10 voordelen van aankomen en genezen

 

Aankomen is een van de grootste angsten die iemand met een eetstoornis vaak heeft. Maar toch is het iets dat voor sommige meiden (en jongens) hoort bij het proces van herstel. Weer gezond en gevarieerd eten, betekent vaak ook dat je gewicht herstelt tot een bij jou passend BMI. Dat kan echter soms zo vreselijk eng zijn dat je het tegenwerkt, ontwijkt of uitstelt. Je ziet meer voordelen aan afvallen en ondergewicht behouden dan aan het aankomen en je eetstoornis loslaten.

Juist omdat ik zo goed weet hoe moeilijk het is om het aankomen toe te laten en daarna je gezonde gewicht te behouden, heb ik een rij met voordelen van aankomen gemaakt. Want aan dat aankomen en weer gezond worden, zitten zo enorm veel voordelen! En die mogen best wel wat vaker belicht worden vind ik!

ice

 Voordeel 1: Feel the love
Juist toen ik mijn eetstoornis los ging laten en ging aankomen, voelde ik mij overspoeld worden door emoties. Hierdoor wilde ik het liefst meteen weer op de rem trappen om zo alles weer heel diep weg te kunnen stoppen. Echter heb ik dat juist niet gedaan. Mijn therapeut zei me: ‘'Als je huilt met tranen, kun je ook weer huilen van het lachen''. En daar zit wel iets in.

Juist als je je gevoel weer laat zijn voor wat het is, toelaat en accepteert, krijg je daarvoor zoveel andere gevoelens ook weer terug. Je kunt namelijk niet alleen de negatieve gevoelens onderdrukken. En hoe leuk is het om te schateren van het lachen, te dansen van geluk of helemaal hoteldebotel te zijn? Ook dat soort gevoelens worden afgevlakt door ondergewicht en een eetstoornis en die krijg je terug als je herstelt.

 Voordeel 2: Peace
Het was even zoeken, maar op een gegeven moment kwam mijn lichaam weer in balans. Na het jarenlange geklooi met eten bereikte ik een bij mij passend gewicht. Een gewicht dat stabiel bleef, juist doordat ik luisterde naar mijn behoefte. Dat gaf enorm veel rust over mijn gewicht. En intussen sta ik bijna nooit meer op de weegschaal. Ik weet namelijk ongeveer wel hoeveel ik weeg en zolang ik genoeg en gevarieerd eet en af en toe sport zal er weinig verschil in komen. 

peace

 Voordeel 3: Body Image
Als je je vast blijft houden aan je eetstoornis, blijft rommelen en denken dat je stom en lelijk bent, zul je ook je lichaam niet kunnen leren accepteren. Je vasthouden aan je eetstoornis en op ondergewicht blijven of doorgaan met afvallen en niet aan willen komen geeft je 0,0% kans op accepteren van je lichaam.

Zelf ben ik ook lange tijd gefrustreerd geweest over mijn lijf. Ik kon dit dikke flubberige lichaam met vetjes en putjes niet accepteren. Steeds als ik weer een gezond gewicht bereikte probeerde ik mijn lichaam te accepteren. Alleen gaf ik het eigenlijk helemaal de kans niet. Want als snel, als het even niet lukte en ik me dik voelde, begon ik weer met afvallen.

Het accepteren van je ‘nieuwe' lichaam na een eetstoornis is verrekte moeilijk, dat zal ik absoluut niet ontkennen. Maar mogelijk is het wel als jij jezelf de tijd ervoor geeft. Je kunt jezelf weer mooi leren vinden. Lees daarvoor ook de links in deze alinea.

 Voordeel 4: Friends and Family
Juist doordat ik behandeling heb gehad voor mijn eetstoornis, heb ik zoveel geleerd over vriendschappen, mezelf en mijn familie. Ook doordat ik aankwam en weer een gezond gewicht bereikte werd ik een veel gezelliger mens. Ik was minder prikkelbaar, minder snel vermoeid en omdat ik niet meer zo de controle zocht, was ik ook een veel leukere vriendin, zus en dochter. Aankomen is dus zelfs goed voor relaties met anderen!

 Voordeel 5: Healthy
Natuurlijk is een heel belangrijk voordeel van aankomen, dat je lichaam een stuk gezonder is. Je kunt veel meer vragen van je lichaam, voelt je lekkerder en kunt er beter op vertrouwen. Natuurlijk zul je nog wel eens iets hebben, maar je hebt in ieder geval de zekerheid ingebouwd dat de klachten niet te maken kunnen hebben met een ongezond laag gewicht. Gezond eten en een gezond BMI zijn enorm belangrijk voor je gezondheid.

happy

 Voordeel 6: Energy
Als je een gezond lichaam hebt met een gewicht dat bij dat lichaam past, heb je ook veel meer energie. Misschien nog niet meteen, maar als je langere tijd een gezond gewicht behoudt, zul je het zeker gaan merken en voel je je veel fitter en energieker.

Toen ik net begon met aankomen verwachtte ik echter ook al die energie. Ik at toch? Dus waarom was ik dan juist zo moe? Dat kwam waarschijnlijk omdat mijn lichaam eerst flink moest wennen aan dit nieuwe eten en het aankomen. En ook de behandeling die ik volgde vergde behoorlijk wat energie. Die energie ga je pas echt weer voelen als je wat langer een gezond gewicht hebt en je leven weer een beetje gaat oppakken!

 Voordeel 7: More space
En wat is het fijn om weer ruimte te hebben in je hoofd om aan leuke dingen te denken. Andere dingen dan calorieën, kilo's, eetmomenten en kledingmaten. In het begin vond ik dat ook vreselijk eng. Vooral omdat er ook weer ruimte kwam voor negatieve gedachtes. Maar hoe meer ik daarmee om leerde gaan en nieuwe gedachtes de ruimte gaf, hoe beter ik me ging voelen.

Een lichaam dat ondergewicht heeft of streng aan de lijn doet (ook met periodes), gaat automatisch signalen naar de hersenen sturen die verbonden zijn aan gedachtes over eten. Heb je een ongezond laag gewicht, dan is het vrij logisch dat je met eten bezig bent in je hoofd. Ga je aankomen en heb je weer een gezond gewicht, dan zul je zien dat je voor een deel al steeds minder, tot uiteindelijk niet meer, zult piekeren over eten. En wat geeft dat een hoop ruimte voor leuke gedachtes en ontwikkeling van je persoonlijkheid!

 Voordeel 8: Freedom
Juist als je bezig bent met eten en lijnen of jezelf strenge regels oplegt, ben je helemaal niet vrij. Je zit gevangen in een eetstoorniswereld waar je heel moeilijk uit kunt komen. Soms wil je wel beter worden, soms ook weer niet. Je zit vast in gewoontes die je veiligheid bieden en je gewicht is een hele belangrijke houvast.

Natuurlijk is het eng om dan aan te gaan komen. Maar je breekt daardoor wel de muren van je eigen gevangenis af. Natuurlijk voelt dat eng, super eng. Maar het is echt iets wat je zoveel vrijheid en geluk gaat geven. Gaan en staan waar je wilt, eten en drinken waar je trek in hebt en voelen wat je wilt voelen. Die vrijheid is voor mij intussen veel meer waard dan wat die eetstoornis me ooit gegeven heeft.

Natuurlijk is het eng om dan niet meer zoveel 'controle' te hebben en geen muur om je heen te hebben staan. Maar juist doordat je eetstoornis de controle niet meer over jou heeft, krijg jij de kans om zelf de controle in eigen handen te nemen. Je kunt weer zelf keuzes maken, zelf knopen doorhakken en jezelf toestaan dingen mee te maken.

freedom

 Voordeel 9: Chances
Als je je eetstoornis de deur uit zet en er voor gaat om weer een gezond gewicht te krijgen, zul je ook zien dat er veel meer kansen komen om gelukkig te worden. De kans dat je positief over je lichaam gaat denken is groter, omdat je jezelf de kans en tijd gaat geven het te accepteren. De kans dat je verliefd wordt of een leuke partner vindt is groter, omdat je veel meer ruimte en energie hebt voor liefde in je leven.

Ook is de kans groot dat je leuk werk vindt en dit dan ook vol kunt houden. Of je krijgt de kans om een studie af te ronden en met een gezond lijf een sollicitatie aan te gaan. En zo kan ik eigenlijk nog wel heel lang doorgaan. Als je aan gaat komen en wilt herstellen, gaat dat je enorm veel mooie kansen geven. Kansen op een veel fijner leven dan een leven met een eetstoornis.

 Voordeel 10: Live life
Tijdens mijn eetstoornis leefde ik eigenlijk een soort nep-leven. Ik leefde in een wereldje dat ik zelf had bedacht. Een wereld waarin ik dacht dat ik veiliger was dan in de gewone wereld. Ik had een depressie, last van angst en vertoonde eetgestoord destructief gedrag. Ik leefde niet. Ik hield mezelf gigantisch voor de gek in de hoop daardoor met het leven om te kunnen gaan.

Intussen, en daar zijn best wat behandelingen en jaren overheen gegaan hoor, kan ik zeggen dat ik leef. Ik sta er middenin. En ja, het doet soms best wel eens zeer. En op die momenten twijfel ik er wel eens over of het wel zo handig is om het leven met open armen aan te gaan. Maar wanneer een nare periode weer voorbij is, komt er altijd weer zoveel happyness dat ik weer weet waarom ik wil leven en niet weg wil duiken!

Aankomen en herstellen van je eetstoornis is het dubbel en dwars waard. Zelfs als je op dit moment nog niet zo heel erg geloofd in je eigen herstel, twijfels hebt of bang bent. Maar ga er voor, je verdient het om je beter te voelen dan dit. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

PizzaCanzone - Vrijdag 20 september 2013 12:38
Zeg k het ook eens: dit komt op een heel goed moment voor mij!
xxxm - Vrijdag 20 september 2013 12:49
fijne blog!
michelle - Vrijdag 20 september 2013 13:04
Precies de juiste blog op precies het juiste moment.
jillie - Vrijdag 20 september 2013 13:41
"Ik was minder prikkelbaar, minder snel vermoeid en omdat ik niet meer zo de controle zocht, was ik ook een veel leukere vriendin, zus en dochter."
Dit dus. Precies waar ik nu last van heb en me zo schuldig over voel. En ik weet dat het komt door te weinig eten en door 't afvallen. Nu de knop opnieuw omzetten.
UnknownAngel - Vrijdag 20 september 2013 14:48
Inderdaad, precies wat ik op dit moment nodig heb.
emmax - Vrijdag 20 september 2013 15:15
wauw, precies wat ik even nodig had, dankjewel!
Tamar - Vrijdag 20 september 2013 15:20
Deze blog is weer eens helemaal raak! Perfecte timing ook! Gaat me zeker helpen als ik vanavond weer voor het eerst sinds tijden een pizza ga eten.
michelle - Vrijdag 20 september 2013 16:25
@tamar super meis! Geniet ervan!
Rosa_Hope - Vrijdag 20 september 2013 16:35
Dit is goed om te lezen.
hockeymeisje95 - Vrijdag 20 september 2013 16:44
Wat een goede blog!
Voor mij is een voordeel ook nog steeds dat ik hoop dat ik ooit goed kleren ga passen!
Nu is winkelen soms echt een drama en ik hoop dat het over een tijdje gewoon makkelijk(er) kan!

beauty_love - Vrijdag 20 september 2013 16:48
Dit artikel komt voor mij precies op het juiste moment :-)
Marina an Steenwinckel - Vrijdag 20 september 2013 16:50
Ik ben het hier helemaal mee eens.
Maureen - Vrijdag 20 september 2013 17:02
Precies datgene waar ik nu constant tegen aan loop en over loop te piekeren. Dankje voor deze goede blog! :)
Marije - Vrijdag 20 september 2013 17:58
Dit komt zo precies op het goede moment, thanks! Vandaag weer gewogen en ben veel aangekomen en zat er eigenlijk een beetje van in de put, maar ik voel me nu weer wat beter :)
Roos - Vrijdag 20 september 2013 19:08
Super blog!
Krissy - Vrijdag 20 september 2013 20:38
Top! Erg helpende blog
susiQ - Vrijdag 20 september 2013 22:17
Perfecte timing.
Na **kg aankomen en dat niet kunnen accepteren was ik er helemaal klaar mee, dan is dit wel weer even een fijn duwtje in de rug om door te zetten en voor een -voor mijn lichaam- gezond gewicht te gaan.
AnaMan - Zaterdag 21 september 2013 21:07
Heel goed blog, ga ik nog veel aan hebben en vaak teruglezen!!!

Dank!!!
AnaMan.
ryl - Woensdag 9 oktober 2013 23:51
Ik ben nu gelukkig nog optijd het was bijna echt fout gegaan alleen ik zie op tegen het leren eten
M.9 - Vrijdag 11 oktober 2013 20:50
Herken me hier heel erg in.

Maar ik heb niet echt ondergewicht.. Zit op de grens, maar gelukkig wel nog een gezond BMI. Ik eet in principe ook voldoende maar mijn gedachten zijn eigenlijk constant bij eten en bewegen, en dit kost heel veel energie! Het beperkt me ook wel in het dagelijks leven...

Herkent iemand zich hierin?
Zullen deze voordelen ook gelden als je je gedachten wat vrijer kunt laten, maar al wel een redelijk gezond gewicht hebt? Of zullen deze voordelen vooral gelden als je van ondergewicht afkomt?
Toyah - Donderdag 30 oktober 2014 14:40
Mooie blog!! Ga ik zeker nog een paar keer nalezen!!
Ik heb hier echt wat aan! Kwam deze site toevallig tegen!
Juiste timing.

thx!!
Natasja - Dinsdag 16 mei 2017 04:36
Ik denk dat je je wel zekerder voelt met een goed gewicht. Ook meer kracht maar dit voel je pas als je bent aangekomen en een goed B.M.I. hebt. Het is een hele overwinning. Dit was het waard. Ik denk je met een positief gevoel de toekomst tegemoet zal gaan. Het is een hele klus die je hebt geklaard.
Natasja - Dinsdag 16 mei 2017 04:38
Een toffe prestatie. Je verdient het.
Thea - Maandag 22 mei 2017 17:39
Mensen die het altijd over eten hebben en het je opdringen ga je het liefst uit de weg, want je persoon telt niet dan alleen de buitenkant maar. Op een agressief dominante manier het opdringen. Alleen maar gewicht en eten en de persoon die zien ze niet. Daar verdiepen ze zich niet in dan veroordelen. Het zijn allemaal negatieve dingen waar ze zich op richten en hier voel je je niet beter door. Je moet je uit allerlei bochten zien te wringen om daar tussen uit te komen. Bij het minste of geringste al opmerkingen maken. Verder word je niet gezien dan alleen het eten alleen maar en wie zijn ze nog meer? Eten drinken en gewicht en meer is er niet in het leven. . .
Anoniem - Vrijdag 4 januari 2019 04:24
Het heeft ook invloed op je bloedsuikergehalte en als je bloedsuiker gehalte goed is voel je je beter en krijg je een betere stemming en bent minder prikkelbaar.. Het heeft invloed op je gemoedstoestand en die zal dan ook beter worden. .