10 voordelen van kwetsbaar zijn

 

"Mijn kwetsbare kant laten zien. Die nare gevoelens van onzekerheid en 'breekbaar' zijn. Als ik dat laat zien, ziet iedereen hoe ik mij echt voel en wie ik echt ben." Dit zijn gedachten die vroeger vaak door mijn hoofd schoten. Ik wilde dat allemaal niet. Ik zag eigenlijk alleen maar nadelen. Ik dacht dat mensen mij zwak zouden vinden of medelijden zouden krijgen. Ik zag niet in dat kwetsbaar zijn ook iets heel menselijks is dat het ook voordelen heeft. In deze blog zal ik een aantal van deze voordelen met jullie delen.

meisje kwetsbaar
Bron

Bij anderen vond ik het niet snel zwak of gek als iemand zijn of haar pijn liet zien. Ik vond het knap als iemand dit kon en ook steun kon ontvangen. Ik had totaal geen medelijden met hen maar ik leefde wel mee en dat is iets moois. Ik was ergens ook wel jaloers op de mensen die wel hun gevoelens konden laten zien en dat zij zich hier ook goed bij leken te voelen. Eigenlijk best vreemd dat ik dat bij mijzelf totaal anders zag. Jezelf ineens meer laten zien van de kant die je eigenlijk niet leuk vindt en niet accepteert, is heel moeilijk. Het was bij mij ook niet echt een knop die je omzet. Sommige mensen kunnen dat, ik helaas niet. Wel is het mij gelukt om deze kant steeds meer te laten zien en ik heb gemerkt dat kwetsbaarheid en je kwetsbaar opstellen niet alleen nadelen heeft, maar vooral voordelen. Ik denk ook dat de nadelen zich vooral afspelen in je hoofd en dat het niet perse waarheid hoeft te zijn.

1 Kwetsbaar zijn is menselijk
"Als ik mijn pijn en verdriet niet laat zien, ben ik sterk". Dit heb ik weleens gedacht. Inmiddels kijk ik hier anders naar. Natuurlijk kan het zo overkomen omdat je alles lijkt te trotseren, maar tegelijkertijd kunnen mensen ook denken dat je inderdaad niks meemaakt of dat je wegvlucht voor je problemen. Het is juist sterk als iemand het aandurft om zijn of haar eigen kwetsbaarheid te laten zien. Het is sterk om te zien dat je pijn en verdriet hebt, dat je hier je tijd voor neemt en er wat aan doet om je beter te voelen. Daarnaast is kwetsbaarheid menselijk. Mensen kunnen zich eerder met je identificeren en je zal je zelf ook menselijker voelen. Je zult zien dat je bij de groep mensen hoort die zich af en toe zo voelt en dat je jezelf mag accepteren met alle emoties en gevoelens die je ervaart.

2. Kwetsbaar zijn zorgt ervoor dat je leeft 
Wanneer je gevoelens en emoties wegstopt, kun je niet echt leven. Je beperkt jezelf door niet te zijn zoals je echt bent met alles wat daarbij hoort. Waarschijnlijk ervaar je emoties ook minder terwijl het heel waardevol kan zijn. Je mag voelen bij een zielige film of heftige gebeurtenis. Dit zorgt voor opluchting, verwerking en dat je leert. Je leert ook beter met dit soort situaties om te gaan en je leert het leven optimaal te ervaren. 

3. Kwetsbaar zijn zorgt voor begrip
Wanneer je altijd een masker op hebt of als je dingen verbergt, kan het lastig zijn voor anderen om je te peilen. Soms krijgen anderen misschien geen hoogte van je, laat staan dat ze begrijpen wat er in je hoofd rondspookt. Op de een of andere manier willen wij altijd wel dat mensen ons begrijpen en zonder woorden weten hoe het met ons gaat. Sowieso is dat lastig, maar al helemaal als je je kwetsbare kant verbergt. Wanneer je dit meer laat zien, zal er meer begrip van anderen komen. Ze kunnen rekening met je houden en begrijpen waarom je een keertje wat stiller bent of wat sneller boos wordt. Je maakt het jezelf hierdoor een stuk makkelijker.

4. Kwetsbaar zijn zorgt voor het aantrekken van de juiste mensen
Wanneer je durft te kijken naar je eigen kwetsbaarheid, kun je ook beter begrijpen wat voor soort mensen jij nodig hebt in je leven. Waar wordt je blij van, waar heb je wat aan, wat vind je bijvoorbeeld belangrijk in een vriendschap. Ik denk dat veel mensen weleens hebben meegemaakt dat iemand uiteindelijk toch niet zo goed bij je past als vriend. Je sluit niet goed bij elkaar aan en misschien begrijp je elkaar niet . Wanneer je jezelf ook van je kwetsbare kant laat zien, laat je meer zien van hoe jij echt bent. Het totaalplaatje. Hierdoor trek je eerder mensen aan die echt bij je passen.

Blaasbloem
Bron

5. Kwetsbaar zijn versterkt relaties
Ik denk dat het voor veel mensen lastig en misschien zelfs vervelend kan zijn als iemand zich alleen maar van zijn/haar 'beste' kant laat zien. Als je pijn en verdriet niet ziet, kan het lijken alsof diegene daar veel beter mee omgaat of dit soort emoties en gevoelens niet meemaakt. Er kan een soort afstand ontstaan. Wanneer je deze kwetsbaarheid wel (af en toe) laat zien, kan dit ervoor zorgen dat je dichter naar elkaar groeit. Een ander merkt dat hij/zij niet de enige is die zich wel is rot voelt en je krijgt ook meer het gevoel van betrokkenheid. Ook in de relatie met je partner is het belangrijk om kwetsbaar te durven zijn. Ik vind het althans heel fijn als ik helemaal mijzelf kan zijn als ik een partner heb en dat we alles kunnen delen. Hier hoort kwetsbaarheid bij. Het versterkt de band en vergroot de emotionele intimiteit en dat is naar mijn idee toch wel heel belangrijk in een relatie.

6. Kwetsbaar zijn zorgt ervoor dat je dingen kunt verwerken
We maken in ons leven allemaal dingen mee die we soms liever wegstoppen. Het is alleen wel zo dat die dingen daar ergens blijven zitten omdat we niet kwetsbaar durven te zijn. We willen er niet over nadenken, er verdriet om hebben of er wat mee doen want dat doet pijn. Wanneer je kwetsbaar durft te zijn, is er meer ruimte voor deze emoties en gevoelens en kun je ze ook verwerken. Iedereen maakt nare dingen mee, iedereen maakt wel is fouten. Het is niet gek als je dan boos of verdrietig bent. Dat is iedereen wel eens dus daar hoef je je niet voor te schamen. Het is aan jou om iets met deze gevoelens en emoties te doen en ervan te leren.

7. Kwetsbaar zijn laat je jezelf beter kennen
Kwetsbaarheid zorgt ervoor dat je jezelf beter leert kennen. Je kent jezelf misschien als je een masker op hebt, je kent de strijd die je levert, hoe je omgaat met vrienden en familie, hoe je het doet op school, etc. Maar wie je van binnen bent, hoe je emoties op een andere manier kunt uiten en alle andere mooie eigenschappen die je van jezelf niet mag laten zien, maken jou ook tot wie jij bent. Kwetsbaar durven zijn kan er voor zorgen dat je een beter beeld krijgt van wie jij bent. Het totaalplaatje. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat je de dingen kunt zien die jou uniek maken. Die eigenschappen die bij jou horen die in eerste instantie misschien eng zijn, maar uiteindelijk heel mooi.

8. Kwetsbaar zijn zorgt voor meer empathie voor anderen
Kwetsbaar zijn zorgt ervoor dat je meer empathie ontwikkeld voor anderen. Misschien denk je dat je je al heel goed kunt inleven, maar vaak valt dit nog wel tegen wanneer je eigen standpunt anders is dan dat van de ander. Wanneer je zelf wat heftigs hebt meegemaakt, dit ook bewust hebt gevoeld (kwetsbaar zijn) en hier iets mee gedaan hebt, kun je je wellicht makkelijker inleven in anderen. Je hoeft dan niet eens hetzelfde meegemaakt te hebben.

9. Kwetsbaar zijn vergroot vertrouwen van anderen
Door kwetsbaar te zijn, laat je een realistischer beeld van jezelf zien. Dit zorgt ervoor dat mensen weten wat ze aan je hebben en ik denk ook dat het de betrouwbaarheid vergroot. Dit kan relaties versterken en er ook voor zorgen dat je serieus genomen wordt.

10. Kwetsbaar zijn kan zorgen voor steun
Wanneer je kwetsbaarheid laat zien, kun je steun ontvangen van anderen. Misschien is dat niet je uiteindelijke doel en heb je daar in eerste instantie niet zoveel behoefte aan. Toch kan het heel fijn zijn om die steun wel te ontvangen. Soms is het net wat je nodig had terwijl je dat in eerste instantie misschien niet dacht. Je kunt ervaren hoe het is om echt begrepen en gesteund te worden.    

Meisje
Bron

Nogsteeds vind ik het soms wel lastig om mijzelf helemaal te laten zien. Ik heb er niet altijd zin in of behoefte aan. Daarnaast hoeft niet iedereen te weten hoe ik mij voel. Omdat ik bij anderen zag dat het ook voordelen had en dit ook leerde van mijn ouders, ben ik ook steeds meer de positievere kant gaan zien. Dit was niet alleen voor anderen weggelegd, maar ook ik zou er wat aan hebben als ik wat kwetsbaarder zou zijn.  Nog steeds ben ik selectief in wat ik wel en niet laat zien en bij wie, maar ik merk dat het mij steeds beter afgaat en dat ik mij er ook goed bij kan voelen. Het begint bij openstellen om de positieve kant te zien. Eerst bij anderen, en dan bij jezelf.

Wat is volgens jou een voordeel van kwetsbaarheid?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Quirine - Zondag 16 november 2014 13:56
Bedankt! Deze had ik zo nodig. X
crazymissteddybear - Zondag 16 november 2014 14:00
Dit is nou net wat ik nodig had!
Mooie blog xxx
Maanmeisje - Zondag 16 november 2014 14:07
Wat een goede blog! Dit had ik ook nodig. Ik heb moeite met me kwetsbaar opstellen, maar ik wil het wel meer leren doen.
Maanmeisje - Zondag 16 november 2014 14:09
Een voordeel van kwetsbaarheid vind ik o.a. dat je meer jezelf kunt zijn.
VlinderS - Zondag 16 november 2014 14:47
Thx goede blog op een perfect tijdstip
Claire - Zondag 16 november 2014 16:54
Leestip: 'de kracht van kwetsbaarheid' van Brené Brown!
Jansje - Zondag 16 november 2014 22:55
Mooie blog. Zelf vind ik het heel moeilijk om me kwetsbaar op te stellen.
Danait - Woensdag 19 november 2014 17:35
Waaw wat een mooie text zeg ik vind het erg handig!
Rianne - Maandag 14 maart 2016 13:38
Kwetsbaar geschreven! Ik heb er iets aan!