Eet jezelf gelukkig

 

"Pfff, ik heb zo'n rotdag gehad op werk vandaag." Verteld een vriendin van op op Whatsapp. "Ik denk dat ik vanavond maar series ga kijken met een bak chocolade-ijs. Daar knap ik vast van op." Ik stuur haar wat hartjes en kusjes terug. "Heerlijk!" Denk ik en ik app terug: "Dat verdien je ook!" Nu kan ik daar echt wel wat voor voelen. Chocolade maakt gelukkig! Nou ja... Nu kan ik dat zeggen, maar vroeger is dat wel anders geweest.

Zes á zeven jaar van mijn leven tot nu toe heb ik een haat-liefde verhouding gehad met eten. Toen ik een eetstoornis had kon ik echt oprecht genieten van eten, maar tegelijkertijd was het m'n grootste angst om er dik van te worden en vond ik het lastig om me niet te verliezen in mijn eetgestoorde gedachten. Gek werd ik ervan. Ik kon niet met en niet zonder. Hield ik maar niet van eten en was het maar enkel functioneel elke dag een kant en klaar prutje met genoeg voedingsstoffen waar ik niet over na hoefde te denken.

Mijn relatie met eten is nu een stuk beter. Ik kan er nu echt van genieten zonder schuldgevoel en zonder door te slaan. Natuurlijk let ik nog wel op wat ik eet, maar ik heb er vertrouwen in dat af en toe iets meer of iets minder eten mijn lichaam niet totaal zal veranderen. Mijn gewicht schommelt en dat is oké. Ik hoef geen strakke eetschema's meer te volgen, al heeft dat me toen wel geholpen met een vinden en volhouden van structuur en regelmaat. Soms eet ik wat meer en soms eet ik wat minder. Ik probeer goed te luisteren naar mijn lichaam en ik kan mezelf af en toe iets lekkers gunnen.

Natuurlijk zit ik niet altijd lekker in m'n vel. Ik heb ook m'n mindere dagen. Ik heb heus nog wel eens dagen dat ik denk "Pfff, dat lichaam van mij... Ik weet niet hoor." Maar ik ben me er bewust van dat dat slechts een gevoel is en vertrouw erop dat dat gevoel altijd weer over gaat. Eten maakt mij niet meer ongelukkig. Eten maakt me ook niet altijd gelukkig. Niet elke maaltijd is een feestje en vaak ben ik er ook gewoon neutraal over. Toch zijn er bepaalde maaltijden of producten waar ik wel echt gelukkig van wordt. Dit is mijn persoonlijke smaakt, maar sommige producten bevatten ook echt stofjes waar je gelukkig van wordt.

♥ Tryptofaan
Tryptofaan is een stofje dat er voor zorgt dar er meer serotonine in ons lichaam wordt aangemaakt. Die stofje vind je terug in bijvoorbeeld chocolade! Chocolade is voor veel mensen dan ook de ultieme comfortfood, maar er zijn nog wel meer producten die dit stofje bevat. Tryptofaan is voornamelijk te vinden in dierlijke producten, maar ook in bijvoorbeeld banaan, kikkererwten, spinazie, soja, bonen en noten.

♥ Vet en suiker
Toen ik op het internet naar informatie aan het zoeken was over eten dat ons gelukkig maakt kwam ik uit bij Willem Wever. Ah, ik vind het altijd leuk om uit te komen bij Willem Wever. Het doet me denken aan vroeger. Ene Marjan vraagt aan Willem Wever waarom we gelukkig worden van chocolade. Als antwoord daarop krijgt ze dat de stof 'endorfine' wordt aangemaakt wanneer je chocolade eet. Deze stof komt vrij wanneer je suiker en vetten eet.

Dat klinkt super logisch, want veel van ons comfortfood bestaat uit vet- en suikerrijk eten. Toen ik een eetstoornis had vond ik dit onwijs angstaanjagend. Ik mocht geen vet- en suikerrijk eten van mezelf, maar ik had wel enorme cravings. Juist deze restrictie maakte de hunkering sterker en sterker waardoor ik uiteindelijk belandde in een dag vol met eetbuien. Had het niet kunnen schelen als ik mezelf toch iets lekkers had gegund als mijn lichaam daarom vroeg? Die cravings heb je immers niet voor niks. Meer daarover en wat verschillende craving betekenen kan hier lezen. 

Veel mensen met een eetstoornis hebben een grote angst voor voedsel dat relatief gezien veel vet en suiker bevat. Natuurlijk is te veel nooit goed, zoals met alles, maar het is zeker niet slecht voor je. Meer informatie over suikers kan je hier lezen en meer over vetten vind je op deze pagina.

♥ Chroom
Chroom is een stofje dat invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het speelt een rol bij de werking van insuline. Te weinig chroom in je voeding kan ervoor zorgen dat je meer risico hebt op diabetes. Over het algemeen komt een chroomtekort in Nederland niet voor volgens het voedingscentrum. Wie gevarieerd eet krijg genoeg chroom binnen.

Wel wordt extra chroom (bijvoorbeeld in capsules) soms ingezet als alternatief om depressies te behandelen, maar er is niet veel over bekend. Om dit echt te kunnen zeggen moet er meer onderzoek naar gedaan worden. Chroom zou namelijk ook helpen bij het aanmaken van serotonine en melatonine waardoor je minder last hebt van moodswings. Het zijn voornamelijk volkoren graanproducten, groente en fruit die veel chroom bevatten. Denk bijvoorbeeld aan brood, pasta, broccoli. aardappelen, bessen en kiwi's.

♥ Capsaïcine
Capsaïcine is het stofje dat de chilipeper heet maakt. Wanneer dit stofje onze tong raakt raakt onze tong geïrriteerd. Dat brandende gevoel is eigenlijk een soort 'allergische reactie'. Om ons lichaam weer te kalmeren maakt ons lichaam endorfine aan. Daar heb je dat geluksstofje weer. Zou heet eten ons dan gelukkig maken?

♥ Omega-3
Omega-3 vetzuren worden niet door ons lichaam zelf aangemaakt. De enige manier om ze binnen te krijgen is door vette vis zoals bijvoorbeeld zalm te eten. Voor de veganisten onder ons: Je kan ook omega-3 tabletten nemen op basis van zeewier.

Omega-3 vetzuren zorgen ervoor dat onze hersenen goed kunnen functioneren. Ook is bewezen dat het een positief effect op onze gemoedstoestand kan hebben. Meer informatie over omega-3 en vette vis vind je in deze blog.

Natuurlijk is het niet zo dat als je één product heel veel gaat eten je vanzelf gelukkig wordt, maar gezonde en gevarieerde voeding speelt zeker een rol bij je gemoedstoestand. Als je deze blog gelezen hebt zal het je misschien opgevallen zijn het echt over heel veel verschillende soorten voedingsstoffen en voedingsmiddelen gaat. Het is door vooral belangrijk om echt genoeg en gevarieerd te eten en geen voedselgroepen uit te sluiten. Daarnaast is het ook gewoon belangrijk om te eten wat jij lekker vind, zonder dat je je daar schuldig over hoeft te voelen, want ook daar word je gelukkig van.

Ik ben bijvoorbeeld niet per se gek op chocolade. Ik vind het wel lekker en soms heb ik er ook wel echt trek in, maar waar ik vooral gelukkig van wordt zijn kaas, rode wijn, sinaasappels, die lekkere, luie, bestelde pizza of m'n favoriete gerecht van het moment dat ik na 100x vaak achter elkaar gegeten te hebben voorlopig even niet meer kan zien (da's een mond vol). Eten is praktisch, maar mag ook echt leuk, fijn en gezellig zijn.

Van welk voedsel word jij gelukkig?

 

Gerelateerde blogposts