Tips bij nachtmerries

Nachtmerries zijn geen leuke dromen, maar helaas hebben we ze bijna allemaal weleens en soms in periodes bijna iedere nacht. Een nachtmerrie is niet alleen vermoeiend, maar vaak ook enorm beangstigend en soms blijft het gevoel dat je erdoor hebt gekregen ook nog de hele dag hangen. Of je een nachtmerrie krijgt of niet kun je helaas niet beïnvloeden, maar je kunt wel een aantal dingen doen om je prettig te voelen na zo’n enge droom.

Veel mensen zeggen dat dromen een verwerkingsproces is dat in je onderbewuste plaats vindt. Toch vraag ik me weleens af waar een enge droom op slaat, maar ik geloof er zeker in dat er op een of andere manier iets verwerkt wordt in zo’n nacht. Hoe onlogisch, raar of bizar een droom soms ook is, vaak staat het ergens voor en soms zelfs voor iets waar je je helemaal niet zo bewust van was.

 Spulletjes
Schrik je wakker, dan is het fijn om even iets vast te pakken of ergens onder te kunnen duiken. Een groot deken naast je bed is dan handig om erbij te pakken. Leg dat deken niet in je bed, want dan kun je het heel erg warm krijgen. Zo warm, dat je juist nachtmerries krijgt. Let dus goed op of jouw bed of pyjama niet veel te warm is en of de verwarming uit staat.

Een knuffel kan ook heel fijn zijn en je een beetje kalmeren. Koop of pak een knuffel van een fijn formaat die je goed tegen je aan kunt drukken en een veilig gevoel geeft. Dat kan soms lichamelijk al automatisch voor heel veel rust zorgen.

 Lichamelijk
Heb je een periode van veel nachtmerries, dan is het goed om van te voren alvast een flesje water op je nachtkastje te zetten. Dit kan je lichaam even kalmeren als je wakker bent geschrokken. Soms helpt het ook om even een appeltje te eten en rechtop te gaan zitten in bed. Zo maak je je lichaam weer even goed wakker en kun je een beetje los komen van je droom.

 Ademhaling
Let ook goed op je ademhaling. Ik schrik wel eens wakker zonder dat ik er aan denk om te ademen. Of ik adem juist heel snel of lig te huilen. Dan is het goed om even een hand op je buik te leggen en een paar keer goed diep in en uit te ademen.

 Relativeer
De droom die je net had, was een droom. Geen realiteit. Zeg dat desnoods hardop tegen jezelf of zet het op een briefje op je nachtkastje. Je bent nu wakker en er kan niets meer gebeuren. Dat soort gedachtes klinken heel logisch, maar soms is het gevoel uit je droom nog zo aanwezig, dat je even vergeet dat het nu over is en je wakker bent.

 Nuttig
Onthoud dus als eerst dat het nuttig is dat je deze droom hebt gehad. Je kunt er heel kwaad en gefrustreerd van raken, maar je hebt deze droom en dat zal vast ergens goed voor zijn. Dat je deze droom gehad hebt, betekent waarschijnlijk dat je weer een stukje verder verwerkt hebt en dat lijkt me een goed teken. Hoe rot en vreselijk je droom misschien ook was.

Heb je langere tijd last van nachtmerries, dan adviseren we je om contact te zoeken met bij voorbeeld je huisarts, een psycholoog of iemand die EMDR geeft. Dit kan helpen bij nachtmerries en het verwerken van gebeurtenissen uit je verleden.

 Schrijf en praat
Gedurende de dag kun je je soms nog wel even van slag voelen. Ik heb soms zelfs hoofdpijn of een raar gevoel uit die droom in m’n buik. Het kan goed zijn om even met iemand over je droom te praten of hem op te schrijven, als je hem nog uit je hoofd kent. Dat kan helpen om het een beetje los te laten en uit je koppie te krijgen.

 Logeren
Soms werkt het juist niet, maar logeren kan heel fijn zijn om een periode van nachtmerries te doorbreken. Je bent in een andere omgeving of ligt samen met je vriend of vriendin in één kamer of bed waardoor je lichaam een stuk meer tot rust komt. Het is ook meteen gezellig om nog even te kletsen voor het slapen gaan, waardoor meteen je gedachtes op een ander spoor worden gezet.

Wees vooral lief voor jezelf als je een nachtmerrie hebt gehad. Natuurlijk is het onwijs vervelend als je (een periode vaak) last hebt van enge dromen, maar onthoud dat er altijd rustigere tijden komen en dat je zelf al wat kleine dingen kunt doen om het fijner te maken voor jezelf.

Heb jij weleens nachtmerries?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

40 reacties op “Tips bij nachtmerries”

 1. elke nacht jammer genoeg 🙁
  x

 2. ook elke nacht helaas 🙁
  Het helpt voor mij erg goed een knuffel vast te nemen,
  of mijn vriend goed vast te pakken (doe ik niet altijd, want ik wil hem niet elke nacht wekken)

 3. Elke nacht weer een hel. Eerst ging het beter als iemand langs me lag (moeder/vriend) maar dit is ook niet meer het geval. Even eruit (als ik dat op dat moment durf) en even wat drinken en polsen onder de kraan, even wakker worden.

 4. Bijna iedere nacht, ja. Ik vind het alleen soms wel moeilijk om dromen en realiteit uit elkaar te houden, omdat het vaak op elkaar lijkt. Wanneer ik overdag iets spannend moet doen, droom ik dat al vooraf en meestal nog eens achteraf. Meestal gaat het dan (in mijn dromen) juist fout. Dat maakt het heel moeilijk om te beseffen wat nou echt is en wat niet.

 5. Helaas herkenbaar. Soms droom ik zo erg dat ik ‘s morgens echt verward wakker word en als eerste even het nieuws check op m’n ipad. Om te kijken of ‘de aarde nog niet vergaan is.’ Goede tips wel, vooral die ademhaling want ademhalen ‘vergeet’ ik wel eens.

 6. Ik heb ergens gelezen dat appels en appelsap juist heel slecht zijn om voor het slapen te eten/drinken omdat dit juist nachtmerries opwekt.
  Appels zijn nl voor veel mensen moeilijk te verteren en daar slaap je dus heel onrustig van. Ik weet niet hoezeer dit op wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd maar het lijkt me dan niet verstandig om dat juist te gaan eten ‘s nachts.
  Misschien weet iemand hier meer van?

  Ik heb zelf extreem last van nachtmerries, al maanden, de meest verschrikkelijke dingen. Mij helpt het soms om aan iets heel fijns te denken als ik in bed lig, een soort sprookje in te beelden, en om niks te eten en drinken een uur voordat ik ga slapen.

 7. Bedankt voor de tips! Ik heb de laatste tijd vaak last van nachtmerries en slaap sinds kort weer met de knuffel van mijn kindertijd. En zet altijd een rustgevend muziekje op als ik ga slapen.
  Maar die tips voor de ademhaling en om het allemaal op te schrijven ga ik zeker opvolgen.

 8. Nouska, mag ik vragen waar je die leuke olifantenknuffel vandaan hebt? Ik zag ‘m niet in deze blog, maar kwam ‘m laatst tegen in een filmpje. Nu ik hier over knuffels lees, moet ik er weer aan denken.
  Ik vind die knuffel zo ontzettend leuk dat ik ‘m ook graag wil kopen. Hoop dat je wil vertellen waar je die kunt kopen. Dank je wel alvast!!

 9. Ohhh super blog weer! Wat voor mij altijd het beste helpt is inderdaad even m’n bed uit, wat drinken en weer een beetje wakker worden. Dan kan ik ook weer relativeren.

  1. Ik heb niet zo heel vaak last van nachtmerries, misschien ook eens in de 2/3 maanden. Maar als ik er dan één heb dan is ie ook echt heftig. Maar de nachtmerrie die altijd blijft terugkomen is brand. De dromen zijn dan niet precies hetzelfde, maar ik moet dan wel altijd vluchten voor de brand (wat meestal met hindernissen is). Maar ik ga dan inderdaad ook altijd even mijn bed uit, even een kopje thee zetten (meestal tijdens het wachten op de waterkoker kijk ik altijd even terug op mijn droom, en kom ik meestal vanzelf al wel tot rust) en daarna ga ik weer terug mn bed in

 10. Ik heb soms zulke realistisch nachtmerries, echt verschrikkelijk. Dan heb ik genachtmerried dat ik ben gebeld dat mijn vader dood is en dat ik daarna de gegevens daarvan wis. Word ik om 3 uur ‘s nachts wakker en hoe moet ik dan zeker weten dat dit niet klopt? Relativeren is dan erg lastig helaas…

 11. Vrijwel iedere nacht. Heftig en minder heftig. Bedankt voor de tips in ieder geval! 🙂

 12. Ik eet geen dingen met suiker erin een paar uur voor het slapen gaan want ik weet dat ik daarna nachtmerries krijg. Jammer genoeg heb ik nog wel eens eetbuien voor het slapen gaan en dan weet ik gewoon dat het die nacht weer raak is.

 13. Klinkt heel stom, maar ik heb vroeger toen ik een jaar of 9 was een dromenvanger gekregen en opgehangen, sinds dien gek genoeg heb ik zelden nachtmerries.
  En stiekem ben ik daar wel heel blij mee.

 14. Ik heb ongeveer elke nacht nachtmerries, en dan word ik huilen of in paniek wakker. Alleen mijn nachtmerries zijn nutteloos, over opgegeten verslonden geiten tot aan samenwonen met mn therapeut. Dan verwerk je toch niks? Tenminste niet dat ik weet.

 15. @ik
  Hee, ik herkende die knuffel. Dat is een Ollie (zo heet de olifant) en je kunt hem kopen in Diergaarde Blijdorp, de dierentuin in Rotterdam.

 16. Dank je wel, Nikki! Heel fijn dat ik het nu weet. Nu nog naar Blijdorp… is helaas niet echt in de buurt. Maar kom er vast wel een keer. Dank je wel!

 17. Dank je wel voor de tips! Ben net wakker geschrokken van een hele enge droom (moeder die vast zat in instortend gebouw). Ben nog “maar” 16 en heb vroeger vreselijke heimwee gehad maar dat is nu minder. Volgende week ga ik op vakantie met m’n vader dus zie ik haar een week niet, ik denk dat m’n dromen zo ontstaan…

  Die ademhalingstip ga ik zeker doen! 🙂

 18. Ik heb al jaren vaak nachtmerries, niet iedere nacht maar wel vaak. Sinds een jaar heb ik daar medicatie voor, en het is iets beter geworden maar niet veel. De meeste oefeningen ken ik al, en soms helpen ze. Ik heb altijd een extra kussen in mijn bed liggen wat ik dan vastpak. Vaak ga ik er even uit, naar buiten, roken, slechte gewoonte, ik weet het. Vaak komt er van slapen niet zo veel meer van daarna…

 19. Ik kan al 3 dagen niet slapen en moet huilen om dat ik niet durft te slapen ik heb een soort enge eluzy ik heb een horror film gezien nu denk ik dadden er monsters achter me aan zitten!!!!

  1. Ik heb precies hetzelfde ben net wakker en durf niet meer te slapen. Mijn droom was zo eng

 20. nee echt nooit sinds ik dromenvangers in mijn kamer heb hangen, vroeger had ik ze wel heel veel, ik geloof dat de dromenvangers echt helpen en ik heb er nu zelfs een tattoo van tussen mijn schouderbladen, heb ik m altijd bij me

 21. Ik heb afgelopen nacht 2 nachtmerries gehad zo gaat het elke keer weer

 22. Ik heb gisteren nacht een enorme nachtmerrie gehad. Gelukkig werd ik door me wekker wakker maar ik was zo van slag dat ik niet naar me werk kon ik ben de hele dag al paniekerig en ik huil eigelijk de hele tijd kan iemand me helpen

 23. Hmm dit is voor nu wel handig.. Heb de laatste tijd weer veel aan m’n hoofd, en dus ook weer veel nachtmerries. Merk dat als ik heel druk ben, veel aan m’n hoofd heb dat ik dan ook weer erg veel aan het dromen ben, of inderdaad nachtmerries heb.

 24. Ik ben zo bang nadat ik een enge triller heb gezien naar niks helpt wat moet ik doen😨😨😨

 25. Ik heb vaak genoeg nachtmerries en waarschijnlijk net als iedereen durf ik dan eventjes niks. Niet uit bed komen, niet te bewegen, alleen zo stil mogelijk liggen en janken. Vannachr moest ik mezelf wakker schreeuwen, is dat normaal?

 26. Wow, als ik de reacties zo lees moet ik echt heel blij zijn. Ik ben een diepe slaper en heb echt nooit (even afkloppen) een nachtmerrie… Misschien eens in de 3 maanden…

 27. Ik ben heel bang over mijn dromen ik wil dat niet meer hebben julie een tip

 28. Die werkt. Alvast bedankt

 29. Hallo ik ben nog een kind en ok heb elke nacht een nachtmerrie dit komt omdat ik het met school de hele tijd over de tweede wereld oorlog heb . En dus heb ok de hele tijd dromen dat ok moet onderduiken maar ok heb geen normale dromen meer …….

 30. Ik heb met wat jongens en meisjes uit mijn klas een 16+ film gekeken terwijl ik dat nog lang niet ben. Ik denk nu steeds dat er iemand onder mn bed ligt ofzo, terwijl dat helemaal niet zo is. Bedankt voor de goede tips. Xxx

 31. Ik ben net wakker was doodsbang dus ik ging gelijk op mijn telefoon voor afleiding

 32. Ik word net wakker uit een nachtmerrie, ik had t meteen warm maar nornaal doe ik mijn voet onder het deken vandaan maar dat durf ik nu niet. In mijn nachtmerrie’s word ik vaak ‘vermoord’ en dan bij bijv het pistool schot word ik wakker. (Zoals vanacht)
  Meestal kijk ik dan hoelaat het is en of k verder moet slapen.

  Maar ik ben dan meteen bang dat de man uit mijn droom in mijn kamer staat dus ik doe meteen mijn lampje aan. Heeft iemand daar tips voor?

 33. Ik heb het ook elke nacht ik droom vaak dat ik al mijngeliefde kwijt raak En mijn dromen zijn altijd super raar maar heel erg eng een knuffel vastpakken werkt gelukkig wel goed en wat ik ook altijd doe is rechtop zitten drinken en soms even naar de badkamer ligten fel aan en even beseffen dat het niet echt is dat helpt bij mij altijd het best xx dromertje123

 34. Voor mij elke dag een hel ik heb niks dat helpt weet iemand iets

 35. elke nacht heb ik nachtmerries en herbelevingen

 36. waarschijnlijk is het heel raar dat ik nu pas antwoord alleen. ik heb net een nachtmerie gehad en ik heb ze wel vaker alleen dan roep ik gwn me moeder of die me nog is in bed wil leggen en dan is t goed, maar deze keer voel ik t overal ik ben zo bang ik durf niks meer en niks helpt heeft 1 van jullie aub tips ik heb ze echt nodig

  1. Hy, ik heb ook net een nachtmerrie gehad. Ik heb helaas vaker dat als ik weer wil gaan slapen dat de nachtmerrie weer verder gaat en dat wilde ik nu absoluut niet. Had gedroomt dat mam er niet meer was.. Ik voelde me zo eenzaam en verdrietig 🙁 nog steeds trouwens

 37. Iemand nachtelijke bezoeken gehad van Incubus of Succubus? Vreselijk hé! Verlamd van top tot teen. Niets kunnen doen. Alleen er een week of 3 niet goed van zijn en depressief worden. Maar, een munt bestaat uit twee zijden. Zo bestaan ook wij uit twee zijden: goed en kwaad (maar dan in de vorm van frequenties). Het kwade komt me iedere nacht treiteren. Maar ik accepteer en apprecieer het zelfs, eventjes vijf minuten ademhalen, en dan: move on.. terug te dieperik in.. Totdat de zon terug opkomt. En dan merken hoe uitzonderlijk mooi het leven kan zijn. Met zijn allen surfen naar "MorgueOfficial" op Youtube, die legt dat allemaal zeer goed uit. Succes luitjes, niets kan je deren… zelfs Incubus niet. Groetjes, Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *