Mijn afgezakte anorexia broek

 

Hij moest een beetje slobberen en het idee wekken dat ik afgevallen was. Afvallen was sterk in mijn anorexia ogen. Als mijn broek een beetje om mijn lichaam zou lubberen, zou het de indruk wekken dat ik al best wat afgevallen was. Dat het niet goed met mij ging en tegelijkertijd dat ik ergens goed in was. Strak mocht mijn broek niet zitten, hij moest bijna van mijn kont afzakken, het liefste omdat ik echt veel afgevallen was. Een afgezakte anorexia broek.

De broek die ik draag heeft ooit strak gezeten, maar is door de tijd wat uitgerekt. Daarna ben ik afgevallen en is hij nog meer gaan slobberen. Ik wil niet dat hij ooit nog strak zit. Ik wil nog meer slobber kleding. Om mezelf in te verstoppen, omdat ik me dik voel. En tegelijkertijd om te laten zien hoe ‘'goed'' ik bezig ben in mijn eetstoornis. Hoe sterk ik ben in afvallen en dat het niet goed met me gaat.''

broek

Jarenlang wilde ik een meisje met anorexia zijn. Niet de hele tijd en ook niet helemaal, maar ergens vrat er iets aan mij dat zorgde dat ik daar naar verlangde. Iets dat me kapot wilde maken van binnen, iets waardoor ik vluchtte. Diepe ongelukkigheid. Ik vluchtte in eten, in afvallen, in streng zijn voor mezelf en obsessief bezig zijn met alles wat daarmee te maken had.

Die afgezakte slobber broek zie ik nog wel eens voorbij komen. Op de gang van het gebouw waarin ik werk. Voor een website tegen die meisjes juist uit die slobber broek wil helpen. Omdat het geen identiteit is, een eetstoornis. Je kunt geen ‘meisje met een eetstoornis' zijn en verder niks, want je bent meer dan dat, ook al verschuil je je er achter. Zelfs ook al ben je bang voor wie je bent zonder eetstoornis. Op de gang zie ik die magere broekjes voorbij komen van meisjes die al mager zijn of die er naar verlangen. Vreselijk vind ik het.

Met die broek bedoel ik jonge vrouwen die met hun houding weinig meer uitstralen dan ongelukkigheid, in de ban van eten en gewicht, opgesloten in hun eigen hoofd. Met die afgezakte anorexia broek, bedoel ik niet enkel de magere meisjes met anorexia, maar ook de meiden die zichzelf liever zien verdwijnen, maar niet meer weten hoe. Die zichzelf verdrinken in eetbuien, laxeren, braken, overmatig sporten of lijnpogingen. Met die broek bedoel ik een bak ellende.

Mijn afgezakte anorexia broek is op een gegeven moment toch weer strak gaan zitten. En wat een walgelijk gevoel vond ik dat. Ja. Ik ga je hier helaas niet zitten vertellen hoe blij ik daar direct mee was, want dat was ik echt niet meteen. Ik vond het een lange tijd vreselijk dat ik niet meer mager was. Dat ik niet meer met mijn gewicht alleen kon laten zien; Help me, ik heb liefde nodig. Dat ik zelf moest praten, dat ik zelf wat moest doen. Dat ik niet een beetje in de stiksels van mijn broek kon blijven hangen, maar dat ik er in moest gaan staan. In beide broekspijpen, met sterke, gezonde benen met een beetje vet. Een vreselijk idee vond ik dat!!

broek

Die slobberbroek veranderde van graatmagere boyfriend jeans in een gevulde skinny jeans en ik was nog niet eens op mijn setpoint gewicht! Het kopen van een nieuwe broek, was dan ook een hele onderneming. Samen met mijn beste vriendin ging ik als opdracht vanuit therapie de stad in om iets nieuws om mijn billen te laten hangen. Tot ook die weer knelde en deze stappen zich herhaalde.

Ik weet niet precies meer hoe vaak ik een nieuwe broek nodig heb gehad, tijdens het aankomen in gewicht. Maar ik weet wel dat het iedere keer weer een cruciale stap is geweest in mijn herstel. En niet omdat ik vanuit mijn oude broek, uit mijn anorexia-rol stapte, maar vooral omdat ik vocht voor herstel. Omdat ik tegen die drang naar kleine afgezakte slobber broekjes in ging. Omdat ik mijn afgezakte anorexia broek achter me wilde laten, terwijl ik er stiekem nog naar verlangde. 

Ik wilde leren, groeien en er weer staan. Als een sterke jonge vrouw, ook al vond ik die woorden tegelijkertijd ook om te kotsen. Ik 'scheet' in mijn nieuwe spijkerbroek, om die vrouw te worden. Ik voelde me juist zo veilig in die afzak-broek. En toch ben ik het aan gegaan, zoals je in veel van mijn andere blogs kunt lezen. Want het kan. Maar wel als je er echt, echt, echt een keer voor gaat. Niet half.

Ik ben blij dat mijn broek nu niet meer om mijn kont slobbert, maar strak zit. Dat ik weer wat vorm heb en kracht. Vooral die functionaliteit speelt nu een rol. Ik heb zoveel aan een gezond, sterk lichaam, zelfs met dat laagje vet. Misschien wel juist! Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik mij nu niet meer druk hoef te maken om mijn gewicht of de maat van mijn broek. 

Fotografie: Liz West & Courtney Carmody

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

flower - Woensdag 26 oktober 2016 10:49
Thank you.... zo goed om te lezen. Ik heb het zelf erg moeilijk met het accepteren van die steeds strakkere kleding, ik weet de voordelen, het energie hebben, gezonder zijn... maar wat voelt het als falen. Misschien is het tijd voor een nieuwe broek;)
Deniz - Woensdag 26 oktober 2016 11:09
Als jij dit wilt mag dit, als jij dit bent, mag dit, van mij. Sommige mensen zijn voordat ze iemand zijn, alleen dit en hebben dit nodig. Sommige mensen zijn heus wel meer dan alleen dit, maar grijpen hier toch naar. Dan mag dit. Soms moet je ergens 'beginnen', eerst voelen hoe dit voelt. Madonna zei eens. Dress who you are, talk who you are, love who you are etc. etc. Als je hebt kunnen voelen wat je wilde en wenste, ben je trouw gebleven aan jezelf en dat is denk ik het mooist wat je kunt doen. Het is echter de vraag of iemand dit van 'nature' wenst; om af te vallen. Wat is er uit evenwicht in ons 'aller' leven, dat mensen dit wensen, vraag ik me vaak af. En eenmaal je wens aan het 'uitvoeren' schuilt daarin het gevaar dat je er niet meer uitkomt, of dat je er meer in verstrikt raakt dan je aanvankelijk bedoelde, maar verder is er niets mis met een periode in je leven met slobberende broeken te lopen, vind ik, doordat je bent afgevallen, al is het om bewuste redenen.
Het is een vooroordeel naar de meisje op de gang die in slobberende broeken lopen vind ik. Daarom deze reactie. Laat ze lopen en zie HEN.
Danseres - Woensdag 26 oktober 2016 11:11
Herkenbaar, nu die stap nog maken om uit die slobberbroek te komen. Maaar hoe kan je die stap volledig zetten als heel je hebben en houwen die slobberbroek wil houden?
Thesunwillrise - Woensdag 26 oktober 2016 11:13
Mooi Nouska!
LittleMonkey ♡ - Woensdag 26 oktober 2016 12:13
Mijn broek zit goed en ik ben er trots op!
AbstruseCry - Woensdag 26 oktober 2016 12:15
Het is best eng om zo iets herkenbaars te lezen. Mijn ogen glippen meteen even over mijn broek al bij de titel. Eerst was ik er trots op dat ik in zulke strakke broeken pasten, maar nu zijn die zelfs slobberig geworden rond mijn figuur. Nu voel ik daar alles behalve trots bij, ik heb er zelfs een hekel aangekregen. Toch stelt het mij gerust wanneer ik -naar mijn duiveltjes mening- te veel heb gegeten in een te grote broek stap die afzakt zonder riem. Ik wil dat bij slobber broeken me weer knuffelen om me benen en niet meer me doen laten zwemmen in zijn stof en lege ruimtes. Daarom heb ik dat ook als één van mijn aankom doelen gemaakt. Ik wil dat mijn kleding weer mijn lichaam omarmd en niet mijn botten doet aaien.
Eigenlijk wil ik niet alleen knuffelbaar worden voor mijn kleding, maar voor iedereen! En mijzelf want deze winter periode zal ik alles en iedereen zijn warmte nodig hebben. Daarvoor zal ik ook strijden!
Nadine - Woensdag 26 oktober 2016 12:16
Ik heb een afzak boulimia broek :)
Dazzle - Woensdag 26 oktober 2016 12:23
Goede blog en herkenbaar. Nu gaat het goed, zitten mijn broeken strak en verlang ik totaal niet meer naar die slobberbroeken. Ik 'hou' van een stel stevige benen met een goede kont zoals op de foto hierboven te zien is. Het is maar net wat je bouw is. En de wil en de kunst om dit te accepteren is een stap ja, maar heb zelf gemerkt dat ook zonder dit beeld je altijd om hulp kan en mag vragen. En nog een punt wat me opvalt al zou dat per persoon verschillen: mensen durven nu zelf ook veel meer op mij af te stappen zonder te denken dat ik 'te breekbaar' ben en ze me liever niet met hun sorris willen lastig vallen. Mensen helpen mij, ik help anderen. Ik word sneller aangeraakt en straal uit dat ik beter in mijn vel (en kleding ;) ) zit. Ik gun iedereen deze weg.
Fiona - Woensdag 26 oktober 2016 12:25
Ik was zooooo trots toen ik niet meer in mijn belachelijk smalle anorexia-broek paste! :) Ook ik draag al even een fatsoenlijk gevulde Levi's in een 'gezonde' maat, haha. Mooie blog!
Anoniempje - Woensdag 26 oktober 2016 16:44
Ik heb de help ik herstel , strakke broek
Meisje14 - Woensdag 26 oktober 2016 17:49
Ik draag bijna alleen jogging broeken. Sinds mijn an.
Floor* - Donderdag 27 oktober 2016 09:01
Hmm. Ik snap het punt wel, maar hiermee scheer je iedereen wel nogal over één kam. Persoonlijk voel ik me gewoon niet echt fijn in strakke jeans. Ik vind ze niet lekker zitten, en ze staan me niet mooi vind ik.
Terwijl ik een boyfriend jeans goed kan combineren, en die wel gewoon prettig aanvoelen. Bij jurkjes daarentegen maakt het me niet echt uit of ze strak zijn of niet. En ik kan me zo voorstellen dat er meer mensen zijn die zich er gewoon niet fijn bij voelen, die aan zichzelf gaan twijfelen op deze manier.
Dus ik weet niet.. Het zal misschien voor een deel van de anorecten die op die gang rondloopt gelden: maar ik denk dat je beter naar het persoon kunt kijken, dan te oordelen over de broek die wordt gedragen.
Kim - Zaterdag 29 oktober 2016 21:30
@Deniz. Bedankt voor je mooie reactie op deze mooie blog. Het klinkt als een zoektocht naar identiteit. De één probeert Gothic, de ander boy-ish, zus schuilt zich in te wijde kleding, zo gaat te blote kleding dragen...
Veer91 - Zondag 30 oktober 2016 01:23
Dank je wel Nouska voor je verhaal! Ik merk dat mijn kleding (vooral broeken) nu strakker zitten dan eerst en dat vind ik echt ontzettend vervelend. Het walgelijke gevoel wat ik erbij heb vind ik zo moeilijk en doet me wel eens verlangen naar hoe het was, die anorexia broek. Maar dat is niet de oplossing en ook niet de kant die ik op wil, ik wil vooruit! Alleen dan kan ik doen wat ik écht wil en mijn dromen volgen.
Veer91 - Zondag 30 oktober 2016 01:26
Toch houd ik op dit moment nog wel van wat los zittende kleding, omdat ik mijn focus vooral op mijn buik heb zitten. Wanneer ik een strak shirtje of een strakke broek aan doe, word ik echt knettergek. Ik draag ook vooral boyfriend jeans en shirtjes/truien die niet aangesloten zitten.