Ik wil geen boter op brood

Toen ik een eetstoornis had, had ik heel veel moeite met het smeren van boter op m’n brood. Ik bedoel, waarom zou ik dat doen? Die jam blijft zonder boter toch ook gewoon op m’n brood zitten? Het is misschien een beetje gedoe, maar ik kan ook best wel brood met hagelslag eten zonder boter. Trouwens, ik kan de hagelslag ook gewoon schrappen! Jam is immers een stuk ‘veiliger’.

Nu kan je je afvragen wat veilig in die zin betekent. Er is natuurlijk helemaal niks mis met jam op je brood kiezen in plaats van hagelslag, maar het maakt wel uit waarom je die keuze maakt. Als de keuze is gemaakt uit angst voor hagelslag is het een keuze die je eetstoornis voedt.

Het voeden van je eetstoornis heeft niet alleen het gevolg dat hagelslag iets heel engs wordt. Alle ogenschijnlijk onbelangrijke dingen, alle kleine regeltjes, alle simpele ‘vermijdingen’ tellen bij elkaar op tot een groot netwerk van angst en elke kleine overwinning breekt die eetstoornis een beetje af. Al is het maar het eten van een boterham met hagelslag en boter.

Is boter op je brood echt nodig?

Om maar bij het begin te beginnen stel ik de vraag: Is boter op je brood echt nodig? In de tijd dat ik een eetstoornis had zou ik zeggen: “Boter, het is extra, dus niet nodig.” Tijdens mijn behandeling bij PsyQ leerde ik van de diëtiste dat boter op je brood smeren wél nodig is en dan heb ik het niet over roomboter, maar over margarine en halvarine.

Margarine en halvarine zitten vol met vitamine A, D en E. Dat is omdat het er kunstmatig aan wordt toegevoegd. Roomboter bevat ook vitamine D, maar er wordt verder niks aan toegevoegd, dus het is een stuk minder. Al is roomboter natuurlijk wel heel lekker!

Vitamine A en D kunnen alleen via vet door je lichaam worden opgenomen, vandaar dat de combinatie met boter wordt gemaakt. Een belangrijke bron aan voedingsstoffen dus, maar zou je die voedingstoffen niet ergens anders vandaan kunnen halen? Ja, dat kan in principe wel. In die zin zou je kunnen zeggen dat boter op je brood niet per se nodig is, maar dan moet je wel zorgen dat je die vitamine-bron vervangt.

Vervanging van boter

Om boter echt goed te kunnen vervangen is het belangrijk om voldoende vette vis te eten. Dat doen de meeste mensen hier in Nederland echter niet, vandaar ook dat we de vitamines toe hebben gevoegd aan margarine en halvarine. In vette vis vind je zowel de vitamines A en D als de vetten die je nodig hebt om ze op te nemen.

Vitamine A en D vind je ook in vette producten zoals noten, zaden en eieren. Bovendien maakt je lichaam vitamine D aan door de zon. Echter is het in Nederland maar een paar maanden per jaar zonnig genoeg om die vitamine D daadwerkelijk aan te kunnen maken in de juiste hoeveelheden. Daarnaast is niet iedereen elke dag even veel buiten. Zeker met de herfst en winter voor de deur hebben we meer kans op een vitamine D tekort.

Al met al is het dus wel mogelijk, maar niet makkelijk om margarine en halvarine te vervangen. Vandaar dat je er goed aan doet om het toch op je brood te smeren. Dan weet je zeker dat je niks tekort komt. Een tekort aan vitamine D kan je namelijk erg vermoeid laten voelen. Het is slecht voor je botten, spieren en stemming. Een tekort aan vitamine A heeft nadelige gevolgen voor je ogen, huid, haar, gebit en afweersysteem.

Waarom wil je geen boter op je brood?

Als ik heel eerlijk ben doe ik nu ook niet altijd boter op m’n brood. Dat is niet omdat ik het niet lekker of niet nodig vind, maar ik denk er vaak gewoon niet aan. Ik heb het wel altijd in huis en met periodes heb ik dan ook het goede voornemen om wel te smeren. Eigenlijk vind ik boter op m’n brood juist heel lekker. Ook met kaas of jam bijvoorbeeld. Het maakt het net een beetje smeuïger. Ik ga er na het schrijven van deze blog zeker weer op letten!

Sommige mensen houden simpelweg niet van de smaak van boter en als je het dan inderdaad niet eet is er kans op een vitamine tekort. Probeer dan in ieder geval zo veel mogelijk producten te eten waar de vitamines A, D en E wel inzitten en eventueel supplementen te gebruiken. Supplementen zijn echter geen volwaardige vervanging van gezonde voeding.

Toen ik een eetstoornis had zei ik ook vaak dat ik boter simpelweg niet lekker vond. Had gekund, maar was niet de waarheid. Probeer daarom echt bij jezelf na te gaan of je boter nou echt niet lekker vindt of dat je het probeert te vermijden uit angst om aan te komen. Boter is niet extra, dus niet niet nodig. Je lichaam heeft die vitamines en vetten juist hartstikke hard nodig. Van vet eten, word je niet per se zelf ook vet. Meer lezen over waarom je lichaam vetten nodig heeft doe je hier.

Het lijkt misschien iets heel kleins, geen boter op je brood of één bepaald product vermijden. Hoezo zou je niet zonder kunnen? Zoals ik in de eerst alinea eigenlijk ook al aangaf is de vraag niet of je zonder kan, maar of je met durft? Natuurlijk kan je zonder een bepaald product. Natuurlijk kan je prima leven zonder hagelslag of roze koeken of chips. Natuurlijk zijn er mensen die sommige dingen nooit eten, maar dat is dan niet vanuit een eetstoornis.

Op het moment dat de keuze niet meer gemaakt wordt vanuit een bepaalde angst ben je helemaal vrij om te kiezen wat jij wilt, maar als je het stiekem best lekker zou vinden, waarom dan die eetstoornis voeden? Daar wil je juist vanaf. Zodat je weer vrije, oprechte en gezonde keuzes kan maken.

Elke kleine overwinning telt. Smeren maar!

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

116 reacties op “Ik wil geen boter op brood”

 1. Ik heb nog nooit boter op mijn brood gedaan.. Ik vind dat zo vies… Geen idee waarom, maar het is wel altijd zo geweest

 2. Ik heb ook nooit boter op mijn brood gedaan al vanaf jongs af aan niet… het was heel frustrerend dat de hulpverlenging continue zei dat het door mijn eetstoornis kwam terwijl dat echt niet zo was… wat heb ik daar vaak ruzie over gehad bij mijn opname

  1. Idem ervaring!

 3. Nu gelukkig genezen… en nog steeds geen boter op mn brood!

 4. Thuis deden we nooit boter op ons brood. Toen ik in opname ging, moest dat. In begin wilde ik dat niet omdat ik het niet lekker vind. Maar uiteindelijk deed ik het toch omdat dat zo hoorde. Eenmaal thuis, nooit meer boter gebruikt. Alleen af en toe bij hagelslag zodat het blijft plakken.

 5. Ik heb dat in mijn opvoeding nooit meegekregen, behalve dan als ik hagelslag of vlokken op brood deed. Maar bij dingen zoals pindakaas, stroop of kaas doe ik het echt nooit en dat ben ik ook niet van plan, omdat ik het simpelweg echt smerig vind!

  1. Dat heb ik hetzelfde. Bij dingen die uit zichzelf al plakken is boter echt vies.

 6. Niet aanvallend bedoeld, maar misschien is het niet zo handig als iedereen in de reacties zet dat hij/zij geen boter lust en het daarom dus nooit neemt. Ik denk dat er best wel wat lezers zijn die met boter struggelen en misschien zeggen dat ze het niet lekker vinden, terwijl ze dat wel altijd vonden. Als iedereen dan zo reageert, denken ze misschien dat eigenlijk niemand boter neemt en het dus wel raar en extra is als je het wél neemt. Terwijl dat echt niet zo is! Zoals hierboven genoemd wordt is boter gezond, niet extra en al helemaal niet te veel!! Tuurlijk kan het dat je het niet lust, maar hou dat dan voor jezelf, want wat moeten anderen met die informatie?

  1. Ik begrijp dat dat misschien niet zo handig overkomt bij mensen die het daar lastig mee hebben… Aan de andere kant zou ik het jammer vinden dat ik mijn ervaringen hiermee niet zou mogen delen. Het mag moeilijk zijn dat anderen het misschien niet eten terwijl jij dat moet. Dit is misschien een leermoment? Wanneer een vriendin van mij op de middag iets klein eet omdat ze een goed ontbijt had gehad, vind ik dat ook moeilijk maar begrijp ik dat ik dat niet ga moeten doen omdat ik anders in de problemen kom. Dat is voor mij een leermoment voor mijzelf. Misschien kan je dan kijken naar: waarom vind ik dat zo moeilijk en wat kan ik eraan doen?

  2. Vind ik onzin. Je moet hier kunnen schrijven wat je wil. Ook wat je wel of niet lust. Juist omdat ze in klinieken altijd roepen dat boter geen smaak heeft en iedereen boter lust. Je hoort dus bijna nooit dat mensen het echt niet lusten omdat dat daar doodgezwegen wordt en geen gespreksonderwerp mag zijn.
   Ik eet nooit boter en waar kon smokkelde ik in de kliniek en thuis at ik het geen eens. Ik schreef het op in mijn eetdagboek om de therapeuten tevreden te stellen
   .wij hadden geen eens boter thuis. Eet het nog steeds niet en mis er niks aan. Nou ja, ik heb 1 van de 3 kinderen die het eet. De ander twee vinden het vies. Zo zien je maar, smaken verschillen echt.
   Als je er problemen mee hebt moet je of niet op proud lezen want daar staan tig Triggers op en je kunt in alles wel een trigger zien
   Of je moet het bespreken in therapie. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Als je al zo ver bent dat je dit een trigger kunt noemen kun je ook in therapie zeggen dat je getriggerd werd door dit artikel. Dan komt het gesprek vanzelf wel op gang en kun je onderzoeken of het eetstoornis of smaak is

   1. helemaal akkoord.
    Ik heb nooit boter gelust, als kind niet, als jongere en als volwassene nog niet. Ik heb me aangepast als ik in de kliniek was en een half jaar lang 3 keer per dag boter op mijn brood gedaan maar ik moet er echt niets van hebben. En in eetstoorniskringen is het heel veel gezegd dat het ‘je eetstoornis wel zal zijn’ als je iets niet lust. Soms moet er ook gewoon ruimte zijn om dat te kunnen benoemen. Als je voor de rest wel aan voldoende vetstoffen komt, en als je het niet uit angst vermijdt, zie ik echt niet in waarom je niet zou mogen zeggen dat je geen boter lust.

   2. Boter heeft smaak door de textuur ervan. Het voelt zo glad aan dat via onze tong en smaakpapillen de hersenen er een smaak aan geven.

    Als iemand zelf aangeeft iets triggerend te vinden wil ik daar best rekening mee houden. Dat had ik ook graag gewild in de tijd dat ik een es had. Niet dat niemand mocht zeggen dat hij/zij geen boter lust, maar als en vijftientien reacties onder een bericht stonden en veertien lustten er geen boter.. Als iedereen hetzelfde lijkt te vinden en je hebt zelf een probleem met boter, dan is het fijn als de reacties gemengd zijn: een paar die boter lekker vinden, een paar die het niet hoeven en een paar die het soms eten omdat het ergens bij past of ze het gezond vinden.
    Denk alsjeblieft aan de ander, die ander die net als jij en ik dingen moeilijk vindt, en als er al een paar staan die geen boter lusten, vraag jezelf dan af of jouw reactie ook nog nodig is.
    Alle goeds,

  3. Ik houd mijn mening niet in omdat 1 iemand daar problemen mee heeft. Dit is een site waar IEDEREEN zijn/haar mening mag en durven delen wat het antwoord ook is. Dat toevallig een groot deel boter niet lust, so be it.

 7. Yo ik schraapte eerder het beleg dan de boter ♥. Boter op brood vind ik zó lekker. Bij krentenbollen is dat best normaal, maar op gewoon brood proef je het brood gewoon nog goed (ipv hartig/zoet beleg) en wordt het wat romiger.

 8. Ha.. Ik vind het juist héérlijk boter op brood.. Al vind ik het met mn eetstoornis soms wel lastig.. Ik ga er vanaf nu zeker weer op letten en neem dit artikel mee als motivatie om het toch te doen!!

 9. Vroegerrr was ik echt boter-fan. Met een vriendin van mij plamuurde wij ons brood, laagje op laagje. Soms hagelslag of muisjes, en dan daaroverheen weer opnieuw boter. (Echt super raar, I know.)

  Vorig jaar had ik een ernstig vitamine D tekort omdat ik waarschijnlijk te weinig vetten binnen had gekregen om mijn vitamines op te kunnen nemen.

  Die verandering..

  Was geen pretje trouwens, dat vitamine D tekort, heb maanden alleen maar thuis kunnen zitten. Te zwak om iets te kunnen doen.

 10. Ik sluit me bij de meesten aan, ik heb boter altijd al vies gevonden. Als kind ging ik ervan over mijn nek en ik snapte niet wat mensen er lekker aan vonden en ik snapte al helemáál niet waarom je het onder je pindakaas of jam zou smeren?! Als mijn pa mijn brood en dat van mijn broer (met boter) per ongeluk had verwisseld, dan at ik de boterhammen niet, kon dat echt niet, zo smerig vond ik het. Ik ben bovendien ook altijd intolerant voor melkproducten geweest en vond melk, yoghurt en boter allemaal niet te nassen. Omdat ik intolerant was hoefde ik gelukkig geen melk op de chrêche te drinken (iets wat ik echt niet meer van deze tijd vind trouwens).
  Vetten en vetoplosbare vitamines komen gewoon van nature voor in plantaardige bronnen, zoals noten en zaden, dus waarom moet je het per sé halen uit iets waaraan het kunstmatig toegevoegd is? Dat is toevallig wat de overheid beslist heeft om het in te stoppen omdat op die manier de meeste mensen het binnen zullen krijgen (zelfde reden waarom jodium brood toegevoegd wordt).
  Aan de andere kant snap ik ook dat het er bij therapie om gaat dat je bepaalde angsten aangaat omtrent eten, waarvan het eten van vet meestal een grote is. Wel jammer dat het altijd zo moet en ze voor niks anders openstaan. Maar goed, zij zullen vinden dat je met iemand met een eetstoornis nooit moet onderhandelen, want dan geef je de eetstoornis ruimte. Misschien moet je in therapie dan maar zo denken: als ik dit durf te eten (ook al lust ik het niet) en ik ben er niet meer bang voor, dan durf ik thuis ook gewoon weer te eten wat ik écht wil eten, of dat nou iets met boter is of niet.

  1. Goed gezegd! Ben het helemaal met je eens

 11. Zo grappig, want voor mijn eetstoornis gruwelde ik van “boter” (lees: halvarine, want dat was wat wij thuis aten), maar na mijn eetstoornis ben ik er achter gekomen, dat ik de smaak en structuur van roomboter wel echt heel lekker vind! En niet onder elk beleg, maar een vers stokbroodje met een dikke laag roomboter en dan rosbief en rucola erop… Mmmmm!!!

  1. Ja, roomboter is inderdaad wel echt lekker. Vooral van die zoutige roomboter op een crackertje ♥

 12. Oké, ik vind boter wel echt lekker! Veel boter met hagelslag of veel boter met kaas of vegavlees is echt mjummm croissant met extra boter is ook lekker! Er is trouwens wel verschil tussen de verschillende beters qua smaak 😉

  En soms heb ik ook geen zin in boter. Prima toch 🙂

  1. Maar let’s get serious: die boterham van dat plaatje met ZOVEEL boter zou ik ook echt niet willen. Dat is meer boter met boterham.

 13. ik eet ook nooit boter op me brood, ik lust dat niet, alleen bij hagelslag dan doe ik het wel, anders valt het eraf

 14. ik vond het ook vreselijk om boter te eten bij de hulpverlening….. alleen voor mij was het omdat wij thuis alleen roomboter hebben en ik nog nooit margarine had gegeten, wat vies is dat! margerine smaakt voor mij net naar ijzer. doe mij maar lekker roomboter 🙂

 15. Ik lust geen boter op brood, moet er van kokhalzen. Als ik hagelslag of vlokken op brood doe dan doe ik er jam op.

 16. Herkenbaar. Toen ik in mijn herstelperiode zat, kreeg ik ineens te horen dat ik mijn brood moest gaan besmeren met boter. Mijn eerste vraag was gelijk, maar waarom smeer je boter op brood. Ik kende namelijk alleen boter om in te bakken. Mijn hele gezin smeert namelijk geen boter op hun brood, Dat hebben ze nooit gedaan. Daarom heb ik het eigenlijk ook nooit gedaan en is het ook iets wat ik niet snel ga doen. Ik ben opgegroeid zonder boter op brood en dat zullen vele anderen ook hebben. Ik heb geleerd zolang je maar genoeg andere gezonde en goede vetten binnenkrijg is het goed.

  ps. Als wij hagelslag eten op brood, doen wij er altijd chocopasta, jam of pindakaas onder. Dat is ook erg lekker!

 17. Bedankt voor deze blog. Ik roep al jaren dat ik boter onnodig vind, ‘niet lekker’, te vet, weet ik veel allemaal. Maar ik besef me wel dat dit gewoon keihard m’n eetstoornis is. Mijn laatste bloeduitslagen waren niet al te best dus besef me eigenlijk wel nu hoe hard deze vetten en vitamines nodig zijn. Dankjewel Irene, ik ga het met m’n dietist binnenkort maar eens bespreken 🙂

 18. Het botert niet altijd bij iedereen dus.. de boter op het brood 😉 gevoelige (/persoonlijke) kwestie.

  Ik werd wel blij vd reposne van mensen die juist van boter houden.

  Ici: boter geschrapt toen ik kcal wilde schrappen.
  Van huis uit: boter op brood indien het beleg anders van je brood valt.

  Die vitamientjes. Het zal zo zijn ja, maar het laagje is zo dun.. draagt dat echt bij?

 19. Tijdens mijn eetstoornis, toen ik me bewust werd van alle dingen waar vet in zat, deed ik vooral geen boter onder de kaas, want in die kaas zat al zoveel vet. Eigenlijk alles waar vet in zat was slecht. Later realiseerde ik me dat je vet toch nodig hebt. Ook ondervonden dat ik niet tegen kaas kan; dat mijn eetstoornis, naast de emotionele kant, ook werd uitgelokt door de vele suikers en de biogene aminen. Margarine is trouwens hartstikke kunstmatig. Ik gebruik wel roomboter, soms kokosolie en bij het koken gebruik ik ook meer vet, meestal olijfolie. Wel slik ik vitamine D en andere voedingssupplementen en veel meer vitamine D dan er in dat beetje kunstboter zit. Ben trouwens superslank dus die angst dikker te worden bleek ongegrond.

 20. ik neem altijd boter, halvarine op mn brood. niet heel dik ofzo. maar zonder vind ik het minder lekker..altijd gedaan en blijven doen ook tijdens es

 21. r ik vind het toch wel opvallend dat op een site voor eetstoornissen zóveel mensen, of wel bijna iedereen, geen boter lust, terwijl dit van de mensen in mijn omgeving er misschien een paar zijn. En moet het dan echt super lekker zijn? Het zal vast dat je er niet dol op bent, maar is dit nou niet echt stiekem een beetje vermijding? Vast niet voor iedereen, maar toch

  1. Haha ja ik weet vrij zeker dat dit zo is.

 22. Ik vind boter wel lekker op brood,maar beleg vaak niet .Jam bijvoorbeeld…dat gaat dan zo vreselijk “erin en erdoor”” zitten en je proeft alleen maar jam.Echt vies vind ik dat.!

 23. Ik deed als kind altijd smeerkaas onder hagelslag zodat die er niet af zou vallen :’)

 24. Boter en margarine op je brood is gewoon smerig, ik ken juist helemaal geen mensen in mn omgeving die boter lekker vinden, alleen een enkeling zoals mn moeder, ( de rest van het gezin niet) en dan hoor je hele vieze verhalen over een zalige bruine boterham met dik boter, gedver…..
  je hebt ook dropliefhebbers die denken dat iedereen stiekem wel van drop houdt nou mooi niet, 98 % van de wereldbevolking gruwt van drop

 25. Zo herkenbaar dit!

 26. Het is zorgwekkend om te lezen dat mensen met een eetstoornis hier een beetje komen vertellen wat wel en niet smerig zou zijn om te eten alsof ze een expert zijn op gebied van smaakbeleving, smaakontwikkeling en voeding, en vooral tegelijkertijd stiekem op dit platform voor zichzelf en anderen willen bepalen wat wèl en niet in hun verziekte eetpatroon zou moet passen door het te brengen als een persoonlijke mening.
  Het is bovendien ongemanierd en onopgevoed om over eten te spreken in termen van smerig en vies. Je eet iets niet, prima, en je houdt verder je mond erover om iemand anders niet de eetlust te ontnemen!! Dat heet beschaving.

 27. Ik baal zo van die toegevoegde vitamines.
  Ik ben intolerant voor vitamine D, sowieso.
  Daarnaast verwerkt mijn lichaam geen synthetisch vitamine B12 en B11(folaat). Terwijl juist dat goedkope synthetische B12 als toevoeging gebruikt wordt.
  Ook moet ik Pteroylmonoglutaminezuur (PMG) vermijden. Dat is een synthetische vorm van foliumzuur/folaat dat ook aan voeding wordt toegevoegd.

  In deze tijd van los verkrijgbare vitaminen zouden toevoegingen aan levensmiddelen toch gestopt kunnen worden?? Zo heeft men zijn eigen gezondheid bewuster in eigen hand.
  En dan kunnen mensen als ik ook plantaardige producten gebruiken,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *