Angst om te daten

 

Door veel mensen wordt daten gezien als iets spannends en leuks. Ik vond het vroeger zelf ook altijd wel leuk. Dit is echter wel lang geleden aangezien ik pas sinds kort weer vrijgezel ben na een relatie van 8,5 jaar. Toch hebben veel mensen ook angst voor daten. Sommigen durven het niet toe te geven en doen alsof ze er geen behoefte aan hebben, uit angst voor negatieve reacties, maar eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd.

Het is menselijk om gewoonten te hebben en je hieraan vast te houden. Nieuwe dingen zijn vaak eng. Kijk maar naar je eerste dag op een nieuwe opleiding of een nieuwe baan. Of de eerste keer dat je een presentatie moet geven voor een grote groep mensen. Bij een date ben jijzelf degene die het moet doen. Je wilt leuk, aardig en knap gevonden worden. Je wilt dat hij of zij ziet wat je allemaal kunt en hoe slim je bent. Je wilt dat hij je ziet hoe jij bent maar eigenlijk heb je liever dat hij je onzekerheden niet ziet. Je wilt indruk maken en jezelf van je beste kant laten zien. Dat is nogal een opgave. Dat je dit eng vindt en dat dit de leuke kant van daten kan overschaduwen, is dus eigenlijk best logisch. 

love

Zoals ik al aangaf, heb ik daten zelf altijd wel leuk gevonden. Ik herinner me nog dat ik het wel spannend vond en altijd uren voor de spiegel stond. Ik wilde er zo leuk mogelijk uitzien en het was altijd maar weer de vraag of het op meer zou uitlopen. Ik denk dat als ik nu weer zou daten, ik het wel nog spannender zou vinden. Ik ben geen 16 jaar meer. Andere dingen zijn belangrijk geworden. Het is niet alleen voor de gezelligheid maar ik zou ook op zoek zijn naar een potentiele man van mijn kinderen. Met andere woorden: ik denk dat het mij nu meer stress op zou leveren en minder onbezorgd zou zijn dan vroeger.

Ervaringen 

"Daten is voor mij geen optie. Bij het idee alleen al word ik zenuwachtig en krijg ik buikpijn van de spanning. Ik vind mannen eng en denk altijd dat zij uit zijn op verkeerde dingen. Daarnaast voel ik me heel erg ongemakkelijk bij mannen, wat nog erger wordt als ik ze niet ken. Bij elkaar zie ik dan een hele gespannen sfeer voor me wat mij behalve stress uiteindelijk niets op zal leveren, omdat ik altijd het gevoel heb dat het toch nooit wat kan worden. Voor mij is dat een reden om niet te daten. "

De angst voor daten herken ik heel erg omdat een vriendin van mij jaren deze angst heeft gehad. Het belemmerde destijds haar ook in haar dagelijks leven. 

"Ik heb al heel wat afspraakjes met mannen gehad. Ik was heel onzeker over mijn uiterlijk en probeerde een aantal jaren geleden bevestiging van mannen te krijgen van dat ze mij wel mooi en leuk vonden. Soms kreeg ik dat. Maar ik weet achteraf niet of ze dat zeiden omdat ze mij oprecht leuk vonden, of dat ze mij alleen in bed wilde krijgen. Ik heb ook wel dates gehad die wel leuk waren, maar dat was dan voor een avond. Meerdere keren ben ik heel erg teleurgesteld. Op gegeven moment was ik er zo klaar mee, dat ik afspraakjes met mannen juist uit de weg ging. Ik was bang voor afwijzing en dat dit mijn zelfbeeld nog meer zou beschadigen. Ik sloot mij af en trok alleen op met mijn vriendinnen, maar wanneer we uit gingen sloot ik mij volledig af uit angst om weer een klap in mijn gezicht te krijgen. Na gesprekken met vriendinnen en terug kijken op mijn eigen gevoelens en gedachten tijdens dates, heb ik op gegeven moment mijn verwachtingen aangepast. Dit ging niet van de één op de andere dag. Inmiddels ben ik niet meer gaan daten om bevestiging te krijgen van mannen of om hopeloos op zoek te gaan naar de ware liefde. De instelling om er een leuke avond van te maken en te ontdekken wat ik zoek in een man, heeft mij erg geholpen. Nu heb ik een hele lieve vriend, pas twee maanden, maar tot nu toe gaat het heel goed."

Waar komt die angst vandaan?
De angst voor daten kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je, net als mijn vriendin, nare ervaringen met daten in het verleden, heeft het je onzeker gemaakt door de afwijzingen die je hebt gekregen. Een andere oorzaak kan zijn dat je door onzekerheid en gebrek aan vertrouwen in anderen een muur om jezelf heen hebt gebouwd. Je vertrouwt mensen moeilijk of laat wil mensen niet te dichtbij laten komen. Je bent bang om jezelf echt te laten zien of bang om gekwetst te worden. Angst om te daten kan ook voortkomen uit bindingsangst. Je vindt het moeilijk om je te hechten en je leven te delen met iemand. Het idee benauwd je en daten kan uiteindelijk leiden tot meer en misschien wel tot een relatie. Het idee dat dit kan en dat er misschien meer ontstaat kan je tegen houden om aan daten te beginnen.

To me you are perfect
Bron

Eeuwige excuses
Misschien heb je ergens wel de wens om een vriend te hebben. Of wil je eigenlijk heel graag daten omdat je bij vriendinnen ziet dat het ook heel leuk en grappig kan zijn. Misschien ben je op zoek naar iemand waar je alles mee kunt delen, maar wordt je steeds tegengehouden door je eigen gedachten en excuses.

" Ik ga vast stomme dingen doen of zeggen van de zenuwen "
Dit is denk ik een 'gezonde' angst die iedereen wel heeft. Natuurlijk is het spannend en ben je bang dat je iets verkeerd doet. Aan de andere kant: hij zit in precies dezelfde situatie. Misschien zou je het niet zeggen, maar veel mannen vinden een date ook heel spannend. Ook zij weten niet wat ze moeten verwachten. Het is goed om te bedenken wat er fout kan gaan en hoe je daar op kunt reageren. Bereid het een beetje voor en ga er nonchalant mee om. Maar probeer je niet teveel te focussen. Geef jezelf even de tijd om er over na te denken en stop er daarna mee. De kans dat iets fout gaat is groter als je er zo mee bezig bent en wat als het gebeurt? Is de date dan direct verpest? Waarschijnlijk niet.

" Er vallen vast ongemakkelijke stiltes "
Stiltes zullen er vast zijn. Maar dat is helemaal niet erg. Als je een klik hebt, kunnen stiltes juist heel fijn zijn. Het geeft tijd om even na te denken en 'bij te komen'. Hoe ziet een gesprek er uit waarin constant gepraat wordt om stiltes te voorkomen? Super vermoeiend en geforceerd toch? Als er een klik is, zijn stiltes juist goed en anders zou je er na de date sowieso achter komen dat het geen juiste match is.

" Het wordt vast niks "
Misschien wordt het niks, misschien wel. Dat weet je niet als je het niet probeert. En als dit niet degene voor je is, heb je wel een leuke avond gehad waar je lekker met je vriendinnen over kunt praten. Ook ben je dan weer een ervaring rijker en kun je dit misschien gebruiken voor de volgende date. Misschien is dit wel jouw grote liefde.

" Straks wil hij iets wat ik niet wil "
Wanneer je gaat daten met iemand, heb je diegene vaak al gesproken via de telefoon of internet. Je leert iemand dan al een beetje kennen. Als je de indruk hebt dat jij naar meer op zoek bent dan hij, en dat hij alleen uit is op één ding, kun je van te voren besluiten om niet met hem af te spreken. Het is goed om van te voren een beetje te zoeken naar zijn verwachtingen van de date. Weet je al van te voren dat er dingen zijn die je niet wilt, maak het hem duidelijk. Wil je niet zoenen op de eerste date? Zeg dat je elkaar eerst beter wil leren kennen of laat het onbewust merken door bijvoorbeeld fysiek afstand te houden. Je kunt ook voorstellen om ergens wat te gaan drinken. Door direct bij iemand thuis af te spreken kan het zijn dat je de verkeerde indruk wekt. Je hoeft nooit te doen wat je niet wil. Geef je grenzen aan en ga naar huis als het niet goed voelt.

Afraid quote

" Hij vindt me vast lelijk of dom "
Vul niet in wat een ander van jou denkt. Dat weet je namelijk niet en het is niet eerlijk om dat voor een ander te bepalen. Iedereen staat anders in het leven en jouw date zal jou nooit zo bekijken als hoe jij dat zelf doet. Misschien blijkt uiteindelijk dat jullie niet bij elkaar passen omdat jullie interesses te veel verschillen of omdat de aantrekkingskracht mist. Probeer daar niet een te groot probleem van te maken want de ware liefde vinden na één date is heel uitzonderlijk. En toch vinden de meeste mensen uiteindelijk iemand om een langdurige relatie mee aan te gaan.

" Hij wil uiteten! "
Ook als je een eetstoornis hebt kun je behoefte hebben aan daten. Misschien is die keuze gemakkelijk te maken maar het kan ook zijn dat je je over de angst heen hebt gezet en dat je het aangaat. Maar dan stelt hij voor om uit eten te gaan. Alleen van het idee al krijg je het benauwd. Eten is al een issue, maar nu moet je ook nog eens eten in het bij zijn van een man en ook nog eens leuk en gezellig zijn. Hierdoor neemt de angst voor daten toe en heb je eigenlijk geen zin meer om te gaan. Wat doe je? Kies je er voor om af te zeggen en deze kans mis te lopen? Bedenk voor jezelf hoe het wel dragelijk wordt. Wat lukt wel? Hoe kun je er een gezellige avond van maken zonder dat je teveel met eten bezig bent? Als het eetmoment echt te lastig wordt, kun je ook voorstellen om iets anders te doen. Kom met voorbeelden en ideeën. Misschien is hij wel heel leuk en vindt hij het geen probleem om wat anders te doen.

" Straks is hij niet leuk "
Misschien komen jullie er achter dat het niet klikt of merk je dat het toch niet echt je type is. Je bent misschien een beetje teleurgesteld omdat het niet is hoe je het had verwacht. Je hebt nu een keuze. Ga je mee in je gevoel of kies je er voor om naar huis te gaan? Of ga je er toch een leuke avond van maken? Van mensen die niet hetzelfde in het leven staan of waarmee het toch minder goed klikt, kun je wel heel veel leren en daarnaast kun je toch een hele leuke dag of avond hebben.

" Ik wil geen relatie"
Je hoeft niet op zoek te zijn naar een relatie om te kunnen daten. Misschien wil je wat meer sociale contacten of vind je het wel leuk om met iemand uit te gaan. Ook dan kun je op date gaan met iemand. Het is wel handig om hier duidelijk in te zijn, om scheve gezichten en tegenstrijdige verwachtingen te voorkomen.

Date
Bron

Redenen om wel te daten.

♥ Afleiding en het is leuk!
Daten opzich is een hele leuke en gezellige bezigheid. Je onderneemt dingen die veel plezier kunnen opleveren. Je hebt even afleiding en je doet even wat anders dan anders. Je bent even uit je eigen vertrouwde omgeving en je ontmoet nieuwe mensen. Je hoeft er niet te zwaar aan te tillen. Ga er bij een date niet direct vanuit dat je de man van je leven gaat ontmoeten. Je kunt ook gewoon een leuke avond hebben.

♥ Sociale contacten
Daten is een sociale bezigheid. Je ontmoet een nieuw iemand en je wordt uitgedaagd om je sociale vaardigheden te gebruiken. Het is goed voor je en je leert in de praktijk om weer even met mensen om te gaan. Het voordeel van daten is dat je er niet direct een bepaalde periode aan vast zit. Het is niet zo dat het je nieuwe collega of studiegenootje is. Klikt het niet? Dan is dat dus helemaal niet erg.

♥ De ervaring
Het zal niet het eerste zijn waar je aan denkt, maar daten is ook heel leerzaam. De ervaring op zich leert je hoe je met mannen of potentiële partners om kunt gaan. Het leert je om jezelf op een andere manier te laten zien en er achter te komen hoe jij jezelf het leukste vindt. Daarnaast kom je er ook achter wat je leuk vindt of zoekt in een man, en wat niet natuurlijk.

Hij komt niet aanwaaien
Als je op zoek bent naar een liefde in je leven, zul je er toch wat voor moeten doen. Hij staat in de meeste gevallen niet ineens voor je deur.

TIPS:
Zorg ervoor dat je er verzorgd uit ziet. Besteed aandacht aan je uiterlijk en trek iets leuks aan waar je je comfortabel in voelt. Vermijd te zware onderwerpen, serieuze gesprekken kunnen zeker maar probeer goed in te schatten wat wel en niet kan. Direct beginnen over problemen e.d. kan afschrikken. Soms kun je dit beter bewaren voor een latere date. Vermijd ook onderwerpen als exen en je kinderwens op de eerste date. Verder is het goed om rustig aan te doen, je eigen grenzen te bewaken en jezelf te zijn. Het klinkt cliché maar het is echt waar. Je hebt er niks aan om je anders voor te doen dan je bent.

Eerder al zijn er op de website blogs verschenen over bindingsangst en angst voor mannen

Ga jij weleens op date?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ana - Woensdag 7 mei 2014 12:55
Wat een fijne en herkenbare blog!

Waar ik zelf vooral bang voor ben is dat de paniek zó hoog oploopt dat het eindigt in een paniekaanval ( wat best realistisch zou zijn) wat natuurlijk niet echt een fantastische eerste indruk is. Helaas daarom geen dates voor mij, maar misschien is het sowieso noodzakelijk im eerst gezonderin mijn hoofd te worden voordat ik me in zoiets stort.
jupz - Woensdag 7 mei 2014 14:00
Huh? Je zei toch pas in een video dat je geen relatie had? Of ben ik nu raar :)
Me - Woensdag 7 mei 2014 14:08
Tip van Flip. Hij/zij is vaak net zo onzeker en bang voor van alles als jij en dus kun je jouw onzekerheid/angsten en die van hem/haar tegen elkaar wegstrepen.

Date zelf niet zo veel op het moment. Komt wel weer. Even geen behoefte aan.
@jupz - Woensdag 7 mei 2014 14:17
Dan zijn we samen raar ;) was ook het eerste dat ik dacht.

Wat daten betreft: ik ken het gevoel van ieman leuk vinden al 24 jaar niet. Dus ik heb geen reden om te daten. Ik word vast gelukkig oud in mijn eentje ;)
Sunshine - Woensdag 7 mei 2014 15:25
Haha ik dacht ook dat Laura dat had gezegd! Misschien een blog die ze al een tijd geleden geschreven heeft?
HannaXx - Woensdag 7 mei 2014 15:29
Ja dat denk ik ook @Sunshine
Maiskolf - Woensdag 7 mei 2014 15:46
De jongens die ik leuk vond vroeger waren eigenlijk altijd vrienden die ik al beter ken. Dus eigenlijk heb ik nog nooit een date gehad. En ik moet eerlijk zeggen dat het van mij ook niet echt hoeft, ik vind een 'date' altijd zo'n beladen woord. En als ik iemand leuk vind noem ik het liever 'iets gezelligs doen in de stad', dan klinkt het meteen een stuk minder eng vind ik, haha!

Maar ik heb ook nooit een serieuze relatie gehad. En eigenlijk ben ik ontzettend blij met mijn leven nu. Ik zie het wel als er een leuke man komt aanwaaien, maar ik vind het heerlijk om lekker te kunnen doen wat ik wil!
vlindertje141414 - Woensdag 7 mei 2014 16:00
haha komt precies op tijd!
dankjewel!
Laura - Woensdag 7 mei 2014 16:15
Hee Meiden,

Jullie hebben gelijk hoor! Ik heb het aangepast. Ik heb de blog inderdaad al eerder geschreven.

