10 Nadelen van calorieen tellen

Veel mensen met een eetstoornis tellen calorieën. Ook ik deed dat in sommige periodes van mijn eetstoornis. Maar ook mensen zonder eetstoornis zijn er mee bezig. Het lijkt iets te zijn waardoor je een bepaalde controle hebt op je voedingspatroon. Je let op je eten en dat is volgens veel dieetgoeroes en volgens de gedachtes die je vanuit je eetstoornis hebt, heel belangrijk. Maar is dat wel zo? Verpest het bezig zijn met calorieën niet heel erg je dag, je stemming en misschien zelfs je gezondheid? In deze blog beschrijf in 10 redenen waarom je moet stoppen met het tellen van calorieën.

Bron

♦ Obsessie met eten
Als ik nog steeds calorieën zou tellen, zou ik nooit zo los met eten om kunnen gaan als ik nu kan. Wanneer je je vasthoudt aan hoeveelheden, je telkens bij iedere maaltijd bewust bent van de hoeveelheid calorieën of het feit dat je dat niet precies weet, word je er gek van. Je ontwikkelt een obsessie met eten die al is of kan uitmonden in een eetstoornis.

♦ Je weet het niet
Van veel producten kun je heel moeilijk of helemaal niet goed uitrekenen hoeveel calorieën erin zitten. Dit maakt het dus eigenlijk maar een grove schattig. Jezelf vastpinnen op de hoeveelheden aan calorieën is dus best wel zinloos, als je het toch eigenlijk helemaal niet precies of niet zeker kunt weten.

♦ Naar je eigen behoefte
Je luistert eigenlijk helemaal niet meer naar je lichaam, wanneer je enkel eet wat je volgens de lijstjes calorieën in je hoofd mag eten. Soms heeft je lichaam namelijk, om wat voor reden dan ook, meer eten, dus meer calorieën nodig. Als jij je dan strak vasthoudt aan een bepaalde hoeveelheid, negeer je de gezonde signalen van je lichaam waarmee het aangeeft wat het nodig heeft.

Daarbij is het per persoon toch weer een beetje verschillend. Het ene lichaam heeft meer energie nodig dan het andere. Dat kan met van alles te maken hebben, waaronder je bouw en activtiet. Een exacte hoeveelheid aanhouden, is dus absoluut niet luisteren naar je behoefte. Het kan echter in het begin van een behandeling voor je eetstoornis wel een goede richtlijn zijn om mee te beginnen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met een eetlijst. 

♦ Minder calorieën is niet altijd gezond
Dat een product weinig suiker, weinig vet of weinig calorieën bevat, betekent niet in alle gevallen dat het ook gezonder is. Calorieën zijn namelijk hartstikke gezond. Je hebt ze nodig om al je organen goed te laten werken. Je spijsvertering, je hart, je ogen, je concentratie, maar ook je hersenen. Alles heeft voedingen nodig. Beweging, slapen, denken en ademen, alles kost energie. Je lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid calorieën minimaal nodig. Je kunt dat obsessief gaan tellen, maar wanneer je naar behoefte eet of ongeveer deze eettlijst, zit je in de goede richting. Te weinig eten is niet gezond, probeer dus niet constant calorieën te ontwijken, dat gaat ten koste van je gezondheid.

♦ Calorieën tellen om te lijnen
Als je een te hoog gewicht hebt, is het ook niet nodig om calorieën te tellen. Als je op een gezond gewicht wilt komen is het belangrijk om gewoon voldoende te eten. Eet gezonde dingen, maar maak ook daar geen obsessie van. Wil je op een gezonde manier afvallen, lees dan dit eens. Calorieën tellen is dan alsnog onbelangrijk. Het gaat meer om sporten op een gezonde manier en genoeg en gevarieerd eten. Je komt dan op een gezonde, duurzame manier op een gezond gewicht terecht. Calorieën tellen maakt dat proces er niet leuker op.

♥ Niet alles wat je telt is gezond
Als je besluit om een bepaalde hoeveelheid calorieën te eten, maar vervolgens enkel snacks en snoep eet, is dat niet gezond. Ook als is het een gemiddeld, gezonde hoeveelheid calorieën of zijn het minder maaltijden. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig waar het op kan bouwen. Eet geen calorieën, maar eten. Gevarieerd en niet te eenzijdig.

♦ Je voedt je eetstoornis
Als je een eetstoornis hebt, is het tellen van calorieën geen gezonde activiteit. Het is zelfs zonde van je tijd. Het maakt eigenlijk de eetstoornis enkel erger. Je bent er obsessief door bezig met eten, erg oplettend en herhaalt steeds allerlei regeltjes voor jezelf. Blijf je doorgaan met tellen, dan verklein je de kans om weer gelukkig te leren zijn enorm. 

♦ Omdat je er vanaf kunt komen
Heel veel mensen denken dat het zo vastgeroest zit in hun hoofd, dat tellen van calorieën, dat het er toch nooit meer uit zal gaan. Maar dat is helemaal niet waar. Bij sommige mensen blijft het inderdaad nog lange tijd in hun gedachtes spelen. Dingen die je hebt opgeslagen vergeet je niet zomaar. Toch wordt die informatie steeds minder belangrijk. Dat je het weet, betekent niet dat je er steeds aan hoeft te denken. Zo gaat dat op een gegeven moment ook als je stopt met het tellen van calorieën. Als je ver genoeg bent in je herstel, merk je hoe onbelangrijk het is. Het verliest zijn functie en nut en verdwijnt langzaam naar de achtergrond totdat het in veel gevallen gewoon niet meer aanwezig is in je gedachten. Wat moet dat een opluchting zijn he? Waarom zou je je met tellen bezig houden, als je er ook vanaf kunt komen?

♥ Vroeger was dit ook niet belangrijk
Heel vroeger, zo ongeveer voor de jaren ’60, telden mensen ook geen calorieen. Had je overgewicht, dan moest je wat meer bewegen en at je gewoon teveel. Of je was blijkbaar rijk genoeg om lekker of veel eten te betalen. Zo werd er toen over gedacht. Mensen hadden toen helemaal niet zo vaak overgewicht als tegenwoordig. Ze waren niet zo streng bezig met slank zijn, afvallen of diëten en dus calorieen tellen. Dat is later pas gekomen en heeft de groei van ongezond overgewicht helemaal niet tegengehouden. Het tellen van calorieën heeft dus geen belangrijke functie, als je hier naar kijkt.

♥ Het maakt je er niet gezelliger op
Mensen die veel bezig zijn met diëten, weinig eten en het tellen van calorieën zijn er vaak niet gezelliger op geworden. Ze zijn bezig met oppervlakkige zaken in het leven, zoals uiterlijk, slank zijn en vergelijken. Het leven bestaat uit zoveel meer dan dat, waar je je eigenlijk mee bezig zou moeten houden. Iemand die te weinig eet of de hele dag piekert over eten, is niet het meest gelukkige, gezellige gezelschap. Probeer er dus mee te stoppen, dan komt er weer ruimte voor leuke dingen in je gedachte!

Natuurlijk is het niet makkelijk om zomaar te stoppen met het tellen van calorieën als je dat doet. Toch is het belangrijk dat uiteindelijk wel te gaan doen. Je houdt je eetstoornis in stand met dit soort gedrag en zorgt ervoor dat eten een obsessie blijft, in plaats van iets waarvan je kunt genieten. Een gezond eetpatroon kun je pas aanleren als je die eetstoornisgewoontes aan de kant zet en je gaat richten op herstel. Zoek eventueel ook hulp voor je obsessie met eten, aantallen en gewicht. 

Ik hoop dat je wat hebt aan de nadelen van het tellen van calorieën en dat het je aan het denken zet om er stapjes in te gaan nemen en het bespreekbaar te maken. Ik ben benieuwd of jullie sommige nadelen herkennen of nog meer nadelen hebben ervaren van het tellen van calorieen. 

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

57 reacties op “10 Nadelen van calorieen tellen”

 1. Ik zou willen dat ik voor de jaren ’60 leefde! Fijn blog!

 2. Heel juist! Helaas neem ik ook vaak de slechte gewoonte om calorieën te tellen.
  Mooie blog!

 3. Bedankt voor deze blog. ☺ Ik weet zeker door bovenstaande nadelen, dat ik er zeker van ben dat ik ermee wil gaan stoppen! 💪

 4. haha ja, ik snap alleen die ene quote niet:$ just burned 2000 calories, that was the last time I leaved brownies in the oven while I nap

  Heel hard de oven staan boenen ofzo?

 5. @anti ze bedoelen dat de brownies te lang in de oven stonden en daardoor verbrand waren 😉 (denk ik haha)

 6. Toen ik nog in mijn es zat, noteerde ik elk calorietje die in mijn mond kwam. Ik wordt vaak als somber en afwezig omschreven als ik mijn ouders naar die periode terug vraag. Met het avondeten was het altijd een ramp omdat ik het niet achterover kon drukken waar mijn ouders bij zaten. Voordat we gingen eten telde het aantal cal. uit en op basis daarvan at ik de portie die ik voor mezelf had voorgeschreven. Doodzonde…

  Nu kan ik gelukkig weer mezelf zijn en genieten dan een stuk taart of chocola met karamel (die van milka, zoooo lekker). Ik probeer mijzelf nu alleen nog aan te leren om echt te proeven wat ik eet en wat rustiger te eten.

 7. Haha, thanks voor de uitleg appelmoesje!! Ik snapte hem namelijk ook al niet 😉
  Goed artikel, zeker als je het zoals ik als ‘normaal’ bent gaan beschouwen dat je altijd alles moet tellen.

 8. Toen ik een eetstoornis had wist ik van alles hoeveel calorieën het bevatte
  Nu heb ik geen eetstoornis meer, maar het is als een gemakkelijk examen, eens je dat kent , vergeet je het gewoon niet meer
  Ik heb er geen last meer van, maar wel jammer dat ik mezelf er aan blijf herinneren

 9. Ik heb al een jaar ingeveer geen eetstoornis meer, tenminste heb hem onder controle, maar stoppen met calorien tellen lukt me niet. Ik luister redelijk naar mijn lichaam en eet bijna alles mee, maar toch blijf ik die calorien globaal tellen. Heel irritant

 10. Als je elke dag calorieën telt, betekent dat dan automatisch dat je obsessief bezig bent? Ik tel ook elke dag calorieën.. heel vervelend, zeker als ik het niet kan uitrekenen van bepaalde producten, bijv. Wanneer ik ergens anders eet.

 11. Dankjewel voor deze blog Nouska!
  Ik tel al jaren calorieën en er was een tijd dat het zo erg was dat ik het niet at als ik het niet exact wist. Inmiddels ben ik aan mijn herstel aan werken en wordt het tellen op een onbewaakt ogenblik iets minder. Soms zorgt dat voor paniek (de eetstoornis die zich weer laat horen), maar meestal merk ik achteraf dat ik veel relaxter met mijn eten omging 🙂 daardoor kan ik er ook meer van genieten.

 12. Het gekke is dat ik in het begin van mijn eetstoornis helemaal geen calorieen telde, ik had namelijk een vetfobie, en ik vermeed alle producten waar vet in zat. Pas na een paar jaar toen in voor het eerst opgenomen werd, ben ik door ander groepsgenoten aangestoken met calorieen tellen. het heeft voor mij echt jaren lang geduurd voordat ik ervan af ben gekomen. Nu tel ik ruim een jaar ongeveer geen calorieen meer, maar het was echt zoooo moeilijk om ervan af te komen. Ik zeg; nooit aan beginnen, het verziekt echt je leven en sociale leven! X

 13. Dat kan, maar hoeft niet. Vraag jezelf eens af waarom je het doet en wat het nu ervan is. Je zegt ook het vervelend te vinden, misschien kun je kijken hoe je ermee kunt stoppen of daar eens met iemand over praten.

  Liefs,
  Nouska

 14. Vandaag precies 3 jaar geleden dat ik werd opgenomen voor mn eetstoornis. En tijdens opname geprobeerd dit los te laten. Alleen al die getallen van kcal ik wist t allemaal precies en kon t niet los laten…. nu 3 jaar verder is t wel at minder maar merk dat ik er al weer paar weken vol mee aan de slag ben. T brengt me veel spanning en stress waarom kan ik het dan niet los laten!!??!!!

  Komt weer op t juiste moment dit artikel

 15. Ik weet dat het onzin is en toch blijf ik het doen.HOE stop je ermee ?

 16. Voor mij is het ook een manier van grip houden. Ik kan het ook niet los laten. Hoe pak je dat aan? Is hier een stappenplannetje voor. Gewoon niet meer doen wordt er wel eens gezegd, maar dat helpt me niet. Zo onrustig word ik dan. Schiet bij spanning ook meteen in de doe-modus. De drang om vat te hebben op mezelf, gevoelens te verdrukken misschien.

 17. Mij hielp het om te beginnen met nieuwe producten geen verpakking meer te lezen, eens andere merken proberen waarvan je het nog niet precies weet heeft mij ook geholpen
  Als ik mezelf erop betrapte dat ik ging rekenen zei ik tegen mezelf dat ik moest stoppen en ging ik iets anders doen. Ook dwars tegen de angst in gaan en producten nemen die je qua calorieën niet mag toch nemen. Deze dingen hebben mij enorm geholpen. En niet als doel stellen ik mag maar zoveel calorieën per dag maar je lijst volgen en variëren.

 18. @Nouska
  Dankjewel voor je reactie!:)
  Ik denk dat ik het doe om een soort van controle over mijn eetpatroon te houden. Ik neem me vaak voor om ermee te stoppen, maar dan lukt het toch elke keer weer niet.
  Liefs,
  xxxm

 19. Ik ben 55 en ben na vele tegenslagen en door veel verdriet 20 kilo vermagerd, ik ben vanaf toen calorieën beginnen tellen en kan er spijtig genoeg niet meestoppen. Kzou dit supergraag willen, kben veel te mager maar zie in de spiegel steeds een dikke meid staan. Ik wordt er moedeloos van en het is ook zeer frustrerend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *