Tips tegen sociale angst

Als je lijdt aan een eetstoornis kan je je van alles en iedereen gaan isoleren. Je kunt mede hierdoor ook te maken krijgen met sociale angst. Je durft niet meer naar gelegenheden te gaan waar veel mensen zijn en je hebt moeite met afspreken met vriendinnen. Langzaam maar zeker vermijd je vanuit angst alle mogelijke sociale situaties. Dit voelt veilig, maar uiteindelijk is het juist onveilig omdat het jouw herstel in de weg zal gaan staan. Jezelf isoleren kan bovendien ook zorgen voor depressieve klachten.

Het is niet eenvoudig om sociale angst te overwinnen, maar het is wel mogelijk. Hiervoor zal je enge stappen moeten zetten en dus je angsten aan moeten gaan. In deze blog geef ik je een aantal tips die kunnen helpen wanneer je last hebt van sociale angst.

1. Daag je negatieve gedachtes en angsten uit.
Meestal liggen er specifieke gedachten en angsten ter grondslag aan de sociale angst. Het is belangrijk om die te onderzoeken zodat je die kunt gaan checken op waarheid. Meestal kom je er dan achter dat het allemaal niet zo eng is en dat er niets ernstigs gebeurt wanneer je die angst toch aangaat.

Een voorbeeld


Angst: Ik denk niet dat ik me ga opgeven voor die cursus, iedereen zal me raar en dom vinden. Mensen zullen zich afvragen wat ik daar kom doen en willen dan niet met me samenwerken. Niemand vindt me daar interessant genoeg. Ik zal me daar heel ongemakkelijk en stom voelen.

Gezonde verstand: Ik moet die cursus gewoon gaan doen. Natuurlijk zitten er altijd een paar mensen tussen met wie het minder klikt, maar dat geldt voor iedereen. Er is niets mis met mij, ik ben niet dommer of vreemder dan andere mensen (ok, misschien een tikkeltje, maar wat maakt dat uit?) dus ik zal heus wel met andere mensen mogen samenwerken. De cursus kan mij helpen me beter over mezelf te voelen en gewoon plezier te hebben.

Angst: Maar wat als mensen vinden dat ik het niet goed kan of me uitlachen?

Gezonde verstand: ik heb geen controle over wat andere mensen vinden, maar ik moet onthouden dat ik deze cursus voor mijzelf doe en juist kom om te leren. Fouten maken mag. Als andere mensen dat dom vinden of mij uitlachen zegt dat meer over het niveau en karakter van die mensen, dan over mij als mens.

Angst: Maar wat nu als ik het er helemaal niet naar mijn zin heb?

Gezonde verstand: Dan kan ik gaan en staan waar ik wil en dus kan ik ook vertrekken. Maar misschien vind ik het wel heel erg leuk. Als ik niet ga, zal ik daar nooit achter komen.


2. Geen toestemming of bevestiging nodig.
Jouw waarde als persoon is niet afhankelijk van de mening van andere mensen. Jij wordt niet ineens een ander persoon als 10 mensen jou aardig vinden of als 10 mensen jou niet aardig vinden. Jij bestaat en alleen al om die reden ben je belangrijk. Je doet je best in het leven en jij als persoon bent goed zoals je bent. Je bent goed genoeg. Je hebt mooie eigenschappen en bent net zoveel waard als ieder ander mens. Jij bent het waard om te bestaan en om positief contact te hebben met andere mensen. Hiervoor heb je geen toestemming of bevestging nodig van andere mensen.

bron foto

3. Onthoud dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen.
Het maakt niet uit wat je doet, wie je bent, hoe perfect je eruit ziet, er zal altijd wel iemand zijn die jou niet leuk, goed, mooi of aardig genoeg vindt. Iedereen heeft nu eenmaal een andere smaak en andere eisen en je kunt nooit aan al die smaken en eisen voldoen. Dat is ook zonde van je tijd en energie. Het meest belangrijk is dat jij jezelf leuk, goed, mooi en aardig vindt. Jij zal je hele leven met jezelf moeten doen. Iemand die jou niet aardig vindt, kan een andere vriendin zoeken, maar jij kan dat zelf niet. Dus zorg dat je jezelf aardig en goed genoeg vindt, dan heb je een vriendin voor het leven!

Focus je niet op altijd en overal door iedereen aardig gevonden worden, want dan zult je nooit slagen. Bovendien blijf je dan je hele leven onzeker, want je laat te veel afhangen van andermans mening. Doe wat goed voelt voor jou en focus je op de mensen die jou een leuk mensen vinden.

4. Mensen zijn niet met jou bezig.
Misschien ben je ervan overtuigd dat wanneer je ergens binnenkomt mensen allemaal dingen over jou denken en dat ze achter je rug om praten. Maar weet je, mensen zijn meestal veel meer met zichzelf bezig dan met anderen. Want ookal zie je dat niet, veel meer mensen zijn onzeker. Ze zijn hierdoor bezig met hun eigen onzekerheden in plaats van dat ze met jou bezig zijn. Ook zijn ze in hun hoofd vaak drukker met allerlei andere zorgen en plannen, dan met jouw uiterlijk of gedrag. De kans is groot dat jij jezelf veel meer beoordeelt terwijl je daar die ruimte binnenloopt dan de mensen die in die ruimte aanwezig zijn.

5. Vraag het na.
Een eenvoudige, maar oh zo belangrijke tip is om dat wat je denkt na te vragen bij de mensen over wie het gaat. Soms gaan je gedachtes zoveel kanten op en zover, terwijl ze helemaal niet kloppen. Even navragen aan de persoon of het klopt dat die dit of dat van jou vindt kan een hoop negativiteit en angst voorkomen of weghalen.

Een voorbeeld:


Toen ik op kamers woonde had ik het idee dat een huisgenootje mij raar vond omdat ik rommelde met eten. Ik had hierover nog nooit met haar gepraat. Ze vermeed het contact met mij en zei nooit zoveel als ik tegelijk met haar aan het koken was in de gezamenlijke keuken. Ik had bovendien het idee dat ze het iritant vond om met mij te koken omdat ik vreemd kookte. Ik ging het contact met haar hierdoor ook uit de weg en sprak bijna nooit meer met haar.

Toen ik in een tijdschrift stond met mijn verhaal over mijn eetstoornis, sprak het huisgenootje mij aan. Ze vond het zo stoer dat ik mijn verhaal had gedaan en ze herkende zich erin. Ik was stomverbaasd. Ik dacht dat ze zich stoorde aan mijn eetgedrag en me stom vond. Ik biechtte haar dit eerlijk op. Ze vertelde mij toen dat ze mij een beetje vermeed omdat ze zich schaamde voor haar problemen met eten en bang was dat ik die zou ontdekken. 


 

bron foto

6. Je bent niet alleen.
Het is heel naar dat je last hebt van sociale angst, maar het is niet onoverkomelijk en er zijn veel meer mensen met deze problemen. Vaak ligt er iets aan ten grondslag en het is belangrijk dat je hierover leert praten met andere mensen. Je hoeft het niet alleen op te lossen. Mensen die om jou geven willen jou hierbij graag helpen.

Je kunt er nu voor kiezen om hulp te vragen, erover te praten en positieve nieuwe dingen over jezelf te leren. Jij hebt de touwtjes in handen. Je kunt in een hoekje blijven zitten en roepen dat je te stom en lelijk bent voor contact met andere mensen, maar je kunt ook je gezonde verstand gebruiken en je angsten aangaan en met hulp van andere mensen nieuwe positieve ervaringen opdoen.

Heb jij last van sociale angst?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

57 reacties op “Tips tegen sociale angst”

 1. Goede tips! Ik wist ze al en ben er hard mee aan de slag!

 2. Ik heb er volgens mij wel enigszins last van. Het is echt heel rot.

 3. punt 1 is voor mij een hele goede om te gebruiken! Dat is ook wat ik van mijn psycholoog had geleerd, maar soms vergeet ik dat weer even. Punt 4 is ook zo’n punt wat ik wel weet maar vaak even vergeet. Goed om nog eens te lezen en er weer aan herinnerd te worden.

 4. Heel herkenbaar! Wat voor hulp zou je hier bij kunnen krijgen? Het is bij mij zo erg die angst dat ik bijna niks durf te zeggen en constant het gevoel heb dat iedereen op me let waardoor ik er gewoon van ga trillen haha!

 5. Pff herkenbaar! Altijd die 100 gedachtes wanneer je ergens binnenkomt dat mensen het waarschijnlijk over jou hebben, dat je er misschien raar uitziet, stom loopt, enz. Of inderdaad bij die cursus na gaan denken wat andere mensen ervan vinden dat jij hier bent. Maar de tips zijn top, super, hopelijk helpen ze!

 6. wauw dit is heel herkenbaar. ik ga de tips uitproberen hopelijk kunnen ze helpen

 7. Bij mij heeft een vergelijkbare “relativeringstherapie” bij een psycholoog mij niet van mijn angst af geholpen, maar wel mijn hoofd voldoende leeg gemaakt om later de stap te durven zetten naar meer hulp. Nu ben ik (na EMDR therapie) al een jaar zo goed als van mijn angst af 🙂 En als ik toch weer paniek voel aankomen heb ik inderdaad voldoende aan deze relativeringen 😀

 8. fijne blog, erg van toepassing : p

 9. Goede blog!

 10. Mooi geschreven

 11. Ah ja, vorige week diagnose sociale fobie gekregen. 🙁 Maar het goede nieuws is dat je er met cognitieve therapie goed overheen schijnt te kunnen komen! Deze tips zijn echt goed, ik werk er voor mezelf al langer mee en het helpt echt!!
  Fijne blog dit, bedankt! 🙂

 12. Punt vier moet ik flink in m’n oren knopen :). Momenteel ernstig last van. En punt 1 is iets wat ik mezelf continu probeer voor te houden, maar lastig blijft…

 13. Super herkenbaar, weet mij echt geen raad.. Maar ik ga proberen hiermee aan de slag te gaan.

 14. Absoluut.
  Maar wanneer je in een ernstige burn-out zit is elke prikkel teveel.

 15. Heb het ook, zijn erg goeie tips 🙂
  Ga er zeker wat mee doen! Betrap mezelf erop dat ik ook snel invul wat anderen denken. Dat moet ik dus nog ff goed gaan leren loslaten.

 16. Aaaah heel erg bedankt, had ik echt even nodig x

 17. Ik heb er echt heel erg last van. Ik durf niet meer alleen naar de supermarkt en heel veel andere ‘gewone’ dingen durf ik niet meer. Ik krijg hier ook hulp voor.

 18. wat een mooi advies en een handige site. ik ga deze tips zeker gebruiken. bedankt!

 19. Bedankt voor je tips.
  Ik ben er ook altijd heel erg mee bezig wat een ander van me zal zeggen (vooral een groepje anderen). Waarschijnlijk omdat ik op school en op mijn werk ontzettend ben gepest. Het idee dat mensen zich waarschijnlijk helemaal niet zo met mij bezighouden plus dat het niet zo belangrijk is wat mensen van de me denken, moet ik goed in mijn oren knopen. Iets om mezelf steeds weer aan te herinneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *