Werk aan je persoonlijke ontwikkeling

Inmiddels is wel bekend dat een eetstoornis de lichamelijke groei kan verstoren, maar ook je persoonlijke en mentale ontwikkeling in de weg kan zitten. Doordat je zo gefixeerd bent op eten en je eigenlijk vooral bezig bent met destructieve dingen, geef je jezelf niet de kans om je verder te ontwikkelen. Je bent minder bezig met het leren van dingen die je om je heen ziet, bepaalde ervaringen en vaak kun je je minder goed concentreren op school en komt er minder informatie binnen. Zonde! Want de tijd tikt door en de mensen om jou heen ontwikkelen zich wel.

Bron

Om je goed te kunnen ontwikkelen is het dus van belang om deze mogelijkheid ook te hebben. Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat je hierin wordt beperkt als je een eetstoornis hebt. Wellicht kan dit ook op een of andere manier een motivatie zijn om nog harder te vechten voor genezing. Ondanks dat een eetstoornis beperkend kan zijn als het gaat om persoonlijke ontwikkeling, kun je door het proces ook enorm groeien en jezelf ontwikkelen. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je stappen maakt, dat je in therapie bent of zelf hard aan je problemen werkt, dat je verschillende dingen uitprobeert en dat je na het vallen ook weer opstaat. Fouten maken is heel belangrijk in het ontwikkelingsproces. Daar leer je enorm veel van.

Voor iedereen is het goed om zich te ontwikkelen op persoonlijk vlak. Misschien ken je het gevoel wel dat iedereen om je heen een enorme groei doormaakt. De ene is net cum laude afgestudeerd, de ander heeft een nieuwe baan die precies voldoet aan zijn of haar eisen, weer een ander heeft de liefde van haar leven gevonden en onderneemt allemaal leuke dingen, iemand heeft een baan aangeboden gekregen in het buitenland en vertrekt per direct om in te trekken in een mooi appartement wat gefinancierd wordt door de baas. Je beste vriendin gaat promoveren en weer iemand anders heeft net haar therapie afgerond en staat weer vol in het leven. Je kan je dan best wel rot voelen omdat je het gevoel hebt dat jij stil staat.

Jezelf ontwikkelen door een studie
Een groot deel van je persoonlijke ontwikkeling wordt bepaald door je studie. Je kiest op gegeven moment een richting die jou aantrekt en hier leer je meer over. Je schrijft verslagen, leert voor tentamens en je maakt kennis met de praktijk. Je ontwikkelt jezelf op persoonlijk en op professioneel vlak en je leert steeds meer over jouw vak. Door mijn studie en werkervaringen ben ik ineens wat ik vroeger wilde worden. Ik ben opgeleid tot toegepast psycholoog en ik kan mensen helpen! Andere mensen hebben mij een kijkje gegeven in hun leven en hebben de mooiste en verdrietigste verhalen en problemen met mij gedeeld. Ik ben hier heel dankbaar voor. Ik leer van iedereen die ik ontmoet en ik kan wat bijdragen.

Stel je open
Naast een opleiding kun je je ook op andere manieren meer ontwikkelen. Bijvoorbeeld door gewoon te leven en je open te stellen voor dingen die je meemaakt. Van alles en iedereen kun je leren, als je jezelf maar de kans geeft. Soms denken mensen al heel veel te weten en geven daardoor nieuwe ervaringen of informatie en adviezen van anderen geen kans. Alles wordt afgewimpeld terwijl diegene misschien wel heel waardevolle informatie had voor jou. Ik probeer mij zoveel mogelijk open te stellen omdat ik echt nog niet alles weet en het ook belangrijk vind om mijzelf te ontwikkelen. Ik merk hierdoor dat ik nieuwe dingen hoor en meemaak waardoor er echt een wereld voor mij opengaat. Dit is heel mooi en waardevol om te merken.

Verdiep je in specifieke thema’s en vakgebieden
Als ik terugkijk op mijn middelbare schoolperiode moet ik toch wel concluderen dat ik eigenlijk heel veel niet meer weet. Ik weet nog heel goed dat ik topografie altijd wel leuk vond, maar dat ik altijd een aantal uur van tevoren begon met leren en altijd ezelsbruggetjes bedacht om dingen te onthouden. Ik haalde negens en tienen maar dat was dan ook alles. Een uur na mijn proefwerk was ik alles alweer vergeten. Dit was niet alleen zo bij aardrijkskunde, maar ook bij veel andere vakken ging het zo. Hierdoor weet ik heel veel niet meer van de middelbare school, terwijl het wel zinvolle en leuke dingen zijn om te weten. Ik was dus wel bezig met leren, maar dan op de korte termijn. Het deed eigenlijk niks voor mijn ontwikkeling. Nu heb ik wel spijt dat ik de informatie niet meer heb laten doordringen en dat ik geen dingen bedacht waardoor ik het voor een langere tijd kon onthouden. Maar dit heeft denk ik ook wel met leeftijd te maken. Misschien heb je dit niet perse met de middelbare school, maar merk je wel dat je meer wilt weten over bepaalde vakgebieden of thema’s in het leven. Ik probeer mijzelf meer te ontwikkelen op geografisch vlak door bijvoorbeeld kaart te lezen of de navigatie te begrijpen als ik in de auto zit. Hier was ik altijd heel slecht in, maar toen ik op vakantie was in Marrakech, heb ik tijdens het autorijden kaartgelezen en het ging eigenlijk heel goed. Daarnaast wil ik binnenkort een wereldbol kopen en ga ik kruisjes zetten waar ik ben geweest. Op die manier krijg ik een beter beeld van hoe de wereld in elkaar zit en waar welke landen liggen. Ik weet dat gewoon niet allemaal en dat vind ik jammer.

Zo ben ik steeds meer aan het kijken naar dingen waar ik eigenlijk niet genoeg van weet. Dit bepaal ik natuurlijk zelf, maar ik vind dat ik van bepaalde dingen wel wat meer kennis mag hebben. Bijvoorbeeld over de wereldoorlogen en andere belangrijke dingen die in de geschiedenis gebeurt zijn. Ik vind het ergens ook heel interessant omdat het wel heeft bepaald hoe wij nu leven en hoe ons land er nu uitziet. Bekijk eens voor jezelf waar je meer over wilt weten of wat je wilt leren. Misschien is het inderdaad iets wat je hebt geleerd op de middelbare school of wil je een taal leren, of misschien is het iets wat met iets heel anders te maken heeft, zoals leren koken.

Kijk het nieuws of documentaires
Ligt misschien een beetje voor de hand, maar om jezelf te ontwikkelen kun je ook het nieuws kijken en de krant lezen. Hierdoor blijf je op de hoogte van de dingen die spelen in de wereld. Ook dit doe ik steeds meer, maar dan door bijvoorbeeld nieuwssites te bekijken. Daarnaast is het goed om bepaalde documentaires te kijken. Op National Geographic en Discovery Channel kun je allerlei interessante documentaires zien maar ook op andere zenders worden tegenwoordig veel verschillende documentaires uitgezonden.

Speel informatieve spelletjes
Je kunt op een heel leuke manier bezig zijn met je persoonlijke ontwikkeling. Organiseer bijvoorbeeld een spelletjesavond met wat vrienden of familie en speel spelletjes met vragen zoals Triviant en Party&co.

Bron

Lees een boek
Tijdschriften lezen lekker weg en kunnen heel leuk zijn, maar je kunt er ook eens voor kiezen om een boek te lezen. Je kunt kiezen voor een informatief boek over bijvoorbeeld het leven in de tweedewereldoorlog of een boek over bepaalde dingen uit de natuur of psychologie, maar je kunt ook gaan voor een autobiografie of een roman. Ook hieruit kun je leren. Bijvoorbeeld hoe verschillende personages omgaan met bepaalde situaties en hoe het leven van anderen (fictief of niet) eruit kan zien.

Culturele dingen doen
Als je op vakantie bent, kun je lekker op het strand gaan liggen en shoppen, maar je kunt er ook voor kiezen om leuke bezienswaardigheden en culturele plekken op te zoeken. Je kunt hierdoor veel leren van de cultuur en geschiedenis van een stad en het geeft je vakantie ook nog eens een andere dimensie. Natuurlijk kun je dit ook in eigen land doen. Kies er bijvoorbeeld voor om een dagje naar een stad te gaan en musea te bezoeken en bijvoorbeeld een rondvaart te doen. Tijdens een rondvaart wordt vaak veel verteld over de geschiedenis van de stad. Erg interessant en zo kom je meer te weten over je eigen land.

Puzzelen
Tegenwoordig zitten we met z’n allen massaal op internet en weten we alles over social media. Allemaal leuk, maar je kunt ook je hersenen trainen door puzzels te maken. Bijvoorbeeld een grote legpuzzel die je vroeger vast weleens maakte, maar je kunt ook kiezen voor een sudoku of kruiswoordpuzzel. Daarnaast zijn er verschillende apps en spelletjes zoals brain train waarbij je met raadsels en puzzels actief bezig bent met het trainen van de hersenen.

Bewust bezig zijn met je persoonlijke ontwikkeling is sowieso goed. Je kunt van alles leren, je moet alleen zelf de kans grijpen. Zie fouten als iets wat je op weg helpt in plaats van iets dat in de weg staat. Vallen is niet erg, als je maar weer op staat.

Hoe ontwikkel jij jezelf?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

13 reacties op “Werk aan je persoonlijke ontwikkeling”

 1. Hoe ik mezelf ontwikkel? Vooral door contact met anderen: door naar hen te luisteren, een andere invalshoek te bekijken en in discussie te gaan. Of door lezingen, documentaires, boeken die me aanzetten tot nadenken.

 2. Leuk om te lezen. Ik ontwikkel mijzelf door te studeren, interesse te hebben in anderen en door therapie

 3. Ik volg naast mijn therapie thuiscursussen over Journalistiek omdat ik dat erg interessant vind. Ik heb er al 1 afgerond over Journalistiek en Nieuwe Media en doe nu Journalistiek Schrijven. Daarnaast volg ik het nieuws, kijk ik documentaires, lees ik boeken, speel ik quizspelletjes, maak ik puzzels en sta ik idd ook veel open voor anderen om van hun te leren. Dus ook al heb ik mijn HBO- studies helaas niet af kunnen ronden, ik probeer wel mezelf te blijven ontwikkelen idd.

 4. Die blog van Scarlet over waar eten vandaan komt is ook een goed voorbeeld hiervan. Je komt wat tegen op internet ( een filmpje over hoe een bepaald soort voedsel wordt gemaakt) en gaat dan verder zoeken naar hoe andere dingen gemaakt worden. Zo leer je ook steeds meer. En op Youtube staan ook echt heel veel informatieve filmpjes.

  Zo volgt mijn vriend bijvoorbeeld een kanaal waar iemand over elk land in 10 minuten meer vertelt. En dat gaat dan op alfabetische volgorde en dan x keer per week doet hij weer een nieuw land. Erg interessant zoiets!

 5. @Proudies: ik zou mezelf vooral niet ontwikkelen richting journalistiek.
  tenzij je het leuk vindt om werkloos op de bank te zitten

 6. @Jelle: Ik doe het vooral uit interesse, niet om een baan erin te vinden šŸ˜‰ Want ik weet dat dat haast onmogelijk is en al helemaal als je niet eens de HBO-opleiding doet šŸ˜‰

 7. @Jelle: Maar ik heb al wel wat “vrijwilligerswerk” erin gedaan, een tijdje geschreven voor een ledenblad ergens van etc. Maar het is niet mijn ambitie om “echt” journalist te worden.

 8. @Jelle: waarom zou je je niet ontwikkelen richting journalistiek, als je daar plezier in hebt. Je hoeft niiet per se daar je hoofdinkomen van maken.

 9. Tja, als ze dat wil moet ze dat vooral doen.
  het is alleen extreem moeilijk om ertussen te komen.
  Gratis dingen doen kan natuurlijk altijd.

 10. Ik volg nu verschillende cursussen ,want ik voel inderdaad hiaten in mijn ontwikkeling en ik snak ernaar om mer te leren en mijzelf te ontwikkelen.Op dit moment doe ik een cursus Moderne Kunst en hierna ga ik iets doen wat erop aansluit.Verder lees ik graag boeken en leer ik van webinars en tele summits veel.

 11. @jelle
  Het is overal moeilijk tussenkomen. Het maakt niet uit wat voor interesse je hebt. Als jij journalist wil worden dan moet je dat gewoon doen. Nooit tegen laten houden door of er nou wel of niet makkelijk werk in is te vinden. En dat zeg ik als actrice.

 12. Ik ben het er niet zo mee eens dat je persoonlijke ontwikkeling voor wen groot deel wordt bepaald door je studie. Hoe zit dat dan met mensen die dat niet kunnen?
  Wel een deel, maar net zoveel als veel andere dingen, zoals contacten met andere mensen, creatief bezig zijn, hobby’s, puzzelen, natuur…

 13. Pijnlijk de woorden: een groot deel van je persoonlijke ontwikkeling wordt bepaald door je studie. Ik heb nooit een studie kunnen volgen vanwege de vele psychiatrische opnames al beginnend vanaf mijn jeugd. Hoe zit het dan met de mijne?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *