Voor wie vannacht niet kan slapen

Dit blog is voor alle Proud bezoekers die nu wakker liggen. Voor jou, die dit nu op deze avond leest. Misschien lig je wel in je bed op je telefoon even op Proud2Bme te kijken. Of je hebt je laptop of tablet erbij gepakt. Ik denk dat ik wel een beetje weet hoe je je voelt. Ik denk dat je ook niet de enige bent die nu dit blog leest op dit tijdstip. Misschien is dat een geruststelling, misschien ook wel helemaal niet. Je wilt gewoon slapen.

Niet kunnen slapen of uren wakker liggen kan heel veel verschillende oorzaken hebben, dat is bij iedereen weer anders en misschien ook wel iedere keer dat je wakker ligt anders. Bij mij had het vaak te maken met piekeren. Uren, nee nachten lang piekeren. Mijn hoofd stopte nooit. Vaak ging het over een bepaald onderwerp of over juist een heleboel kleine. Over de dingen die ik de volgende dag te doen had en in de tijd van mijn eetstoornis bracht ik ook de nodige uurtjes door in bed, piekerend over eten. Eten. En nog eens eten. 

Wat ik de volgende dag zou eten, hoe laat, met wie, hoe ik daar onderuit kon komen, wat ik mee zou nemen naar school, hoe ik kon compenseren en ga zo nog maar een paar nachtelijke uurtjes door…

Toen het lichamelijk wat slechter ging, kon ook dat me wakker houden. Slecht eten of heel onregelmatig (lees: dan weer veel en dat weer heel weinig) of extreem compenseren kon me uren uit mijn slaap houden. Soms omdat ik gewoon misselijk was of enorme honger had. Andere keren vanwege schuldgevoelens en een opgeblazen buik. Maar ook een sugarrush, omdat ik aan het eind van de dag ineens heel veel was gaan snoepen omdat ik de hele dag zo min mogelijk had gegeten, kon me onrustig maken.

Compenseren van eten had ook geregeld invloed op mijn nachtrust. Zo heb ik periodes laxeermiddelen geslikt, waardoor ik ‘snachst vaak enorme buikpijn kreeg. Ook had ik veel last van hoofdpijn door het slechte eten en niet genoeg drinken. Overmatig sporten kon me ook wakker houden. Niet alleen vanwege bewegingsdrang, maar ook omdat ik soms veel te veel spierpijn had of gewoon zo moe was dat mijn lichaam pijn deed of juist enorm gespannen was.

Een ding waar ik vooral niet mee om kon gaan en wat me dan ook heel vaak wakker heeft gehouden is stress, schuldgevoel en negatieve gevoelens. Niet dat ik nu nooit meer gespannen ben, zeker wel, maar in de tijd van mijn eetstoornis kon ik niet omgaan met negatieve gevoelens en ervoer ik een soort constante spanning. In mijn lijf, in mijn doemdekerige brein en de gevoelens in mijn buik. Dat hielp niet bepaald om in slaap te komen, want daar heb je ten slotte wel wat rust en ontspanning voor nodig. En die kon ik jarenlang amper vinden, behalve als ik dan eenmaal in slaap gevallen was.

Een eetstoornis is **** (vul een willekeurig scheldwoord in dat je graag gebruikt) en als je veel slaap nodig hebt, zoals ik, maar ook als je gewoon je normale nachtrust moet pakken, is niet kunnen slapen ontzettend rot. Ik kon soms wel eens huilen van frustratie als ik niet in slaap kon komen. Waarom stopte het niet gewoon heel even daar boven in mijn hoofd? Laat me alsjeblieft slapen!

Met veel koffie, cola (light in die tijd) en een ijzeren fake-glimlach op mijn gezicht buffelde ik de dagen door. Ik hield mezelf voor de gek dat dit strenge eetpatroon nodig was om gelukkig te worden, maar als dit een onderdeel was van die weg naar geluk, dan had ik toch eigenlijk al eerder kunnen opmerken dat ik niet het goede weggetje was ingeslagen? Maar goed, daar heb jij nu niets aan. Je ligt wakker en je wilt slapen en ik ga je daar een aantal tips voor geven, zodat je hopelijk binnen nu en een uurtje toch nog wat rust en slaap zult vinden.

