Na het ontbijt en de lunch sluiten we de dag af met de derde belangrijke maaltijd op een dag en dat is de avondmaaltijd. Maar ook voor je avondmaaltijd zijn er zoveel keuzes te verzinnen. Niet alleen qua smaak of soort gerecht kun je variëren, je kunt ook soms soep, brood of een eenpansgerecht eten. Dat maakt het soms best ingewikkeld om te weten of je wel een normale hoeveelheid eet, welke keuze je moet maken en of je het wel goed doet.
Eet ik genoeg?
Hoeveel je eet kan per persoon heel verschillend zijn, maar het algemene advies is twee ons groente per dag. Verder kan je ongeveer 100 gram vis, vlees of een vleesvervanger aanhouden. Ook dit is de ene dag iets meer dan de andere dag. Eet je hierbij aardappelen, rijst of pasta dan is 150 gram (gaar) een gemiddelde hoeveelheid die je hiervoor kan aanhouden. Ook is vet belangrijk bij de avondmaaltijd. Dit zit vaak in sausjes, jus of olie waarmee je bakt of braadt.
Bekijk voor meer informatie ook eens de eetlijsten op onze website.
Maakt het uit hoe laat je eet?
Net zoals bij de andere hoofdmaaltijden en tussendoortjes, is het goed om iedere 2-3 uur iets te eten om je stofwisseling aan de gang te houden. Als er om wat voor reden dan ook meer tijd tussen de eetmomenten zit, is het wel goed om een koekje, snoepje, fruit of iets anders kleins te eten tussendoor. Zo houd je je suikerspiegel stabiel.
Variëren met avondeten
Door te variëren krijg je makkelijker alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Iedere groente heeft weer andere voedingsstoffen en ook de combinatie van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van vitamines en mineralen bevorderen. In rood vlees zit bijvoorbeeld weer meer ijzer dan in kipfilet, dus is het ook goed om dit af te wisselen. Ook vlees en vis is een belangrijke afwisseling.
Avonddienst of onregelmatige dienstijden
Bij onregelmatige werktijden is het belangrijk om toch ook zoveel mogelijk een structuur van 6 eetmomenten aan te houden. Probeer ook zoveel mogelijk gezonde maaltijden te eten. Je kan misschien maaltijden meenemen van huis die je op je werk kan opwarmen of boterhammen meenemen. Een voorbeeld dag zou er als volgt uit kunnen zien:
Je dag begint om 18.30uur thuis met een warme maaltijd. Dan 3 uur later een schaaltje yoghurt of een boterham. Rond 24.00uur boterhammen en midden in de nacht een snack zoals een mueslibol, koekjes, een boterham of wat yoghurt met fruit. In de ochtend dan een klein ontbijt zoals een boterham, wat crackers of wat yoghurt met muesli.
Gezonde, lekkere avondmaaltijd
Een avondmaaltijd kan heel verschillend zijn. Zo kunnen pannenkoeken of brood met soep ook een prima maaltijd zijn. Maar het is wel belangrijk dit af te wisselen met ‘gewone’ avondmaaltijden. Volg je een eetlijst dan is het goed om te laten bepalen door je behandelaar hoeveel pannenkoeken, wraps of boterhammen je kan nemen in plaats van bijvoorbeeld een stukje vlees, aardappelen en groente. Eenpansgerechten zijn ook niet meer weg te denken tegenwoordig. Deze zijn vaak net zo gezond als andere maaltijden alleen zit alles in één pan.
3 Avondmaaltijd variaties
1. Roergebakken kipfilet en groente met gebakken aardappelen
Maak de reepjes kipfilet lekker op smaak door deze te marineren in ketjap en verse knoflook. Bak de kipfilet gaar en roerbak hierbij diverse gesneden groenten zoals rode uien, courgette en paprika. Bak hierbij wat voorgekookte aardappelpartjes. Het is lekker om wat mayonaise op de aardappeltjes te doen.
2. Soep met brood
Bij een maaltijdsoep zoals erwtensoep of bruine bonensoep kan je een kom soep van ongeveer 250 ml nemen met hierbij minimaal 2 boterhammen met beleg. Heb je een minder goed gevulde soep dan kan je ook 1 kom soep nemen met erbij nog minimaal 3 belegde boterhammen. Maar natuurlijk kun je in plaats van gewone boterhammen ook een lekkere tosti of luxe broodjes met beleg nemen.
3. Maaltijdsalade van pasta, ham en courgette
Kook de pasta beetgaar. Roerbak wat verschillende groentes zoals paprika, courgette of aubergine. Doe hier hamblokjes doorheen. Giet over de salade een lekkere dressing of wat olijfolie. Garneer de salade met wat geroosterde pijnboompitjes. Het is ook lekker om wat schijfjes aubergine en courgette in te smeren met wat olie en deze in de oven of in een grillpan te grillen en vervolgens in reepjes erdoor heen te snijden.
Eigenlijk kun je als avondmaaltijd van alles eten. In het begin ben je misschien nog erg bezig met de vraag ”Eet ik wel genoeg?” of ”Eet ik niet te veel”. Probeer daarom ook naar je eigen gevoel te luisteren of te kijken naar hoe mensen om jou heen zonder eetstoornis dit aanpakken. Varieer lekker met je maaltijden, dat is gezond en zorgt er voor dat je nog eens iets nieuws leert kennen en eten ook weer leuk kan zijn.Â
Geef een reactie