Ik heb geen kracht voor motivatie

Toen ik een eetstoornis had voelde elke dag, elk moment als een opgave. Ik zag niet waar ik het allemaal voor deed en had het gevoel dat ik niet leefde. Het was een nare en donkere periode. Toen ik eenmaal in behandeling ging, wisselde het heel sterk hoe gemotiveerd ik hiervoor was. Sommige dagen wilde ik beter worden, wilde ik er alles aan doen om van die eetstoornis af te komen. Ik ging er met volle energie tegenaan en voelde me positief.

Daarnaast waren er dagen dat ik wel wilde, maar weinig energie had. Het kostte mij dan meer moeite mijn motivatie terug te vinden en om tegen de stemmen van de eetstoornis in te gaan. Ik had geen energie door mijn slechte eetpatroon, door het slechte slapen, het piekeren, de sombere gevoelens… Vaak lukte het mij dan in de loop van de dag toch wel om de draad weer een beetje op te pakken. Door motiverende woorden van mijn moeder bijvoorbeeld, door mijn ‘motivatielijstje’ erbij te pakken of door even fijn contact te hebben met vrienden.

Als laatste waren er dagen dat ik niet meer wilde en geen energie had. Gewoon helemaal niet. Bij het gaan van mijn wekker in de ochtend was het al een opgave om mijn licht aan te doen. Mijn motivatie was nergens te vinden, alles voelde zwaar en het lukte mij ook niet om mijzelf weer op gang te krijgen. Ik wilde mijzelf eigenlijk helemaal niet op gang krijgen. Ik was al zo lang in gevecht met mijzelf en op deze dagen leek het uitzichtloos. Ik kon niet zien wat ik al wel had bereikt en het voelde alsof nooit beter zou worden.

Met name mijn gebrek aan (mentale) energie zorgde ervoor dat het mij op sommige dagen niet lukte om mijn motivatie te herpakken. Tegenwoordig weet ik veel beter wat ik voel, waar dat door komt en/of wat ik kan doen om mijzelf weer wat beter te doen voelen. Op sommige dagen lukt het niet om voor mijn ‘mentale deel’ te zorgen. Dan voel ik mij down en is er weinig dat lijkt te helpen.

Wat voor mij heel erg helpend is geweest is het idee dat ik voor verschillende ‘delen’ van mijzelf kan zorgen, en dat het niet altijd voor allemaal hoeft. Deze delen zijn fysiek, emotioneel, intelectueel en spiritueel. Door hier onderscheid in te maken, voelt het als een minder grote opgave om op één van de vlakken actie te ondernemen. Als ik in één van de delen verandering aanbreng of voor mijzelf zorg, merk ik dat de andere delen soms vanzelf mee komen. De kleinste acties of veranderingen kunnen al zorgen voor een ander, positiever gevoel of meer energie of motiviatie.

Fysiek

Stretchen

Dit is een makkelijke die iedereen kan doen en wat ook snel even tussendoor kan. Door even te stretchen zorg je ervoor dat je bloedsomloop verbeterd en er meer zuurstof naar je hersenen gaat. Hierdoor kun je je beter concentreren. Door je even uit te rekken kom je even ‘uit je zone’ wat een verfrissend gevoel kan geven.

Wandelen

Zolang het niet obsessief is, is beweging goed voor je. Met name wandelen kan een rustgevend effect hebben, vooral als je veel denkt en piekert. Het zorgt er voor dat je even de deur uit bent, frisse lucht krijgt en wat doet. Bewing zorgt er voor dat stress verminderd en het bevorderd de bloedsomloop. Hierdoor gaat er bijvoorbeeld meer zuurstof naar je hersenen waardoor je beter kunt nadenken en meer energie krijgt.

Ademhaling

Wat mij enorm kan helpen, zijn ademhalingsoefeningen. Een van de eerste dingen waar ik aan merk dat ik gestrest ben, is dat mijn ademhaling heel hoog zit en snel gaat. Via Youtube heb ik een filmpje gevonden met een ademhalingsoefening van vijf minuten. Heel kort, maar super effectief. Ik merk dat ik door deze oefeningen weer even ‘in het moment’ kom, ontspan en mijn gedachten beter kan ordenen. Ook helpen deze oefeningen mij om tot rust te komen voor ik ga slapen.

Emotioneel

Eten

Deze staat bewust niet bij het fysieke deel. Vaak als ik chagrijnig, bozig of verdrietig ben, realiseer ik mij dat ik al een tijd niet heb gegeten. Ik heb dan niet door gehad dat ik honger had, maar als ik eet, voel ik mij direct vrolijker en is alles minder zwaar. 

Vrienden

De mens wordt niet zonder reden een ‘sociaal dier’ genoemd. De relaties die wij hebben spelen een enorme rol in ons leven. Het zoeken van contact met mensen kan dan ook een boost aan energie geven. Voor de een is dat een drukke omgeving met veel mensen, voor de ander kan een belletje met een goede vriend of vriendin al wonderen doen. 

Sta het toe

Sta jezelf toe om negatieve gevoelens te hebben en wordt niet boos op jezelf omdat je die gevoelens hebt. Het heeft mij zo veel ruimte gegeven toen ik mij realiseerde dat dat boos zijn alleen maar energie kost. Energie die ik over houd als ik mijzelf toe sta om mij rot te voelen. Die energie kan ik weer gebruiken om andere, kleine dingetjes te doen. 

Intellectueel

Muziek

Muziek kan ontzettend veel doen met je energie en motivatie. Het is niet voor niets dat veel mensen tijdens het hardlopen muziek op zetten. Als je alleen thuis bent of je voelt je rot en het lukt niet om jezelf ergens toe te zetten, dan kan het helpen om een muziekje aan te zetten. Iets waarvan jij denkt dat het je de energie gaat geven die je nodig hebt. 

Boeken

Niet iedereen houdt van lezen, maar als je er wel van houdt, kan het enorm fijn zijn om er een boek bij te pakken. Door het lezen van boeken leer je nieuwe dingen, nieuwe woorden, kriijg je nieuwe ideeën en inzichten. Je kijkt even niet naar een scherm en bent even in een andere wereld. Dit kan helpen om na het lezen met wat meer en positievere energie de echte wereld weer in te stappen.

Routines en perspectieven

Het veranderen van routines en perspectieven kan verfrissend werken. Hoewel ze ook veiligheid bieden, kan het positieve energie geven om de boel een keer om te gooien. Door bijvoorbeeld een andere route te fietsen dan de route die je altijd neemt, of een keer een andere tandpasta of shampoo te proberen. Wanneer je dit bewust doet, zullen nieuwe dingen je opvallen en het kan een bevrijdend gevoel geven. Zo neem ik bijvoorbeeld graag af en toe een andere route van huis naar school of andersom, ook al doe ik er dan wat langer over. Ik zie dan nieuwe dingen waar ik blij van wordt. Het fietsen wordt een fijn moment waarin ik kan genieten van de omgeving, in plaats van een gehaaste tocht om zo snel mogelijk ergens te komen. Ik kom dan met een veel fijner gevoel aan op mijn bestemming.

Spiritueel

Meditatie

Hoewel mediteren ook een beetje een nieuwe hype lijkt te zijn en er al veel over geschreven is, vind ik het toch belagnrijk het nog even te benoemen. Ik mediteer echt niet iedere dag, maar ik heb een paar waardevolle handvatten meegenomen uit de keren dat ik het wel deed. Trucjes die ik makkelijk toe kan passen als ik merk dat ik enrom aan het piekeren ben. Zo tel ik op zo’n moment bijvoorbeeld wel eens mijn ademhaling of luister ik op de fiets heel bewust naar alle geluiden die ik om mij heen hoor, om mij niet te laten overspoelen door alle pieker-gedachten. Hierdoor houd ik meer energie over.

‘Nu’

In het nu zijn gaat er voor mij over dat ik mijn dagen niet laat beheersen door angst en stress voor alles wat komen gaat. Het is heel makkelijk om, terwijl je met iets bezig bent, in je hoofd al weer met het volgende bezig te zijn. Dit kost energie en zorgt er voor dat je minder kunt halen uit wat je op dat moment doet. Als je je hier bewust van bent en je betrapt jezelf erop dat het gebeurt, kun je jezelf weer terug halen naar het moment.

Onderzoek

Het aller belangrijkste in dit hele verhaal is dat jij voor jezelf op onderzoek gaat naar wat voor jou werkt. Hoe kun jij er voor zorgen dat je energie vindt om jouw motivatie weer op te pakken? Voor iedereen werkt het anders en dat is oké. Het onderzoeken naar wat voor jou werkt, kan er ook al voor zorgen dat je energie krijgt. 

Nu ik dit schrijf voelt het een beetje als ‘weer een lijstje met tips om je beter te voelen’. Toch is mijn ervaring dat herhaling in deze vaak wel werkt. Soms moet je dingen gewoon heel vaak horen om ze te gaan geloven en te gaan proberen. Zo werkte het voor mij in ieder geval. Sinds ik voor mijzelf op deze manier nadenk over waar ik voor mijzelf energie uit haal en hoe ik dat het beste kan verdelen, is het een veel minder grote opgave om hiermee aan de slag te gaan. Het zijn kleine dingen die veel verandering teweeg kunnen brengen.

Hoe vind jij de energie om jouw motivatie weer op te pakken? 

Hannah

Geschreven door Hannah

Reacties

6 reacties op “Ik heb geen kracht voor motivatie”

  1. mooi erg nodig ook voor mij en vele andere bedankt!

  2. Toekomstplannen maken. Ze hoeven nog niet eens realistisch te zijn voor de komende paar jaar. Maar gewoon uitstippelen wat je zou willen bereiken en hoe je daar in stappen kan komen. Zo kom ik erachter wat er op dit moment moet gebeuren. Soms is je droom zo groot dat je erin verzuipt. Ik wil bijvoorbeeld ooit cliniclown worden. Wat heb ik daar voor nodig? Wat kan ik daar vandaag, deze week of deze maand voor stappen in zetten. Voor vandaag is het belangrijk om met mijn afscheidsbrief voor mijn eetstoornis bezig te gaan, vanavond afleiding te zoeken om niet in overeten te vervallen en ik moet mijn tanden poetsen. Dat zijn voor vandaag prima doelen om ooit cliniclown te kunnen worden. En als het vandaag niet lukt dan is het voor morgen weer een doel.

    1. Mooi gezegd en een prachtig doel! Succes met de afscheidsbrief aan je eetstoornis. En tandenpoetsen kan al een heel grote overwinning zijn, daar weet ik alles van 🙂 zet hem op!

  3. Leuke blog!

  4. En wat als je de motivatie en de energie niet meer kunt vinden om te zoeken naar wat je helpt om de motivatie weer te vinden? Ik ben al jaren, samen met hulpverleners, bezig met dit soort lijstjes maar het heeft me tot nu toe niet geholpen om me beter te voelen. Daardoor is mijn motivatie en mentale energie bijna naar het nulpunt gedaald. Ik ben benieuwd om meer mensen dit herkennen

  5. Tip: enkele sterke punten van muziek luisteren en lezen kun je combineren in een audioboek luisteren. Ikzelf doe dat tijdens het wandelen 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *