Proud2Bme op TikTok

Sociale media is niet meer weg te denken uit de tijd waarin we nu leven. Dat brengt mooie kansen, maar ook risico’s met zich mee. Zeker wanneer je worstelt met een eetstoornis, je zelfbeeld en je mentale gezondheid. Niet alleen werken de apps zeer verslavend; nu meer dan ooit kan je in een algoritme terecht komen, dat jou steeds verder in een bepaalde richting trekt. Als dit een verkeerde richting is, kan dat heftige gevolgen hebben. Het kan je eetstoornis triggeren, je zelfbeeld verslechteren en nadelig zijn voor je mentale gezondheid. Daarom vinden wij het belangrijk om een gezond tegengeluid te blijven bieden, waar we denken dat dit nodig is en je te laten weten dat je niet alleen bent. Een tijdje hebben we TikTok gelaten voor wat het was, maar omdat we steeds meer zorgwekkende verhalen horen over deze app, willen we ook daar laten weten dat je goed bent zoals je bent. Dat een eetstoornis je niet werkelijk helpt. Dat je kan herstellen van een eetstoornis. Dat je dat waard bent. Dat goed voor jezelf mag zorgen en Proud2Bme mag zijn. 

Waarom op TikTok?

In de blog ‘TikTok; triggers en romantiseren‘ schreven we in het laatste kopje al dat wij toen geen gebruik wilden maken van TikTok, omdat we het gevoel hadden dat de aard van de app niet bij ons zou aansluiten. En het zeker niet ten koste moest gaan van de kwaliteit van onze andere content. Maar hoe lang blijft dat opwegen, als je steeds meer hoort hoe triggerende content zich via deze app verspreidt en hoe het – vooral – jongeren uren per dag in de ban houdt. Als korte, flitsende filmpjes maar op je beeldscherm blijven verschijnen van anderen die laten zien hoe veel of weinig ze eten, hoe dun ze zijn, hoe dun ze willen zijn. Anderen die een eetstoornis romantiseren of onbedoeld triggerende content plaatsen, omdat ze zelf niet doorhebben dat er iets goed mis is.

Als het lezen hierover, jouw eetstoornis triggert en ervoor zorgt dat je nieuwsgierig wordt naar de negatieve content op TikTok en het op wilt gaan zoeken, trek dan aan de bel. Dit kan bij je omgeving, hier op Proud, maar ook in jouw eigen hoofd. Is dit echt wat je wilt? Lees verderop in deze blog over omgaan met triggers of kom er op ons forum met ons over praten. We zijn er voor je! 


bron foto

In een enquête onder Proud-bezoekers kwam naar voren dat TikTok geen populair medium voor het grootste deel van deze groep is. Maar hoe zit het met alle jonge mensen die wél op TikTok zitten? Die misschien ook een eetstoornis hebben of kwetsbaar zijn en dit zouden kunnen ontwikkelen? Al die mensen die, diagnose of niet, worstelen met hun zelfbeeld en lichaamsbeeld. Dit zijn misschien juist de mensen die de enquête niet hebben ingevuld, die groep die wij nu niet bereiken, terwijl ook zij een gezond tegengeluid nodig hebben. 

Groei en klaar zijn voor bepaalde stappen kost soms tijd, maar we hebben een beeld kunnen vormen van hoe wij ons zichtbaar kunnen maken op TikTok en onze boodschap kunnen verspreiden voor degene die dat nodig hebben. Het is oké om terug te komen op wat je eerder had gezegd. Het is oké om tijd nodig te hebben om klaar te zijn voor bepaalde stappen of iets in te zien. Dat is voor mij persoonlijk een belangrijke les die ik in het leven mee heb gekregen. Iets dat ik in de breedse zin van het woord zou willen meegeven, maar ook nu voor ons van toepassing is. We zijn er klaar voor, we zien het aandeel: Proud2Bme zal tegenwoordig ook pro-recovery berichten delen op TikTok. 

Proud2Bme volgen op TikTok? Dat kan hier

Ik wil/durf niet op TikTok, maar ben benieuwd naar jullie content

De content die wij op TikTok plaatsen zal hetzelfde zijn als de Instagram-reels die wij al geruime tijd op ons Instagram-account delen. Ook is het geen andere informatie dan hetgeen dat wij in onze blogs bespreken en waar je het op het forum over kan hebben. Voel je dus niet genoodzaakt om een TikTok-account aan te maken, puur om ons te volgen. Heb je ook geen Instagram-account, maar ben je wel benieuwd naar de reels? Ons account is openbaar, dus neem gerust eens een kijkje, dan weet je een beetje wat het inhoud!

Veilig online met een eetstoornis

Het overgrote deel van onze lezers op dit moment, heeft namelijk geen TikTok, blijkt uit de enquête. Ik kan me goed voorstellen dat als jij geen TikTok-account hebt, dat misschien wel met een reden is en dat je er ook geen behoefte aan hebt. Zo ben ik zelf ook aan het afkicken van een deel van mijn sociale media. Ik merk dat dit beter is voor mijn gemoedstoestand en dat ik mijn tijd liever anders besteed, wat lastig is met zo’n verslavende app. Daarover schrijf ik in de blogs ‘Ik heb mijn Instagram verwijderd‘ en het vervolg ‘Na een maand geen Instagram‘.

Een andere reden dat jij TikTok wellicht bewust vermijdt, is omdat je er veel ongezonde content en triggers kan vinden die je eetstoornis kunnen verergeren. Waar pro-ana eerst vooral op fora te vinden was, zien we een duidelijke shift naar sowieso media. Helaas is het moeilijk om zicht te houden op deze content en het goed te modereren op zo’n groot platform, al doen ze hun best en kan je posts en gebruikers blokkeren en rapporteren.

Het slimme algoritme kan er helaas voor zorgen dat je steeds meer en weer opnieuw giftige content te zien krijgt, omdat je er eens eerder ergens op hebt geklikt. De app laat jou zien wat het denkt dat jij wit zien, zodat je veel uren gebruik maakt van het platform. Zo kan je er helemaal ingezogen worden. Als je op een moeilijke dag eens naar pro-ana content of tips om af te vallen hebt gekeken, blijft dit maar terugkomen. Maar ben jij het echt, die dat wilt zien? Of wil je eetstoornis of onzekerheid dat? Wat maakt dat het je trekt? Komt dat gevoel uit plezier of interesse? Of zit er een bittere nasmaak aan? Als je het eenmaal ziet, kan het moeilijk zijn om weerstand te bieden. Het raakt je, het doet iets met je, het brengt je aan het twijfelen.  

Toch kan het ook heel goed zijn dat jij om andere redenen wel graag een TikTok-account hebt of wilt hebben. Het is immers ook een hip en sociaal platform. Een platform waar je je creativiteit in kwijt kan, waar leuke dingen te zien zijn of waar je hoopt om juist pro-recovery content te treffen, die er zeker ook is! Dan is het handig om bewust te zijn van de valkuilen van sociale media en de blog ‘Veilig online met een eetstoornis‘ eens door te lezen! Daar staan wat tips in die jou hiermee kunnen helpen. 

Omgaan met triggers

Echter weet ik ook als geen ander hoe je eetstoornis je juist naar triggers toe kan sturen wanneer je weet van het bestaan ervan. Ik wilde het misschien niet, maar mijn eetstoornis wilde het wel. Zeker op de slechte dagen kon ik daar moeilijk weerstand tegen bieden. Zo zocht ik ook altijd alles op wat met eten en eetstoornissen te maken had, in de hoop dat het mijn eetstoornis ‘beter’ zou maken. Dat is en blijft het gekke van een eetstoornis. Misschien wel de enige psychische aandoening die ergens ook krachtig, goed, veilig of als een soort wedstrijd kan voelen. Het klinkt zo verkeerd en schaamtevol, maar ik heb het ook zo ervaren. Weet dat als je dit zo voelt, je daar echt niet alleen in bent. Ik schreef de blog ‘Wanneer je eetstoornis een wedstrijd is‘ over dit gevoel. Een blog die heel kwetsbaar voelde om te schrijven en delen en waarin ik me echt open stel; juist om dat taboe te doorbreken. 

Je eetstoornis kan dus flink getriggerd worden. Hoe ga je daarmee om? We hebben op onze site al vele blogs geschreven over triggers, deze kan je hier vinden. Of bekijk eens op je gemak de video die oud-redactielid Nouska maakte, waarin ze negen tips deelt die kunnen helpen als jij getriggerd wordt.

Pro-recovery

Want een eetstoornis neemt zo veel meer van je af, dan het je in eerste instantie lijkt te brengen. Het maakt je niet sterker, het maakt je niet mooier, het maakt je niet bijzonder, het maakt je niet beter, het maakt je ziek. Het maakt je minder jou. En jij verdient zo ontzettend veel meer dan dat. Want jij bent sterk, je bent mooi, je bent bijzonder, je bent goed. Met al je ups en downs, met al je gekke trekken. Met je onzekerheden en zelfs je minder mooie kanten, want die hebben we ook allemaal en dat is oké. Wees trots op wie jij bent. Je hoeft je niet te verstoppen, ook als je denkt dat je niet goed genoeg bent. Je hoeft niets te veranderen. Je hoeft niet zo streng te zijn voor jezelf. Je mag er zijn, hoe je je ook voelt en hoe je er ook uitziet. Je mag ruimte innemen. Je mag bang zijn, boos zijn, verdrietig zijn, grenzen stellen en verwerken. Je mag genieten van het leven. En daar staan wij voor en willen we je bij helpen. Be proud! 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

5 reacties op “Proud2Bme op TikTok”

 1. Dit is een mooi stuk, en ik hoop dat veel mensen het lezen. Ik ken tik-tok niet, en ben ook niet van plan daar ooit verandering in te brengen, maar kan me inderdaad voorstellen dat vooral de jongeren daar wel op zitten. De keuze om ook daar bij aan te sluiten ondanks dat het programma van Proud niet helemaal aansluit is respectabel! Ik weet zeker dat jullie daar een goede draai aan weten te geven.
  Vooral de inhoud van dit stuk, aangeven dat iedereen telt, meedoet, is een van de pijlers van Proud. Samen. Niet alleen en dat is juist het gevoel waar iedereen naar op zoek is denk ik. Voor mij was dat het in ieder geval, en soms nog steeds. Ken je het gevoel van je alleen voelen in een volle zaal? Ik denk dat veel mensen hier dat herkennen…
  Just my five cents. Thanks for reading.

 2. Ik vind TikTok erg vervelend met de filmpjes over eetstoornissen en psychiatrie. Op een of andere manier heb ik mijn algoritme verpest door te lang een filmpje van een meisje met een sonde aan te laten staan en nu krijg ik steeds meer van dit soort filmpjes. Erg gevaarlijk, vind ik het.
  Voor mezelf niet meer, maar je kunt inderdaad ontzettend snel in een eetstoornis (of andere psychiatrie) tunnel/koker terecht komen.
  Goed dat jullie ook daar een tegengeluid geven!

 3. Ik dacht dat Tik-Tok vooral korte moves ed. waren en die er dan vaak funny of raar uitzien of bijzonder of kunstig. Zo ja, kan het ook eetstoornis gerelateerd misschien. Eetstoornis uitbeelden of ‘beaten’ dmv een ‘move’?

  Bv. ik doe af en toe nunchaku’s, dat je dan bv. een bord hebt met ‘eetstoornis’ erop of iets in die trant en die sla je aan ‘gort’ op een vechtlustige manier of juist elegant manier met zo’n nunchaku. ( lijkt me (ook) gaaf erbij, niet alleen praten?)

  1. Ik zou eens een tiktok account aanmaken als ik jouw was dan zie je meteen wat tiktokken is haha

   1. Ik zie vooral wat ik ‘geschetst’ heb, korte video’s met vooral beweging, dus ik begrijp niet wat er te lachen valt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *