Tips tegen zelfhaat

Misschien herken je je wel heel erg in dit blog. Ik hoop natuurlijk van harte dat dit niet het geval is en jij juist veel aardiger naar jezelf kunt kijken. Een hekel hebben aan jezelf is vreselijk. Misschien kun je jezelf helemaal niet uitstaan of haat je jezelf. Ik heb dit ook lange tijd zo ervaren en wil graag wat tips geven om wat aardiger voor jezelf te leren zijn. Het zijn geen tips die binnen een dag werken, maar ook geen tips die heel veel discipline vereisen. Ze helpen je in ieder geval om wat milder voor jezelf te zijn of zetten je gewoon aan het denken.

♥ Boos zijn heeft geen zin
Want waarom zou je lelijk tegen jezelf doen? Geef daar eens een reden voor? De redenen ‘’Dat verdien ik.” of ‘’Omdat ik stom ben.’‘ zijn geen redenen. Dat is juist waar dit over gaat. Waarom zou je tegen jezelf zeggen dat je het niet waard bent of dat je stom bent? Wat is daar het nut precies van? Je gaat er echt niet beter je best van doen. Boos worden en jezelf dwingen helpt je niet om verder te komen. Misschien presteer je tijdelijk wat beter, maar uiteindelijk helpt het je niet.

Wat wel helpt is jezelf geen verwijten maken en te kijken naar hoe je dingen beter kunt doen of wat je wel goed hebt gedaan. Boos worden zorgt voor negatieve emoties. Hierdoor krijg je juist geen energie om naar een oplossing te zoeken. Als je aardig voor jezelf bent en kijkt naar hoe je iets in het vervolg op een betere manier kunt doen, kijk je vooruit, presteer je beter en heb je er daarnaast veel meer plezier van.

♥ Meet met één maat
Zeg jij wel eens tegen je beste vriendin: ‘’Jij bent echt zo stom, je kunt echt niets. Waarom maak je er altijd zo’n bende van? Wat is er nou zo moeilijk aan? Je bent echt een mislukkeling zeg!”? Waarschijnlijk niet. Waarom eigenlijk niet? Verdient zij dat niet of lieg je tegen haar? Waarschijnlijk vind je het niet helpend en weet je dat ze er meer aan heeft als je haar aanmoedigt en positieve tips geeft. Daar heeft ze meer aan dan dat jij zegt; ‘’Nou, inderdaad je bent behoorlijk idioot zeg.” 

Maar tegen jezelf zeg je het misschien wel en dus meet je met twee maten. Jezelf afkraken is iets dat normaal geworden is. Het hoort zo. Een ander mag vergeven worden en geholpen worden om te kijken naar een betere oplossing, terwijl jijzelf moet boeten voor je fouten. Heel oneerlijk en vooral totaal niet helpend. Stop met die twee maten en leg jezelf eens langs dezelfde meetlat als de mensen waar je van houdt. Misschien heel ongemakkelijk in het begin, maar oefening baart kunst.

♥ Train je hersenen 
Zie je hersenen als een groot netwerk met veel verbindingen. Als jij heel vaak negatief over jezelf denkt, vormt er een groot negatief netwerk in jouw brein. Dit kun je door langere tijd te oefenen veranderen. Door meer positieve dingen te doen en te denken over jezelf, maak je nieuwe verbindingen aan. Hoe langer je dit doet, hoe minder sterk het negatieve netwerkje wordt en hoe groter het positieve wordt. Dit is wetenschappelijk bewezen.

Dingen die daarbij kunnen helpen zijn heel simpel. In het begin gaat het waarschijnlijk nog heel moeizaam. Misschien omdat je het gênant vindt, maar ook omdat dat netwerkje er nog niet echt is. Ik weet nog goed hoe moeilijk ik het vond om positieve dingen over mezelf te bedenken. Ik kon er echt niet opkomen. Juist doordat ik oefeningen ging doen waarbij ik positief over mezelf moest denken, kwam ik met negatieve dingen over mezelf. Het was dus best een strijd.

Hoe langer ik hiermee aan de slag ging, hoe makkelijker ik toch op postieve dingen kon komen. Intussen loop ik wel eens over straat en bedenk ik me ‘’Zo, Nouska, dat had je goed gedaan.” Ik kijk daar nog steeds van op. Ik dacht vroeger namelijk nooit zulke positieve dingen over mezelf. Ik kan je dus zeker aanraden te gaan oefenen om aardigere gedachtes over jezelf te hebben. Bijvoorbeeld door Parelduiken.

♥ Je hebt niet zomaar geluk
Als iets goed gaat zeg je misschien al snel ‘’Ach, dat komt omdat ik geluk had.” Of ‘’Ik had dan misschien wel een hoog cijfer, maar het was gewoon een makkelijke toets.”. Allemaal overtuigingen die tegen je werken. Op die manier maak je eigenlijk alles dat van waarde is weg met een smoesje, een leugentje waardoor jouw positieve kanten minder waard maakt. Je kunt hiermee door blijven gaan natuurlijk, maar je kunt er ook voor kiezen te stoppen met het wegwuiven van complimentjes en ze binnen te laten komen. Schrijf bijvoorbeeld elke dag op wat anderen positief aan jou vonden of wat er goed is gegaan op school of werk. Wuif het niet weg met flauwe excuusjes.

♥ Doen
Wat mij ook heeft geholpen om minder lelijk tegen mezelf te doen, is dingen ervaren. Ik trok mezelf erg terug omdat ik mezelf waardeloos vond en dom. Daardoor deed ik weinig dingen waarbij ik kon ervaren dat ik iets wel goed kon. Natuurlijk kan ik niet alles even goed. Juist toegeven dat sommige dingen nu eenmaal niet mijn sterkste kanten zijn heeft ook erg geholpen.

Niemand is nu eenmaal perfect. En streven naar perfectie zorgt er voor dat je niet geniet. Daar ben ik dus ook maar mee gestopt. Ga dingen doen, onderneem dingen die je niet zo vaak hebt gedaan. Richt je daarbij niet op hoe goed je het kunt, maar gewoon op de ervaring en wees trots op jezelf dat je het hebt geprobeerd. Ervaringen verrijken je.

Als je nog niet zo aardig voor jezelf kunt zijn, is het handig dit soort tips echt te gaan gebruiken. Ze werken echt niet van de één op andere dag, maar na verloop van tijd denk je er ineens aan terug en realiseer je je dat het echt werkt. Jezelf stom blijven vinden heeft op geen enkel vlak een helpend effect. Stop ermee jezelf te haten en ga aan de slag om weer trots op jezelf te worden! Dat levert je veel meer op

Wat helpt jou om positiever te zijn over jezelf?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

70 reacties op “Tips tegen zelfhaat”

 1. Mij hielp (en helpt) het om neutraal naar mezelf te (leren) kijken. Ik had zo veel moeite met positief zijn en praten naar mezelf. Omdat het raar/ongemakkelijk voelde, maar misschien ook wel omdat er dan wéér een waarde oordeel aan zit. Voor mij helpt het meer om die waarde oordelen de deur uit te doen. Het is wat het is, je doet zoals je het doet, het is een beetje van het één en een beetje van het ander, en meer van dat soort dingen :-). Ik ben zelf niet gelovig, maar het helpt mij wel om te denken dat ik zelf, met mijn beperkte verstandje (hoe goed en uitgebreid ik ook denken kan), mijzelf (en anderen) niet volledig kan zien, begrijpen, en op waarde kan schatten.
  Nu is het ook wel makkelijker geworden soms gewoon positief naar mezelf te zijn, er is weer ruimte voor gekomen denk ik. En soms voel ik me heel negatief naar mezelf. Maar het dwangmatig proberen te veranderen/om te buigen helpt mij niet zo. ik richt me op iets groters dan mijn zelfbeeld en dat helpt mijn zelfbeeld uiteindelijk wel.

 2. De tips zijn super handig. Wil er zeker mee aan de slag gaan. De woorden van mijn therapeute hebben mij al erg geholpen om de eerste stappen naar zelfliefde te zetten. Ze zei altijd “Welke keuze je ook maakt, je bent goed zoals je bent. En denk eraan geen een keuze is vast”. Eerst hielp dit natuurlijk helemaal niets want ik geloofde er niet in. Doordat ze die tekst veel herhaalde, dacht ik er automatisch aan bij elke keuze die ik ging maken (Wat zal ik eten? Zal ik naar buiten gaan? etc.). Voor mij waren/zijn die keuzes heel erg moeilijk, omdat ik bang was dat ik dan niet meer perfect zou zijn. Met haar woorden kon ik de angst voor kiezen laten varen :).

 3. Ik reageer eigenlijk nooit op de stukken die geschreven worden, maar dit stuk raakt mij echt. Ik zit zelf in dit traject om te leren van mezelf te houden. Ik herken ook de tips. Deze krijg ik ook mee van de maatschappelijk werkster. Jarenlang heb ik mezelf weg gecijferd, met tot gevolg dat ik vreselijk onzeker ben geworden.

  Ik moet mezelf ook enorm prijzen van de maatschappelijk werkster. Dit is heel moeilijk, omdat ik dit nooit heb gedaan. Ik voel me dan enorm egoistisch en vanuit mijn geloof is hoogmoed niet iets wat wij leren. Ik heb nu wel geleerd dat er een verschil is tussen trots zijn op iets wat je bereikt hebt en hoogmoed.

  De negatieve gedachten ombuigen in positieve kost veel energie, maar je krijgt er iets zoveel mooiers voor terug. Je krijgt er een beter zelfbeeld van en dat geeft weer positieve energie.

  1. Hoi Anja,
   Ik geloof ook (ervan uitgaand dat jij ook christen bent), maar heb juist van mezelf leren houden. Er zijn een paar dingen waarom je volgens mij juist van jezelf mag houden. Ik zal er een paar noemen.
   – Oók aan jezelf denken, is iets anders dan alléén (maar) aan jezelf denken.
   – De liefde is inderdaad niet trots of ijdel (1 Kor. 13), maar i.p.v. trots, zeg ik meestal dat ik dankbaar ben.
   – Jezus houdt van jou + wij willen meer op Jezus gaan lijken (“Ik wil meer en meer gaan lijken op Jezus” vind ik nog steeds een mooi kinderliedje). Andersom houd ik ook van God, en zijn wij gemaakt naar Zijn evenbeeld, dus moet ik wel van (iets van) mezelf houden. Anders zeg je in principe ook, dat God de schepping (gedeeltelijk) niet goed/mooi heeft gemaakt.
   – God/Jezus verwacht van ons ook niet dat we perfect zijn. Anders hoefde hij ook niet aan het kruis te gaan, voor wat wij fout doen: “I may not be perfect, but Jesus thinks I’m to die for”
   In 1 Kor. 13 staat ook nog “Nu kijken wij nog in een spiegel en kennen niet volledig. Maar straks zullen wij volledig kennen, zoals we door de Vader worden gekend.”
   Niet alles kunnen/weten houdt je nederig + Hij kent+doorgrondt ons wel volledig. Hij kijkt vooral naar je hart, want hij kent je hart + gedachten.
   En ik heb de afgelopen paar jaar gelukkig steeds meer mogen ervaren hoe onvoorwaardelijk Zijn liefde is, zonder enige voorwaarde, je kunt het niet verdienen, want het is puur genade. En als je voor Hem kiest, kan niets en niemand je scheiden van Zijn liefde (Rom. 8:31-39).
   – Ik heb het liever niet over ‘zelfhaat’, maar over ‘faalangst’. Bij mijzelf kwam ik er namelijk achter, dat (faal)angst een drijvende factor was. En wat daar ook ‘mooi’ aan is: de volmaakte liefde drijft de angst uit (1 Joh. 4:18). Dat betekent niet dat alle angst meteen uit je leven is, maar ik heb ervaren, dat God steeds een ander ‘terrein’ aanwijst, en steeds meer angst weghaalt, als we het bij Hem brengen.
   – God zorgt ook voor de mussen: ze maaien niet, ze zaaien niet. Hoeveel beter zal hij dan voor ons zorgen (Zijn evenbeeld)? (Lucas 12:24)
   – Het leven is niet altijd makkelijk, maar ik geloof dat God de hele wereld in Zijn hand heeft, incl. ons als individu + daarbij heeft Hij beloofd dat Hij ons niet boven ons vermogen zal beproeven (1 Kor. 10:13) + bovendien kan niets en niemand ons dus van Hem en Zijn liefde scheiden (zoals eerder genoemd).

   Hopelijk heb je er iets aan (en misschien nog anderen), ook al is jouw bericht van 4 jaar geleden + hoop ik natuurlijk dat het tegenwoordig een stuk beter met je gaat.
   Ik ga sowieso voor je bidden (en alle mensen die op deze pagina last hebben van faalangst).

 4. Heel herkenbaar..

 5. Wow, echt heel erg herkenbaar, ik ga proberen om iets met deze tips te doen, en ik hoop echt dat het werkt, bedankt jullie blog helpt me heel erg!

 6. Heel erg herkenbaar! Gelukkig is het nu veel minder maar man o man, wat een hel om elke dag zo te denken…

 7. Ik heb vaak problemen. Die vertel ik aan me bff. Zij zei tegen een ander meisje uit de klas dat doordat ik zo vaak droevig ben ze mij minder aardig vind en haar aardiger. Ik ben boos op mezelf. Val ik haar er weer lastig mee. Ze zei:
  De laatste tijd vind ik *anoniem* iets aardiger omdat jij een beetje droevig bent en daar heb ik totaal geen zin in.

  naja dat begrijp ik. Maar ze zegt ook: A.U.B niet nep vrolijk doen ofzo.
  Ik wil dat ze mij het aardigst vind, weet niet waarom, maar daar krijg ik zelfvertrouwen van. Kreeg meteen kippenvel en moest trillen toen ik dit hoorde.
  Ja je mag iemand anders aardiger vinden. Ben dan boos op mezelf en wil mezelf beschadigen…….. tips?

 8. hoi Laurana Izarra Rivera, je bericht is dan misschien een beetje lang geleden, maar ik wil er toch op reageren.
  probeer te vertellen wat je precies dwars zit, dan kun je misschien toch eruit komen, zo niet, kun je het ook in een brief zetten. Je hoeft niet per se de brief te geven aan je bff, maar je kan ook gewoon alleen je problemen van je af schrijven, en dan bijvoorbeeld het papiertje verscheuren/weggooien.
  dat helpt niet altijd, maar je moet het even tot je laten doordringen dat vrienden kunnen veranderen. Misschien is dat ene stille meisje in je klas (of iemand anders) wel eigenlijk heel aardig, je kan andere vrienden maken.

 9. Omg!!! Dit heeft me geraakt hele goede tips ( sorry ik doe vaak overdreven haha ) ik zal het probereb

 10. Omg!!! Dit heeft me geraakt hele goede tips ( sorry ik doe vaak overdreven haha ) ik zal het proberen

 11. ik denk meestal had ik dat maar niet gedaan maar in dromen draai ik het terug en dan doe ik het wel goed dat lucht meestal wel op

 12. Soms als ik boos ben dan ga ik lezen lezen brengt mij tot rust #nerd📗📔📕📙📘📒📖📓📚 of ik ga gedichten schrijven📝📝📝✏️✏️✏️✒️

 13. Ik heb heel vaak ruzie dan zei iedereen”verander jezelf ” maar niemand denkt eraan dat ik niet weet hoe ik dat moet doen help 😔😔😔

 14. hoi😎

 15. Ik zit ook heel erg met mezelf. Door omstandigheden zie ik mijn moeder niet meer en zij heeft veel dingen gezegd en gedaan waardoor ik een slecht zelfbeeld heb. Ik haat al mijn eigenschappen en mijn uiterlijk en ii vind mezelf te dik en ook in ruzies boos Roodkapje zegt mensen dat ik mezelf moet veranderen. Mijn lievelings lerares is mijn praatmaatje 🙂 dat had ik haar verteld en zij zei dat je jezelf nooit moet veranderen voor anderen. Je bent wie je bent en ook al wil je je stomme trekken veranderen, je karakter kan je nooit verander. Ik ga nu naar de tweede (middelbaar) en ik heb twee beste vriendinnen die mij eigenlijk laten vallen omdat ze alleen met elkaar afspreken. Dat deukt je zelfvertrouwen heel erg want je denkt wat is er mis met mij? Misschien denken mensen heel herkenbaar? Ik weet gewoon niet wat ik moet doen.

 16. wat een onzin !!!

 17. hier stond zo van dat je jezelf haat omdat je jezelf gewoon stom vind maar ik heb zeg maar een reden om mij zelf te haten mijn ouders snappen mij niet ik heb de hele tijd zin om zelfmoord te plegen en ik word soms te snel boos en niets heeft nut…. maar toch bedankt voor te tips ik ga er proberen aan te werken

 18. Sjeemig wat een eyeopener.. Had ik dit maar wat eerder gelezen (verkapt zelfverwijt) ik heb een behoorlijke hekel aan mezelf momenteel. Dat resulteert in veel woede. Dat helpt niet en alles gaat dan juist verkeerd. Ik was heel erg op zoek naar het waarom van de woede. Dat lost vaak niks op. Veel beter is het om lief te leren te zijn voor jezelf, het lezen van dit artikel geeft me dit inzicht. Heel veel dank hiervoor!

 19. Die negatieve criticus is al zo groot geworden dat die negatieve criticus in mijn hoofd alles bezit en ik niets. Als ze me nu op straat zouden zetten zou ik niets meer hebben dan wat elektrische producten, mappen en rommel, herinneringen heb ik al weggegooid. Dan zou ik binnen no-time een zwerver zijn, werk raak je dan ook automatisch kwijt als zwerver.

 20. Hallo nouska goede tips fijn dat je dit deelt ik ga het ook proberen

 21. Ik haat mezelf. Ik heb al veel geprobeerd, maar het werkt allemaal niet en ik weet niet wat te doen. Ik wil gewoon weer happy zijn, ik wil dat ik me niet elke keer schaam als ik ergens rondloop, ik wil niet meer stil zijn omdat ik bang ben iets verkeerd te zeggen, ik wil gewoon mezelf zijn maar ik haat me zo hard dat ik het niet kan wat ik ook probeer en dan ben ik weer boos op mezelf omdat ik mezelf niet ben. Ik praat er met niemand over omdat ik niemand wil lastig vallen, maar ik heb het wel nodig om te praten. Waarom kan ik mezelf niet gewoon accepteren hoe ik ben?

  1. Beste Anoniem,

   Heel herkenbaar wat je schrijft inmiddels een jaar geleden.Ik hoop dat het je inmiddels beter gaat. Wat mij heeft geholpen is aan mezelf de vraag te stellen wat of wie helpt het mezelf te haten….mij in ieder geval niet…sterker nog door het maar vaak genoeg tegen jezelf te vertellen wordt t inderdaad waar , dat je niet lijkt te deugen en worden er ‘foute’ verbindingen in de hersenen aangemaakt..omdraaien is een zware taak maar wel de enige want jij bent de enige die dat kan doen en dan nog het liefst zonder medicatie (ik had zelf oxazepam) want dat maakte het voor mij helemaal een gekkenhuis in mn hoofd ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *