paar maanden ben ik bezig met hypnotherapie. Hierbij probeert de therapeut je onderbewuste aan te spreken om te zorgen dat je meer ontspant en zo minder last hebt van buikpijn. Heel fijn tegen stress en het helpt mij echt heel goed! Ik had eerst ongeveer de helft van de tijd buikpijn of kramp en nu nog maar zo'n twee keer in de week.
Veel hypnotherapeuten specialiseren in prikkelbare darm syndroom (PDS) (sommige mensen noemen het een "spastische darm"), wat gerelateerd is aan stress, spanning en emoties. Ik ben geen expert, maar ik denk dat PDS heel goed een gevolg kan zijn van een eetstoornis.
Heel veel sterkte in het herstel in ieder geval! Je bent niet alleen en er is voor iedereen hoop op een veel mooier en fijner leven
Chantal - Vrijdag 29 januari 2016 17:56
De buikpijn na een eetbui na een uur of 20 niet eten vind ik het ergst. Niets helpt; staan, liggen, lopen...
hannah - Zaterdag 30 januari 2016 19:43
door mijn eetstoornis (al 8 jaar lang) is mijn maagwand beschadigd en maak ik overmatig maagzuur aan waardoor ik nu aan sterke medicatie en drankjes zit.. het is vreselijk. heb ook nooit geweten dat de complicaties van een eetstoornis zo ernstig en heftig konden zijn. dit is namelijk ook echt niet de enige complicatie die ik heb die ernstig is...