Redenen om vis te eten

 

Vis is de afgelopen maanden niet altijd positief in het nieuws geweest. Zo was de zalm bij de Albert Heijn besmet en kon je de pangafilet een tijdje beter niet eten. Volgens mij is deze storm inmiddels wel overgewaaid. En eigenlijk is het zonde dat hierdoor (onterecht) angst ontstaat rondom het eten van vis in het algemeen. Want vis is zo lekker en heel gezond. Er zijn meerdere redenen waarom het goed is om regelmatig vis te eten.

sushi Sushi
Bron Bron 

Ik ben er echt mee opgegroeid. Mijn vader is gek op vis en ging vroeger, en nu eigenlijk nogsteeds, vaak verse vis halen op de Haagse markt. Ook kwam hij na een dagje vissen wel eens thuis met zelf gevangen vis. Mensen die niet met vis zijn opgegroeid, vinden het vaak ook niet echt lekker. Zonde. Hieronder een aantal redenen waarom het juist goed is om vis te eten en waarom het misschien ook wel de moeite waard om het eens te proberen als je het nog nooit hebt gegeten.

♥ Het is gezond
Gelukkig kunnen wij uit onze voeding vitaminen, mineralen en voedingsstoffen halen die goed zijn voor onze gezondheid als het gaat om preventie of bestrijding van ziekten. Vis is ook een natuurlijk voedingsproduct wat heel gezond is voor het lichaam. Met name voor de hersenen. Vis bevat Omega 3-vetzuren die ervoor zorgen dat de hersenen goed kunnen functioneren.

♥ Een beter geheugen en minder kans op alzheimer
De hersenen bestaan het een witte en grijze stof. De grijze stof zit voornamelijk aan de buitenkant van de hersenen en verwerkt informatie. Het regelmatig eten van vis heeft een gunstig effect op de grijze neuronen. Mensen die gekookte vis eten, maken meer nieuwe neuronen aan. Dit zorgt voor een beter geheugen en leervermogen.

♥ Het beschermt het gezichtsvermogen
Uit onderzoek is gebleken dat Omega-3 vetzuren het gezichtsvermogen beschermen. Dit is een probleem wat bij ouderdom heel vaak voorkomt.

♥ Vermindert het risico op een hartaanval
Hart-en vaatziekten is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Vette vis kan helpen bij het verminderen van het risico op een dodelijk hartaanval. Hierbij gaat het om het regelmatig eten van vis, zo'n twee keer per week. Dus het is goed om dit als standaard op te nemen in je eetpatroon.

vis
Bron

♥ Je presteert beter
Uit onderzoek is ook gebleken dat het eten van vis ervoor zorgt dat je beter presteert. Dus heb je een belangrijke presentatie of een examen? Zet de avond van te voren vis op het menu. Handig toch, voor de perfectionisten onder ons maar ook als je problemen hebt met je concentratie.

♥ Verbetert ademhaling
Sommige ouders geven hun kinderen geen vis omdat zij bang zijn voor schaal-en schelpdieren allergie. Maar ook voor kinderen kan het goed zijn. Het kan namelijk een goede manier zijn om astma te voorkomen. Ook bij volwassenen kan het zorgen voor een gemakkelijkere ademhaling.

♥ Beschermt de huid en het haar
Visolie doet veel goed voor de huid. Het beschermt tegen beschadiging van zonlicht en daarnaast vermindert het de kans op huidkanker en vertraagt het het verouderingsproces van de huid. Het doet ook wat voor je haar. Het voedt en zorgt voor stevige en glanzende lokken.

♥ Beïnvloed gemoedstoestand
Ook is gebleken dat omega3-vetzuren een gunstig effect hebben op de gemoedstoestand. Het verlicht bijvoorbeeld depressies, stress en angststoornissen. 

Op verschillende manieren klaar te maken
Naast het feit dat vis super gezond is, is het ook heel lekker en op verschillende manieren te bereiden. Ik eet het echt met alles. Mijn vader maakt er vaak frietjes bij, maar je kunt het ook eten met rijst en een lekker sausje. Daarnaast eet ik ook tonijnsalade op brood of doe ik tonijn uit blik of gerookte zalm door de pasta. Ik vind vis op de barbeque ook heel erg lekker en tegenwoordig wordt er ook veel sushi gegeten. Ik vind het zelf heel fijn en nuttig om te weten waar het goed voor is. Ik herinner mijzelf aan de voordelen wanneer ik dit eet. Dan kan ik er ook nog meer van genieten omdat ik weet dat ik op dat moment goed voor mijn lichaam en geest zorg. 

