Slimme tips om geld te besparen

Helaas ben ik geen rijke stinkerd en heb ik in mijn achtertuin geen geldboom staan. Ik heb überhaupt geen achtertuin waarin ik die boom zou kunnen poten. Ik heb geen gat in mijn hand of een hele dure smaak. Wonen, eten en leuke dingen doen kost nu eenmaal heel veel geld en daarom probeer ik de laatste jaren zo slim mogelijk om te springen met mijn geld. Ik probeer er bewust mee om te gaan en ontdek steeds meer wat voor mij goed werkt om geld te kunnen (be)sparen.

Ik wil graag wat geld overhouden aan het einde van mijn maand. Dit geld wil ik opzij zetten voor vakanties, onverwachte kosten, doktersbezoekjes voor Knor of iets moois voor mezelf. Dit kan niet als ik niet op mijn geld let en zomaar wat boodschappen doe en mijn geld uitgeef. Als ik dat doe, heb ik gemerkt, heb ik een stuk maand over in plaats van geld.

Een hele tijd baalde ik ervan dat ik geen rijke stinkerd ben. Niet dat ik zo gewend was te leven, maar ik hoefde mij er nooit heel veel zorgen om te maken toen ik nog thuis woonde. Inmiddels ben ik eigenlijk wel tevreden met het leven en de kosten die ik heb. Natuurlijk mogen sommige kosten, zoals afvalverwerkingkosten of kosten voor een nieuwe fiets omdat mijn oude gestolen was, graag wat omlaag of verdwijnen. Maar helaas, daar heb je niet altijd wat over te zeggen.

Toch heb ik niet meer zo’n moeite met mijn bankrekening. Bewust leven is voor mij al jaren een belangrijk onderwerp. Ik wil graag bewust omgaan met mijn gevoelens, mijn gezondheid, mijn lichaam, mijn woonruimte, vriendschappen, milieu en ook met geld. Juist in deze snelle wereld waarin alles snel, mooi, duur en veel moet zijn. Ik vind het fijn om in een soort ‘flow’ te leven en me mee te laten voeren, maar toch is het ook wel belangrijk om bewust met dingen om te gaan en na te denken over wat ik doe en waar ik voor kies.

Ik vind het zonde om uren te piekeren over geld, maar creatief ben ik wel geworden door er meer over na te denken. Ik heb allerlei handige dingen bedacht en weet wat ik wel en niet koop in de maand. Inmiddels is dit een gewoonte geworden, heb ik er totaal geen moeite meer mee en vind ik het eigenlijk wel leuk en een uitdaging om op die manier creatief bezig te zijn en geld te besparen. Hier onder zal ik mijn eigen tips uit ervaring met je delen.

€ Test producten
Vaak wordt er over goedkope producten heel negatief gedaan. Toch zitten er regelmatig super lekkere, gezonde en/of leuke producten tussen die eenvoudige, laaggeprijsde artikelen. Bewust boodschappen doen, vraagt het van je om hier en daar iets nieuws te proberen. Op deze manier kun je ontdekken welke producten goedkoop én goed zijn. 

Ik heb in de loop van de jaren heel wat fijne dingen ontdekt die goed betaalbaar zijn. Niet alles wat goedkoop is, is namelijk ook lekker en/of gezond. Door veel uit te proberen, heb ik nu ontdekt welke dingen ik wel en niet in huis haal bij het doen van boodschappen. Zo weet ik nu welke dingen ik leuk vind om te kopen bij de Lidl en welke ik van AH basic wel en niet meeneem.

Bron

 Geef jezelf weekgeld
Wanneer je langere tijd op jezelf woont, kun je eens naar je bankafschriften kijken om te zien wat jij per maand en per week zo ongeveer uitgeeft. Kijk vooral naar de vaste lasten die je hebt, zoals telefoonrekening, huur/hypotheek, boodschappengeld, reiskosten en verzekeringen. Door hier naar te kijken, kun je beter inschatten wat jij per week ongeveer nodig hebt om rond te komen.

Als je weet hoeveel je nodig hebt per week, kun je de rest van je geld op je spaarrekening zetten. Je betaalt natuurlijk wel eerst je huur, telefoonrekening en verzekeringen, maar de rest kan opzij gezet worden. Vervolgens maak je iedere maandag dat ingeschatte bedrag dat je denkt nodig te hebben naar jezelf over. Op deze manier weet je wat je ongeveer te besteden hebt en kun je geen geld uitgeven dat je eigenlijk niet hebt. Wil je een grote uitgave doen of gaan winkelen, dan moet je daarvoor geld overmaken naar je betaalrekening en ben je er bewuster mee bezig.

 Bankieren op je telefoon
Veel van mijn vriendinnen hebben een app op hun telefoon waarmee ze heel gemakkelijk geld van hun spaarrekening naar hun betaalrekening kunnen overmaken. Dit is heel verleidelijk, wanneer je een heel mooi jurkje of leuk paar schoenen in de winkel ziet staan. Als je dit ook kunt met jouw telefoon, raad ik je aan om dit uit te zetten of die app niet te gebruiken. Natuurlijk is het soms handig, maar kom je hierdoor niet uit aan het einde van je maand, dan is het misschien slim om dit niet te gebruiken.

Bekijk iedere maand je uitgaven eens goed via internetbankieren. Doe je dit maandenlang niet, dan weet je misschien niet meer hoeveel geld je nog hebt, wat je uitgeeft of sta je misschien wel ‘in de min’. Ik check regelmatig mijn saldo via mijn telefoon, om te zien hoeveel geld ik deze week nog te besteden heb. Dat is met mijn weekgeld ook extra handig.

Rood staan is iets waar je zelf voor kunt kiezen. Ik heb dit voor mezelf niet mogelijk gemaakt. Het kost je een klein beetje geld en helpt je niet om bewust met geld om te gaan. Mocht je in nood zitten, dan is het natuurlijk een ander verhaal. 

 Maak gebruik van kortingen
Het is belangrijk om niet op iedere aanbieding in te gaan. Soms lijken de aanbiedingen goedkoop, maar zijn ze uiteindelijk alleen maar duurder dan je gewone boodschappen. Wanneer ik altijd een huismerk product koop, maar in de aanbieding in de verleiding kom en een duurder product koop, ben ik vaak niet goedkoper uit. Blijf dus in veel gevallen gewoon bij jouw oude, vertrouwde basics. Houd aanbiedingen ondertussen wel gewoon in de gaten, zodat je ze meepikt wanneer het over jouw favorieten gaat die je anders ook aan zou schaffen.

Kortingscodes kun je in overvloed vinden op internet. Dit is vaak een paar minuten werk en levert je vaak toch weer wat korting op. Ga echter niet eerst op zoek naar kortingen en dan pas bedenken wat je wilt gaat kopen. Dat moet je dus juist omdraaien, om geld te besparen.

 Milieu en besparen
Door rekening te houden met recyclebare aankopen, zelf te recyclen of dingen te kopen die je meerdere keren kunt gebruiken in plaats van weggooit, bespaar je ook kosten. Een waterfles die lang meegaat, broodblikjes in plaats van plasticzakjes, Tupperware in plaats van afdekfolie of jampotjes die je later gebruikt om iets in op te bergen. Sommige van deze dingen lijken een investering en zijn op korte termijn duurder, maar op lange termijn bespaar je heel veel kleine kosten bij elkaar èn doe je wat goeds voor het milieu.

 Tweedehands shoppen
Soms heb je gewoon even heel erg veel zin om te gaan winkelen. Je wilt iets nieuws, bent aan verandering toe of wilt gewoon wat afleiding en jezelf blij maken met iets materialistisch. Dat hebben we allemaal wel eens. Als je dit hebt, ren dan niet meteen naar de Primark, Action of H&M, omdat je denkt dat je daar goedkoop die behoefte kunt vervullen. Je kunt namelijk ook een middagje gaan shoppen in de kringloopwinkel bij jou in de buurt of eens op marktplaats rondkijken.

Ik zelf houd heel erg van vintage, retro en leuke oude spulletjes. Maar in de kringloop vind je veel meer dan dat. Soms vind je splinternieuwe items voor maar een paar euro. Zo vond ik er een keer een splinternieuwe Keepcup voor 1,- en heb ik laatst een ongedragen leren jas gekocht voor 15,- Leuk en ook nog eens beter voor je bankrekening. Shoppen is gezellig, leuk en als je in de kringloop of naar de rommelmarkt gaat kan het ook nog allerlei leuke ideeën oproepen. Wat je koopt is vaak veel orinigeler en je kunt het ook nog zelf leuk opknappen of vermaken zodat het helemaal jouw ding wordt. 

 Houd het wel een beetje leuk
Natuurlijk is het goed om jezelf een beetje in te houden als het gaat om shoppen, dure boodschappen doen of uit eten gaan, als je niet zo’n dikke bankrekening hebt. Maar het is niet goed voor je om dan maar helemaal nooit meer uit eten te gaan, nooit meer koffie buiten de deur te kopen, niet meer naar de bioscoop te gaan of nooit meer die dure chocoladereep te kopen. Dat moet je natuurlijk gewoon allemaal af en toe lekker blijven doen.

Bron

Genieten van het leven kost soms ook wat geld en dat moet je jezelf ook niet ontzeggen. Als je verder gewoon op je geld let en geen gat in je hand hebt, is het prima om van het geld dat je over houdt ook gewoon leuke dingen te doen. Ik vind dat ik bijvoorbeeld best eens per week koffie mag kopen op het station omdat ik dat zo lekker vind. Als ik dat vijf keer per week ga doen, word het een ander verhaal. De rest van de week zet ik lekker thuis koffie met opgeschuimde melk, waar ik ook heel erg van geniet. Houd het dus een beetje betaalbaar, maar ook leuk voor jezelf. Soms een leuke nieuwe jas, een duurder paar schoenen of een mooie armband, is ook heel fijn als het financiëel mogelijk is.

 Geduld is een schone zaak
Dat geduld een schone zaak is, weet ik inmiddels wel. Of het leuk is, daar heb ik nog wel eens mijn twijfels over. Echter vind ik het wel heel erg leuk om uit te kijken naar iets waarvoor ik heb gespaard of naar iets wat ik heb besteld. Dat soort aankopen zijn vaak veel beter overdacht en daardoor zullen het ook niet zo snel miskopen zijn.

Dit waren in ieder geval mijn tips om bewuster met je geld om te gaan, zodat je misschien deze maand iets over houdt om leuke dingen mee te doen of belangrijke zaken mee te regelen. Het leven kost best veel geld. Maak je je daar veel zorgen om, dan is het denk ik ook heel belangrijk dat je je gaat richten op alles wat je geen geld kost. Liefde, gezelligheid, mooie momenten, de zon, de natuur, huisdieren, alles wat je al hebt en ga zo maar door. Die dingen zijn onbetaalbaar en je hebt er vast een heleboel al van in je leven. Dat zijn de dingen die jou rijker maken dan geld.

Lees ook mijn blog: Mindfulness en Downshifting

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Heb jij nog goede tips om geld te besparen?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

27 reacties op “Slimme tips om geld te besparen”

 1. Handige blog sinds ik op kamers woon schrik ik er soms echt van hoeveel ik in de maand uitgeef aan huur/boodschappen en alle andere rekeningen. Heb nu al regelmatig gehad dat ik nog maar 10 euro over heb in de laatste week. Aangezien ik al budgetinkopen doe kwam ik er toen ik alles op een rijtje zette achter dat ik moet gaan werken naast mijn studie of anders bijlenen. Want ik wil natuurlijk wel af en toe leuke dingetjes blijven doen :).

 2. Andere tip; minder hechten aan de allerlaatste mode.
  Heb nu bijvoorbeeld een drie jaar oude smartphone, die het nog altijd prima doet.
  Gewoon pre-paid tegoed nemen en dan Whatsapp gebruiken via wifi in plaats van SMS of peperduur mobiel Internet.

 3. Ik herken het goed weinig geld te hebben. 1 van mijn goede voornemens is dan ook minder geld uit te gaan geven. 😉 ik denk dat ik vooral ga bezuinigen op buiten de deur eten wat ik nu ong. Iedere dag doe. Verder leef ik best zuinig

 4. Ik denk dat ome Rutte niet blij is met deze topic haha

 5. Misschien een goede tip. Vraag eens salarisverhoging bij Proud. Echt, jij verdient veel meer dan dat kleine salaris. Jij functioneert met je artikelen en levenservaring en reacties echt op ruim HBO niveau,

 6. Wat AnaMan zegt over mobiel gebruik, sluit ik me bij aan. Heb wel een abonnement, maar van 10 euro per maand zonder internet. Dat doe ik alleen via wifi. Verder nog een tip, maar dat is er een voor de langere termijn; spaar op een aparte rekening. Ik heb naast mijn gewone rekening die ik voor alle vaste lasten gebruik, ook nog een rekening waar ik ooit een gespaard bedrag op heb gezet, bij een andere bank. Die rekening “vergeet” ik altijd een beetje en als ik dan écht omhoog zit, heb ik die achter de hand. Ook al gebruik ik hem zelden, het geeft mij elke nacht een onwijs goed gevoel dat ik weet dat als er morgen een onverwachtse rekening op de stoep ligt, ik die zonder problemen kan betalen. En soms ook echt “hard” zijn voor jezelf en geen geld uitgeven wat je niet hebt. Al is iets wat normaal bij wijze van 400 euro kost, nu ineens maar 50. Als je geen 50 euro hebt, is het nog steeds 50 euro te duur. Geleend geld, is geen geld wat je over hebt en geld dat voor de huur of je boodschappen is bedoeld, ook niet helaas.

 7. @Miku en Anaman: mobiel internet hoeft niet duur te zijn hoor. Ik heb ook een abonnement voor 10 euro per maand, 500 mb internet en 100 sms/belminuten. Ik zou je er eens in gaan verdiepen. 😉

 8. Neem Prepaid beltegoed en gebruik alleen gratis wifi voor whatsapp enzo.
  Ik ben ongeveer 10 euro per maand kwijt.

 9. Met de app TastyClub kun je besparen op uiteten gaan! Je kunt het gratis downloaden en bij alle restaurants die meedoen krijg je 10-25% korting! Je hebt geen gedoe met bonnen of coupons ofzo en je hoeft ook geen speciale menu’s te bestellen (die ik meestal minder lekker vind:) want het geldt gewoon voor je hele rekening! Bevalt mij erg goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *