Top 10 films op de psychiatrie

Er bestaan een enorm aantal psychologische thrillers waar ik van houd. Binnen dat enorme aantal zijn er ook weer een aantal erg mooie films die zich voor een deel afspelen in psychiatrische ziekenhuizen. Sommige zijn redelijk realistisch, anderen zijn bijna hilarisch zo onrealistisch. Logisch, want het blijven Hollywood films. Omdat we denken dat veel van jullie dit type films wel leuk vinden, hebben we een top 10 voor jullie samengesteld van films die zich afspelen op de psychiatrische afdeling.

1. Shutter Island
In 1954 gaat Teddy Daniels, een U.S. Marshal, op zoek naar een moordenares die ontsnapt is uit een instelling voor geesteszieke criminelen. De instelling bevindt zich op een afgelegen eiland.

2. Gothika
Dr. Miranda Grey (Halle Berry) werkt als psychiater in een psychiatrische inrichting. Op een dag rijdt ze terug van haar werk en raakt ze met haar auto bijna een meisje midden op de weg. Als in een flits wordt ze het daaropvolgende moment wakker als patiënt in een afgesloten kamer van haar eigen inrichting.

3. Girl Interrupted
Nadat Susanna zelfmoord probeerde te plegen, gaat ze vrijwillig een inrichting in. Daar komt ze erachter dat ze borderline persoonlijkheidsstoornis blijkt te hebben.

4. One Flew Over the Cuckoo’s Nest
Herrieschopper Randle P. McMurphy komt in een psychiatrische inrichting terecht. Hij heeft zich namelijk opzettelijk als geestesziek voorgedaan in de hoop zijn gevangenisstraf in relatief comfort uit te kunnen zitten.

5. Session 9
Een klein team van asbestverwijderaars krijgt een klus in een leegstaande instelling voor psychiatrische patiënten. De arbeiders moeten haast maken om de deadline te halen, maar de onderlinge spanningen lopen hoog op en bemoeilijken het werk. Wanneer een van de mannen oude geluidstapes vindt van therapiesessies met een patiënt, wordt het nog gecompliceerder.

6. 12 monkeys
Eind 1996 wordt er door een onbekende een dodelijk virus verspreid waardoor de mensheid gedwongen wordt ondergronds te leven. Tegen 2035 heeft slechts 1 procent het overleefd.

7. Silence of the lambs
Hannibal Lecter is een seriemoordenaar die opgesloten zit in een zwaarbeveiligde psychiatrische inrichting in Baltimore. Zijn bijnaam “Hannibal de Kannibaal” heeft hij te danken aan het feit dat hij letterlijk delen van zijn slachtoffers opat.

8. The ward
The Ward volgt Kristen, een meisje met problemen. Als ze opgepakt wordt nadat ze brand heeft gesticht, ontwaakt ze in een psychiatrische inrichting. Dokter Stringer wil haar helpen, maar Kristen staat daar niet open voor.

9. It’s Kind of a Funny Story
De zestienjarige Craig staat stijf van de stress. Om tot rust te komen laat hij zich opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis, waar hij vanwege het sluiten van de jeugdafdeling tussen de volwassen patiënten terechtkomt.

10. De gelukkige huisvrouw
De jonge vrouw Lea (Carice van Houten) komt door de bepaald niet vlekkeloze geboorte van Harry jr., in een angstaanjagende psychose. Hierna volgt een gevecht in het gesticht tussen haar mede-gekken, en eenmaal weer thuis met haar moeder, haar man en het verleden.

Ken jij er nog meer?
En welke vind jij mooi?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

141 reacties op “Top 10 films op de psychiatrie”

 1. Patch Adams! Gaat niet helemaal over een psychiatrische afdeling, begin we. Gaat over een man die depressief is en besluit dokter te worden. Supermooie film 🙂

 2. Ik ga naar de supermarkt lekker een kant en klaar maaltijdje halen en een zakje popcorn en dan een van deze films bekijken.

 3. je moet de serie: American horror story: Asylum eens bekijken dan! zo goed!! jammer genoeg moet je deze wel even downloaden oid. Hij is nl nog niet uit in Nederland. Dus ook geen subs.

 4. Shutter island, oewh ik vond hem gewoon scary, maar worden we in het dagelijks leven ook niet zo gepsychologiseerd..

 5. ‘Leuke’ lijst. Ik heb de helft van de films al gezien en die waren erg goed, dus binnenkort maar even het rijtje afmaken. Shutter Island is vooral een hele mooie film en zet je zeker aan het denken.

 6. De (lange) aflevering van House waarin hij besluit af te kicken in een gesloten instelling.

 7. Girl, Interrupted is echt een van mijn favoriete films 🙂

 8. The black swan!!!

 9. Girl interupted!!

 10. Leuk om te lezen:) Ik vind zelf A Beautiful Mind een prachtige film, past ook in dit genre.

 11. ik heb er meteen eentje gedownload, ben benieuwd!

 12. American horror story is idd goed ! (wij hebben hier in Belgie reeks 1 op tv). En “the ward” sis echt super-spannend, een aanradenr. Ook blij dat one flew over the cuckoos nest in dit lijstje staat, die is echt supergoed, een klassieker ! (al is het alleen al om de geweldige acteerprestatie van Jack Nicholson, ik heken me trouwens echt in zijn personage)

 13. Ik mis toch echt; One Flew Over The Cuckoo’s Nest …
  (Ik word oud geloof ik……).

 14. Mijn dietist adviseerde me om “A beautiful mind” te kijken met Russell Crowe. Omdat het wel over een ander ziektebeeld gaat, maar het wel een manier is om met je eetstoornis om te gaan! Echt een mooie film..

 15. die staat er gewoon bij hoor 😉

 16. Er staan erg goede films tussen! Shutter Island, Girl interrupted, de gelukkige huisvrouw, The silence of the lambs en The Ward heb ik gezien.

 17. Veronika decides to die, over een vrouw die een zelfmoordpoging doet en in een gesloten inrichting terecht komt. Goede film!

 18. Mooi lijstje! heb er 3 van gedownload (: van de week maar ff kijken!
  en weet zo ff geen films om dit lijstje af te maken.

 19. ik mis Black Swan

 20. In de bios draait nu Silver linings playboork, meer over nadat hij opgenomen is geweest voor manische depressie 🙂

 21. Ik vind Gothika echt een geweldige film, heb ‘m zeker 5 keer gezien zo ondertussen. One Flew Over the Cuckoo’s Nest ook natuurlijk, maar die kan ik niet echt leuk meer kijken doordat het boek op de literatuurlijst van het IB staat en de lol er zo ondertussen dus wel af is :’)

 22. The six sence

 23. Gothika moet ik geloof ik zien.
  Veel andere heb ik al gezien.

  American Beauty, is dat niet ook zo’n film die in dit rijtje past?

 24. allen gezien, allemaal top films, aanrader die hier ook in het rijtje tussen past is ; Number 23 met jim carrey in de hoofdrol!! believe me, worth watching!

 25. The Shining! “There’s Johnny!” Jack Nicholson wordt helemaal gek en ziet dingen die er niet zijn. De eerste film die ik écht eng vond/vind

 26. Of Trainspotting! over een drugsverslaafde in Scotland

 27. de meeste klinken me een beetje eng..

  it’s kind of a funny story is wel leuk!

 28. Oooeeh, nice,
  de meesten heb ik al gezien, maar een paar nog niet,
  dus die komen op mijn “nog te kijken”-lijstje ^^

 29. Suckerpunch mis ik nog !

  De rest allemaal heerlijk weg gekeken

 30. ‘Ik ook van jou’ naar het boek van Ronald Giphart. Met Antonie Kamerling en Angela Schijf in de hoofdrollen. Gaat niet over een psychiatrische afdeling, maar wel over het leven van een borderliner (Angela Schijf) in extreme.

 31. Girl Interrupted, Gothika, One Flew Over the Cuckoo’s Nest en De gelukkige huisvrouw zijn goeie films, de rest nooit gekeken.

 32. Girl Interrupted en 12 Monkeys zijn echt wal favorieten, zo goed!

 33. Ik heb girl interrupted gezien en ik vind de dialogen daar echt sterk!

 34. Gothika is zo’n bijzondere film! deze film kan ik keek op keer bekijken. Zo geweldig!!

 35. Stiekem de mensen bekijken, die je normaliter het liefst ontwijkt, maar wel zeer interessant vindt kan via veel van die films, maar of je een werkelijk goed beeld krijgt?

 36. Breaking Dawn (en dan niet de vampieren versie)…

  Gaat over een studentie die een psychisch patient moet gaan behandelen voor haar stage en ze wordt hier teveel bij betrokken en de rollen draaien om…Erg interessant…

 37. Wat een leuk onderwerp! Ik hou zoveel van films 🙂

 38. Girl, Interrupted is echt mijn favoriete film!

 39. K-PAX over een man die denkt dat hij een alien is en een psychiater die vervolgens gaat twijfelen of dit misschien wel echt waar is

 40. Never promised you a rosegarden
  The jacket
  Identity

 41. Gothikaaaaaaaaaa😊

 42. Eliza Graves aka Stonehearst Asylum.
  Goede psychiatrische thriller.

 43. BLACK SWAN

 44. A beautiful mind Een film over schyzofrenie, gefilmd uit het oogpunt van de patient , waargebeurd en vele oscars

 45. ik denk dat 13 reasons why er ook zeker in mag, beste serie die ik ooit gezien heb

 46. Brain on fire!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *