Al eerder schreven we een blog met de titel ‘Voor het meisje dat anorexia wil‘ en een blog ‘Ik wil liever Anorexia‘. In dit blog zal ik nog een op een rij zetten wat redenen zijn om geen eetstoornis te willen. Redenen die je misschien al kent, maar ook redenen waarover je misschien iets langer na moet denken. Een eetstoornis lijkt op sommige momenten in je leven een uitkomst, maar toch is het enkel een val waar je in wordt gelokt. Het houdt je voor de gek en maakt alles waar je van houdt kapot. Dat wil je niet en zo wil je nog veel meer dingen niet die aan een eetstoornis verbonden zijn.
1. Zonde van je tijd
Dat klinkt heel luchtig, maar dat is het absoluut niet. Als je een eetstoornis hebt, gaat er veel tijd en energie verloren aan piekeren over eten. Je zou zoveel andere dingen met die tijd kunnen doen die jou goed kunnen doen. Je mag dan problemen, trauma’s of onzekerheden hebben, een eetstoornis lost dat niet op en zorgt alleen maar dat je misschien wel jaren kwijt bent aan het ziek zijn. De tijd dat ik een eetstoornis had, was niet de leukste tijd van mijn leven. Het waren rotjaren die ik graag anders had ingevuld. Je wilt geen eetstoornis meer, als je terug kijkt naar hoe je leven werd verpest de afgelopen tijd. Zonder eetstoornis kun je weer leren genieten van je leven en er fijnere en zinvollere jaren van maken voor jezelf.
Lees ook: Ik heb spijt van mijn eetstoornis.
2. Anderen maken zich zorgen
Misschien wil je helemaal niet dat anderen zich zorgen maken, bang zijn voor jouw gezondheid en verdrietig zijn om jouw problemen en ongelukkigheid. Ze zouden graag willen dat je je goed voelde over jezelf en je leven. Als je een eetstoornis hebt, zijn er veel mensen die spanning of verdriet ervaren rondom jouw ziekte en negatieve zelfbeeld. Ze gunnen je beter. Als je doorgaat met je eetstoornis en geen hulp zoekt, maar mee gaat in je negatieve gedachtes, bezorg je heel veel mensen die zorgen en pijn.
3. Gezondheidsproblemen
De gevolgen van een eetstoornis vallen niet mee. Niet alleen bij anorexia, maar ook zeker bij boulimia, NAO en BED kunnen ernstige gevolgen optreden. Je lichaam functioneert het beste wanneer het voldoende en gevarieerde voeding krijgt. Ga je hiermee rommelen, dan kan het niet anders dan dat je lichaam daar op den duur de gevolgen van moet dragen. Maag, darmen, vitaminewaardes, hartproblemen en mogelijk andere ernstige schade kan ontstaan door een eetstoornis. Je weet nooit van te voren welke gevolgen bij jou zullen optreden. Deze schade kan momenteel misschien nog niet aanwezig zijn, maar kan van de een op andere week ineens een groot probleem worden. Je wilt geen eetstoornis en zeker niet de lichamelijke gevolgen hiervan. Ergens van binnen wil je je gezond en fit voelen en niet lichamelijk slap, ziek en misselijk. Die pijn verdien je niet.
4. Je wereld wordt kleiner
Als je een eetstoornis krijgt, wordt je ontwikkeling en wereldje erg beperkt. Je durft bepaalde dingen niet meer of isoleert je. Misschien raak je zelf je studie of baan kwijt. Het kan ook zijn dat je vrienden verliest, bepaalde hobby’s niet meer uitoefent of misschien het gevoel hebt dat je stil staat. Een eetstoornis beperkt je in je ontwikkeling. Ik merkte dit ook. Gelukkig heb ik tijdens mijn herstel juist weer een enorme inhaalslag kunnen maken en sta ik nu weer midden in het leven. Kies dus niet voor, maar tegen je eetstoornis. Dat levert je veel meer mooie dingen op.
5. Je gelooft in een leugen
Als je een eetstoornis hebt of aan het ontwikkelen bent, besef je dan goed dat alles waarin je gelooft vanuit je eetstoornis en negatieve zelfbeeld, een leugen is. Een eetstoornis verkondigt een grote leugen in jouw gedachtepatronen. Het zorgt ervoor dat je irreële angsten ontwikkelt en dingen over jezelf en de wereld gaat denken die helemaal niet kloppen. Ten eerste helpen al die negatieve gedachtes je niet om gelukkig te worden, dus zijn ze zinloos. Ten tweede is het zonde om in de waan van de eetstoornis te geloven, als het allemaal onzin is. Het houdt je voor de gek en laat je geloven dat het je gelukkig gaat maken. Niets is daarvan waar, onthoudt dat. Geloof niet in de leugens.
6. Het maakt je minder bijzonder
Sommige mensen hebben het gevoel dat een eetstoornis hen bijzonder maakt. Dat ze dan ergens goed in zijn. Ze denken dat het hen tot uitzondering maakt. Juist het tegenovergestelde gebeurt. Je bent niet meer jouw unieke ik en ontdekken waar je goed in bent en waarin jij zo bijzonder bent, zaal niet zo snel gebeuren. Je eetstoornis maakt jou juist minder bijzonder, omdat je een van de mensen in Nederland met een eetstoornis wordt. Je laat al jouw bijzonderheden die jou JOU maken, ondersneeuwen door een eetstoornis die meer mensen hebben. Het is misschien eng om te bedenken wie jij zonder je eetstoornis bent. Maar je bent juist bijzonder zonder die eetstoornis. Want juist dan kan jouw persoonlijkheid tevoorschijn komen.
7. Je identiteit gaat verloren
Zoals hier boven al staat, sneeuwt je eigen identiteit onder wanneer je een eetstoornis heb. Je bent veel met eten bezig en jezelf. Je hebt problemen die je blokkeren om te zijn wie je eigenlijk bent. Mensen om jou heen zien jou niet meer als jou, dat vrolijke meisje maar krijgen met de tijd een ander beeld van jou. Misschien zien ze jou enkel nog al ‘het meisje met de eetstoornis’. Jij bent veel meer dan een meisje (of jongen) met een eetstoornis.
8. Relaties verwateren of gaan kapot
Zeker wanneer je langere tijd een eetstoornis hebt, kan dit zorgen voor problemen met je omgeving. Mensen maken zich zorgen, weten niet hoe ze je moeten helpen of jij isoleert je waardoor vriendschappen over gaan. Ook wanneer je een liefdesrelatie hebt, kan dit grote problemen veroorzaken binnen deze relatie. Het is moeilijk om met iemand te leven die een eetstoornis heeft, ook al hou je ontzettend veel van die persoon. Als iemand kampt met een probleem is dat altijd lastig. Maar iedereen heeft natuurlijk wel eens problemen. Een relatie of vriendschap kan daarin een steun zijn, maar kan hier zeker ook onder lijden. Je wilt geen eetstoornis, als je weet wat de gevolgen voor die vriendschappen en relaties kunnen zijn. Onbegrip, ruzie, isoleren en verdriet zullen groeien en uiteindelijk kunnen relaties hierdoor kapot gaan. Dat is niet wat je wilt.
9. Je gaat er niet mooier uitzien
Ongezond met eten omgaan, komt je uiterlijk niet ten goede. Bij de eerste kilo’s die je afvalt, zul je misschien denken van wel. Maar als je een eetstoornis heeft blijft het daar vaak niet bij. Je valt meer af op een ongezonde manier of je gaat juist enorm schommelen. Braken, slecht eten, eetbuien, streng lijnen, laxeren, overmatig sporten en maaltijden overslaan zorgt er niet voor dat je knapper wordt. Integendeel. Je krijgt juist last van wallen, een bleke huid, kijkt dof uit je ogen, hebt lichamelijke klachten waardoor je niet zult stralen en je zelfbeeld gaat er niet van omhoog. Een eetstoornis moet je niet ‘willen’, omdat je denkt dat dit je zelfbeeld zal verbeteren. Het lijkt een goed idee om bezig te gaan met eten en afvallen, maar obsessief zijn met je uiterlijk maakt je niet mooier. Iemand die lekker in haar vel zit, goed zorgt voor haar lichaam en van zichzelf houdt, dat is mooi. Wat haar gewicht of kledingmaat ook is.
10. Je verliest je zelfstandigheid
Juist wanneer je een eetstoornis hebt, denk je zelf alle touwtjes in handen te hebben. Het tegenovergestelde gebeurt. Op den duur wordt je afhankelijk van zorg. Mensen die jou lichamelijk, geestelijk of praktisch moeten helpen. Zeker wanneer je langere tijd het hulpvragen uitstelt, zijn de gevolgen niet meer zomaar te overzien. Je wordt afhankelijk van hulpverlening of moet financieel ondersteund worden door een uitkering. Die lijkt misschien fijn, omdat je ergens op kunt steunen, maar dat is het niet. Het geeft je veel meer zelfvertrouwen als je je zaken op orde leert hebben, verantwoordelijk bent voor je eigen leven en je eigen keuzes kunt maken. Ook jij kunt dat. Een eetstoornis zorgt ervoor dat je geen jonge, gelukkige zelfstandige vrouw kunt worden. Weg met die eetstoornis dus!
Je wilt geen eetstoornis, als je denkt aan deze gevolgen. Misschien denk je nog stiekem dat deze dingen jou bespaard zullen blijven. Geloof me, als je een eetstoornis krijgt, word je leven niet leuker. Er zijn zelfs nog veel meer redenen waarom je geen eetstoornis zou willen. Merk je dat jij problemen hebt met eten, trek dan aan de bel. Probeer beter voor jezelf te zorgen en vraag steun en hulp in je omgeving. Je wilt niet dat dit erger wordt.
Plaatjes: Weheartit
Geef een reactie