Wat als je gewicht niet stabiliseert

 

Wat als je gewicht niet stabiliseert? Deze vraag krijg ik heel vaak, zeker in het begin als er wordt gestart met een eetlijst. In het begin van een behandeling is vaak de eetlijst nog minimaal en moet deze opgebouwd worden. Vaak wordt in het begin opgebouwd naar de hoeveelheden van een basislijst. Maar wat misschien heel vreemd kan overkomen is dat vaak bij het verhogen van de eetlijst je kan afvallen. Hoe kan dat?

perfectBij ondergewicht kan het gebeuren dat je door het verhogen van de hoeveelheid voeding je juist gaat afvallen omdat het lichaam zijn reserves gaat aanvullen. Maar ook je stofwisseling kan harder gaan werken. Om die reden is een basislijst vaak niet voldoende om hiermee tot een gezond gewicht te herstellen. Dan wordt er meestal een aankomlijst gebruikt. Dit geeft meteen aan hoe lastig het is om aan te komen ofwel te herstellen naar een gezond gewicht.

Maar wat als je je gezonde gewicht hebt bereikt? Ik moet hier nog wel wat bij uitleggen. Een gezond gewicht is niet 1 getal. Je gezonde gewicht valt binnen een ruime marge. Maar stel je hebt dit bereikt dan is vaak een aankomlijst niet meer nodig.

Maar wanneer is dat moment dan? Je merkt dan dat je blijft schommelen op een bepaald gewicht, soms er iets boven en soms iets eronder. En dan kan je teruggaan naar een basislijst. Wat ik al eerder aangaf sommige mensen hebben een aankomlijst nodig om te komen op het gezonde gewicht en bij een ander kan je met een basislijst al aankomen/herstellen naar een gezond gewicht. En omdat je niet kan voorspellen wie wat nodig heeft, dat kan je pas merken als je het daadwerkelijk gaat doen, kan je ook niet voorspellen hoeveel energie iemand nodig heeft om stabiel te blijven op een bepaald gewicht. Dat kan ongeveer een basislijst zijn maar soms ook meer. Heeft ook te maken met je activiteiten op een dag. Maar gemiddeld zou je ongeveer op een basislijst kunnen uitkomen. Na een tijd leer je automatisch eten naar behoefte.

angst

Dit was best een lange introductie op een korte vraag. Het antwoord is dan ook, je stabiliseert op een gegeven moment echt. Je blijft niet eeuwig aankomen. Dat stopt. Soms niet altijd op het gewicht wat je had gewild maar misschien was dat gewicht wat je in je hoofd had ook niet rationeel, misschien was dat een gewicht toen je nog heel jong was en nog in de groei. Of je hebt nu een heel ander bewegingspatroon. Of je hebt veel geschommeld met je gewicht. Stel dat je in het begin al snel een herstel laat zien in je gewicht dan is het aan de behandelaren om ook snel in te grijpen als het te snel zou gaan. Want het is uiteraard niet de bedoeling dat je overgewicht zou krijgen maar dat zal niet snel gebeuren omdat aankomen dus ook heel lastig is.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Maandag 4 februari 2013 17:06
En wat als je twee jaar min of meer normaal eet en je BMI ondertussen boven de 25 uitkomt en je nog steeds aan blijft komen? Ondanks dat je niet te veel eet?
groentetuin - Maandag 4 februari 2013 17:07
nou ik eet altijd al vee minderals de babislijst en blijf nog steeds aankomen. ook al is het gezonde gewicht algepasseerd
Ikke - Maandag 4 februari 2013 17:13
Hmm ik ben al 2 jaar goed een basislijst aan het eten en ben nog steeds niet stabiel, en mn gewicht is aan de hoge kant. Tuurlijk blijf je niet aankomen maar te veel aankomen is geen pretje
hannah - Maandag 4 februari 2013 17:21
Mijn gewicht ging pas stabiliseren toen ik écht op gevoel ging eten (dus inclusief "ik heb 's avonds zin in een hele zak chips"-momenten). En nu zit ik gewoon binnen een marge van een redelijk aantal kilo's en is alles prima. Ik eet echt wat ik wil en geloof me maar als ik zeg dat ik niet bepaald gezond eet haha.
. - Maandag 4 februari 2013 17:36
zou er ook een keer een post kunnen komen over allergieen en eetstoornis??
gien6 - Maandag 4 februari 2013 17:49
@groentetuin en Ikke
Ik denk dat jullie t stukje ervaren wat de dietiste bij doorgroeien bij een "gezond gewicht" bedoelt. T minimum gezond gewicht of zelfs erboven, is niet een gewicht wat ook perse bij jou past. Bij mij was t bijvoorbeeld zo dat mijn minimum gezond gewicht ver onder mijn gewicht wat ik op mijn 12e had hoorde. Nu ben ik 24 en ben ik me er van bewust dat zelfs dit gewicht niet bij mij, mijn lichaamsbouw en mijn lijf past. Als je toch problemen hebt me je naar jouw gevoel te hoge gewicht, is t misschien een idee om naar een dietiste te gaan? Omdat diegene echt kan kijken wat welk eten/ drinken wat met jouw lijf doet? Niet slecht bedoelt, echt niet! Ik kan me voorstellen dat t frustrerend is!
noa - Maandag 4 februari 2013 18:27
Ik had ondergewicht en ging opeens snel naar goed gewicht en bleef aankomen over mijn streef heen.. toen begon ik met overgeven en viel ik af, maar uiteindelijk kom je aan van boulimia, dus mensen nooit overgeven (of crashen)
noa - Maandag 4 februari 2013 18:31
Ik had ondergewicht en ging opeens snel naar gewicht. Toen bleef ik aankomen, kwam over mijn streef. Toen begon ik met overgeven en viel ik af maar uiteindelijk kom je aan van boulimia, dus mensen niet gaan overgeven (of crashen) maar gewoon gezond eten xx
noa - Maandag 4 februari 2013 18:35
Ik bedoelde gezond gewicht in me eerste zin xx
noa - Maandag 4 februari 2013 19:25
Ik bedoelde gezond gewicht in me eerste zin xx
Likky - Maandag 4 februari 2013 19:33
Ik kwam heel snel aan toen ik een de hoeveelheid van een basislijst at. Daarna viel ik wel eens wat af en kwam ik wel eens wat aan. Het schommelde maar en het leek niet te stoppen. Toen ik op gevoel leerde eten stopte dat schommelen, heel fijn! Ik blijf nu op een bepaald getal haken en ik kom écht niet aan als ik een liter ijs wil eten (bij wijze van.) Dat kan je lichaam namelijk gewoon hebben!
Alles komt goed!
Chananja - Maandag 4 februari 2013 20:05
"Want het is uiteraard niet de bedoeling dat je overgewicht zou krijgen maar dat zal niet snel gebeuren omdat aankomen dus ook heel lastig is."

Nou voor mij was aankomen niet lastig, tenminste, niet voor mijn lichaam. Toen ik net begon met goed eten viel ik af, maar daarna vlogen de kilo's eraan en wel naar overgewicht, terwijl de meeste meiden in de kliniek moeite moesten doen om hun lijn te halen. Weeg mezelf nu vrijwel nooit meer, maar ben eindelijk een soort van gestabiliseerd en dus wel op best wel wat overgewicht. Ondanks dat diëtiste en huisarts concludeerden dat mijn eetpatroon heel normaal/gezond was en ik lichamelijk niets mankeerde... Blijf nu maar hopen dat mijn lichaam nog eens wat naar beneden zal gaan, omdat ik eerst ook ontzettend veel was afgevallen en het nu dan een soort reserve opbouwt ofzo...
Maar vind het best wel moeilijk om zulke stukjes te lezen, voel me dan meteen weer zo dik. Niet zozeer dik qua lichaam, maar meer dik als in dat ik wel zo snel en veel aankwam, terwijl anderen dat niet hebben.
marleen2502 - Maandag 4 februari 2013 20:26
chananja, je moet je niet slecht voelen... er zijn echt nog meer mensen die dat hebben.

Ik snap ook dat dit soort blogs als geruststelling bedoeld zijn naar mensen die nog heel diep zitten, maar het is pijnlijk om te lezen als je zelf wel een gezond eetpatroon én overgewicht hebt. Het is echter niet "tegen jou" bedoeld...probeer dat te onthouden.
En ik vind het eigenlijk ook correcter om te zeggen ' de kans is klein dat je stabiliseert op overgewicht' dan om te zeggen ' doorgroeien tot overgewicht dat gebeurt echt niet'... want anders gaan mensen zich dus bedrogen voelen als dat wel gebeurt
angstig - Maandag 4 februari 2013 21:02
is hier ook een topic over op het forum?
l - Maandag 4 februari 2013 21:32
Ik mocht van mijn diëtiste gaan stabiliseren, omdat ik al een tijdje niet meer aankwam en vanaf dat moment kwam ik opeens weer een paar kilo aan. Gelukkig bleef het bij een klein beetje aankomen en ben ik nu heel stabiel, iets wat ik nooit had verwacht, maar wat dus wel echt kan.
anneke - Dinsdag 5 februari 2013 07:58
Teveel focus op het gewicht. Pak de angst aan.
d - Dinsdag 5 februari 2013 08:06
ik vind dit echt eng om te lezen! Ik wist niet dat jr zomaar ineens overgewicht kon krijgen van normaal eten!
Zet - Dinsdag 5 februari 2013 08:43
@D dan heb je niet goed het blog gelezen, want de diëtist schrijft het tegenovergestelde.

@Anneke de diëtist schrijft over waar de bezoekers van Proud om vragen....
Miku - Dinsdag 5 februari 2013 08:43
@Chananja
Heel herkenbaar; tegen mij werd ook gezegd dat ik nooit te zwaar zou worden. Het werd bijna gepresenteerd als een "onmogelijkheid". Maar geloof me; het overkomt meer mensen dan je denkt. Op een gegeven moment was ik "de schrik van de kliniek" omdat andere meiden me voor hun ogen zagen veranderen en bang waren dat hen hetzelfde zou overkomen. Ik gebruik wel een basislijst als richtlijn, maar eet vooral naar behoefte (ook in mijn geval is dat incl af en toe toegeven aan lekkere trek). Dat, samen met wat meer beweging (vond ik tijdlang ook lastig, omdat het in mijn ondergewicht periode nooit mocht), heeft er voor gezorgd dat ik van fors overgewicht naar de bovengrens van gezond gewicht (dus op het randje van gezond en overgewicht) ben gegaan en ben nu al een jaar stabiel. Al was ik liever ergens in het midden van gezond gewicht geëindigd, in ieder geval hoeft het niet te betekenen dat je dus echt overgewicht blijft houden. Soms gaat het ook niet zo zeer om minder eten dan de basislijst, maar anders eten dan de basislijst, wat uitmaakt voor je gewicht. Ik moest bijvoorbeeld opletten dat ik genoeg vezels at en niet te veel zoet. Iedereen is verschillend en reageert ook verschillend op voeding. Veel succes! Ook aan andere meiden met dit probleem.
Sara - Dinsdag 5 februari 2013 08:47
Ik vraag me af waarom mensen hier per se het ongelijk vd diëtist willen bewijzen. Begrijpen zij niet dat ze daarmee andere meiden (in 99% vd gevallen zal je zeker geen overgewicht krijgen als je normaal eet!!) enorme angst aanjagen?! Denk ajb na voordat je reageert.
Sophia-Lauren - Dinsdag 5 februari 2013 09:10
@Sara : Wat goed en mooi dat je dit opmerkt, want deze algemene informatieve blogs kunnen mij ook wel heel erg helpen, ook ik weet dat ik vast op niet alle vlakken bij een gemiddeld 'mens' zal horen, maar zo heb ik wel ongeveer een beeld van algemene richtlijn! @ Dietiste + Sara: Thanks voor Bianca (De dietiste ) :) en voor jou ook Sara! :)
L - Dinsdag 5 februari 2013 17:31
Ik ging eerst ook over mijn streefgewicht (geen overgewicht), maar dit kwam weer goed. Nu eet ik naar behoefte en neem lekker waar ik trek in heb. Gewicht is mooi stabiel nu (scheelt soms een kilo ofzo.. heel normaal) en eigenlijk ongeveer hetzelfde als ik voor m'n eetstoornis woog. (toen was ik al volwassen hoor) Zelfs na de geboorte van m'n kind nog zo :)
Volgens mij gaat je lichaam eerst gewoon even hamsteren omdat er EINDELIJK wat te eten is! En vervolgens blijkt nieuwe 'hongersnood' uit te blijven en normaliseert je lichaam.
Chananja - Dinsdag 5 februari 2013 17:41
@ marleen: dankjewel voor je berichtje:)

@Miku: woow, herkenbaar. Ik was ook altijd superbang 'de schrik van kliniek' te zijn. Is iig nooit tegen mij gezegd, maar had wel echt dat idee. Ik vind het echt knap van je dat je dat met die vezels en beweging hebt opgepakt zonder door te schieten. Ik beweeg van mezelf al veel, omdat ik op veld- en zaalvoetbal zit, maar aan mijn eten durf ik op dit moment nog niet te komen. Als het echt zo blijft, ga ik mss heel voorzichtig onder begeleiding eens wat proberen, maar daarvoor is het nu te vroeg.

@ sara: het gaat mij er totaal niet om het 'gelijk' van de diëtiste te betwisten. Maar mag ik, omdat ik de pech heb tot die '1 procent' te behoren (een getal dat volgens mij uit de lucht geplukt is), mijn ervaring niet delen?!? En ontneemt dat feit me van het recht om te mogen zeggen wat het me doet om zulke berichten te lezen? Eerlijk gezegd kwetst het me wel een beetje om dan zoiets te lezen als 'denk ajb na voordat je reageert'. Tegen mij zeiden ze ook, zo ongeveer gekscherend, 'nou, je zal echt geen overgewicht' krijgen hoor. Ik voelde me ontzettend genaaid en mislukt toen mijn gewicht dus wel doorschoot. Dat betekent niet dat iedereen dat zal overkomen, sterker nog, in verreweg de meeste gevallen zal het denk ik niet gebeuren, maar voor mij is het wel zo gegaan.
lautje - Woensdag 20 februari 2013 13:58
@chananja ik ben het helemaal met je eens...je moet niet gaannliegen omdat andere meiden dan niet meer durven te eten. Ik heb precies hetzelfde als jij en ik voel me erook zwaar kut onder. Vooral omdat niemand hier een antwoord op heeft. Hulpinstanties gaan niet verder dan dat je weer op gezond gewicht zit. Wat er daarna met je gewicht gebeurt en hoe je je voelt moet je zelf maar uitzoeken
xchanel - Woensdag 20 maart 2013 09:52
Ik had ondergewicht en kwam aan door eetbuien. Momenteel eet ik beter, maar ik ben wel veel meer aangekomen dan ik wilde en heb nu gewoon echt een heel gezond bmi (al vind ik het zelf te hoog). Ik vind eten nog heel moeilijk, maar hoewel ik savonds vaak nog veel eet (cchips, boterhammen etc) blijft mijn gewicht ongeveer gelijk, al is het wel heel lang gestegen tot dit gewicht.
violindustrial - Zondag 21 april 2013 20:43
jeej.. ik schrik wel heel erg van de reacties hierboven hoor..
N. - Dinsdag 30 april 2013 17:31
ik snap er soms ook niks van en het is ook frustrerend. Ik eet het 4 dubbele aan calorien dan wat ik at voor m'n opname...maar ik kom maar niet aan. Daardoor moest ik in m'n 2e week al naar 2 nutridrinks extra op een dag. Ik kan het niet helemaal vatten
P. - Dinsdag 14 mei 2013 14:02
Jaja... dus die kleine groep die de laatste schuingedrukte zin niet zo fijn vindt om te lezen mag daar geen reactie op geven, omdat het anderen af zou schrikken?
Die moet maar gewoon zwijgen en haar mond houden, want stel je voor....

Ik denk dat het voor die groep lastig zat is dat er zo vaak gezegd wordt dat overgewicht echt (snel) niet zal gebeuren op een basislijst, terwijl dat bij hen wel gebeurt. En dan moeten ze ook nog eens 'eerst nadenken' voor ze wat reageren?
Dat voelt toch wel heel erg als wegstoppen en onzichtbaar houden.

En dat maakt vervolgens volgens mij evengoed weer dat die ene die dan weer wél verder aankomt tot overgewicht zich ook 'bedonderd' voelt, want hey: dat had niemand gezegd dat dat kon?
Dat is nou eenmaal voor sommigen realiteit. En in mijn ogen hoeft dat niet weggemaakt te worden. Ik snap best dat velen kwetsbaar zijn en triggergevoelig zijn etc. Maar jeetje, kan het niet soms ook te ver gaan door sommigen hun verhaal niet te mogen laten delen?
P. - Dinsdag 14 mei 2013 14:03
@N boven mij: ik reageerde niet op jou hoor, even voor de duidelijkheid :)
Piata - Vrijdag 7 maart 2014 15:55
ik vind dit echt angstig te lezen!! Wat als je stofw. echt blijvend kapot is en na jarenlange vertraging door ondergewicht/ondervoeding (maar wel eten) niet meer bijkomt...en je niet meer kan afvallen...