Vies wijf!

Als je een blog hebt moet je tegen reacties kunnen waarin je wordt uitgescholden of constant negatief bekritiseerd wordt. Dat zegt een 13-jarige jongen die op zijn weblog regelmatig hatelijke reacties ontvangt, waaronder een bericht dat hij beter zelfmoord kan plegen. Dit was o.a. aanleiding voor de ‘Vies Wijf’-campagne van Klasse. Met deze campagne wil het Vlaamse onderwijstijdschrift Klasse duidelijk maken dat hatelijke en beledigende opmerkingen op het internet net zo hard kunnen aankomen als in real life.

Niet alleen jongeren doen trouwens aan nare berichten plaatsen op internet, volwassenen doen hier net zo hard aan mee. Volg je wel eens via twitter de # van een bepaald tv programma, dan zie je voldoende kwetsende opmerkingen voorbij komen van volwassenen.

Toevallig ontving ikzelf net deze reactie (onderstaande is de melding die er ervan ontving per email) op de Youtube video met de ijsjes die ik gister online zette. Ik denk dat deze reactie wel voor zich spreekt…

Ook op proud2Bme zelf zien we soms dat mensen harder zijn online als offline. Wanneer een bericht vanuit negativiteit wordt gepost onder een blog wordt hij ook veelal anoniem gepost. Soms wordt ook hier vergeten dat onaardige kritiek online net zo hard kan aankomen als deze kritiek in real life.

Hoe denk jij hierover?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

96 reacties op “Vies wijf!”

 1. Helemaal gelijk! De harde waarheid…

 2. Ohh wat een erg filmpje zeg (nouja niet het filmpje maar de dingen die gezegd worden) en ze hebben helemaal gelijk dat ze dit op de televisie laten zien.
  Er zouden meer van dit soort filmpjes moeten komen!

 3. helemaal mee eens, wat een goede campagne,

  liefs.

 4. goeie campagne

  ik denk dat mensen minder bang zijn en eerder arrogant reageren omdat de drempel van internet niet zo hoog ligt als in real life….(wat ik een slechte zaak vind)

 5. Super die campagne!

 6. Wauw wat een goede campagne zeg! Wel een pijnlijk filmpje!

 7. Wauw wat een goede campagne!

 8. Echt een goeie campagne, en dat filmpje vind ik echt zo zielig, dan heb ik de neiging om naar die mensen toe te lopen en ze te troosten, haha.

 9. Hele goeie campagne!

 10. Ik heb die haat ook in mij, ik voel me kapotgemaakt, daardoor voel ik heel sterk die behoefte, ik moet me heel vaak inhouden, maar breng soms wel cynische opmerkingen zodra het kan.
  Misschien voelen anderen dat ook, het is een uiting van hoe ik me voel in deze maatschappij, ik ben me uiteindelijk na keihard vechten, alsnog machteloos in de maatschappij gaan voelen. En de maatschappij straft het vervolgens ook nog eens hard af met vaak standaard antwoorden of reacties of zogenaamde oplossingen,die me nog meer razend doen maken.
  We moeten te vaak sociaal correct gedrag ‘faken’ om te kunnen functioneren voor ons werk etc., voor geld om te overleven.
  Opgekropte woede en frustratie blijven dan over voor uitlatingen op plekken waar het het liefst ongeschonden kan,
  waar je misschien hoopt dat iemand eigenlijk ‘hoort’ wat je eigenlijk wil zeggen. Veeleer gaat het om respect. Als je je vaak niet respectvol behandeld voelt, ga je anderen ook niet meer met respect behandelen.
  Het grofste woord kan met het juiste tegenwoord een liefdevol moment creëren.

 11. Ik denk niet dat ‘vergeten wordt’ dat dingen online net zo hard aankomen als in het echte leven en mensen daarom vanalles zeggen, maar omdat ze zo lekker anoniem blijven. Het verschil is niet de consequentie voor de ONTVANGER maar de GEVER van het bericht. Op straat, werk, of school iemand uitschelden kan als consequentie hebben dat je straf krijgt, een nog rakere opmerking terugkrijgt, of in elkaar gemept wordt bijvoorbeeld. Als je online post is (of dat denk je dan) de kans op een consequentie voor jou veel kleiner – maak je het echt bont dan ben je via je IP adres en het feit dat het zwart op wit staat wel de klos, maar voordat iemand de politie inschakelt om je zo op te sporen..,
  Met de ontvanger wordt volgens mij in geen van de gevallen echt rekening gehouden. Goedkoop scoren, daar gaat het om.

  Overigens – Anon hierboven betekent niet dat ik anoniem blijf, want op het forum kennen de mensen mij als theboyanon en weten ze best wie ik ben ;-).

 12. “….harder zijn online als offline.” *dan. :$
  Goeie campagne! Haatberichten via internet zijn echt heel laag.

 13. Hele goede campagne! Ik schrok ervan hoe hard mensen zouden klinken als ze de dingen zouden uitspreken die ze online posten..

 14. Goeie campagne.
  Bah, wordt zo boos van al dat gepest, op welke manier dan ook.

 15. hele goeie campagne!!

 16. Hele goede campagne!
  Ik hoop dat mensen hierdoor zien wat ze soms kunnen aanrichten bij anderen..

 17. Je zo uiten via internet is vaak een teken van zwakte. Niet zozeer dat je zwak bent, maar je zwak voelt. In het echt zie je iemand en zal je niet snel iemand willen kwetsen, hoe boos je je ook voelt. Als jij een rot dag hebt gehad, zul je je voelen alsof je iedereen wil uitschelden, maar ik denk dat het grootste deel van de mensen dat niet doet.
  Online hoef je iemand niet aan te kijken. Dan kan je typen wat je wil. Ben je chagrijnig? Ff je boosheid op een willekeurig iemand uiten. Ben je onzeker? Ff lekker iemand afzeiken.
  Ik vind offline nog erger dan online. Offline staat het er en kan je het keer op keer zien. Online is het weg nadat het is gezegd. De gevoelens en gedachten blijven natuurlijk wel, maar dat is offline en online even erg.

  Om eerlijk te zijn denk ik dat we dit allemaal wel eens doen, de een wat meer dan de ander, met een ander motief en de een wat harder dan de ander, maar als je typt denk je volgens mij gewoon minder na dan als je echt iemand ziet.

 18. Wat een goed filmpje… Maar moet je eens naar de reacties eronder kijken op Youtube. Zelfs daar lopen ze elkaar uit te schelden. Ongelooflijk toch.

 19. Triest dat zo’n campagne nodig is. Ik hoop echt dat hij aanslaat, want ik vind het een goed filmpje met een goede boodschap.

 20. ik had echt zin om te huilen nu 🙁
  zo hard dat mensen zijn voor elkaar

 21. Mensen denken alleen maar aan zichzelf. Doen gemeen tegen andere om daar beter van te worden. Erg gewoon, ze hebben niet door wat ze aanrichten 🙁 . Erg jammer. Ik studeer aan een leraren opleiding, en ik probeer mijn leerlingen te laten zien watze aanrichten, jammer genoeg hebben ze niet dat besef. Ik ga dit filmpje zeker laten zien!

 22. Goede campagne. Ik hoor echt heel veel dat dit gebeurt, met name op Tumblr enzo.
  Ik ben het met Anon eens, het probleem lijkt me niet dat mensen het zich niet beseffen dat het pijn doet, maar eerder dat het geen consequenties heeft =(

 23. wat een goede campaje!

 24. Nog even voor Scarlet: je bent écht niet lelijk, je bent super mooi! En ik ben kritisch op mensen hun uiterlijk dus ik zeg niet zomaar wat hihi 😉

 25. Ik moest huilen na dit filmpje haha! Het is zo waar en mensen
  Moeten echt goed nadenken want je kan mensen echt diep kwetsen 🙁
  ( ben trouwens gewoon een jankenbalk hoor!)

 26. omg, ik vind dit eggt heel erig, hopelijk worden mensen wakker door dit filmpje

 27. Ik vind het een heftig filmpje.
  Online kost het zo veel minder moeite om er zo maar wat uit te flippen. Dit gaat gewoon veel makkelijker in real life.
  Ik denk dat dit vooral het geval is.

 28. goede campagne, ik heb sinds kort allemaal haatreacties en weet niet altijd wat ik er mee moet. Want het doet inderdaad net zo veel pijn. Elke keer als je de zin of het woord weer opnieuw leest. Wat goed dat deze campagne is gestart!

 29. Awww ze kijken allemaal zo zielig! Ik kan er nooit tegen als iemand zoiets doet.
  Je mag best negatief reageren maar blijf tenminste aardig, zeg gewoon:”je kan beter dit en dat doen” of “ik hou meer van …” en anders zeg je maar niks

 30. auwww wat een heftig filmpje!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *