Roller Derby

Heb je wel een van “Roller Derby” gehoord? Het is een opkomende sport die vooral door vrouwen wordt uitgeoefend. De sport bestaat eigenlijk al heel erg lang – al sinds de jaren dertig – maar is pas sinds een aantal jaar echt bekend geworden onder het grotere publiek. Uiteindelijk komt het erop neer dat je met je team op je rolschaatsen tegen een ander team strijd. Lichaamscontact is toegestaan en wordt ook heel veel gebruikt. Wil je deze sport beoefenen dan moet je dus zeker tegen een stootje kunnen!

Dat het echt een sport is voor de stoerdere vrouwen merk je al aan de nicknames die de spelers zichzelf toe-eigenen: Wacky Smacky‘, ‘Monstrous Momo ‘of ‘Paris Kill-ton‘ bijvoorbeeld.

Het is lastig uit te leggen hoe een wedstrijdje Roller Derby precies in zijn werk gaat. Heel simpel gezegd heb je een team van dertig mensen waarvan er telkens maar vijf tegelijk op het speelveld staan. Het speelveld lijkt een beetje op een ovale schaatsbaan, maar dan zonder ijs natuurlijk 😉

Een wedstrijd duurt 2 x 30 minuten die weer bestaan uit periodes (jams) van 2 minuten. Tijdens deze jams is het de bedoeling de jammer van jouw team de blockers van het andere team inhaalt. Om een wat beter beeld van de sport te krijgen wordt het hier in een filmpje uitgelegd:

Wil je meer weten over deze sport? Kijk dan eens op de officiele site van flat track Roller Derby.
Hier kan je nog en grappig filmpje bekijken waarin Filemon Wesselink gaat trainen voor de Roller Derby.

Is deze sport iets voor jou?

Franka

Geschreven door Franka

Reacties

18 reacties op “Roller Derby”

  1. Die film heb ik een keer op tv gezien. Ik vond het een beetje een rare sport.

  2. Ahh, ik heb die film ook op tv gezien, ik snapte t niet helemaal, maar t lijkt me echt een supervette sport!

  3. Nee, deze sport is niks voor mij.

  4. Ik heb de film gezien en dacht dat die sport speciaal voor de film was bedacht en dat het dus eigenlijk een grapje was… Blijkt dus niet zo te zijn, haha. x]

  5. Ik heb die film ook al eerder gezien, ik vond t wel leuk! Ik vind t eigelijk wel iets voor mij 😛

  6. JA ik ben helemaal verliefd op en verslaafd aan deze sport! Het allereerste NK rollerderby vind plaats op 14 december in Eindhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *