Parelduiken: Positief denken

Misschien heeft iemand je hier op het forum, je eigen therapeut of een vriendin je deze tip al wel eens gegeven: Kijk eens naar wat er wèl goed gaat. Soms is het moeilijk om de leuke dingen nog te zien en te onthouden dat je een compliment kreeg, iets goed ging of je heel eventjes genoot van de zon op je gezicht. Die mooie momenten zijn soms erg naar de achtergrond verschoven en worden snel vergeten. 

”Parelduikers duiken diep in de zee op zoek naar parels. Ze komen ook een hoop oesters tegen waar geen parel in zit. De ene dag zijn er dus meer parels te vinden dan de andere dag, maar ze vinden er altijd wel één. Als je goed zoekt, overal kijkt en diep duikt, vindt je de parels, en duikers met jarenlange ervaring vinden dan ook steeds meer en sneller parels!”

Jij kunt ook iedere dag een parel vinden, een lichtpuntje van de dag. Kijk dan niet alleen naar grote dingen, maar vooral ook naar de kleine dingen. Denk eens na, wat is er vandaag goed gegaan, wat hebt jij goed gedaan, wat is er fijn vandaag of waar heb je van genoten? Iedere dag is er wel iets kleins te benoemen, zelfs ook al denk je soms van niet. 

In het begin zul je misschien nog heel lang na moeten denken en heb je soms wat hulp nodig om die parel te vinden. Je denkt misschien te groot of veegt alle kleine positieve puntjes van tafel. Want wat is er nou goed aan dat je op tijd bent opgestaan? Wat is er nou goed aan dat je lekker hebt gedoucht? En wat is er nou zo fijn aan dat je brood voor je partner hebt gesmeerd? 

Als we zo gaan denken blijft er inderdaad weinig over. Waarom mag je niet blij zijn met die lekkere douche en wat is er zo gewoon aan dat jij heel lief brood voor je geliefde smeert? Sta er bij stil dat je vandaag wel op tijd bent opgestaan en dat dit dus al beter ging dan vorige week. Zelfs ook al moest je je alsnog enorm haasten naar je werk. Door deze dingen niet als positief te zien en hier niet bij stil te staan, loop je een hoop positiviteit mis. 

Echter sta je misschien wèl heel vaak stil bij de kleine negatieve dingen. Dat je je moest haasten, dat je je agenda vergeten bent en dat je ”met je stomme kop” vergeten bent te vragen hoe het met je collega of klasgenootje is. Heel oneerlijk dus. Want je kunt nu eenmaal soms iets vergeten mee te nemen, iets vergeten te vragen en dat je je moest haasten gebeurt ons allemaal wel eens.

Waarom niet iets positiever kijken? Dat vind je nu misschien nog moeilijk, maar Parelduiken is hierbij een goede oefening. Vind je het moeilijk om positief over jezelf te denken dan zijn er een aantal tussenstappen die je kunt doorlopen. 

Stap 1: Omgeving

Probeer als eerst eens te kijken naar je omgeving en dingen die om je heen gebeuren die leuk of fijn zijn. Zo kun je bijvoorbeeld benoemen dat het lekker weer is, het brood lekker vers was, je muziek hebt geluisterd of dat je vriendin aardig tegen je was. Hierdoor leer je al iets positiever naar het leven te kijken.

Stap 2: Ik vind het goed van mezelf dat…

Door deze zin iedere dag aan te vullen met iets groots of kleins train je hersenen al om meer te kijken naar wat jij zelf goed hebt gedaan. Misschien schrijf je het op en vind je het eigenlijk helemaal niet goed van jezelf, schrijf het dan toch op. Door de zin regelmatig te herhalen ga je op een gegeven moment uit jezelf denken. ”Hé, wat goed van mezelf dat…” Zet dus door en schrijf het compliment voor jezelf op, zelfs ook al vind je nog niet helemaal dat je het ”verdient”.

Een aantal voorbeelden:

-Ik vind het goed van mezelf dat… ik mijn ontbijt vandaag gegeten heb.

-Ik vind het goed van mezelf dat… ik op tijd op school was.

-Ik vind het goed van mezelf dat… ik mijn grens aangegeven heb bij mij moeder. 

-Ik vind het goed van mezelf dat… ik mijn vriend gebeld heb om te zeggen dat ik later ben omdat ik meer tijd nodig had.

-Ik vind het goed van mezelf dat… ik genoeg gedronken heb vandaag. 

-Ik vind het goed van mezelf dat… ik de was heb weggewerkt.

-Ik vind het goed van mezelf dat… ik de eetbui uit heb kunnen stellen. 

En ga zo maar door!

Stap 3: Twee per dag

Nu kun je kijken of je minimaal één omgevingsparel en één parel over jezelf kunt opduiken. Bedenk dus één ding dat fijn was en één ding dat jij zelf goed hebt gedaan. Je mag er natuurlijk zoveel als je wilt bedenken en opschrijven. Soms helpt het ook deze op te lezen in therapie. Een beetje ”opscheppen” door de zinnen uit te spreken kan helpen om positief over jezelf te gaan durven denken. 

Kun jij een parel noemen van vandaag?

Foto2: TauchSport_Steininger

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

59 reacties op “Parelduiken: Positief denken”

 1. Ik vind het goed van me zelf dat ik eeer en keer een broodje heb gegeten als lunch en heb er stiekem wel vab genoten

 2. Dat klinkt als twee mooie stappen!

 3. ik heb een chocolade geldmuntje op en het was heeel lekker 😀

 4. Ik vind het goed van mezelf dat ik mijn huiswerk af heb. 🙂

 5. Ik heb ook vandaag weer plantaardig gegeten, dus geen enkel dier heeft hoeven lijden voor mijn eten 🙂 Almost a year vegan 🙂

 6. Ik vind het goed van mezelf dat ik op een ga leren afvallen op een gezonde manier ipv op de eetstoornis manier

 7. Mooie blog.

  Realiseer me dat ik dit ook weer eens moet oppakken. Niet zozeer over mezelf, maar wel over mijn stageplaats, waar ik momenteel heel negatief tegen aan kijk. Pareltjes zoeken dus! En dan zie ik allemaal leuke dingen in mijn stage. 😉

 8. Ik vind het goed van mezelf dat ik vandaag wél eten mee naar school heb genomen (en ook opgegeten heb) :D.

 9. ik vind het goed van mezelf dat ik vandaag besloten heb eindelijk in opname te gaan voor mijn eetstoornis, ook al vind ik dat heel eng.

 10. Ik vind het goed van mezelf dat ik een rollenspel ben aangegaan en het schijnbaar ook nog eens goed deed, terwijl de druk erg hoog was.

 11. @G: ik zeg: dat is ook Super GOED! en dat mag je ook zekers goed vinden. TOP ! ook van de andere Goed-DOEN-ers : word er maar blij van en wees er maar trots op! want dat mag! Goed he?

 12. Heel veel succes S. Ga ervoor, je kunt alleen maar winnen.

 13. Ik vind het goed van mezelf dat ik eindelijk professionele hulp heb gezocht en ik me vandaag heb kunnen houden aan mijn eetlijst..

  Eh dat 1e ging niet over vandaag eigenlijk

 14. Dit is echt een goede blog, heb eigenlijk aan al jullie blogs wat, daarom hou ik ook zo veel van deze site 😀 door jullie ben ik al een stuk anders gaan denken, echt super!
  maar hier ook mijn antwoord op de blog:
  ik vind het goed van mezelf dat…..: Ik ondanks dat het soms een gevecht blijft om lekkere ‘verboden’ producten te eten het toch neem! Zo had ik vandaag een verwen dag: ontbijt pancakes, lunch een muffin tussendoor nog een ligga en als toetje tiramisu! En nee, ik ga echt proberen om niet te compenseren! ik leef weer en ben hier zo blij mee. het is vakantie dus daar horen lekkere dingen bij 😉 (toch ook een kleine overtuiging naar mezelf toe, maar in de toekomst denk ik er niet meer eens bij na als ik de ‘verboden’ producten neem.)
  Bedankt voor al jullie top bloggen/vloggen/ploggen! jullie zijn op duistere dagen het lichtje. zonder dat iemand tegen je praat of je met iemand praat kan je hier je eigen gang gaan en lekker gaan lezen en er ook nog blij van worden omdat je zelf beseft hoe dom je bezig bent en hoe gelukkig je eigenlijk mag zijn met alles en hoe blij je mag zijn met jezelf. Ook plussizers zijn super mooi (niet dat ik dit bent maar dit heeft wel mijn ogen geopend voor de angst om ‘dik’ te zijn.)
  BEDANKT

 15. Ik vind het goed van mezelf dat ik relaxed was bij de kinderen(en daarbuiten)!!!

 16. Ik vind het goed van mezelf dat ik vandaag met de fiets naar fysio ben gegaan. Als ik met de auto was gegaan had ik de ongelofelijke mooie avondlucht gemist en die heerlijke buitengeur niet geroken.

 17. Ik vind het goed van mezelf dat ik dit weekend dingen voor mezelf heb gedaan zoals bloemen gekocht, een kristalsteentje uitgezocht en mijn auto heb schoongemaakt waardoor het heerlijk was om in te rijden. .

 18. Ik vind het goed van mezelf dat ik vandaag op tijd naar de therapie ga.

 19. Ik vind het goed van mezelf dat ik vandaag in mijn ateliertje heb gewerkt

 20. Ik gezond heb gekookt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *