10 tips om gelukkig te zijn met je leven

Er is geen magische regel of één manier van leven die je gelukkig maakt, maar er zijn wel een aantal dingen die belangrijk zijn om te doen om gelukkig te kunnen zijn met je leven. Ik ben nu 26 en durf te zeggen dat ik al soms best goed weet wat mij helpt om gelukkig te zijn met mijn leven. Natuurlijk ben ik ook wel eens flink ongelukkig, ben ik even kwijt wat mij ook alweer hielp of ga ik door een moeilijke tijd heen, maar toch probeer ik altijd weer te bedenken wat mij ook alweer gelukkig maakte. En ieder jaar dat ik ouder word, leer ik daar weer dingen bij. Ik wil graag wat tips delen waarvan ik denk dat ze je kunnen helpen meer tevreden en gelukkiger te worden in je leventje en écht te leven. Er zitten veel stukjes acceptatie in, maar juist ook leerpuntjes die je je hele leven lang blijft ontwikkelen.

♥ 1. Verzorging
Dit geldt niet alleen voor de buitenkant van je lichaam, maar vooral ook de binnenkant. Gezond en gevarieerd eten en vooral genieten van wat je eet, kan je gelukkiger maken. Als je gezond leeft en beweegt, heb je ook genoeg stofjes in je lichaam om gelukkig en sterk te kunnen zijn. Je voelt je fitter, minder lusteloos en hebt minder lichamelijk klachten. Als je genoeg en regelmatig eet, ben je ook minder in gedachten met eten bezig omdat je geen honger hebt.

♥ 2. Acceptatie
Dit is een van de belangrijkste dingen waar je je mee bezig kunt houden als je gelukkig wilt worden met je leven op dit moment. Natuurlijk is het ontzettend rot als er nare dingen in je leven gebeuren, dat ontken ik niet en alles maar ‘prima’ en ‘best’ vinden is dan geen goed idee inderdaad. Wel is het belangrijk om te accepteren dat sommige dingen nog niet zo goed gaan in je leven en te onthouden dat dat niet betekent dat je niet gelukkig mag zijn met wat je wel hebt, ook in moeilijke tijden in je leven.

♥ 3. Jezelf durven ontdekken
Het leven is één grote ontdekkingsreis. Je zult je hele leven nieuwe dingen ontdekken, jezelf vormen en jezelf beter leren kennen. Behalve ouder worden, kun je hier zelf ook iets mee doen. Probeer regelmatig over jezelf te schrijven, na te denken en stil te staan bij wat jij vindt, wat jij nodig hebt en hoe jij tegen dingen aankijkt in het leven. Jij bent iemand en je bent helemaal goed zoals je bent. Ook als je nog niet helemaal weet wie dat op dit moment is. Je bent een persoon in wording en leert jezelf steeds beter kennen tijdens je leven.

Durf eens stil te staan bij jezelf. Kijk naar jezelf in de spiegel, maar denk ook na over wat jij wilt in het leven. Durf je eigen persoon te zijn, zonder dat je jezelf in een hokje stopt of iemand anders wilt zijn. Jij bent al iemand, probeer die persoon te leren kennen in plaats van die persoon te zoeken door jezelf te vergelijken met anderen, te voldoen aan verwachtingen van anderen of een ideaalbeeld.

♥ 4. Bewustzijn en tevredenheid
Dit heeft mij ook heel erg geholpen en staat een beetje in het verlengde van punt twee; acceptatie. Ik heb veel van mezelf leren accepteren, maar ook ben ik me bewuster van mezelf geworden. Mindfulness heeft mij daarin heel erg geholpen. Ik mediteer regelmatig en probeer dagelijks bezig te zijn met bewustwording van het hier en nu. Het klinkt zweverig, maar er is niets meer down to earth dan mindfulness.

Zijn waar je bent, echt leven, echt voelen en ervaren is iets wat je kunt leren. Je kunt er ook steeds beter in worden, is wetenschappelijk bewezen. Een zin die hier goed bij past is ‘’Het is zoals het is, en het is goed zoals het is.” Je kunt wel je hele leven blijven vechten tegen alles wat je veranderen wilt aan jezelf, de wereld of je leven, maar het is belangrijk om dat soort dingen ook in een bepaalde mate los te laten en te weten dat het oke is, ook al is het een zooitje op dit moment. Dit is wat er op dit moment is. ‘’Geluk is precies waar je nu staat.” Is een zin die ik als plaatje in mijn agenda heb staan om me hieraan te herinneren. Ik leef nu, niet pas over een paar jaar, dus kan ik er maar beter het beste van maken op dit moment in mijn leven.

♥ 5. Jezelf uitdagen
In contrast met accepteren, is het ook belangrijk om jezelf juist uit te dagen. Nieuwe dingen doen, zorgt ervoor dat je steeds nieuwe informatie tot je neemt. Dit kan je inspireren, zet aan tot nadenken, kan je vormen en kan je soms zelfs een kick geven. Dingen doen die je nog nooit hebt gedaan is spannend, maar geeft je vaak ook een hoop voldoening.

Dingen anders doen dan hoe je ze normaal doet kan je helpen uit de sleur van je dagelijkse leven te komen en te weten waar je het voor doet; dat je leeft. Het is belangrijk om regelmatig iets nieuws te doen, een museum te bezoeken, nieuwe mensen te ontmoeten, andere muziek te luisteren of naar andere steden te gaan. Dat soort dingen maken je bewust van je bestaan.

♥ 6. Alleen zijn
Soms zijn we zo bezig met ”midden in het leven staan” en dingen doen, dat we helemaal niet meer stilstaan bij ons zelf. Het is daarom denk ik heel belangrijk om regelmatig alleen te zijn. Op jezelf wonen, zelfstandig zijn en in je eentje dingen ondernemen is heel goed voor een mens. Mij heeft het in ieder geval veel goeds gebracht. Als je altijd maar met anderen dingen doet of samen met iemand bent, kun je eigenlijk niet echt meer bedenken wat jij nou eigenlijk zelf ook alweer wilde, vond en voelde. Ga dus gerust eens een dagje of week(endje) weg, op reis, de stad in, een wandeling maken in het bos of naar het strand met jezelf. Het is goed om tevreden te kunnen zijn met wie jij bent in je eentje.

♥ 7. De wereld/natuur in
Dingen ondernemen is belangrijk om gelukkig te zijn. Het maakt je actief en laat je nadenken over andere dingen dan de cirkel waarin je soms ronddraait. Reizen en op vakantie gaan kan daarom heel goed voor je zijn. Je doet nieuwe ervaringen op en ziet waar je leeft; de aarde. Ik denk dat het heel erg goed is om je bewust te zijn van je bestaan en er niet zomaar op los te leven zonder soms even te bedenken wat je aan het doen bent.

Mij helpt het heel erg om regelmatig naar het bos te gaan of naar de zee. De natuur geeft me een hoop ontspanning en ruimte in mijn hoofd. Het is er altijd, blijft altijd hetzelfde en leeft. Het is onze wereld waarin we leven en het kan goed zijn om je daar bewust van te zijn.

♥ 8. Voelen
Als ik iets waardevols heb geleerd door mijn eetstoornis, is het wel omgaan met gevoelens en mezelf hierin vrij voelen. Ik had vroeger als kind het gevoel dat het hele leven me overspoelde. In therapie leerde ik gevoelens herkennen, gedachtes begrijpen en met de jaren leerde ik hierdoor met mijn gevoelens omgaan en echt te voelen. Gevoelens toelaten is belangrijk. Als je echt wilt kunnen lachen en diep gelukkig wilt zijn, moet je ook je diepe ongelukkigheid toelaten en kunnen huilen.

Bij voelen gaat het echter niet alleen om emoties. Ik denk dat het ook goed is om gevoelens zoals pijn, kou warmte toe te laten en andere zintuigen te gebruiken. Geurkaarjes, buitenlucht, de zon op je gezicht, warme dekentjes of juist door de regen hardlopen kan je soms echt even het idee geven dat je voelt; dat je leeft

♥ 9. Dromen en fantaseren
Nadenken over dingen die er niet zijn, dingen die je graag zou willen of iets verzinnen is heel fijn om te doen. Misschien ben je niet zo creatief, maar je hebt vast wel een beetje fantasie of dromen. Laat dat toe en geef jezelf de ruimte om dingen te denken die misschien niet kunnen of om over de toekomst na te denken. Dat soort gedachtes zorgen ervoor dat je een vrije geest ontwikkelt en niet binnen een hokje denkt. Oordeel niet over je eigen gedachtes, maar laat ze er gewoon zijn.

Daarnaast is ook creatief of muziekaal zijn iets wat je kan helpen om gelukkig te zijn. Vind je schilderen lekker, pak dan gewoon die verf en kwasten weer eens uit de kast en ga aan de slag. Hou jezelf niet tegen omdat je denkt dat je er niet goed in bent. Het kan toch ook gewoon fijn zijn om te doen? Luister muziek. Muziek heeft veel invloed op je gevoelens en kan echt iets zijn waar je je gelukkig bij voelt.

♥ 10. Compassie en vrede met jezelf
Tot slot is het ontzettend belangrijk om gelukkig te zijn met jezelf. Eigenlijk zou dit punt op nummer één moeten staan. Wil je echt gelukkig worden, dan helpt het je niet om alsmaar met jezelf in gevecht te zijn, jezelf te willen veranderen, ontevreden te zijn met wie je bent of jezelf zelfs te haten. Los daarvan is het natuurlijk wel goed om je bewust te zijn van je valkuilen of de dingen waarin je niet zo goed bent. Die dingen heeft iedereen.

Wil je van anderen houden, je geliefd kunnen voelen en echt durven leven, dan is het belangrijk om van jezelf te leren houden. Wees lief voor anderen en net zo lief voor jezelf. Dat kan de wereld alleen maar mooier maken. Nu komt ook meteen de reden waarom ik dit punt pas nu noem. Om gelukkig met jezelf te leren zijn, is het denk ik belangrijk dat je je met alle tien de punten bezighoudt. Jezelf en je leven accepteren is stap één naar leren houden van jezelf.

Ik ben ook niet altijd even blij met wie ik ben, maar wel voor het grootste deel. Trots zijn op jezelf en jezelf fouten toestaan, zonder jezelf erop te veroordelen geeft je ruimte om jezelf te ontwikkelen en gelukkig te zijn met jezelf en jouw leven. Ik hoop dan ook dat je iets met bovenstaande tips kunt en er bewust mee aan de slag gaat voor langere tijd. Als ik naar mijn eigen leven kijk, zijn dit dingen die mij zeker een heel eind op weg hebben geholpen om veel gelukkige momenten te ervaren in mijn leven.

Lees ook eens: DIY Happiness

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

65 reacties op “10 tips om gelukkig te zijn met je leven”

 1. Awesome blog! Herken er veel van & ik vind het mooi dat je dit deelt.
  Vooral het reizen en even een andere omgeving bezoeken is een goede. Dat helpt mij altijd wel goed om te ervaren hoeveel stappen ik onbewust weer heb gezet de afgelopen periode. & Het alleen auto rijden is pure ontspanning voor me.

 2. Super goede blog, fijn geschreven!

 3. Mooie blog weer, Nouska! Vooral punt 3 is erg van mij op toepassing. Ik heb heel lang geleefd met een idee van hoe ik zou moeten zijn, ipv hoe ik echt ben. Daar kom ik de laatste tijd steeds meer achter, dat het beeld dat ik van mezelf had misschien helemaal niet klopt met wie ik echt ben. Confronterend en eng, maar ook wel bevrijdend.

 4. Hier heb ik heel veel aan, Nouska!!! Bedankt!

 5. Dankjewel Nouska! Vooral de opmerking over het constant bezig zijn met eten als je niet goed voor je lichaam zorgt zet mij aan het denken. Dit zorgt er bij mij voor dat ik er niet aan toe kom over dit soort dingen die echt belangrijk zijn voor mezelf na te denken. Wat misschien ook wel een van de ‘functies’ is van al dat gedoe met eten, juist omdat ik dat eigenlijk best eng vind. Daarom heb ik ook altijd veel aan dit soort blogs, dan word ik weer even in de realiteit gezet van waar het leven ook al weer echt over gaat. Ik ga deze tien punten in mijn hoofd houden:)

 6. Heel fijne en herkenbare blog dit, mooi geschreven ook Nouska. Alle punten hebben wel iets van herkenning of waar ik iets uit kan halen. Met mezelf in het hier en nu zijn en niet meer tegen mijzelf aanschoppen hebben me veel adem en rust gegeven. Tegen mezelf zeggen dat ik ok ben en voor mezelf zorgen is heel fijn, mezelf de tijd gunnen is heel waardevol. Creatief bezig zijn is nooit echt iets voor mij geweest maar ook dat helpt me enorm, ik mag speelser zijn en het gaat om er mee bezig zijn en niet het eindresultaat…. en weet je…. juist daar komen mooie dingetjes uit….. Als je steeds vaker een goed gevoel over jezelf hebt straal je dat ook uit en heb je zo veel meer te geven. Ik vind het allemaal nog steeds niet elke dag makkelijk maar het is al zo veel beter dn een tijdje geleden…..De foto van jou en Knor is trouwens echt lovely en hartverwarmend!!!

 7. wauw, mooie blog! 🙂

 8. Wat een mooie blog! Allemaal heel herkenbaar (& helpend!)

 9. Heel mooi blog!! Bedankt!!

 10. Lieve Nouska,

  ik jou een heel erg wijze, inspirerende dame.
  Ik kan veel van je opsteken. Fijn dat je die wijsheid met ons deelt. 🙂
  Dank je wel.

 11. Mooie, leerzame blog!

 12. Dankjewel voor deze mooie blog. Hier heb ik veel aan.
  Zoals voor vele anderen ben je een inspiratiebron voor mij.

  Dankjewel.

 13. Bedankt Noeska voor deze mooie woorden, confronterend maar heel goed om te lezen. Zet me aan het denken. Dank je wel!

 14. Hele mooie en waardevolle blog Nouska. Dankjewel, hier heb ik heel veel aan. En inderdaad, die foto van jou en Knor is zo lief!

 15. Ik vind het mooi

 16. Mooie blog! Deze wordt opgeslagen voor als ik het weer eens nodig heb.

 17. super goed in deze moeilijke tijden,
  bedankt

 18. ik vind het heel interesant ik heb vel bijgeleerd over deze blog het is een zeer leerlijke blog want ik heb morgen toets over godsdienst en ik heb nu veel bijgeleerd van deze blog heel erg bedankt voor deze interesante tips ik vind dat de top een is gezond zijn want als je niet gezond bent kan je niet veel doen dan ben jij ook ongelukkig en dan kan jij geen geluk bouwen want gezonheid kan jij niet kopen zeker niet

 19. Ik vind het ook heel erg interssant . Hier heb ik heel veel aan. Bedankt.

 20. Fijne blog Nouska 🙂 Haal heel veel uit je verhalen…

 21. ik hoop dat ik hier iets mee kan dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *