Wat wij afhalen en laten bezorgen

Hoewel het onze avonden en weekenden nu een stuk makkelijker kan maken, zijn ritjes langs het afhaalrestaurant en bestellingen bij thuisbezorgd.nl lang niet altijd vanzelfsprekend geweest. Wanneer er een patatje of een pizza besteld werd, was het dikwijls de meest stressvolle avondmaaltijd van de week. Herstellen is een aaneenschakeling van uitdagingen om uiteindelijk een gezonde relatie met eten en met jezelf op te bouwen. Af en toe eten bestellen hoort daarbij en past heel goed in een gezond eetpatroon en een fijn leven. 

In deze blog vertellen we jullie hoe wij hier mee omgingen toen wij nog een eetstoornis hadden en hoe dit voor ons veranderd is naarmate de eetstoornis naar de achtergrond verdween. Natuurlijk delen we ook onze favoriete thuisbezorgd gerechten, waar wij altijd naar uitkijken als we even geen zin hebben om te koken. 

Wat wij afhalen en laten bezorgen

Daphne’s favo afhaalgerecht…
Toen ik nog thuis woonde en we hadden eens in de zoveel tijd een ‘makkelijke’ avond, voelde dat op een gegeven moment heel dubbel. Ik telde alle calorieën en hield voor en na dit soort maaltijden altijd extra rekening met wat ik at en hoeveel ik moest bewegen. Tegelijkertijd was het ook gezellig om in de stromende regen naar de snackbar te gaan en met z’n allen op de bank te eten. Toch merkte ik dat ik er tijdens het eten niet echt bij was en ik voelde mij vaak gestresst, als we dan toevallig iets later aten dan normaal kon ik mij daar ongelofelijk druk om maken. In mijn hoofd was het onmogelijk om van die structuur af te wijken en als dat wel gebeurde was ik eigenlijk niet te genieten. 

Toen ik op mijzelf woonde en heel erg last had van eetbuien heb ik een hele intense relatie gehad met apps als Deliveroo, Just Eat en Thuisbezorgd.nl. Wanneer het eten in huis niet genoeg was of als ik echt de deur niet uitwilde, vergreep ik mij aan alle verschillende winkelmandjes die ik volpropte. Extreem veel geld heb ik daar aan uitgegeven en ik had twee keer zoveel afval van alle bezorg-tasjes die ik verzamelde. 

Nog steeds sta ik wel eens versteld van hoe veel er veranderd is. Tegenwoordig hebben mijn vriend en ik een aantal vaste restaurants waar we graag eten bestellen. Omdat ik er nu echt van kan genieten kijk ik heel erg uit naar dit soort avonden. Als we een lange dag hebben gehad hoeven we elkaar maar aan te kijken en dan weten we eigenlijk al wat het wordt: Roti. Van een paar straten verderop. Er zijn periodes dat we ineens gek zijn op een bepaald gerecht, maar roti kan eigenlijk altijd. Ik vind het ook leuk om af en toe voor mijzelf een toetje te bestellen. Als ik ongesteld ben kan ik bijvoorbeeld heel erg trek hebben in de worteltaart van De Vegetarische Snackbar. Hele fijne momentjes waarbij het best wel wat makkelijker mag.

Scarlet’s favo afhaalgerecht…
Vroeger haalden we thuis nooit eten af en lieten we ook niets bezorgen. Eens per half jaar gingen we misschien naar de frietboer om daar friet te halen. Mijn moeder bakte dan thuis zelf hamburgers en maakte salade en yoghurt mayonaise.

Eigenlijk halen mijn vriendin en ik tegenwoordig ook niet zo vaak iets af. Idem voor bestellen. We koken liever zelf of gaan uit eten. Toch hebben we een jaar geleden de Vegetarische Chinees Soy ontdekt waar we wél heel graag afhalen. Zo nu en dan crossen we hierheen met de auto om een volledig vegetarisch Chinees combinatiemenu te bestellen. Van babi Pangang tot aan nasi met satéstokjes. Echt heerlijk!

vegetarisch chinees soy utrecht

Daarnaast halen we heel soms friet met een groentekroket en een salade bij de kwalitaria. Gewoon als we écht geen zin hebben om te koken. We willen dan ook nog weleens een pizza bestellen.

Lotte’s favo afhaalgerecht…
Van huis uit ben ik gewend dat eten bestellen of afhalen er echt bij hoort, maar toch ook wel een beetje bijzonder is. Wanneer we vroeger eten bestelde was dat meestal pizza, shoarma of chinees, altijd bij dezelfde restaurants. Ik vond dit altijd heel lekker en gezellig en mijn ouders genoten er ook van. Inmiddels begrijp ik ook waarom: Het is ontzettend fijn om af en toe een keer niet te hoeven koken en afwassen, dat scheelt enorm veel tijd en geeft een goed gevoel.

Toen ik een eetstoornis had vond ik eten bestellen ontzettend ingewikkeld, vooral toen ik op mijn negentiende op mezelf ging wonen. Ik had niet zo veel geld en eten bestellen paste vaak niet goed binnen mijn budget. Bovendien durfde ik geen eten te bestellen, uit angst om aan te komen. Hierdoor koos ik vaak voor iets anders, terwijl ik het eigenlijk wel heel graag wilde.

Nu mijn vriend en ik al een aantal jaren samenwonen bestellen we eigenlijk steeds vaker eten. We vinden het gezellig en zeker als we het druk hebben biedt bestellen of afhalen echt een uitkomst. Afhalen hoeft ook lang niet altijd ongezond te zijn. Bij ons in de buurt hebben we bijvoorbeeld een heel leuk, klein restaurantje gevonden waar je voor weinig geld een vers gemaakte maaltijd van de dag kan afhalen. Het is dan altijd wel even afwachten wat er op het menu staat die dag, maar meestal heb je keuze uit drie of vier gerechten en zit er altijd wel wat lekkers tussen.

Ook zit er bij ons in de straat een afhaalchinees waar je elke woensdag voor 6 euro een ‘woensdag menu’ kunt halen waarvan je makkelijk met twee personen kan eten. Je krijgt dan een grote bak rijst, nasi of bami met twee bijgerechten. Er is veel keuze en voor dat geld kan je het zelf bijna niet meer maken. We eten dus eigenlijk standaard op woensdag afhaalchinees en dat bevalt goed.

Phoi Cai’s favo afhaalgerecht…
Afhalen heb ik eigenlijk nooit van huis uit meegekregen. Mijn moeder was altijd thuis om eten te koken dus ze vond dat ook nooit nodig. Dat zorgde er wel voor dat ik altijd ongeveer wist wat er op tafel zou komen te staan in de periode dat ik het eten lastig vond. We aten sowieso altijd rijst met enkele bijgerechten. Iedereen schepte voor zichzelf op en pakte wat hij/zij wilde. Dit gaf me best veel vrijheid in zowel positieve als negatieve zin. Op moeilijkere dagen kon ik zonder opgemerkt te worden minder pakken, maar op goede dagen kon ik hierdoor ook makkelijker mee doen met de rest.

Toen ik samen ging wonen was het in het begin weer behoorlijk zoeken. Ik kreeg de vrijheid om allerlei andere keukens te leren kennen. Omdat ik dit van thuis uit niet heb meegekregen was Thuisbezorgd.nl een van de manieren om dit te doen. Ik probeerde alsnog vaak zelf te koken maar ik merkte dat het ook erg fijn kon zijn als iemand anders het eten kant en klaar kwam brengen. In het begin vond ik dit wel erg spannend. Ik was inmiddels behoorlijk gewend geraakt aan het vrij eten en ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Dit zorgde soms voor wat spanning. Gelukkig kon ik dit al vrij snel loslaten en genieten van allerlei nieuwe smaken.

sushi

Tegenwoordig bestel ik niet heel vaak meer en gaan we ook minder vaak uit eten. Maar als we het dan doen mag het wel wat lekkers zijn zijn. We hebben twee favorieten, sushi en curry’s. In sushi hebben we het vaakst zin maar dat is natuurlijk best prijzig. Currygerechten zijn net wat toegankelijker en aangezien ik zelf niet zo goed ben in het maken van curry’s is het afhalen een ideale oplossing. Het is elke keer weer een feestje op tafel!

Irene’s favo afhaalgerecht…
Ook ik heb niet vanuit huis meegekregen om eten te bestellen of af te halen. Mijn ouders leven heel zuinig en hadden altijd wel een planning van wat we voor de hele week zouden eten. Elke woensdag werd er in verschillende supermarkten boodschappen om overal de goedkoopste producten te scoren. Met oud en nieuw haalden we wel eens Chinees en op m’n verjaardag friet bij de snackbar, maar dat was het dan ook. Toen ik op mezelf ging wonen en vaker met vrienden ging eten merkte ik pas dat andere mensen wel vaker eten afhaalden of lieten bezorgen. Ik at in deze gevallen wel eens mee, maar het duurde nog best wel eventjes voordat ik ook voor mezelf eten ging afhalen. 

Nu bestel ik wel vaker mijn eten. Tegenwoordig heb je heel handige apps waar je in een handomdraai iets te eten mee in huis haalt. Lekker makkelijk op de dagen dat je geen zin hebt om te koken of jezelf gewoon even iets extra’s gunt. Van huis uit voelde het nog een beetje als overbodige luxe, maar tegenwoordig kan ik het wel zien als iets dat ik mezelf af en toe graag gun. Dat het dan wat extra geld kost vind ik niet erg. Bovendien is het een heel leuke manier om nieuwe keukens en recepten te ontdekken.

Als ik iets bestel doe ik dat vaak bij Foodora, Deliveroo of Thuisbezorgd. Ik woon midden in het centrum van Den Haag, dus de keuze is dan ook enorm! Als ik iets bestel is dat vaak Italiaans (pizza!!), Mexicaans of Thais. Ook woon ik om de hoek van de Vegetarische Snackbar waar ze een vegetarische kapsalon verkopen. Deze vind ik heel erg lekker en ook bijzonder om te eten. Een vegetarische kapsalon, dat is toch hilarisch? Je kan zelfs voor een veganistische variant kiezen met vegan kaas! 

De afhaalrestaurants waar ik telkens weer terug kom zijn Irawaddy en Irodion in Den Haag. Irawaddy is een klein Thais restaurantje aan het Spui. Je kan hier niet bestellen, alleen afhalen. Er staat elke dag weer net iets anders op het menu en daarom laat de gezellige Thaise dame achter de toonbank je eerst altijd vanalles proeven. Ik vind het zo leuk daar, omdat ze van alles vertelt over Thailand en haar familie, maar ook het eten is echt ongelooflijk lekker. Volgens mij is dit wel een populair plekje in Den Haag, want ik hoor er wel meer positieve verhalen over.

Irodion is een Grieks restaurant tegenover de Grote Markt. Het is volgens mij niet heel bijzonder over het algemeen, maar hun vegetarische pita broodjes zijn echt zo ontzettend lekker! Het is een vrij groot en dik pitabroodje dat propvol groenten, kaas en lekker veel knoflooksaus zit. Hmmm… tijdens het typen krijg ik alweer zin om te gaan. Misschien is het binnenkort maar weer eens tijd. Ja, dit zijn toch echt wel dingen waar ik nu echt van kan genieten in het leven!

Wat haal jij graag af of laat je bezorgen?

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

42 reacties op “Wat wij afhalen en laten bezorgen”

 1. Chinees
  De rest is te duur…

 2. Ik heb nog nooit iets besteld. Dat deden we thuis ook niet. Wel gingen we heel soms Chinees of friet halen. Maar dat was maar 3x in een jaar of zo.
  Sinds ik op kamers zit, ga ik soms eens pizza of friet halen of hier in de buurt is er ook een vegetarisch restaurant waar je af kan halen. Maar ik blijf dit lastig vinden omdat het zo duur is in vergelijking met zelf koken.

 3. Ik vind Chinees eten en patat op zijn tijd best wel lekker
  Alleen jammer dat het zo prijzig is allemaal.

 4. ik haal het liefste friet, en dat kan in de buurt bij mijn

 5. Wow. Even confronterend . Ik was precies “vergeten” dat dit soort eten ook kan en bestaat. Ik baal er enorm van om nu te merken dat mijn “verboden lijst” veel groter is dan ik eerst dacht.
  Maar deze eye opener zal zeker zijn nut hebben binnen mijn herstel . Bedankt dus voor de blog!

 6. Het enige dat wij wel eens haalden was Chinees. Verder nooit en dat doe ik nu ook nooit.

 7. Wij haalden ook niets.Alleen Chinees als er bezoek kwam ,maar niet altijd.Niet om een of andere reden trouwens.
  Ik moet zeggen dat ik het ook niet gemist heb .
  Ik zou er helaas waarschijnlijk ook niet tegen kunnen ,daarom past het al niet in mijn leven.
  En zo duur ,ik moet bijna een week leven voor het bedrag van 1 van die maaltijden.

 8. Super leuke blog!

 9. wij alleen chinees, verder nooit wat
  het is veel te duur

 10. Leuk om te zien! Ik hou zelf niet van chinees, maar wel heeeeel erg van pizza. Meestal vind ik het leuker om zelf mn pizza te maken en te beleggen, maar ik kan ook heel blij worden van een afhaalpizza! En anders een patatje met satesaus na het uitgaan 😉

 11. Soms wordt hier Chinees gehaald, maar ik eet dat niet. In een restaurant wel, dan is het vaak wel lekker, maar afgehaald, nah.

 12. Ik ben er ook niet mee opgegroeid. Ik zou graag de uitdaging aangaan en de es verslaan. Helaas woon ik ver weg van de stad en is er weinig lekkers om te bestellen. Ik zou bijv heel graag iets bij de vega vchinees bestellen of thais etc

 13. Ik ben ook niet opgegroeid met afhalen, alleen soms Chinees – maar vooral bij familie-dingen. Nu dat ik op mezelf woon, doe ik het eigenlijk nooit. Ik vind het duur en vind het dan fijner om zelf iets te koken of uit de diepvries te halen. In zeldzame gevallen koop ik een maaltijdsalade bij de AH. Bij de scouting wordt wel vaak eten bezorgd, pizza, döner en af en toe (bij bijzondere gelegenheden of grote groepen) Chinees. Dat is vaak wel gezellig.

 14. Wij doen het niet zo vaak, maar zo af te toe bestellen of halen we wel eens wat. Zo eens in de drie maanden ofzo.
  Als we het doen kiezen we meestal uit het volgende: Chinees, pizza, friet of belegde baguettes van een speciaalzaak in de buurt (heel lekker!). Ook hebben we wel eens bij de Griek wat gehaald en nu staat de Surinamer op ons lijstje voor de volgende keer 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *