Geen zin om jezelf te verzorgen

Als je niet lekker in je vel zit, kan het moeilijk zijn om jezelf goed te verzorgen. Ik herinner me van mezelf erg goed dat ik het vaak nauwelijks op kon brengen om uit bed te komen toen ik depressief was, laat staan om goed voor mezelf te zorgen. Dingen die voor anderen heel normaal waren zoals douchen, mezelf opmaken, mijn haar doen en aankleden, voelden als een enorme opgave.

Bron

Als ik de deur niet uit hoefde, stelde ik het douchen dan ook zolang mogelijk uit. Eigenlijk stelde ik het uit tot ik merkte dat mijn haar zo vet werd dat ik wel moest douchen. Voor de rest deed ik wel wat extra deodorant op zodat niemand me zou ruiken. Als ik eenmaal de stap had gezet om wel te douchen, was het vaak een hoop werk om mijn haar te borstelen of me op te maken. Deze dingen vermeed ik dan ook zoveel mogelijk en deed ik alleen als ik een belangrijke afspraak had waarvoor ik er uit een beetje representatief uit moest zien.

Hierop terugkijkend realiseer ik me dat ik vooral het hoognodige deed aan zelfzorg voor anderen. Ik zorgde niet voor mijn lichaam omdat mijn haren lekker gewassen mochten worden of omdat ik me graag lekker fris wilde voelen na een douche. Ik deed deze dingen enkel zodat ik enigszins normaal over zou komen. Eenmaal thuis kon het me weinig schelen. Pijnlijk eigenlijk want mijn lichaam is er altijd voor mij geweest, hoe slecht ik er ook voor heb gezorgd.

De tijden waarin ik zo slecht voor mezelf zorgde, gaf mijn lichaam geregeld aan dat het meer zorg nodig had. Zo poetste ik mijn tanden soms maar één keer in de paar dagen waardoor mijn tandvlees ontzettend ontstoken raakte. Toch koos ik er op dat moment voor om hier niets aan te doen. Inmiddels is mijn gebit, ook onder invloed van mijn eetstoornis, behoorlijk beschadigd. Ook tijdens een koude winter waarbij mijn lippen helemaal droog en stuk waren, vond ik het teveel gedoe en moeite om een fijne lippenbalsem voor mezelf te kopen, waardoor ik continu allemaal velletjes op mijn lippen had en het regelmatig ging bloeden.

Bron

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van slecht zorgen voor je lichaam, als het gaat om de buitenkant. In hoeverre je hier op lange termijn schade toebrengt aan je lichaam is de vraag, maar het gaat er met name om dat er sprake is van een probleem op het moment dat het je niet meer lukt om de dagelijkse dingen die horen bij het ‘’voor jezelf zorgen” uit te voeren. Je kunt je dan afvragen wat maakt dat dit niet meer haalbaar is of waarom het niet ineens niet meer belangrijk is.

Het is niet verplicht om je iedere dag op te maken, ik doe dit ook lang niet iedere dag maar er is een verschil tussen er geen zin en puf meer voor hebben, of het gewoon wel lekker vinden om een dagje geen make-up op te hebben als je toch lekker thuis aan het werken of studeren bent. Deze afweging zul je zelf keer op keer moeten maken.

Sinds mijn haar een stuk gegroeid heb, duurt het lang om het helemaal te borstelen en alle klitten eruit te krijgen. Ik heb gemerkt dat als ik het eerst goed was met shampoo en daarna met een fijne conditioner, er een stuk minder klitten in zitten en ik er makkelijker doorheen kom. Misschien voor veel mensen een logisch verhaal, maar een aantal jaar terug kwakte ik altijd snel een drupje shampoo door mijn haar en waste het daarna snel weer uit.

Door bewust mijn haar helemaal te soppen met shampoo, goed uit te spoelen en die conditioner lekker in te laten trekken en opnieuw uit te spoelen, voel ik me fijn met mijn haar en krijg ik een fris gevoel. Ook kan ik genieten van een lekker zeepje of douchegel en ik geniet er dan ook van als ik vrijwel iedere ochtend mezelf daarmee in kan zepen. Mijn huid wordt er zachter en minder droog van en bovenal is het goed voor mijn humeur. Dit hele doucheritueel is een momentje voor mezelf geworden waarbij ik kan ontspannen, iets wat ik eerder erg moeilijk vond, zeker omdat ik mijn lichaam totaal niet kon waarderen.

Bron

Een stukje zelfzorg is dus niet alleen belangrijk voor je lichaam, maar ook voor jou. Het kan ervoor zorgen dat je je net iets lekkerder in je vel gaat voelen, dat je de kracht vindt om naar buiten te gaan en het brengt je in contact met je lichaam. Je kunt met kleine dingen beginnen. Lak bijvoorbeeld eens je nagels in een mooi zomers kleurtje of kies een keer voor een deodorant die je lekker vindt ruiken in plaats van de goedkoopste in het schap. Wees elke dag iets liever voor je lichaam dan je ooit geweest bent. Een zin die mij daar heel erg bij geholpen heeft is deze:

Your body is your home, don’t burn it down

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

74 reacties op “Geen zin om jezelf te verzorgen”

 1. Herkenbaar…

 2. Goed geschreven Sandra. Ik herken dit heel erg. Ik ga eigenlijk alleen mijn pyjama uit als ik die dag andere mensen zal zien (het huis uit ga/bezoek krijg). Want, denk ik dan, waarom zou ik al die moeite doen (douchen, tandenpoetsen, aankleden, haar doen) als niemand het ziet? Vandaag heb ik voor het eerst in een week gedoucht omdat ik naar de psycholoog ga – een flinke spuit deo en je hoofd onder de kraan is dan niet genoeg :p

 3. goed geschreven!

 4. heeeel herkenbaar. ik hoop dat ik ooit makkelijker goed voor mezelf kan zorgen. ik kijk echt tegen je op, vind het heel knap dat het alweer zoveel beter met jou gaat!

 5. zo herkenbaar! vooral het stukje van de shampoo, ik heb heel erg lang mijn haar maar 1 keer per maand gewassen en dan wassen het wassen met minimaal shampoo en meteen uitspoelen zodat ik van onder de douche uit kon. gelukkig heb ik niet snel vet haar.

  nu kan ik mijn haar wel goed was en met conditioner verzorg merk ik ook hoe fijn het is om ‘proper’ haar te hebben, ik was het nog steeds maar 1x per week (is niet vaker nodig bij mijn haar), maar ik kan er nu oprecht van genieten. ook van de geur van douchegel, zo heerlijk! ik kan niet geloven dat ik het ooit een hele opgave vond om mezelf te douchen, ik zal niet zeggen dat ik het nu makkelijk vind, maar ik kan er wel al veel meer van genieten.

  helaas lukt het me nog steeds niet om me ‘net’ aan te kleden en breng ik de hele dag in mijn pyjama door. door mijn sociale fobie durf ik het huis niet uit en ik heb heel veel moeite om te beseffen een lichaam te hebben. mezelf verstoppen in een grote pyjama voelt veel fijner en zo krijg ik toch nog hier en daar dingen in het huishouden gedaan. ik hoop snel weer ‘echte’ kleren te durven dragen. en natuurlijk het huis weer uit te durven.

 6. Herkenbaar, ik deed ook een tijdlang nauwelijks aan haren wassen en tanden poetsen. Ik ben net bezig om mijn tanden vaker te poetsen, maar regelmatig heb ik er nog geen zin in en doe ik het niet. :/

 7. Heel herkenbaar… Hieraan merk ik meestal het snelst weer als het weer bergaf gaat… Tanden poetsen lukt heel vaak niet en douchen alleen voor afspraken, als het écht niet meer kan..

 8. Herken dit ook heel goed.
  Alles kost zoveel moeite en ik word er alleen maar moe van.
  Ik vind douchen heel erg moeilijk.

 9. Zo herkenbaar! Heb momenteel een terugval en doe oo m alleen het hoognodige, zelfs het opzetten van mn bril is nog teveel moeite… en dan mn lange haar…. snel op een knotje ergens achter op mn hoofd…. k hief toch niet weg en k verwacht ook niemand. …

 10. Wat schrijf je onwijs fijn! En wat een fijne blog!

 11. Enorm herkenbaar

 12. Mooie blog! Ik doe eigenlijk best veel aan lichaamsverzorging en heb veel natuurlijke verzorgingsproducten. Die koop ik erg graag, maar als ik me heel somber en ellendig voel, merk ik wel dat het moeilijker is om de energie ervoor op te brengen, en er zijn zeker tijden geweest dat ik mijzelf een beetje verslonsde, en ik doe dat nog steeds wel eens, maar ik probeer daarop te letten, want ik ga me beter voelen als ik juist wel wat aandacht aan mijzelf besteed.

 13. Ik herken het ook heel erg.

  Maar heb ook vaak na het douchen dat ik dan denk, jeetje was het nu echt zo moeilijk! De aanloop er naartoe is voor mij altijd het lastigste, en als ik de deur niet uit hoef dan sla ik het douchen gerust een dagje over.

  Het is een tijdje wel heel goed gegaan, dat ik het idd fijn vond om te douchen, een lekker geurtje shampoo of doucheschuim te hebben, maar nog eigenlijk teveel momenten ook dat ik het nut er niet van inzie.

 14. heel herkenbaar!

 15. Ik kan mij niet voorstellen dat ik mij niet zou willen wassen en verzorgen !
  Hoe rot ik mij ook voel of heb gevoeld ,zorgen dat ik schoon en fris ben heb ik altijd als noodzakelijk beschouwd .

 16. Dank je wel voor je blog, Sandra. Heel herkenbaar… Het lukt me tegenwoordig wel om van m’n pyjama in joggingsbroek te gaan, maar de volgende stap is om thuis ook “normale” kleding te dragen. En dat douchen… Enorm herkenbaar. Bah, ik haat douchen ;’)

 17. Enorm herkenbaar, alsof ik het zelf schreef. Worstel hier heeel erg mee momenteel,!!

 18. Goed geschreven en hier ook heel erg herkenbaar! Ik herken het vooral van depressieve periodes, maar ook als het beter gaat vind ik het vaak nog teveel gedoe. Make-up doe ik echt nooit op, ook omdat ik het zelf gewoon niet mooi kan vind ik ( als ik opgemaakt word dan ziet het er wel mooi uit) Douchen vind ik nu wel weer fijn, maar het kost wel veel energie en ik moet daarna altijd weer even op bed zitten uitrusten voor ik me kan aankleden. Maar zelfs iedere dag dagcrème opdoen of mijn huid ‘s avonds reinigen voor ik ga slapen, ik kan me er vaak niet toe zetten of ik vergeet het gewoon ( ook al staat het voor mn neus op het badkamerplankje)

 19. herkenbaar, maar hoe komt dit. ik was niet zo Is dit depressiviteit of wat.
  ik sta laat op, geen zin om iets te doen ik wil wel maar ik weet niet wat die zegt neen

 20. Herkenbaar. Ben jarig vandaag. Wel gewassen en aangekleed. Altijd moeite om op te staan.. Bipolaire stoornis. Zo wel naar de kerk voor lunch. Moet positief blijven wat niet altijd lukt….

 21. Ook heel herkenbaar. Ik ben blij als ik in de gewone kkeren zit ipv joggingbroek.

  Douchen is een ramp. 1x in de week met moeite. Tandenpoetsen ook. Ik ben heel blij om te lezen dat ik niet de enige ben.

  Ik heb trouwens een stemmingsstoirnis.

 22. Heel herkenbaar allemaal.
  Alles is te veel geen zin om te douchen tandenpoetsen aankleden op te maken. Liefst lig ik
  de hele dag in bed te slapen.
  Nergens blij van worden en dan is er ineens een hele goeie dag.
  Werken voelt aan als een soort gevangenis.
  De hele dag weg van huis vreselijk
  😢

 23. ik ben een man douch nooit niemand die ooit mij eens helpten in het huishouden ik zit er met alles door heen sorry

 24. Een schrale troost en ergens fijn voor mij dat ik niet de enige ben. Ik heb nu 9 dagen niet gedoucht en buite geweest. 14 dagen is het uiterste bij mij. Als ik te lang alleen ben. Soms lukt het wel en ik weet inderdaad als ik dan douche voor
  weer de eerste keer dat het de eerste stap is om tot wat meer te komen. En ik dan denk dat je daar zolang niet toe kwam. Het past verder ook niet bij mij mijn hele leven is douchen en verzorgen belangrijk. Het gebeurd in periodes dat ik het erg slecht heb met mezelf. Na dit alles gelezen te hebben GA IK NU DOUCHEN heb ook boodschappen nodig en wandelen voor mijn spieren want dat komt er ook nog bij wordt helemaal stijf nu ik 70 jaar ben. Bewegen probeer ik normaal elke dag dat halfuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *