Instagram biedt meer steun bij eetstoornissen

 

Gisteren bracht Facebook in een bericht naar buiten meer steun te willen bieden voor Instagramgebruikers die last hebben van een eetstoornis en/of een negatief lichaamsbeeld. Een waarschuwing werd al gegeven bij triggerende hashtags, maar vanaf nu zal je ook een aantal tips en een verwijzing naar een hulpsite kunnen vinden wanneer je op deze hashtags zoekt. Daarnaast wordt er samengewerkt met inspirerende accounts die voor een positiever lichaamsbeeld opkomen en zich hard maken voor mensen die willen herstellen van een eetstoornis of daar nog middenin zitten.

Meer hulp bij eetstoornissen door Instagram

Wij van Proud2Bme weten als geen ander hoe schadelijk sociale media kunnen zijn voor kwetsbare mensen die een eetstoornis en negatief lichaamsbeeld hebben of degene die daar vatbaar voor zijn. Wist je dat Proud2Bme ooit is opgericht als tegenhanger van pro-ana sites die 12 jaar geleden erg in opmars waren? Inmiddels hebben wij gezien hoe de pro-anorexia beweging zich heeft verplaatst naar sociale media, zoals Instagram en TikTok.

Daarom vind ik het ontzettend goed dat Facebook (het moederbedrijf van onder andere Instagram) nu wat meer moeite doet in het beschermen van een kwetsbaar deel van de doelgroep die ze bedienen. Wanneer je op een triggerende of zorgwekkende hashtag zoekt, krijg je een melding van Instagram met de vraag of ze je kunnen helpen. Je kan dan klikken op 'hulp krijgen' of toch kiezen om door te gaan. Die keuze laten ze wel bij jou.

Merk je dat je dit lastig vindt en dat je juist getriggerd wordt om daar dan wel op te klikken? Lees dan eens de blog 'Let op: trigger warning'.

Wie doorklikt, vindt drie hulpmogelijkheden: het advies om met een vriend te praten, een doorverwijzing naar een hulpverlener - in dit geval 113 - en een aantal tips waarvan anderen, die in een zelfde situatie hebben gezeten, aangeven dit helpend te vinden.

Daarnaast heeft Instagram een pagina gemaakt met informatie over eetstoornissen, hoe je het kan herkennen en wat je kan doen als je denkt dat een vriend een eetstoornis heeft. Er wordt informatie gedeeld over anorexia, boulimia en Binge Eating Disorder. Deze pagina kan je hier vinden. 

Veilig online met een eetstoornis

Wat wij ook op sociale media - en vooral op Instagram - zien, is dat er een recovery community is ontstaan waarin mensen elkaar juist helpen en motiveren om van hun eetstoornis te herstellen. Dit is hartstikke goed en mooi om te zien. Helaas kunnen helpende en triggerende berichten onbedoeld met elkaar mengen en kan een groot platform als Instagram niet per bericht worden gemodereerd. Ook kunnen pro recovery accounts, die misschien met goede bedoelingen een taboe proberen te doorbreken, juist als triggerend overkomen.

Wil jij je veilig voelen online met een eetstoornis of een negatief lichaamsbeeld? We hebben een aantal blogs geschreven die hierbij kunnen helpen of belangrijke informatie geven over de gevaren van sociale media met betrekking tot mentale gezondheid. Klik op de volgende titels om de bijbehorende blogs te lezen:

Daarnaast ben je altijd welkom op ons forum en in onze chats. Op Proud2Bme bieden we al 12 jaar een plek waar je gratis, anoniem en vrijblijvend in contact kan komen met ervaringsdeskundigen, psychologen, diëtisten en lotgenoten. Met gepaste huisregels en een team dat de berichten modereert, houden we ons platform veilig en helpend voor iedereen. Heb jij een eetstoornis of vermoed je dat? Heb je last van een negatief zelfbeeld of zit je met vragen hierover waar je geen antwoord op kan vinden? Of wil je ergens je verhaal kwijt? Wij zijn er graag voor je!

 

Gerelateerde blogposts