Goed voor je huid zorgen

 

We roepen het hier wel vaker en misschien zegt je therapeut of je moeder het ook wel eens tegen je; Zorg goed voor jezelf. Maar hoe doe je dat, als je jezelf even helemaal niet zo leuk vindt? Dat kan soms knap lastig zijn, zo ook de verzorging van je huid. Zelf had ik ook moeite om mijzelf goed te verzorgen, toen ik mezelf helemaal niet mooi of zelf lelijk vond. Toch is het goed om daar aan te werken en kan het je helpen weer een goed gevoel te krijgen over jezelf. In deze blog wil ik je dan ook graag helpen om wat beter voor je huid te zorgen door handige, fijne tips te geven.

spiegel
Bron foto

♥ De relatie met je huid
Goed voor je huid zorgen, is heel belangrijk om er gezond uit te zien, puistjes te verminderen, maar ook om je gewoon veel beter te voelen in je lichaam. Als je huid droog, stroef of juist vettig aanvoelt, voel jij je misschien wel helemaal niet mooi of fijn in je lijf. Het is daarom goed om je huid te verzorgen, maar ook om er echt contact mee te maken. Waneer je een negatief lichaambeeld hebt is dat soms lastig, maar het is erg belangrijk om een langzaam, een goede relatie met je lichaam op te bouwen.

Toen ik een eetstoornis had, kreeg ik een hekel aan mijn lichaam. Het voelde te dik en lelijk. Ik raakte het op een gegeven moment nog maar weinig aan of enkel met kleding of op momenten dat ik erin kneep omdat ik het dik vond. Ik heb daarover ooit een brief geschreven aan mijn lichaam. Langzaam heb ik weer geleerd contact te maken met mijn huid. Bijvoorbeeld door dingen te doen die mij hielpen lekker in mijn vel te zitten en waardoor ik langzaam kon wennen aan mijn lichaam. Dat huid op huid contact is heel belangrijk geweest om een band met mijn lichaam op te bouwen die positief is.

♥ Natuurlijke producten
Als je je huid goed wilt verzorgen, zonder allergische reacties, ongezonde ingrediënten van beautyproducten of uitdroging wilt voorkomen, zou ik je aanraden om op zoek te gaan naar fijne, eenvoudige verzorgingsproducten. Als je weinig aan huidverzorging doet en dit meer wilt gaan doen is een natuurlijk product sowieso een goed begin. Deze verzorgende producten bestaan niet voor niets in onze natuur. Kies bijvoorbeeld voor kokosolie als gezichtscrème of om je hele lichaam mee in te smeren. Ook jojoba olie of amandelolie kan fijn zijn. Je huid wordt er lekker zacht van. Je kunt ook eens bij Lush gaan kijken en daar een fijne bodylotion uitkiezen. Door jezelf in te smeren, maak je meteen ook contact met je huid, wat goed kan zijn om aan je lichaam te wennen. Natuurlijke producten kun je kopen bij De Tuinen, Ekoplaza, Marqt of de natuurwinkel bij jou in de buurt.

kokosolie

♥ Niet teveel, niet te weinig
Wanneer je wat meer aan lichaamsverzorging wilt doen, omdat je jezelf een beetje verwaarloosde of niet weet waar je moet beginnen, is het belangrijk om niet meteen heel veel producten aan te schaffen. Veel natuurlijke producten kun je voor lichaam en gezicht gebruiken. Toch kan het goed zijn om er aandacht aan te besteden, maar ga er niet meteen overmatig mee bezig of heel veel make-up gebruiken. Bij huidverzorging hoort vooral het stukje ‘lief zijn voor jezelf' een rol te spelen en niet enkel het uiterlijk dat je ermee verzorgd uit kunt laten zien.

♥ Van binnenuit
Zorg dat je voldoende drinkt en gezond en gevarieerd eet. Daarover hoef ik denk ik niet veel uit te leggen en vind je op veel plekken informatie op onze website. Wel is het goed om echt te onthouden dat een gezonde huid en een goed eetpatroon met elkaar verbonden zijn. Je gaat je veel lekkerder in je vel voelen als je goed voor je huid, maar ook goed voor je binnenkant zorgt. Voor je emotionele èn lichamelijke gezondheid.

♥ Zonnestralen
De zon is niet altijd even gezond voor je huid, dat wordt overal geroepen. Dat er tegenwoordig daarom overal SPF in zit is dan ook al heel beschermend. Zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert, maar ga gerust het eerste kwartiertje op het strand of ergens aders in de zon, even zonder zonnebrand in de zon zitten. De zon heeft ook een genezende kracht en we moeten ons er daarom niet 100% tegen beschermen. Voorkom dat je verbrandt en smeer je goed in als je langer in de zon gaat, maar pak soms ook even een momentje pure zonnestralen. Dit heeft een herstellende werking op de huid, geeft je een gezond kleurtje en zo bouw je ook je vitamine D op om de winter mee door te komen.

Lovea masker

♥ Grondige verzorging
Af en toe even een grondige reiniging van de huid kan je helpen om je huid gezond en stralend te houden. Ga bijvoorbeeld af en toe naar de sauna, doe een eigen gezichtsbehandeling thuis, neem een lekker kleimasker eens per week of douche uitgebreid en smeer je daarna in. Neem daar de tijd voor of doe het samen met een vriendin. Dit kan je helpen stil te staan bij wat je voelt, je uiterlijke en innerlijke verzorging en draagt bij aan een positief lichaamsbeeld. 

♥ Oordeel niet
We zijn vaak geneigd om over ieder lichaamsdeel en plekje van ons lichaam te oordelen. Probeer dat eens wat minder te doen. Verzorg jezelf, denk niet te prefectionistisch of merk je negatieve oordeel op. Probeer dat te stoppen. Je kunt ook kijken of je niet kunt oordelen, maar gewoon naar de functies van je huid, je lichaam en lichaamsdelen kijkt. Lekker praktisch maar een goede tussenstap tussen zelfhaat, body-shaming en een positieve relatie met je lijf. 

Wees lief voor je buitenkantje, dat is een goede stap om ook wat liever voor je binnenkant te zijn.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Pimk - Dinsdag 3 november 2015 13:16
Ik vind het ook moeilijk om goed voor mezelf te zorgen. Leuke tips!
kiekeboe - Dinsdag 3 november 2015 13:17
dancer! - Dinsdag 3 november 2015 15:31
Fijne blog! Ik heb veel meer pukkeltjes dan toen ik ernstig ondergewicht had en baal daar soms erg van. Maar ik verberg ze niet. En die pukkeltjes zijn 1000 x beter dan mijn gele (door mijn lever) levensloze gezichtje van toen!
Sara - Dinsdag 3 november 2015 19:16
Ik gebruik kokosolie voor mm gezicht, haar en lichaam. Werkt super, geen irritaties meer!
Anoniem - Woensdag 4 november 2015 09:12
Ik heb bij de lush een heerlijk pepermunt masker die mijn huid zuivert + van de tuinen een dag/nachtcreme. Ik merk dat door de overgang van het seizoen mijn huid schraler wordt maar door deze producten is het weer lekker zacht. En voeding helpt ook zeker....