♦ Let niet op de klok
Vaak ben je geneigd om de uurtjes af te tellen voordat je weer op moet staan, als je wakker ligt. Je ziet hoe laat het is en denkt ieder uur ‘’Jeetje, al zo laat. Ik ben helemaal kapot morgen ochtend.” Ik kan je vertellen, die gedachte is niet heel ontspannend en gaat je niet helpen om in slaap te komen. Plak een washi tapeje op het schermpje van je wekker of draai hem op nadat je de wekker hebt gezet. Je kunt dit tapeje eraf trekken als je wilt zien hoe laat het is, de volgende ochtend, en het er ook weer gewoon opplakken als je het weet. Geeft een hoop rust, kan ik je vertellen.

♥ Haal het uit je hoofd
Als je ergens over piekert zijn er twee oplossingen; Stop ermee of doe er wat aan. Piekeren is namelijk vaak heel zinloos, maar daar straks meer over. Het is nu belangrijk dat je even opschrijft wat er allemaal in je hoofd zit. Dat hoeft niet uitgebreid in een heel dagboekbericht, maar dat mag wel natuurlijk. Het kan ook in de vorm van een steekwoordenlijstje of een lijstje met to-do’s voor de volgende dag of de week. Het lijkt te simpel om te geloven dat het werkt, maar schrijven werkt echt. Helpt het niet voldoende, bel of mail dan gerust een van je vrienden of vriendinnen. En heb je en partner naast je liggen, dan kun je die misschien ook even aanschieten, hij zal een stuk geruster slapen als hij weet dat jij dat ook doet in plaats van dat je ligt te woelen.

♦ Hang het aan een ballonnetje
Ik kan soms steeds terugkerend weer over een bepaald voorval of een opmerking na blijven denken. Een onderwerp waarover ik pieker, waarvoor geen oplossing weet en dus steeds weer opnieuw over blijf malen. Ooit heb ik gelezen dat het fijn kan zijn om dan even je ogen dicht te doen en denkbeeldig het onderwerp op een kaartje te schrijven en aan een helium ballon te hangen. Deze heluim ballon laat je denkbeeldig los in de lucht. Als je er dan opnieuw aan denkt, denk je gewoon even aan die helium ballon die je hebt opgelaten en zeg je tegen jezelf: Nee, hier kun je niet over piekeren, het hangt aan een ballonnetje en je kunt er toch niet bij. Mij helpt dit soms om op te houden met malen en dat dus op een liefdevolle manier mezelf te verbieden.

♦ Kun je het oplossen?
Als je nu een oplossing hebt voor het onderwerp waarover je piekert, voer dat dan uit of zet het op je to-do lijstje voor de volgende dag. Heb je geen oplossing, dan heeft het nu ook geen zin om er over te piekeren en kan dat net zo goed morgen. Heb je een oplossing, maar kun je die nu midden in de nacht toch niet uitvoeren, dan heeft het piekeren ook geen zin en kun je het ook uitstellen naar morgen. Bekijk je problemen wat praktischer met de gedachte; morgen is er weer een dag. Dit klinkt eenvoudig, maar kan soms echt werken.

♦ Geef je zintuigen rust
Aan de ene kant lijkt het fijn om even te gaan lezen op internet of tv te kijken, toch is het beter om te kiezen voor andere activiteiten die afleiding bieden. Lees een boek of ga schrijven. Ook een kop thee (zonder cafeïne en theïne) kan je helpen. De geur van thee of een geurkaarsje kan je zintuigen helpen ontspannen in plaats van je nieuwe prikkels geven die je hersenen dan weer moeten verwerken, zoals bij tv kijken of internetten. Kies dus voor milde prikkels, zoals een geurbrander, tijdschrift, rustige muziek of warme melk.

♦ Accepteer het
Mij helpt het ook vaak om te stoppen met frustreren en irriteren. Ik kan nu eenmaal vannacht niet slapen. Door me daar aan te storen en de uren af te tellen, wordt die frustratie alleen maar groter en word ik in plaats van slaperig en ontspannen juist opgefokt en energiek. Daar heb ik niks aan als mijn lichaam doodmoe is. Het helpt dus vaak meer om te accepteren dat dit een kort nachtje wordt en dat je waarschijnlijk niet lekker kunt slapen. Die nachten zijn er en als je daarin berust, vind je waarschijnlijk uiteindelijk ontspanning en val je in slaap.

♦ Doe een oefening
Soms helpt een mindfulness– of ademhalingsoefening om uit je hoofd te komen en weer in je lichaam te zijn. Lees de link in de vorige zin maar eens. Je kunt daardoor vaak makkelijker stoppen met piekeren of valt per ongeluk tijdens zo’n oefening al in slaap.

Verder kan ik je nog een link meegeven over piekeren en hoe je daar mee om kunt gaan en eentje met tips om beter te slapen. Maar voor nu, wens ik je een fijne nacht toe, hoeveel uurtjes je ook slaapt. Wees lief voor jezelf. Eis geen ontspanning van jezelf, maar ga er rustig naar op zoek. Enne, ook voor deze tips geldt: Probeer het niet 1 keertje, maar doe het wat vaker. Oefening baart kunst.

Welterusten♥

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

18 reacties op “Voor wie vannacht niet kan slapen”

 1. Bedankt voor de tips Nouska! Ik ga er zeker waree doen!

 2. Wat een fijne tips.. Fijn stukje!
  En potverdorie Nouska, wat heb je een mooi gezicht (en dat zonder make up?)!

 3. Je schrijft mooi Nouska, heel mooi.

 4. Hoe toevallig kan het zijn…
  Vanacht heb ik (weer) heel slecht geslapen en ik ben nu al gespannen om aankomende nacht weer niet te kunnen slapen. En als je dat gaat denken, is het vaak ook zo…
  Hele goede timing van posten, bedankt!

 5. Heel mooi geschreven.
  Bedankt! precies op het juiste moment 🙂

  welterusten allemaal, en droom fijn. Waar je ook van wakker ligt, op een dag komt alles goed. (en wie weet is morgen die dag ^^).

 6. Ontzettende mooie foto’s Nouska!

 7. Hele fijne blog!
  Dankjewel Nouska!!

 8. Wat fijn geschreven (:

 9. Bijna een beetje eng, lig wakker (10h in bed, moet voor 6en alweer buiten staan) en ga mijn usual sites af. En dan dit. Dankje Nouska, ik zet alles uit en ga je ballonnetjes tip doen.

 10. Goeie blog. Vooral de frustratie van het niet kunnen slapen is niet helpend

 11. Heel fijn! Dankje voor het delen 🙂

 12. Wauw deze blog had ik heel erg hard nodig zo erg bedankt! En ook ergens wel fijn dat ik dus niet de enige ben! Xx

 13. Dit heb ik wel even nodig, morgen ochtend gaat de wekker weer vroeg. Bij hang het aan een ballonnetje heb ik letterlijk een ballon gepakt en er een briefje met wat me dwars zit in gedaan. Nu ga ik heerlijk slapen.

  Trouwens, dit is super mooi geschreven Nouska!

  X Ilse

 14. Dit had ik een paar uurtjes eerder moeten lezen..

 15. Recht iets voor mij. Ik blijf echter tot lAat op zodat ik Eker weet dat ik zo kapot ben dat het niet anders kan dat ik slaap. Het wordt steeds later omdat ik voortaan al angst heb om naar bed te gaan omdat het toch niet lukt. Ik ben echt kapot… Bedankt coor de tips ik zal ze proberen te gebruiken!

 16. Bedankt voor deze tips Nouska! Ik ben al mijn hele leven een slechte slaper door o.a. veel piekeren. Vroeger deden mijn ouders altijd een oefening met me dat ik moest beginnen met proberen mijn tenen te ontspannen en dan heel langzaam elk spiertje en botje ontspannen tot je bij je kruin bent. Dit doe ik nog wel eens en is bij deze dus nog een tip!

 17. Twee jaar later en deze blog heeft nog niets aan kracht verloren. Het is bijna middernacht en ik lig al enige tijd in bed. Mindfulness is mijn methode om te ontspannen maar soms wil het gewoon niet. Te moe, te veel gedaan, te veel gedachtes, mijn stemmen die me niet met rust laten, noem het maar op. Falen dus. Morgenochtend de laatste afspraken en dan een weekje vakantie. Bijtanken, na kerst 3 dagen alleen zijn, dus geen dwang op eten. Doen wat ik wil. Was het maar zover.

  Nouska: dank je wel voor deze mooie blog! Eens op zoek naar ballonnen 😉

 18. Dankjewel! Voor deze tips 🙂 ik lig al een hele tijd wakker en ik kan gewoon niet stoppen met denken lijkt het
  Élke keer als ik eindelijk in slaap Dommel gebeurt er toch weer iets wat me uit me slaap houd… ik wordt er een beetje tureluurs van … maar gelukkig ben ik niet de enige en zijn de tips heel fijn ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *