Shoppen op eBay

eBay is één van de grootste veiligsites voor het kopen en verkopen van nieuwe en tweedehands producten wereldwijd. Ik koop zelf al jaren via eBay, maar voor veel mensen is het een groot mysterie. Omdat het om wereldwijde verkoop via internet gaat en omdat veel producten uit Azie komen, vertrouwen veel mensen het niet helemaal. In deze blog leg ik uit hoe eBay werkt. Dit zorgt misschien al veel meer duidelijkheid, vertrouwen en shopplezier.

Wereldwijd en de Nederlandse eBay
Om te kopen op eBay kun je op www.ebay.com terecht maar er is ook een Nederlandse site. Hiervoor ga je naar www.ebay.nl. Het kan fijn zijn om eerst op Nederlandse website te kijken omdat het wellicht wat duidelijker wordt. Het voordeel is dan dat de meeste producten uit de omgeving komen zoals natuurlijk Nederland maar ook uit Belgie, Duitsland en Engeland. Dit zorgt vaak ook voor een snellere levering. Wel is het aanbod een stuk kleiner dan als je op de wereldwijde website kijkt en de prijzen liggen vaak hoger. Wat ik een groot voordeel vind van eBay, is juist het feit dat het wereldwijd is. Hierdoor zijn er vaak dingen te vinden die je niet zo snel ergens anders kunt kopen of dingen die in winkels 3x zo duur zijn.

Particulieren en bedrijven
eBay wordt zowel gebruikt door bedrijven die hun (meestal nieuwe) spullen online zetten, als door particulieren. Iedereen kan verkopen op eBay, dus jij ook. Je moet hiervoor wel een speciaal verkopersaccount maken. Deze wordt geverifieerd door eBay. Wanneer je producten wilt verkopen op eBay, zijn hier wel kosten aan verbonden. Meer informatie over het verkopen op eBay kun je hier vinden.

Account aanmaken
Om te kunnen kopen via eBay, moet je een account aanmaken. Hiervoor kun je voor het gemak naar de Nederlandse site gaan. Rechtsboven zie je ‘mijn eBay’ staan. Klik hier op en klik vervolgens op inschrijven. Volg hier alle stappen en ga akkoord met de algemene voorwaarden. Als de registratie gelukt is, kun je inloggen. Dan kom je op jouw eigen pagina waar je een overzicht kunt zien van je biedingen en de items die je gekocht hebt. Daarnaast kun je hier ook zien welke verkopers je hebt opgeslagen. Wanneer je een aankoop hebt gedaan en tevreden bent, is het handig om de verkoper op te slaan.

Op zoek naar producten
Waarvoor ben je op eBay? Waar zoek je naar? Het is handig om dat wel voor jezelf te bedenken. Het aanbod op eBay is enorm en er zijn ook veel dingen waar je waarschijnlijk niet in geinteresseerd bent. Door een zoekopdracht in te vullen, beperk je de overload aan producten en vind je sneller wat je zoekt. Wanneer je op de internationale website zit, is het verstandig om engelse zoekwoorden in te vullen. Probeer het specifiek te maken. ‘Make up’ zal enorm veel resultaat opleveren, maar als je make-up zoekt van een specifiek merk, kun je dit erbij zetten. Verkopers gebruiken ook veel termen zodat jij bij hen terecht komt. Kun je niet gelijk vinden wat je zoekt? Probeer verschillende zoekwoorden en combinaties. Ik heb een tijd veel van Victoria’s Secret gezocht via eBay. Ik bestelde vroeger wel eens bikini’s of kleding via de website van Victoria’s Secret, maar de invoerrechten zijn heel hoog. Via eBay bestellen kon dit verhelpen, al ontkom hier soms ook niet aan invoerrechten. Daarnaast was het vaak ook goedkoper. Je zult je verbazen over wat er allemaal te koop is via eBay.

Specificeren
Als je je eerst wil oriënteren of nog niet goed weet wat je zoekt, kun je je zoekopdracht ook specificeren door een categorie te selecteren. Bijvoorbeeld ‘gezondheid en verzorging’ en vervolgens ‘make-up’. Je krijgt dan wel een heel breed aanbod. Bij eBay zijn er veilingen waardoor je kunt bieden op producten (auctions only) en er zijn ook ‘buy now‘ items. Hier kun je ook specifiek op zoeken. Ook kun je aangeven wat jij bovenaan wilt zien.

Waar moet je op letten?
Je kunt een item bekijken door er op te klikken. Vervolgens zie je allemaal informatie. Bijvoorbeeld hoeveel er nog op voorraad is, de prijs, een omschrijving, etc. Het is verstandig om de informatie goed door te nemen om te kijken of het product aan jouw wensen voldoet.

» Levering en verzendkosten
Kijk altijd naar de verzendkosten en leveringsvoorwaarden. Wanneer wereldwijde verzending geldt, kun je als je naar beneden scrollt kiezen voor ‘description‘ en ‘shipping & payments‘. Klik op dit laatste tabblad en dan kun je zien hoeveel de verzendkosten naar Nederland zijn. Het kan ook zijn dat je er dan achter komt dat ze helemaal niet naar Nederland verzenden. Bekijk dit voordat je bestelt, zodat je niet voor onverwachte kosten of moeilijkheden komt te staan.

» Betaling via PayPal
Op eBay wordt het meeste gebruik gemaakt van betaling via PayPal. Dit is wereldwijd te gebruiken, het is veilig en super makkelijk. Iedereen met een bankrekening kan PayPal gebruiken. Wanneer je onder de 18 jaar bent, is het wel goed om dit even te bespreken met je ouders. Een PayPal-account aanmaken kan via www.paypal.com. Dit kost even wat tijd. Er kunnen enkele dagen over heengaan. Soms kun je ook met creditcard of andere betaalmogelijkheden betalen.

» Feedback
Op eBay wordt gebruik gemaakt van feedback. Let altijd op de feedback van de verkoper. Op deze manier kun je er achter komen of de verkoper betrouwbaar is. De feedback kun je vinden onder ‘seller information’ aan de rechterkant van je beeldscherm. Je ziet dan de naam van je verkoper (waar je ook op kunt klikken voor meer informatie) en het percentage aan positieve feedback. Je kunt de feedback ook bekijken. Ik vind het belangrijk dat een verkoper minimaal 95% betrouwbaar is. Daarbij is het wel belangrijk om te letten op het getal achter de naam. Wanneer iemand al veel verkocht heeft, is de kans ook groter dat er een keertje iets mis gaat met de verzending of levering. Iemand die dus al 9000 achter zijn of haar naam heeft staan en 95% betrouwbaar is, komt voor mij veiliger over dan iemand die 100 items heeft verkocht en 96% betrouwbaar is. Na jouw aankoop wordt ook gevraagd om feedback te geven.

» Communicatie
Ik heb al heel wat gekocht via eBay bij verschillende verkopers en uit verschillende landen. Ben je niet tevreden of mist er iets in je order? Neem contact op met je verkoper. Ze reageren vaak heel snel en er wordt bij problemen heel vaak voor een passende oplossing gezorgd. Verkopers zijn heel bang voor negatieve feedback omdat dit hen kopers kan kosten.

Bieden of direct kopen
Op eBay zijn er twee opties van prijsbepaling. Het kan namelijk zijn dat een item op ‘Buy Now’ staat. Dit betekent dat de prijs die er staat ook de prijs is die je daadwerkelijk betaalt. Daarnaast zijn er ook veilingen. Wanneer je op een item klikt, zie je het startbedrag of het hoogste bod en een vakje waarin jij jouw bod kan plaatsen. Onder dit vakje staat het minimale bedrag wat jij als volgende bieder kan bieden. Hiermee wordt voorkomen dat het steeds verhoogd wordt met een paar cent. Bij de veiling zie je ook de resterende tijd. Als de tijd om is en het hoogste bod is van jou, dan mag jij het item kopen voor dat bedrag. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat je het item wilt hebben. Voor zowel de biedingen als de ‘buy it now’ knop geldt dat je het ook echt moet kopen.

Levering
Een item wordt verstuurd nadat je hebt betaald. Mijn ervaring is dat dit heel snel gaat. Wanneer je het in huis hebt, is vaak wel moeilijker in te schatten. Het hangt er ook heel erg vanaf waar het vandaan moet komen. Vaak wordt er bij een product wel een indicatie gegeven. Wanneer het heel lang duurt, kun je contact opnemen met de verkoper. Het kan altijd voorkomen dat producten vanuit het buitenland bij de douane terecht komen waardoor het langer duurt. Het is verder ook belangrijk dat je rekening houdt met eventuele invoerrechten. Wanneer je iets besteld vanuit het buitenland, kun je hiermee te maken krijgen. Vaak gebeurt dit bij items met een hogere prijs en items uit Amerika. Ik heb een paar jaar geleden uggs besteld vanuit Amerika omdat deze veel goedkoper waren. Ik heb toen wel rekening gehouden met eventuele invoerrechten en dit moest ik ook betalen. Uiteindelijk was het nogsteeds goedkoper dan dat ik ze in Nederland zou bestellen, maar het is wel goed om dit in gedachten te houden. Veel producten worden overigens wel als ‘gift’ verzonden, waardoor invoerrechten vaak omzeild worden.

Mijn ervaring
Na het lezen van deze blog weet je hopelijk wat meer over eBay, maar nog steeds kan het heel eng lijken. Toch is het wel één van de veiligste verkoopsites ter wereld. En het is niet voor niks dat er zoveel mensen gebruik van maken. Het is belangrijk dat je de bovenstaande dingen goed doorneemt en toepast. Verder kun je altijd contact met eBay opnemen als er iets mis gaat. Het kopen via eBay is bij mij gestart toen mijn vader originele cowboyboots kocht vanuit Amerika. Veel mensen waren er destijds naar op zoek en mijn vader had een goede verkoper gevonden via eBay. Naast dat, kocht hij veel vaker via deze verkoopsite. Ik ben toen zelf ook gaan zoeken naar dingen en heb er veel (nieuwe) kleding kunnen kopen maar ook make-up producten die hier in Nederland niet verkocht worden, uggs, sieraden, tassen en andere dingen. Ik ben er heel positief over. En ik heb ook wel eens dingen ontvangen die niet voldeden aan mijn wensen en verwachtingen, maar dit is altijd op een goede manier opgelost.

Koop jij wel eens via eBay?

Bron foto’s: Ebay.com

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

9 reacties op “Shoppen op eBay”

 1. Leuke blog!

  Ik shop zelf regelmatig op ebay. Wat je ook kunt doen op de Nederlandse site is aanklikken dat ik ook de internationale verkopers wilt zien. Bij het kopen van beautyproducten kijk ik ook altijd even naar de comments van andere verkopers. En het is ook wel zo dat als bijvoorbeeld de bare mineralen foundation erg goedkoop is het waarschijnlijker is dat het een fake product is. Dan lijkt het heel erg op de echte en zit het ook in de originele verpakking maar is de poeder zelf net niet de echte.

  Ik blijf in ieder geval lekker doorshoppen op ebay!!!

 2. ik ben altijd bang dat het dan mis gaat? Heb op marktplaats wel eens mee gemaakt dat je gewoon opgelicht wordt en dingen niet geleverd. Daarom ga ik ook altijd langs om iets op te halen. Hoe werkt dat hier bij? Of is dat altijd te zien aan de procenten?

 3. Staat er dan ook bij of het nieuw of tweedehands is?
  Liefs

 4. Kopers kunnen eBay verkopers makkelijk oplichten.
  Claim gewoon dat iets niet of kapot is aangekomen en hup; geld word terug geboekt.

  PayPal heb ik al helemaal slechte ervaringen mee.

  Maar, kopen is dus op zich prima te doen, en veel dingen uit Hong Kong zijn echt extreem goedkoop.

 5. Ik hoop liever op Ebay dan op marktplaats. Marktplaats lijkt vol te zijn met oplichters. Maar met Ebay (en juist vanuit de Aziatische landen) gaat het altijd goed. Qua klantvriendelijkheid en service, zouden Nederlandse ondernemers nog wat van kunnen leren ­čÖé

 6. Woe! Dit maakt het echt duidelijk! ­čśÇ Ik snapte nooit wat van eBay. Nieuwe hobby: eBay rondspeuren. ­čÖé

 7. Een duidelijke uitleg van eBay.

  Bedankt voor de handige tips!

 8. Ik wil graag wat kopen op Ebay.nl maar alle recensies zijn in het engels, dat snapte ik dus niet ik dacht dat op de nederlandse eBay alleen nederlandse kopers waren. Dus ik ben nu bang dat het bezorgen van het product in amerika wel goed gaat maar naar Nederland niet. Heb namelijk slechte ervaring om te bestellen uit amerika, ik moest eens kosten van douche betalen iets van 50 euro!
  Zal ik het bestellen of toch niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *