Geld en een eetstoornis | Proud Podcast

Welkom bij een nieuwe aflevering van de Proud Podcast! Deze podcast als audiobestand te luisteren op Spotify en Anchor.fm. Daarnaast kun je de opname ook via YouTube bekijken, zodat je kunt zien welke gezichten er achter onze podcast zitten. Iedere vijf tot zes weken zetten we een gloednieuwe aflevering voor je klaar. We zijn ontzettend benieuwd wat jullie van deze aflevering vinden en waar jullie graag nog iets over zouden willen horen! 

Proud Podcast | Aflevering 5: Geld en een eetstoornis. 

In deze aflevering hebben Lonneke en Irene het over geld. Een onderwerp waar we doorgaans niet zo makkelijk over praten, maar waar we allemaal mee te maken hebben. Wanneer je een eetstoornis hebt, kan dit ook invloed hebben op je financiën of je gevoel rondom geld. Denk aan schuldgevoelens, het jezelf gunnen om geld aan jezelf uit te geven, maar ook de hoge kosten die eetbuien met zich mee kunnen brengen. Lonneke en Irene bespreken wat geld voor hen betekent, hoe dat was toen ze een eetstoornis hadden en wat ze een ander er graag over mee willen geven.

 

Hoe is jouw relatie met geld met betrekking tot je eetstoornis?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

6 reacties op “Geld en een eetstoornis | Proud Podcast”

 1. Wat een fijne podcast. Sommige dingen zijn zo herkenbaar! Gelukkig ben ik nooit in de financiele problemen gekomen door mijn eetstoornis. Wel ontvang ik door de ES nog steeds een WIA uitkering. Hier voel ik me behoorlijk schuldig over. Ik vind niet dat ik recht heb op dit geld, ik werk toch niet en zit (naast de therapie die ik volg) alleen maar thuis. Ik voel me dan vaak ook verplicht om mensen of goede doelen te steunen met mijn geld, want zelf verdien ik het niet.

  Ook het stukje jezelf niks gunnen herken ik. Een therapeut gaf me hiervoor ooit de opdracht een nieuw kledingstuk voor mezelf te kopen. Destijds vond ik het een beetje belachelijk, maar nu snap ik de bedoeling daarvan heel goed. En inmiddels kan ik hier ook een stuk beter mee omgaan.

 2. Goed onderwerp om ook eens bij stil te staan!Dank je vr het delen alvast x

 3. Ik heb juist dat ik onwijs bespaar op geld voor eten..
  Ik ben dan erg gefixeerd op de aanbiedingen.
  Dat te veel geld uitgeven aan mezelf herken ik niet.
  Het niet jezelf gunnen is het vooral.
  Ik zou hier wel losser mee willen omgaan.

 4. Heel herkenbaar! Twee jaar geleden kwam ik er eindelijk achter dat dit een veel voorkomend symptoom is van eetstoornissen en dat dit samenhangt met de schaarste (scarcity) mindset, waarbij de spaarstand waar het brein in staat door ondervoeding (lees: niet per se ondergewicht dus), zich verspreid naar andere gebieden zoals geld. Ook hoarding of verzameldrang komt hierdoor veel voor.
  Deze blog (in het Engels) was voor mij een enorme eye-opener: https://tabithafarrar.com/2018/05/brain-malnutrition-money/
  en deel 2:
  https://tabithafarrar.com/2016/10/eating-disorders-money-part-two/

 5. Een tip! Misschien de microfoon de volgende keer een kwartslag draaien, nu lijkt Lonneke ‘helderder’ te klinken dan Irene op de een of andere manier?

  Bedankt, fijn om naar te luisteren en lekker ontspannen sfeer. Werkt bijna kalmerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *