Invloed omgeving op je eetgedrag

Eten doet iedereen op een andere manier. Misschien eet je snel, gemiddeld of eet je bepaalde dingen wel of niet of in een bepaalde volgorde. Uit recent onderzoek blijkt dat de manier waarop je eet heel veel te maken heeft met je omgeving of bepaalde voorwerpen. Zo spelen de sfeer, de grote van je glas, de plek waarop je bent en ook de geluiden een rol. Je eetgedrag wordt dus niet alleen beïnvloed door je smaak of hongergevoel.

Groepsdruk
Als je met je vrienden bent, bestel je vaker hetzelfde. Dat heeft te maken met de zogenaamde ‘peer-pressure’. Vaak wil je niet uit de toon vallen of ben je bang dat je iets misloopt wat een ander dan wel bestelt. Als ik met vriendinnen ben, kiezen we ook soms voor hetzelfde. Al val ik alleen al uit de toon omdat ik vegetarisch eet. Toch merk ik dat wij soms wel voor hetzelfde kiezen of mijn vriendinnen ook iets zonder vlees bestellen. Ben ik echter niet met een groep maar met één andere vriend of vriendin, dan kies ik meestal niet hetzelfde. Je kunt tenslotte dan altijd van elkaar mee eten.

Bank of tafel
Sommige mensen eten aan de eettafel met het hele gezin. Bij andere gezinnen wordt er gegeten voor de tv of ieder apart, vanwege werk- of schooltijden. Wij aten vroeger altijd aan tafel en maar heel soms voor de tv. Je merkt vooral dat het veel gezelliger is om aan tafel te eten en je sneller met elkaar in gesprek komt. Dat vond ik altijd heel leuk. Ook schijnt bewust zijn van wat je aan het eten bent belangrijk te zijn. 

Op jezelf wonen en alleen eten
Nu ik mijn eigen appartementje heb, eet ik vaak alleen. In het begin moest ik daar wel aan wennen en voelde ik me veel alleen. Ik had dan ook helemaal geen zin om te koken en at vaak hetzelfde. Tegenwoordig vind ik koken leuk. Ik eet veel verschillende gerechten, maar omdat ik vaak over hebt eet ik het vaak wel twe keer of vries ik het in. Ik eet nu ook veel meer waar ik zelf zin in heb. Zo eet ik lekker vaak pasta, lasagna, couscous of rijkgevulde soepen. Ook hou ik erg van knoflook. Als je op jezelf woont, kun je veel meer naar eigen smaak koken.

Zichtbaar voedsel
Toen ik beter moest eten van mijn therapeut, zorgde ik ervoor dat de tussendoortjes en fruit op het aanrecht stonden in de keuken. Zo zag ik het, kon ik het minder snel vergeten en pakte ik het dus ook sneller. Bewezen is ook dat je eetgedrag beïnvloed wordt door het eten dat je ziet in de keuken. Wil je dus beter of gezonder eten, dan kun je dat zelf beïnvloeden door de tussendoortjes, groenten of fruit op schalen in de keuken te zetten.

Bron foto

Licht en sfeer
Een aangename sfeer met gedimd licht en zachte muziek zou ervoor zorgen dat mensen sneller kiezen voor minder calorierijk voedsel en genieten van hun eten. In een snackbar zien we vaak het tegenovergestelde. Fel licht en hardere muziek zou er voor zorgen dat mensen meer eten en voor calorierijk voedsel kiezen. En dat is natuurlijk ook de bedoeling in de snackbar. 

Glas
De grote van je glas zorgt ervoor dat je meer of minder drinkt. Zo zou een groot glas ervoor zorgen dat je ook meer drinkt. En ook een gekleurd glas zorgt ervoor dat je vaak meer drinkt. Vooral wanneer je alcohol drinkt. Een klein glas zorgt ervoor dat je vaker inschenkt en zo het idee hebt meer te drinken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt dan beter een groot glas wat vaker vullen. Al vergeet je dat misschien of heb je het idee al genoeg te hebben gedronken met een groot glas.

Afleiding
Sommige mensen eten met de radio of tv aan op de achtergrond. Dat kan zorgen voor een gezellige sfeer, denken veel mensen. Toch kan het ook afleiden en sta je daardoor niet echt stil bij wat je aan het eten bent, of je vol zit of niet en praat je minder met de mensen aan tafel. Het is belangrijk om toch bij je eigen lichaam en behoeftes stil te staan. Zo geniet je ook meer van het eten. 

Tijdens mijn eetstoornis, vooral in het begin, hielp het mij echter wel om afleiding te hebben. Ik probeerde deel te nemen aan het gesprek aan tafel of tv te kijken om niet te verzanden in eetgestoorde gedachtes. Later ben ik juist meer gaan proeven en luisteren naar mijn hongergevoel en moest ik juist geen afleiding zoeken.

Gezelligheid
Als je een leuke avond hebt met vrienden en vriendinnen, eet je vaak iets meer dan wanneer je thuis gewoon je avondmaaltijd eet. Dat heeft echter niet alleen met de gezellige sfeer te maken, maar ook heel veel met wat er gegeten wordt. Zo wordt er vaak wat uitgebreider gekookt en komen er lekkere hapjes voorbij, wanneer je een gezellige vriendinnenavond hebt. Maak je echter na zo’n uitzonderlijke avond niet druk om dat je bent aangekomen. Als je de rest van de week gewoon regelmatig en voldoende eet, kom je echt niet meteen kilo’s aan en brengt je lichaam je gewicht vanzelf weer in balans. Lees dit eens. 

Bron foto

Waar je bent
In de bioscoop eten mensen dezelfde hoeveelheid popcorn als altijd, ook als deze niet zo lekker knapperig is of zelfs oud. Blijkbaar willen mensen die een bioscoop bezoeken gewoon popcorn eten. Wel of niet lekker.

Ik zelf heb ook van die bepaalde plekken waar ik iets specifieks wil eten. Zo vind ik frietjes na het uitgaan altijd heel lekker. Zelfs ook al is het niet eens van de hele lekkere patat. Ook vind ik naturelchips op het strand altijd heel erg lekker. Wanneer ik op Texel ben, drink ik daar altijd een Texels biertje. En als ik op het strand gewandeld heb, krijg ik vaak heel erg trek ik chocolademelk of warme koffie.

Hoe eet jij het liefst?

Bron en inspiratie: HLN.be

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

27 reacties op “Invloed omgeving op je eetgedrag”

 1. ik eet het liefst waar niemand is, dus het liefst alleen, alleen dat kan niet vaak.. X

 2. Ik eet ook het liefst alleen ik vind het juist irritant als mensen tegen me praten tijdens het eten dan kan ik er niet van genieten…

 3. Ik eet heel erg precies; vooral gekleurde dingen zijn vervelend. Eet ze dan op in een combinatie van hoeveel er (nog zijn) en per kleur… 🙁

 4. Ik woon op mij zelf en eet dus vaak alleen.
  Maar gezellig met vrienden eten vind ik ook steeds leuker worden.
  gewoon lekker bijkletsen met elkaar.

  Liefs Rowena

 5. Ik woon op mezelf en eet dus eigenlijk altijd alleen. 1-2x in de week/twee weken (ehh, duidelijk? ;p) eet ik bij m’n ouders, scheelt mij weer koken en is gezellig! ik probeer ook 1x p.w. met een vriendin wat te eten of dat nou in de stad is of thuis. aan het begin was het erg zoeken maar ik heb nu wel een regelmaat gevonden. meestal eet ik ook 2 dagen het zelfde (geen vriezer) omdat voor 1 persoon koken nou eenmaal best lastig kan zijn haha :p.

 6. Altijd, als ik op een vestival ben, en soms ook op ‘markten’ (bijvoorbeeld koninginnendag) dan loop ik zo.. En dan zie ik het.. SUUUIIIKKEEERSPPIIINNN!!!
  En dan MOET het ook gewoon. Altijd. 😀

 7. Als je alleen eet, heb je er dan ook een krant bij of eet je altijd met verder niks?
  ‘s morgens ontbijt ik altijd met de krant erbij, ‘s middags samen met collega’s of achter de computer en ‘s avonds het liefste met anderen samen en dan gezellig kletsen.
  Verder vind ik eten bij de La Place heel leuk (lunch of een gebakje met koffie of thee). En een keer of 4 per jaar ontbijt ik bij de Ikea met een vriendin, daarnaast nog een keer avondeten bij de Ikea. Super leuk en gezellig!

 8. na een boswandeling een pannenkoek of beker warme choco met appeltaart. Of savond in het weekend: wijn en chips! Het is beter voor mij om samen te eten, ik kook veel leuke recepten voor mijn man en dat is dus vooral gezelligheid! ontbijt en lunch daarentegen doe ik vaak liever alleen.

 9. haha ik vind ook altijd dat naturelchips op het strand het lekkerst is!
  grappig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *