Ik leef te veel in het nu

 

In het nu leven; het wordt gezien als iets positiefs en dat is het ook. Het heeft geen zin om je zorgen te maken over morgen of maar te blijven piekeren over het verleden. Zo zwart-wit is het natuurlijk niet altijd, maar het kan wel waardevol zijn om dat 'in het nu leven' een beetje toe te passen. Echter kon ik soms een beetje te veel in het nu leven. Dan leek alleen dat ene rotmoment te bestaan en was ik de mogelijkheden van morgen en het fijne van gisteren compleet vergeten. 

Wat ik omschrijf is niet wat met 'in het nu leven' wordt bedoeld, maar ik vond het wel een mooie uitdrukking toen m'n vriend zei: "Volgens mij leef je nu iets te veel in het nu." We moesten er een beetje om lachen, maar het was wel waar wat hij zei. Als er iets vervelends gebeurde, kon ik helemaal overspoeld worden door die emotie en leek er niets anders meer te bestaan. Een slecht moment vandaag kon mij de leuke avond van gisteren helemaal doen vergeten. Als vandaag iets niet wilde lukken, had ik het gevoel dat ik niks kon, terwijl het de week daarvoor nog zo goed ging allemaal en ik zo trots was op mijzelf.

Van het ene op het andere moment kon ik me compleet hopeloos en waardeloos voelen, terwijl ik me daarvoor nog zo goed voelde. Ik kon er dan echt in wegzinken, in dat gevoel. Daar schrijf ik ook over in de blog 'Te veel aandacht aan je problemen geven'. Maar hé, klopt dat waardeloze gevoel dan wel? Of ligt het allemaal veel genuanceerder? Het leven gaat met ups en downs. Uiteindelijk ben je niet je slechts je piek of je dal. Dus het is goed om verder te kijken dan dat. Om terug te blikken en hoop te houden.

Door steeds zo overspoeld te worden door mijn emoties, slingerde mijn gemoedstoestand alle kanten op. Tijdens mijn eetstoornis had ik hier veel last van waardoor het vaak mis ging met eten, maar ook na mijn eetstoornis kon ik hier best door overrompeld worden. Het is niet zo dat je na je behandeling ineens een nieuw hoofd hebt. Of dat het leven na een eetstoornis ineens heel makkelijk is. Maar ik merk nu nog dat ik hier steeds beter mee om leer gaan en steeds wat meer overzicht heb. Voor die ontwikkeling is na een eetstoornis wel de ruimte.

Zeker de afgelopen maanden nog ben ik hier echt zo ontzettend in gegroeid en ervaar ik nóg meer rust in mijn leven. Ik merk dat ik dat overzicht steeds meer vind door er bewust bij stil te staan en met anderen over te praten. Het is iets dat met de tijd steeds meer eigen wordt, maar je kan het proces ook een beetje aansturen door bepaalde oefeningen te doen. Een paar van die oefeningen zal ik hier opnoemen. Is dit iets voor jou om mee aan de slag te gaan?

♥ Een dagboek bijhouden

Wie elke dag opschrijft hoe de dag is verlopen, kan ook teruglezen hoe de dag is gegaan. Ben je het overzicht even helemaal kwijt? Blader eens terug in je dagboek voor wat meer overzicht en een breder perspectief. Was het gisteren heel anders dan vandaag? Wat ging er wel goed? Of wat gaat nog niet helemaal goed, wat toch wel beter ging dan eerst? Je kan het schrijven in je dagboek hier ook een beetje op inrichting; je kan schrijven wat je kwijt wilt in een dagboek, maar je kan ook schrijven wat je graag wilt onthouden.

♥ Elke dag een paar zinnen

Een dagboek kan misschien als wat veel voelen. Veel om te moeten schrijven, maar ook veel om terug te lezen. Het kan echter ook een stuk simpeler, door bijvoorbeeld elke dag of misschien zelfs elke week een paar zinnen op te schrijven. Om zo een paar dingen zwart op wit te zetten die je niet wilt vergeten. Waar je op terug wilt kunnen blikken op de momenten dat je dat nodig hebt. Voor mij zou het dan het meest helpend zijn om ook bewust de positiefjes uit die dagen op te schrijven, want dat vond ik het meest lastig om te onthouden.

♥ Een moodtracker bijhouden

Iets anders dat je kunt doen is het bijhouden van een moodtracker. Hier heb je apps voor, maar je kan het ook zelf doen in een schrift of bullet journal. Aan de hand van kleurtjes, smileys, steekwoorden - of wat voor creatiefs je ook bedenkt - kan je zo simpel en overzichtelijk bijhouden hoe je je de afgelopen tijd hebt gevoeld. Waren het dan alleen maar slechte dagen? Het kan natuurlijk zijn dat je opmerkt dat je je regelmatig niet goed voelt, maar ook die informatie kan goed zijn om te weten. Want hoe komt dat dan? En hoe zou je daarmee aan de slag kunnen gaan?

♥ G-schema's maken

In therapie heb ik geleerd om G-schema's te maken van situaties waar ik sterk reageerde op mijn gevoelens, terwijl die reactie niet was hoe ik wilde reageren. Het idee van een G-schema is dat je je gedrag kan veranderen wanneer je begrijpt welke gevoelens van welke gedachten komen. Als je meer zicht op die gedachten hebt, kan je gaan onderzoeken of ze wel kloppen of helpend zijn, om er zo een andere invulling aan te kunnen geven. In de blog 'G-schema's: frustrerend, maar helpend' schrijf ik meer over hoe ik iets aan het maken van G-schema's heb gehad. Als vervolg op die blog - en ook relevant bij dit onderwerp - schreef ik de blog 'Hoe verander je kernovertuigingen?'

Hoe ga jij ermee om, als je te veel in het nu leeft?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Femke 🌈 - Woensdag 7 oktober 2020 14:15
Irene ik vind je een heerlijkheid gewoon. In alle opzichten. Bedankt weer voor je kennis en wijsheid. ❤️🙏🏻😘
Ik1234 - Woensdag 7 oktober 2020 16:50
Je kan idd ook doorslaan maar in het nu leven maakt je wel bewust. Er is namelijk niets anders dan het nu. Dat wil niet zeggen dat je niet terug mag kijken of vooruit mag denken.

Het kan je echter wel uit negatieve gedachtes halen of doemdenken. Ik was daar erg goed in. Maar door stil te staan bij het nu en te realiseren dat het geen zin heeft om in negatieve gedachtes van het verleden te hangen of je gek te denken over wat er komen gaat. Het is niet belangrijk wat het is gebeurd en je kan t niet meer veranderen. Wat er komen gaat komt, ook daar heb je weinig invloed op.

Maar terug denken aan fijne dingen of je verheugen op wat komen gaat gaat niet over in het nu zijn. Dat mag je altijd doen he! Ook hier is het zo dat je een balans moet vinden.. alles met mate.

Je realiseren dat dit het moment is waar je iets mee kunt is een wijze les.
britneyangel - Woensdag 7 oktober 2020 18:39
wat een leuke foto van jou irene!
! - Vrijdag 9 oktober 2020 02:51
Heeeeele fijne blog en ook echt super leuk je haar zo, dat half-half!
Anne - Vrijdag 9 oktober 2020 04:48
Ik denk je hebt het allemaal nodig. Ervaringen uit het verleden waarvan je geleerd hebt, genoten, moeite heeft doorstaan, waaruit. je nu kracht kunt putten. Het nu als grounding place en om in het nu te ervaren, jezelf waardevol te maken, te genieten, leren , EN ook de toekomst om naar toe werken vanuit het nu, om hoop te kunnen voelen en om vertrouwen te hebben.
Het is allemaal even belangrijk.

Je mag ook relativeren, als iets moeilijk gaat kan je ook denken:
Ik heb nu een MOEILIJK MOMENT. Maar het betekent niet dat de hele dag verloren is!

Als ik overspoeld wordt door dingen in het nu weet ik dat ik mij terug moet trekken om tot mijzelf te komen. Iets fijns doen zodat ik er weer tegen kan. Het leven zit nu eenmaal vol emoties en ups en downs. Het ene moment gaat het goed en het andere lijkt alles mis.
Maar als ik van binnen mijn prive plek heb
dat ik altijd bij mij draag kan ik steeds opnieuw weer rust en vrede ervaren, waar ik ook ben.
Soms lukt het niet helemaal, maar ik weet dat het er altijd is. Toen, nu en straks.