Barbecue en een eetstoornis

 

''Toen ik een eetstoornis had, vond ik een barbecue helemaal niet iets om naar uit te kijken. Ik moest er niet aan denken. In mijn ogen was barbecueën hartstikke ongezond, fout en zou ik meteen heel veel aankomen. Ik kon er dan ook niet van genieten en raakte heel erg gespannen. Ik wist niet wat ik moest eten en hoeveel. Er was zoveel onduidelijk dat ik het gevoel had geen controle meer over mezelf en mijn eetgedrag te hebben. Een gevoel wat ik in die tijd heel erg moeilijk vond.'' -Nouska-

De zon schijnt weer en dan krijgen we meteen zin in een barbecue. Ik weet zelf hoe lastig het kon zijn en heb daarom wat tips op een rij gezet die je kunnen helpen om met een eetlijst toch op een fijna manier mee te kunnen doen zonder dat dit je teveel spanning oplevert.

1. Hou je zoveel mogelijk aan je eetlijst
Vaak staat op een eetlijst de avondmaaltijd aangegeven in aantallen opscheplepels of grammen aardappelen, groente en een portie vlees, vis, kip of vleesvervanger. Maar hoe pak je dat aan als je gaat barbecueën?

bbq

Bron

Als je een gewone gemiddelde avondmaaltijd wilt vervangen, kun je denken aan minimaal 2-3 stukjes vlees, vis, kip of vleesvervanger en daarbij iets van aardappelsalade en/of stokbrood, gegrilde groente of rauwkost. Is er geen aardappelsalade dan kan je ook wat stukjes stokbrood nemen met pindasaus of wat kruidenboter. Ongeveer 3 stukjes stokbrood met kruidenboter staat gelijk aan 3 eetlepels aardappelsalade. Er staat ook vaak een portie jus of saus op je eetlijst, dan kan je een lekker sausje kiezen voor bij je vlees om dit te vervangen.

En staat er een toetje op je eetlijst dan kun je die natuurlijk tijdens de barbecue nemen, maar dan misschien in de vorm van een ijsje of een lekkere fruitsalade. Is er op de barbecue geen toetje dat je kunt nemen dan kun je altijd als je weer thuis bent je toetje inhalen. Dit is natuurlijk niet alleen belangrijk als je nog moet aankomen in gewicht maar ook als je eetbuien hebt of juist wilt afvallen, want ook dan is het goed om je wel zoveel mogelijk aan je eetlijst te houden om die structuur vast te houden.

2. Voorbereiding
Als anders eten dan wat op je eetlijst staat je veel spanning oplevert, probeer dan zoveel mogelijk van te voren al voor te bespreken hoe je het gaat doen. Is de barbecue thuis dan kan je met je ouders van te voren beslissen wat je gaat nemen aan vlees, vis of vleesvervanger. Hetzelfde geldt voor je aardappelen en groenten vervanging. Als je ergens anders gaat barbecueën, kun je van te voren misschien informeren wat er allemaal is en kun je beslissen hoe je het wilt gaan doen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe ver je bent met je behandeling. Als je net begint met het opbouwen van je eetpatroon en je volgt een eetlijst is het misschien niet zo handig om al mee te doen met een barbecue en kan je hier beter nog even mee wachten totdat je wat verder bent. Ben je al wel een eetlijst aan het volgen, dan kan het juist een goede uitdaging zijn.

3. Compenseren
Als je weet dat je gaat barbecueën, ga dan niet compenseren. Ik hoor vaak terug dat iemand dan bij de overige maaltijden op die dag minder gaat nemen omdat ze in de avond waarschijnlijk wat meer gaan eten. Als je nog moet aankomen, ga je hierdoor juist vaak te weinig eten binnen krijgen. Heb je last van eetbuien dan kan te weinig eten juist een trigger zijn om een eetbui te krijgen of het zorgt ervoor dat, als je 's avonds gaat barbecueën, je niet meer de controle hebt om op tijd te stoppen en je dus teveel gaat eten.

bbq

Bron

4. Gewicht
Wat een barbecue moeilijk maakt voor vele is de angst om aan te komen na een barbecue. Is die angst terecht? Eigenlijk kan je een barbecue zien als een variatie op je avondmaaltijd. De ene dag eet je aardappelen, vlees, groente, de andere dag pasta of rijst en ook wel een keer pizza of patat. Omdat je niet iedere dag hetzelfde eet zal je lichaam hier niet anders mee omgaan en het zien als een variatie en zal dit ook geen invloed hebben op je gewicht. Heb je het idee dat dit wel zo is dan kan het ook heel goed zijn dat je wat vocht vasthoudt want een barbecue is vaker in de zomer en dan is het warmer buiten en heb je ook meer kans op het vasthouden van vocht. Je kunt van een ander soort avondmaaltijd of een keertje wat meer eten niet in een dag aankomen. Lees daarvoor dit blog eens. 

5. Genieten
Misschien een vreemde tip maar als je van te voren een goed plan voor jezelf hebt gemaakt dan is het tijd om te genieten. Want een barbecue moet eigenlijk een soort feestje zijn. Dus probeer je dan te richten op de mensen die er zijn en de gezelligheid. Je zal merken dat als je eenmaal weer een keer hebt meegedaan, dat het je een volgende keer hopelijk al weer minder of helemaal geen spanning oplevert.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anouk - Vrijdag 13 juni 2014 16:15
Dankjewel, op het goede moment!
Sanne - Vrijdag 13 juni 2014 16:32
Ik denk dat dit een goede richtlijn is als je je avondmaaltijd van je eetlijst wilt vervangen en nog heel erg aan je eetlijst vastzit + je gaat compenseren als je daarvan teveel afwijkt.
Echter, ik eet echt veel meer bij een BBQ. Denk zeker 3 a 4 stukjes vlees, een stuk of 8 broodjes met kruidenboter, satésaus en andere sausjes, en daarnaast wat salade, fruit, marshmellows, groentestokjes. Misschien is het wat veel, maar het is ook echt heel fijn om 'gewoon' te kunnen eten en volgens mij is wat ik eet best gewoon, als ik vergelijk met anderen.
leonie - Vrijdag 13 juni 2014 16:45
@Sanne
Dat heb ik ook hoor! En mij lijkt dat ook best gewoon.
MIO? - Vrijdag 13 juni 2014 16:48
ik wilde net zeggen. Ik eet echt veel meer tijdens een barbecue!
Ik denk dat ik ongeveer hetzelfde eet als 'Sanne' en heb nog nooit gemerkt dat ik daar echt van aankwam. Denk dan ook dat het best weinig is om 'alleen maar' bovengenoemde te eten.
- - Vrijdag 13 juni 2014 16:55
'Ongeveer drie stukjes stokbrood'. Wij eten per persoon denk ik een stuk of 10 stukjes met kruidenboter. Daarnaast zéker drie stukken vlees, sausjes en verschillende fruitsoorten.

Ik moet zeggen, dat ik wat ik hierboven vind staan, behoorlijk weinig vind.
Dat vind ik dan meer iets voor mensen die echt heel panisch zijn om te gaan BBQ-en en niet durven te eten, wat mensen normaal eten bij een BBQ..
Loesje - Vrijdag 13 juni 2014 16:55
Er staat toch ook MINIMAAL ;)
Claudia - Vrijdag 13 juni 2014 16:56
Het allermakkelijkste vind ik toch bij zoiets om anderen (met vergelijkbare leeftijden/leefpatroon) aan te houden als hoeveelheid.
Gelukkig kan ik tegenwoordig weer echt genieten van een bbq en heb ik geen idee hoeveel stukjes vlees, stokbrood of salade ik daarbij eet. Maar ik weet zeker dat dat veel meer is dan dit, mocht dat een geruststelling zijn voor anderen. Richt mij meer op het gezellige sfeertje en op de lekkere smaak dan op hoeveelheden. En dat is ZO fijn.

Maiskolf - Vrijdag 13 juni 2014 17:10
Oke ik eet echt heel veel bij een bbq volgens mij, haha! Gelukkig heb ik weer echt genoten van het eten afgelopen weekend, dus ik heb niet precies opgelet. Ik kan zó genieten van de gezelligheid, het lekkere weer en het eten dat ik niet meer oplet :). Volgens mij heb ik echt wel 4 a 5 vlees- en groentestokjes, 3/4 afbakstokbrood (met kruideboter en satesaus natuurlijk) en een flinke schep salade gehad. Hmmm...
Eline - Vrijdag 13 juni 2014 17:25
Natuurlijk eten de meeste mensen veeel meer met een bbq, maar dit is zeker een goed voorbeeld voor mensen die zich aan een eetlijst houden!
Ik zit zelf ook nog strak aan mijn eetlijst en heb toen ik ging bbq-en van de kliniek waar ik zit ook zo'n soort variatielijst gekregen.
Heel fijn omdat je dan toch nog een beetje kunt genieten!
Puck - Vrijdag 13 juni 2014 17:35
Dankjulliewel voor de reacties hierboven ^ Fijn om te lezen dat jullie het ook als vrij weinig vinden klinken. Ik herinner me dat ik vroeger ook veel meer at bij een bbq dan wat in deze blog genoemd wordt. Ik merk ook dat voor mij dit soort blogs eerder triggerend dan helpend zijn omdat ik me juist expres niet strict aan een eetlijst wil houden bij dit soort gelegenheden.
Filou - Vrijdag 13 juni 2014 18:46
Ondanks de 'minimaal' schrok ik ook van de hoeveelheden. Als dat zogezegd een 'normale' avondmaaltijd zou zijn, is iedereen enorm afwijkend ;)

Het is natuurlijk nog wel open voor interpretatie, dus misschien toch nog iets meer dan we denken als we dit lezen.. Wat is namelijk één stukje vlees? Is dat een klein stukje kip of een hele sparerib? ;)
Sanne - Vrijdag 13 juni 2014 19:15
@Filou: ik werkte vroeger in een slagerij, daar was 1 stuk vlees: 1 kipfilet, 1 filetlapje, 1 hamburger, 3 stokjes sate (3 stokjes was 1 stuk), sparerib (waren 3 ribbetjes) etc. Dus niet een klein stukje van iets. Per persoon rekenden we dan gem 4 stuks vlees, 1/3 van een groot stokbrood (wat bij de bakker vandaan kwam), 250g huzarensalade, pindasaus en andere sauzen + kruidenboter.
Dat was wat per persoon gerekend werd en voor mij wel handig om daaraan vast te houden.
amanda - Vrijdag 13 juni 2014 19:49
Ik vind het een goede blog. Alleen vind ik het ook wel weinig nu voel ik mij echt een enorme vreetzak, als ik zie wat ik allemaal eet bij een bbq. Ik echt heel veel stokbrood, veel komkommer, stukjes vlees sausjes. Maar goed. Ik ga dus morgen bbq bij mijn ouders en zie er wel tegen op omdat de afgelopen week weer wat moeilijker gaat met eten, vind ik het lastig om te gaan bbq. En wat ik dan doe is ja alcohol dan voel ik minder hoe ik mij voel, en is het wat ontspannder. niet de juiste manier maarja. En compenseren gebeurt toch wel.


Liefs
Paula. - Vrijdag 13 juni 2014 20:00
Bedankt voor deze blog. Ik moet echter wel toegeven dat ik deze hoeveelheid bijna niet kan voorstellen als vervanging van je avondeten. Ik denk namelijk dat dat veel meer is. En dan komt er nog eens bij dat 'normale' mensen méér eten dan op een gemiddelde dag.

Ik vind het erg spannend om te bbq'en en vermijd dit liever. Hoewel ik het wel erg gezellig vind... Ik hoop dat er ooit een dag komt dat ik gewoon lekker mee kan doen...
Paula. - Vrijdag 13 juni 2014 20:02
@sanne: ik zie je reactie nu pas, dank je wel. Misschien is dat vlees/vega inderdaad wat mij weinig leek. Bedankt voor het delen van de 'normale' stukjes vlees!
Sh - Zaterdag 14 juni 2014 01:16
Het is een richtlijn..
@sh - Zaterdag 14 juni 2014 01:57
ja, maar het is naar mijn idee best weinig. Ook voor een richtlijn.
Een eetlijst is ook een richtlijn, maar die kun je aanhouden zonder er mee af te vallen.
Ik denk dat als je dit zou nemen als standaard je serieus tekort komt in vergelijking met normaal avondeten.

En mensen die nog vol in hun eetstoornis zitten en dit als standaard aanhouden... Eten dus mijns inziens een beetje te weinig.
ArcanaSilva - Zaterdag 14 juni 2014 09:03
Ik vind het wel fijn om zo'n lijst te hebben, aangezien ik eten op gevoel nog heel erg lastig vind. Mijn grootste probleem met dit soort lijsten, is dat er niet echt een definitie is van "een portie vlees". Is één kipsaté-stokje een "portie" vlees? Die reactie die Sanne gaf, is wat mij betreft dan weer echt een heel stuk helpender en ik denk dat ik me gewoon daar een beetje aan ga houden.
Sh - Zondag 15 juni 2014 01:51
Het is ook wel weinig maar dit is minimaal denk ik als je nog in je es zit kan het zijn dat je het precies aan wil houden maar denk dat als je in behandeling bent het gewoon moet overleggen
evelien - Zaterdag 16 augustus 2014 08:09
ik ben redelijk goed herstelt van mijn eetstoornis en we hebben gisteren nog een barbecue gehad. Normaal gezien zou ik daar heel zenuwachtig voor zijn maar dat viel best mee deze keer. Ik vond het trouwens heel gezellig en was blij dat ik zonder zenuwen aan tafel zat :)