Kaarten Proud2Bme; een cadeautje voor jullie

Heb je onze speciale Proud2Bme kaarten al gezien? Eerder kon je ons bijzondere interview met Dirkje hierover lezen. Zij was een goede vriendin van diëtist Betsy, die vanwege haar ziekte, en uiteindelijk overlijden haar werk niet meer voort kon zetten. Ze hielp veel mensen die worstelden met een eetstoornis en samen met Dirkje ontwikkelden we namens Betsy drie motiverende kaarten. Een verlengstuk van Betsy’s zorg. In deze blog vertellen we meer over de tekst op de kaarten en maak je opnieuw kans op een kaart voor jou of een dierbare!

“Ik zou graag zien dat wij als diëtisten iets kunnen betekenen in het ombuigen van irreële gedachtes naar reële gedachtes rondom eten. Hoe mooi zou het zijn als de diëtist daar ook een rol in speelt?” Een quote van Dirkje. Dit was het uitgangspunt waarmee we een brug wilde slaan tussen het werk dat diëtisten doen en eetstoornisherstel. Quotes, rijmpjes en teksten bedenken is iets dat wij bij Proud2Bme dagelijks doen en waar we nu opnieuw – met onze ervaring in ons achterhoofd – mee aan de slag konden. 

Er kwamen drie kaarten tot stand die allemaal door één van ons (Irene – Lonneke – Daphne) bedacht zijn. Ze zijn totaal verschillend, maar staan stuk voor stuk voor iets dat wij persoonlijk in ons herstel nodig hadden. Een kaart die we misschien wel aan onszelf hadden willen geven toen wij een eetstoornis hadden en nu dus graag (opnieuw) met jullie delen. 

De kaart van Irene

Elke dag dat je een eetstoornis hebt, voelt als een dag te lang. Toch kost het tijd om van een eetstoornis te herstellen. Veel tijd. Mijn therapeut vergeleek mijn eetgestoorde gedachten en gedragingen eens als een wielspoor in een grasveld. Als je steeds maar hetzelfde rondje blijft rijden, wordt dat spoor vanzelf heel diep. Als je later besluit toch een ander spoor te willen nemen – een leven zonder eetstoornis – moet je uit die groeven die je al gegraven hebt en het nieuwe spoor net zo vaak rijden tot het even diep is als het oude spoor. Tijdens dat proces glibber je nog best wel eens terug in die oude groeven, maar je moet doorzetten, want in herhaling zit de kracht. 

Die visualisatie was voor mij heel betekenisvol. Ik had namelijk het gevoel steeds dezelfde fouten te maken door keer op keer terug te vallen in mijn oude gewoontes. Daar schreef ik ook de blog ‘Steeds dezelfde fouten maken‘ over. Achteraf besef ik dat dit ook nodig was. Dat je niet kan besluiten om van de één op de andere dag geen eetstoornis meer te hebben, zelfs al weet je in theorie hoe dat zou moeten. Je moet een nieuw spoor maken in het grasveld. Nieuwe verbindingen in je hersenen. En wat dat betreft zit de kracht in herhaling. Dus geef niet op. 

De kaart van Daphne

Fake it till you make it. Ik was heel jong toen iemand dit voor het eerst tegen mij zei en ik heb dit nooit meer losgelaten. Nu zou ik dit overigens ook in een negatiever daglicht kunnen zien. Dat je zou moeten doen alsof je anders bent dan je bent of dat je nu niet goed genoeg zou zijn. Het is namelijk helemaal oké om iets niet te kunnen of iets nog te moeten leren. Dat hoort bij het leven en hoeft niet verdoezeld te worden. Dat is niet waar dit over gaat voor mij; doen alsof kan ook heel positief zijn. Destijds vatte ik dit ook zo op. Het gaf mij kracht en een soort extra wapen. Het gaf mij een stuk vertrouwen in het feit dat ik iets sowieso ging kunnen, daar was geen twijfel over mogelijk. Het was slechts een kwestie van die tussentijd overbruggen en mezelf op die plek krijgen. 

Jezelf op een liefdevolle manier een beetje voor de gek houden; zo zie ik het. Los van gister, los van morgen, dit is mijn plan vandaag en ik kan het. Wanneer je iets eng vindt of iets nieuws wilt leren, kun je jezelf soms zo verliezen in twijfels en onzekerheid. Terwijl ‘doen alsof je iets kan’ ervoor zorgt dat die twijfel minder wordt. Ik hoef het niet te kunnen, ik hoef het allemaal niet makkelijk te vinden, maar ik kan wel doen alsof ik het kan. Tot het moment dat ik het kan. Het zal vanzelf normaal en goed gaan voelen. Met opgeheven hoofd, maar ook met volle angst vooruit, om mezelf te bewijzen dat ik meer kon dan ik dacht en dan ik in eerste instantie durfde. En ik geloof dat dit ook voor jou geldt. Je komt er wel en soms mag je best doen alsof je daar al bent. You’ll make it.  

De kaart van Lonneke

Een eetstoornis gaat niet alleen over eten, maar soms moet je wel door die eet-uitdagingen heen. Tijdens mijn eetstoornis was eten voor mij niet leuk meer. Ik had ontelbaar veel regels, ik kon niet spontaan uit eten. Alles ging over het eten, terwijl dat eigenlijk niet het probleem was. Toen ik eenmaal die focus op het eten los kon laten, lukte het mij veel beter om de daadwerkelijke angst die erachter zat aan te gaan en uit te dagen.

Ironisch genoeg voelde ik hierdoor de behoefte om een kaart juist over eten te maken. Om juist die disbalans op die manier ‘aan te kaarten’. Nadat ik meer aan de achterliggende problematiek kon werken, kreeg ik door dat mijn moeilijkheden niet over eten gingen. Ik had geen moeite met die friet, maar ik had moeite met de manier hoe ik dacht te controle te verliezen. Ik wilde die aardappelpuree niet laten staan, maar had destijds niet het gevoel dat ik het aankon om het wel op te eten. Mijn eetstoornis heeft mij geleerd dat ik alles mag eten, alles kan eten. Dat vooral, als het puur op het eten aankomt, de variatie juist zo belangrijk is. Iets wat ik tijdens mijn eetstoornis juist erg miste. Mijn eetstoornis hield mij klein. Ik hoop dat mijn kaart jou motivatie kan geven om tijdens die eetmomenten aan het grotere plaatje te denken. Het gaat niet over eten, maar soms toch even wel. 

Een kaart voor jou

De kaarten die we in samenwerking met Dirkje en met dank aan Betsy hebben gemaakt, zijn bedoeld voor jullie: de lezers en leden van Proud2Bme. De jongens en meiden, mannen en vrouwen die worstelen met een eetstoornis en die wel wat steun kunnen gebruiken bij het relativeren van die eetgestoorde gedachtes. Die steun en die motivatie om écht te blijven vechten voor je eigen herstel hopen we voor een klein deel gestopt te hebben in deze kaarten. 

De weggeefactie die aan deze blog verbonden was, is inmiddels voorbij. We hopen dat alle mensen die een kaart hebben ontvangen er blij mee zijn en steun uithalen.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

20 reacties op “Kaarten Proud2Bme; een cadeautje voor jullie”

 1. Dit is zo mooi!!β™₯

 2. Mooi dit…. Betsy, Dirkje en Proud… bedankt! β€οΈπŸ™πŸ»πŸŒˆ

 3. Echt heel mooi die kaarten !πŸ’žπŸ’ž

 4. Prachtig initiatief

 5. Die van Irene vind ik echt behulpzaam !

 6. Heel leuk dat ik twee kaartjes heb ontvangenπŸ’žπŸ‘Œ

 7. Mooie kaarten!
  Waar kan ik ze bestellen?

  1. Hey Catherine,

   De kaarten zijn helaas niet meer beschikbaar.

   Liefs ❀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *