5 x houvast wanneer pijn en angst je overvalt

 

Welke eetstoornis of psychische problematiek je ook hebt, welke situaties je in je leven ook overkomen, je herken het gevoel misschien wel; het gevoel dat angst en pijn je overvalt. Dat de wanhoop nabij is en je niet weet hoe je verder moet. Gaat dit ooit over? Kom ik hier ooit uit? Zelf heb ik dit ook ervaren als een eenzaam gevoel. Dat maakt het misschien wel extra zwaar en onzeker. Dit kan ik toch nooit alleen? Het hoeft gelukkig ook niet alleen, maar hulp vragen is niet altijd makkelijk. Deze vijf punten geven wat hoop en houvast in deze pijn, angst en onzekerheid.

1. Dit gaat voorbij

Misschien voelt dit als een dooddoener, omdat het op het moment zelf nog niet voorbij is en je er middenin zit. Toch gaat ook dit voorbij. Iets dat ik zelf soms lastig vond om aan vast te houden - zeker omdat ik erg op kon gaan in een moment - maar waar ik toch wel een beetje in durfde te geloven. Dat het voorbij gaat, wil niet zeggen dat het helemaal weg gaat of dat het nooit terugkomt. Maar waar je wel op kan rekenen, is dat niets voor altijd duurt. Dit gevoel gaat voorbij, er doen zich weer nieuwe omstandigheden voor. Jij verandert, de situatie verandert. Het leven gaat met ups en downs. Dit moment duurt niet voor eeuwig.


bron foto

Lees ook eens de blog 'Ik leef te veel in het nu'. Hier schrijf ik over hoe ik helemaal op kon gaan in een moment en wat mij helpt en heeft geholpen het grotere plaatje te blijven zien. 

2. Je bent niet tot last

Voor mij kon de situatie waarin ik me bevond een ontzettend zware last zijn. Misschien is het ook niet gek dat ik me daarom ook tot last voelde voor een ander. Is dit voor jou ook herkenbaar? Zelf zit je er middenin, terwijl een ander er objectiever naar kan kijken. Dat is toch heel anders. Bovendien voel je wat je voelt niet voor niks. Dat mag ook de ruimte krijgen. Je hoeft je niet te verstoppen. Sterker nog, het wegstoppen kan juist een heel eenzaam gevoel geven en het alleen maar erger maken, terwijl een ander misschien wel graag wil helpen. Zou jij een ander niet ook graag willen helpen? Praat erover met iemand, die steun verdient iedereen.

In de blog 'Durf jij hulp te vragen?' schrijft Daphne meer over hoe je dit kan doen. Zij is ook bekend met het gevoel tot last te zijn, waarover ze schrijft in de blog 'Ik ben anderen tot last'. Oud-redactielid Danique laat in de blog 'Ik wil niemand tot last zijn' ook weten last te hebben gehad van deze gevoelens en gedachten. Als jij hier ook tegen aanloopt, kan het waardevol zijn om te lezen wat hen daarbij heeft geholpen.

3. Het doet iets met je

Wat het met je doet, lijkt op het moment zelf vooral in de negatieve zin te zijn. Het doet je pijn, het laat je onzeker voelen, het laat je misschien de hoop verliezen. Maar ik heb ook gemerkt wat dit gevoel op de langere termijn met mij deed. Doordat het voorbij ging en ik weer meer vertrouwen kreeg, maar ook door wat ik blijkbaar aankon en wat ik ervan leerde. In die moeilijkste momenten zitten soms de grootste levenslessen als je erop kan reflecteren. Ook daarom is het altijd waardevol om er tijdens of later met iemand over te praten. Je groeit hier als mens ontzettend van.

Lees ook eens de blog '100 eetstoornis-overwinningen!'. Misschien kan jij er al meer aanvinken dan je van tevoren dacht?

4. Vergeet niet hoe dapper je bent

Want ondanks dat het voelt alsof het je allemaal overkomt, stel je je toch open deze blog te lezen tot al bijna het einde. En dat is een keuze die jij zelf hebt gemaakt. Je bent sterker dan je denkt en je kan meer dan je durft. Je hebt een vechtlust in je en je geeft niet zomaar op. Doorvechten hoeft overigens ook niet altijd te betekenen dat je alles altijd maar aankan of weg kan maken, of dat iets je niet mag raken. Ook - of juist - kwetsbaar zijn, mogen voelen en een stapje terug mogen doen is sterk en goed van je. Vergeet niet hoe dapper je bent dat je je openstelt voor en door het te erkennen. Bijvoorbeeld door het lezen van deze blog, maar misschien ook op andere manieren.

Lees wat die kwetsbaarheid betreft eens de blog '10 voordelen van kwetsbaar zijn'. Kwetsbaarheid is niet zwak of slecht. Er schuilt juist heel veel kracht, liefde en verbinding in. 

5. Zelfzorg is geen luxe, maar prioriteit

Ik kan wel eens het gevoel hebben dat ik door moet blijven gaan. Deelnemen aan de maatschappij, m'n taken blijven uitvoeren, nuttig zijn. Dit is een beetje de wereld waarin velen van ons lijken te leven. Maar is het echt de wereld waarin we leven? Wie bepaalt die druk die je zo op je schouders voelt rusten? En wat is echt belangrijk? Ik heb steeds meer ontdekt en ook leren voelen dat voor jezelf zorgen echt op nummer één staat. Zelfzorg is de basis van alles. Geen luxe, maar een prioriteit. 

Hier vind je alle blogs die wij in de loop der tijd over zelfzorg hebben geschreven. De blog '50x voor jezelf zorgen' kan inspiratie geven als je niet weet waar je moet beginnen. 

Wat geeft jou houvast als pijn en angst je overvalt (in eetstoornisherstel)? 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Patroklos10 - Vrijdag 9 april 2021 14:17
mooi te lezen op een dag dat mij ook alles aanvloog en dat ik even niet meer wist hoe ik de saboteur moest bestrijden en geen stem moest geven. Ook veel paniek over of ik wel therapie aan wil/durf te gaan.
E. - Zaterdag 10 april 2021 09:45
Ik ben niet Alleen!
Te weten dat er meer mensen zijn die worstelen en dat ik niet alleen ben. En ook dat ik niet gek ben, maar met sommige dingen moeite heb en verder een normaal mens. Elk person heeft iets waar hij/zij moeite mee heeft, ik hoef mij niet geisoleerd te voelen of mjizelf te isoleren vanwege mijn problemen. Het helpt mij dan om contact te zoeken en mij meer "mens" te voelen dan wanneer ik in mijn eigen gedachtencirkeltje blijf rondtollen.

Ook bidden helpt. Je kunt jezelf zo verliezen in het geworstel en alles wat zo moeijk en moeizaam gaat, als ik bid kom ik weer thuis en vind ik moed, kracht, vrede, hoop, en liefde.
Ingrid - Zondag 11 april 2021 12:28
Vooral de eerste ook dit gaat weer voorbij, adem in adem uit....... mediteren of wandelen in de natuur helpt mij ook.....