Liefs, Laura
Greenbutterfly - Woensdag 7 mei 2014 20:17
Ik herken de angst voor jongens/mannen wel! Ik zou heel graag een vriend willen, maar ik durf me daar niet voor open te stellen, te onzeker etc. denk ik. Ik hoop dat hier ooit verandering in komt en dat ik voor het eerst ooit een vriend ga vinden, haha.
Niiiin - Donderdag 8 mei 2014 08:40
Eerst werken aan jezelf, denk ik. Als je zelf sterk en stabiel in je schoenen staat, sta je ook makkelijker open voor relaties en sociale contacten. Zonder (te veel)onzekerheden is het veel leuker:D
Single vrouw (53) - Maandag 6 oktober 2014 11:13
Daten was voor mij nooit een probleem in die zin dat ik makkelijk contact leg en ze mij aardig mooi en leuk vinden.
Maar op internet weet je nooit wie je voor je hebt en of een profiel eerlijk is.
Dus wilde ik graag eerst een tijdje chatten om elkaar wat beter te leren kennen qua interesses en levensstijl.
Mannen reageren meestal heel enthousiast op mij maar nemen niet de tijd om een tijdje te chatten en willen gelijk afspreken.
Of ze beginnen meteen over seks, dat vind ik heel irritant, als vrouw die een echte serieuze relatie zoekt denk je dan oh jij wilt alleen maar wat rommelen, dan heb ik al geen zin meer.
Ik heb een paar keer af gesproken om kennis te maken maar zei het meteen netjes en eerlijk als ik de vonk niet voelde en het niet zag zitten.
Hoe aardig ze ook waren zijn ze dan beledigd en boos omdat ik eerlijk ben.
Dan kreeg ik boze mails op mijn dating site, ik ging daar niet op reageren en blokte ze dan en als dat niet kon verwijderde ik mijn profiel maar....
Als je na een date een vrouw al zo aanvalt alleen omdat ze geen interesse heeft ben ik blij dat ik niks met zo een persoon begonnen ben ppffff....

Antoinette - Woensdag 21 februari 2018 16:49
Ik heb een angst stoornis waar ik binnen kort hulp voor krijg. Ik heb vroeger nare dingen meegemaakt als jong meisje en heb het hier heel moeilijk mee. Er is een jongen die gek op mij is en ik online heb leren kennen. Het is echt een schat, heb hem uitgelegd wat er speelt en geeft mij alle tijd die ik nodig heb. Ik heb hem nog nooit ontmoet, maar wil dit heel erg graag. Echter weet ik niet wat te doen. Ergens ben ik heel erg bang dat hij tegen valt. Een paar dagen voor Valentijnsdag heeft hij een ketting met een hartje voor mij gekocht. En natuurlijk heb ik hem met Valentijnsdag een kaartje gestuurd. We appen de gehele dag door en ik denk continu aan die jongen. Als er mensen zijn met tips wat je kan doen op een eerste date. Als ik aan een date denk dan blokkeer ik op de een of andere manier. Begin ik te trillen en in het ergste geval ga ik huilen en mijzelf neerhalen. Het liefst maak ik mijzelf dan van kant. Ik wil mijn verleden niet mijn toekomst laten beïnvloeden, want ook ik heb recht op een toekomst.
Bibi blankenaauw - Zaterdag 9 februari 2019 16:42
Het gekke is dat ik alle vertrouwde jongens wel van me af wil houden maar het gebeurd elke keer weer .
En ik wil daar ook wel vanaf komen ma ik weet niet hoe ik dat moet doen omdat ze steeds terug komen
Hebben jullie daar misschien nog tips voor zodat ik daar wel van af kom? Gr bibi
Pieter Priem - Donderdag 21 februari 2019 21:43
Ik haat daten.
Moira - Woensdag 21 augustus 2019 23:01
Ik ken het gevoel van bang zijn om te daten zo ernstig goed. Ik ben nu 16 en heb tot nu toe 3 dates gehad, Maar telkens kostte het me zoveel tijd tot ik mn moed bij heen had geschraapt en met bloed, zweet en tranen heb ik het dan uiteindelijk gedaan. Maar ook die binding angst heb ik, en dat ik dan automatisch gewoon iedereen in de friendzone zet zonder het een kans te geven. Ik word gewoon soms helemaal gek van me eigen😣. Wat ik ook altijd doe is het zover mogelijk uitstellen. Maar daar kom ik toch nergens mee? Pff, ik hoop gewoon dat ik me ooit op een dag kan accepteren hoe ik nu eenmaal ben en een relatie kan beginnen zonder da ik me onzeker voel bij Mn partner. I hope sooo. Het voelt wel goed om te lezen dat ik zeker niet alleen ben die dat ervaart.
Grtjs Mo xx