pasta
Bron

Eet jij wel eens vis?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

EllaNola - Zondag 13 april 2014 19:23
Lekker! Ik heb vanmiddag nog een stukje zalm gegeten, yammie :)
S_90 - Zondag 13 april 2014 19:44
Jaa heerlijk, vandaag nog kabeljauwhaasje gegeten!
sindy - Zondag 13 april 2014 20:30
bronvermelding? Uit welke onderzoeken blijkt dit dan, want er zijn ontzettend veel onderzoeken op dat gebied.....Maar goed, vis is idd lekker en zal zeker niet ongezond ofzo zijn...
Anne - Zondag 13 april 2014 20:57
Bronnen zouden inderdaad wel fijn zijn en een check voor het Nederlands.
Ik vind het echt steeds minder leuk om op Proud dingen te lezen, door het soms rampzalige Nederlands.

Ontopic: Ik vind vis ontzettend lekker, alleen jammer dat het zo duur is.
groentetuin - Zondag 13 april 2014 21:01
Klopt, echt soepel lezen de blogs niet.

En@sindy je kunt beter vis dat rood vlees eten. Erg gezond.
Lamp - Zondag 13 april 2014 21:19
Dat laatste plaatje ziet er mega goed uit!!!
rv - Zondag 13 april 2014 21:33
Je kan mij echt wakker maken voor een tosti gerookte zalm met klein beetje peper .
I love it ook al is het half zeven in de ochtend.
Het is vullend maar niét misselijk makend vet ofzo.
Vis is lekker en ontzettend goed voor je hart en je haar word er mooier van.
? - Zondag 13 april 2014 21:34
Ik vind vis heel lekker at het heel vaak, maar heb een allergie ontwikkeld voor bepaalde vis en nu durf ik dus geen enkele vis meer te eten.
soppie - Zondag 13 april 2014 21:59
nooit geweten dat het angststoornissen verlicht! toch maar iets vaker in de week eten dan!
Dani - Zondag 13 april 2014 22:06
Beetje jammer alleen dat oceanen leeg gevist worden.
Ik - Zondag 13 april 2014 22:17
Vegetarisch dus ook geen vis.. Misschien ook eens een stukje schrijven over dolfijnenbijvangst, leegvissen van de zeeen of het verschrikkelijke alternatief van de bio-industrie. Daar stoppen ze in een bak zoveel vissen dat ze niet meer kunnen zwemmen.. Echt walgelijk..
En hoe ze sterven is ook geen feest.
Iedereen mag eten wat hij of zij wil, maar vertel dan ook dit deel van het verhaal erbij.. Gezond vetten kun je ook uit noten, avocado's en dergelijke halen.. Een stuk minder leed en minder milieuschade.
pro-ud - Zondag 13 april 2014 22:39
Lekker! !
Misssporty - Maandag 14 april 2014 00:14
Helemaal eens met Ik!!! Besteed ook eens aandacht aan het leed van de vissen. En inderdaad bronvermeldingen. Ik vind jullie blogs echt leuk maar iets meer onderbouwing vanuit bronnen etc zou nog professioneler zijn :)
anoniem - Maandag 14 april 2014 08:13
Helemaal mee eens met Ik!
Vroeger ook nog vis gegeten, tot je de misselijkmakende methodes ziet..
Natasja - Maandag 14 april 2014 08:29
helemaal met ik eens.

Ook is gebleken dat omega3-vetzuren een gunstig effect hebben op de gemoedstoestand. Het verlicht bijvoorbeeld depressies, stress en angststoornissen.

Dat doen meerdere dingen waar je ook niet eerst een beest voor dood hoeft te maken.
Tessa - Maandag 14 april 2014 09:01
Leuke blog! Ik houd erg van zalm. En kibbeling haha
Inger - Maandag 14 april 2014 09:44
Vis is gewoon lekker, punt.

Genoeg redenen dus om er van te genieten :)
marleen2502 - Maandag 14 april 2014 11:08
vis en kip zijn de enige redenen dat ik het jammer vind dat ik vegetarier ben
Me - Maandag 14 april 2014 13:05
Ik houd van vis. Verantwoorde vangst vind ik errug belangrijk. Ik let dus wel op wat ik koop en waar ik het koop.
Denisee.. - Maandag 14 april 2014 15:30
Ik eet bijna nooit vis omdat m'n ouders en zusje het niet lusten (ik ben er ook niet mee opgegroeit dus), wel eet ik soms bij andere mensen vis of vraag ik of m'n ouders vis voor me meenemen, ik vind het namelijk wél lekker! :)