Eten tegen de kou

 

Er ligt al een aantal dagen sneeuw in Nederland. Ik merk dat ik er helemaal van opleef. Dat geldt niet voor iedereen, merk ik in mijn omgeving. En dat is oké. Doe vooral wat jij fijn vindt deze dagen! Toen ik een eetstoornis had, kon ik echter minder genieten van het winterse weer. Ik had het namelijk altijd koud. Wat helpt daar nou goed tegen? De verwarming lekker aan, je goed dik aankleden, een kruik mee naar bed. Heerlijk en heel goed allemaal, maar ook eten speelt een belangrijke rol in het aankunnen van de kou. Van deze winterse gerechten en voedingsmiddelen warm ik weer helemaal op. Wat eet jij graag in de winter?

Soep

Vaak als ik soep eet, moet ik halverwege een laagje kleding uittrekken. Van soep warm ik altijd ontzettend op. Perfect dus voor als je het koud hebt. Erwtensoep geeft me echt dat warme, winterse gevoel, maar je kan natuurlijk allerlei verschillende soepen maken en eten! Favorieten van mij zijn soepen met zoete aardappel, pompoen en/of paprika. Ook linzensoepen vind ik heel lekker en voedzaam. Het liefst dip ik er een Italiaanse bol in en bij erwtensoep 'hoort' natuurlijk roggebrood. Maar smaken verschillen! Neem wat jij lekker vindt. Ik vind het op koude dagen extra lekker om de soep bijvoorbeeld bij de lunch te eten, maar het kan ook een lekker tussendoortje zijn of bij het avondeten horen. Wat voor soep eet jij het liefst?


bron foto

Chai- en andere lekkere latte's

Een tijdje terug maakte ik regelmatig allemaal soorten latte's. Van chai latte tot varianten met choco-chili, bieten, matcha en kurkuma. Een latte is eigenlijk een warm drankje met melk en een melkschuimlaag. Het kan ook gewoon met koffie. Hier warm je heerlijk van op! Zeker een wat pittigere variant met bijvoorbeeld chili, gember of kurkuma zorgt weer voor een gezond kleurtje op mijn wangen. Drink jij graag latte's? En voor welke smaak ga jij dan?

Warme chocolademelk met slagroom

Net als soep en latte's, noem ik weer iets vloeibaars. Ik had er niet bij stilgestaan dat dat misschien ook het meest verwarmt? Of is het gewoon waar ik zelf aan moet denken? Warme chocolademelk met slagroom mag voor mij in ieder geval niet aan dit rijtje ontbreken. Voor mij is dit ook een bijna klassieke fearfood of eetbuidtrigger vanuit mijn eetstoornis. Een grote droom en een grote angst. Weer onbezorgd een kopje chocolademelk kunnen drinken was best een grote overwinning. En het geeft me echt een warm en winters gevoel, want naar een klassieker voor mijn eetstoornis, is dit voor iedereen toch ook wel een winterse klassieker? Je kan er ook lekker mee variëren, zoals in deze blog te lezen is. Ook lekker met bijvoorbeeld marshmallows of als je 18+ bent een scheutje rum. Herken jij ook dat dit zo'n overwinning voor je is? Of het nou is om daarna niet te stoppen met eten, of juist geen eetbui te hebben. Sweet, sweet victory.

Gekruid eten

Er hoort toch ook wel wat vast voedsel in het rijtje, want alleen op vloeibare dingen leven - al is het chai latte en warme choco - lijkt me helemaal niks. Heb jij ook wel eens gehad dat je pittig gekruid eten at en er zelfs een beetje van ging zweten? Het warmt in ieder geval lekker op! Bijvoorbeeld een lekkere curry met kokosmelk, maar ook gerechten met kaneel- en koekkruiden (bijvoorbeeld bij rode kool) of pumpkin spice. Die laatste twee zorgen misschien niet voor die pittige reactie in je lijf, maar zijn wel verwarmend en echt winters.

Je lichaam heeft energie nodig om warm te blijven

Maar uiteindelijk gaat het er vooral om dat je iets eet en dat je voldoende eet. Dat kan ook gewoon een boterham met kaas zijn of een bord met vlees, aardappels en groenten. Zelfs een koud ijsje! (En die smelten in de winter lekker niet.) Je lichaam heeft energie en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren en warm te blijven. Daarom is het belangrijk om voldoende te eten en goed voor je lichaam te zorgen. Een eetstoornis kan daar behoorlijk bij in de weg zitten. Ook moet je niet vergeten dat - ook als je geen restrictieve eetstoornis hebt - een eetstoornis veel energie kost en je lijf best zware klappen moet opvangen. Nu ik hersteld ben van mijn eetstoornis, ben ik niet immuun voor kou, maar ik merk wel dat ik het veel minder koud hebt. Ik ben niet moe en rillerig na een wandelingetje buiten, maar voel me goed en energiek. Dit is ook echt iets dat je terugkrijgt wanneer je herstelt van je eetstoornis! En dat is misschien best fijn om te (w)eten.

Waar warm jij van op bij koud weer?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lieke - Donderdag 11 februari 2021 20:24
Soep! Dat vind ik eigenlijk Ɣltijd lekker, maar vooral als het koud weer is inderdaad! Voor mij het ultieme comfort food :)
Irene - Team Proud2Bme - Vrijdag 12 februari 2021 09:20
Ja zeker! Ik sluit me daar helemaal bij aan. :-)
Anoniem - Donderdag 11 februari 2021 21:39
Warme maaltijden. Ik eet 's ochtends havermout met kaneel en/of cacao en de rest van de dag vooral soep. Erwten en linzen zijn favoriet. Verder drink ik veel verse gemberthee.
Irene - Team Proud2Bme - Vrijdag 12 februari 2021 09:20
Heerlijk allemaal!
E. - Vrijdag 12 februari 2021 09:09
Goed om dit te lezen.
Ik kan nu niet goed ademen ook vanwege pollen in de lucht. Warm drinken helpt een beetje, maaar niet echt veel.

Heeft iemand andets hier ook last van en weet iemand of dit beter kan worden als je herstekt van de es?
Irene - Team Proud2Bme - Vrijdag 12 februari 2021 09:19
Hey E,

Wat naar dat je daar zo'n last van hebt, dat lijkt me ontzettend hinderlijk. In hoeverre dit met een eetstoornis gelinkt is durf ik niet te zeggen. Ook zonder eetstoornis kan je allergisch zijn voor pollen natuurlijk. Maar dat neemt niet weg dat een eetstoornis geen andere gevolgen met zich meebrengt en dat kan zeker ook invloed hebben op hoe je je voelt in het algemeen.

Ik heb zelf sinds kort een luchtreiniger in mijn huis staan. Deze zou ook pollen en stof enzo uit de lucht moeten filteren. Ik heb vooral last van pollen in de zomer, dus weet niet niet of het daarop effect heeft, maar toen ik laatst een stoffige kast opruimde met dat ding ernaast, maakte dat wel een verschil. Misschien is dat iets voor je als je hier zo'n last van hebt? Je kan het altijd even onderzoeken en wat reviews lezen online.

En misschien goed om even langs de huisarts te gaan met deze klacht? Ik kan je in ieder geval ook dit linkje meesturen met blogs die wij over hooikoorts hebben geschreven: https://www.proud2bme.nl/tag/hooikoorts

Take care x
E. - Zaterdag 13 februari 2021 06:50
Dank je wel Irene. Ik heb een luchtreiniger en ook medicijnen maar het helpt eigenlijk niet veel, helaas.
Maar ik merkte wel dat kou en het koud hebben het erger maakt dus de tips in je blog zijn in ieder geval helpend.
Ik hoop dat jij van de zomer nut gaat hebben van de luchtreiniger, want pollen zijn knap vervelend als je er last van hebt šŸ˜Æ

Sterre - Vrijdag 12 februari 2021 16:27
Hoi! Ik heb hier ook altijd veel last van. Tijdens therapie voor mijn es kwam ik er achter dat ik vaak onbewust mijn adem inhoud en/of hyperventileer. Als er dan ook nog pollen zijn dan krijg ik het nog benauwder. Misschien de moeite waard om te checken bij jezelf en anders inderdaad even langs de huisarts!
E. - Zaterdag 13 februari 2021 06:33
Wat een goed advies! . Ik ben inderdaad meestal heel erg gestressed en angstig en adem waarschijnlijk ook niet goed.En als je het koud hebt ben je ook natuurlijk gespannen
Misschien is er dan toch wat verbetering mogekijk. Dank je wel!
Maria - Vrijdag 12 februari 2021 15:04
Ben altijd wel op zoek naar dingen die me kunnen helpen, zoals voedingssupplementen. Met vitamine D, visolie en wat jodium heb ik het stukken warmer en werkt m'n lijf beter. Had het vorig jaar ernstig koud maar bleek dat m'n schildklier ontregeld raakte door de soja die ik at.
Door een eetstoornis kan je allerlei tekorten krijgen. Geloof ook niet dat normaal eten voldoende is, om dat op peil te krijgen.