Falen is niet erg

“Falen is niet oke”. Dat is wat ik een hele tijd heb gedacht. Falen is afgaan, een zwakte en een enorme teleurstelling. Ik ben altijd heel perfectionistisch geweest. Ik wilde altijd alles goed doen. Nouja goed, eerder perfect. Want het was eigenlijk niet snel goed genoeg. Soms had ik verwachtingen ten opzichte van mijzelf die achteraf gezien belachelijk waren. Er wordt in Nederland veel aandacht besteed aan faalangst, wat natuurlijk super fijn is. Maar een inzicht wat mij vooral erg heeft geholpen, is dat falen niet altijd erg is maar je ook veel kan opleveren.

Veel mensen zijn net als ik bang om te falen, wat veel onzekerheid met zich mee brengt. Zelf heb ik gemerkt dat het ook heel veel stress oplevert. In deze gevallen wordt de lat vaak heel hoog gelegd en meestal wordt dit nog gehaald ook. Mensen met faalangst voldoen ook vaak aan hun eigen verwachtingen waardoor de angst achteraf niet reëel bleek te zijn. Dit had ik zelf ook. Ik legde de lat heel hoog en vaak presteerde ik ook op dat niveau of zelfs erboven. Dit zorgde tijdelijk voor een goed gevoel maar een volgende keer legde ik de lat weer net zo hoog. En weer twijfelde ik aan mijzelf of ik dat wel kon. Dat is het eigenlijk. Het constant twijfelen aan jezelf en bang zijn dat het ‘fout’ gaat.

In bepaalde culturen is falen normaal en wordt het geaccepteerd. Het wordt gezien als iets goeds. Amerika heeft een ondernemerscultuur. Hier is het

bijvoorbeeld geen schande om failliet te gaan met je eigen bedrijf. Dit wordt gezien als iets om van te leren en eigenlijk is dat ook zo. Falen is oke.

Falen is voor veel mensen geen optie omdat het zou betekenen dat je zwak bent, maar er zijn ook mensen die zich realiseren waarom het belangrijk is om dit soms mee te maken.

Redenen waarom falen positief is

1. Leren van fouten
De beste manier om te leren is door te doen en fouten te maken. Je leert over jezelf, over de problemen die je tegen komt maar ook waar je goed in bent en hoe je met de fouten omgaat en deze oplost. Door fouten te maken leer je veel sneller dan wanneer je dit niet doet. Je weet hoe je het voortaan wel moet doen.

2. Succes waarderen
Als falen niet zou bestaan, zou iedereen altijd maar succes hebben. Er zou geen gezonde spanning zijn en je hoeft niet hard te werken om iets te bereiken. Als dit niet zou bestaan, zouden we niet weten hoe voldoening voelt als je ergens hard voor gewerkt hebt en het gewenste resultaat bereikt. Daarnaast zouden we succes zien als iets vanzelfsprekends en zouden we dit niet zo waarderen, zoals wij doen als we ook met falen te maken krijgen.

3. Persoonlijke ontwikkeling
Succes hebben en falen staan heel dicht bij elkaar. Wanneer iets minder goed gaat dan je had gehoopt of als je obstakels tegen komt, laat dit je groeien als persoon. Je wordt geconfronteerd met dingen, analyseert ze en je doet er vervolgens wat mee. Je leert er mee om te gaan. En dit is niet alleen heel waardevol voor dat ene moment maar je hebt er de rest van je leven ook nog wat aan. Dingen komen terug op verschillende gebieden in het leven en je zult zien dat je hetgeen wat je ervan geleert hebt, ook kunt toepassen in andere situaties. Je ontwikkelt en verandert als persoon.

4. Kijken naar het hele plaatje
Wanneer je een doel voor ogen hebt, kan het zijn dat je teveel daar op gefocust bent zonder dat je kijkt naar het grotere geheel. Er is namelijk meer dan dat. Wanneer iets mislukt, kan dit ruimte creëren om te kijken naar wat echt belangrijk is voor jou. Het geeft ruimte om ideeën bij te stellen en andere keuzes te maken. 

5. Gedreven worden
Falen kan er voor zorgen dat je meer gedreven wordt. Het kan een zetje in de goede richting geven. Misschien moet je iets anders aanpakken of een ander pad bewandelen om je doel te behalen. Je motivatie en wens om je doel te bereiken kan worden vergroot.

6. Falen kan leiden tot betere dingen
Falen kan er voor zorgen dat je een andere weg op gaat. Er kunnen mooiere dingen voor in de plaats komen, die er niet zouden zijn wanneer je in één keer succes hebt. Soms moet je even door een proces van falen heen om uiteindelijk iets te bereiken wat beter voor je is. De ene deur sluit niet zonder dat er een andere open gaat.

7. Succes bereiken
Mislukkingen zijn de bouwstenen voor succes. Sommige dingen kunnen gewoon niet in één keer goed gaan, soms is er een leerproces nodig.

De gedachten dat het soms mis moet gaan en dat mislukkingen en dus falen helpen om uiteindelijk succes te behalen, hebben mij erg geholpen. Er zijn vaak ook gewoon belangrijkere dingen die mijn aandacht verdienen dan een 8 halen voor een proefwerk. Ik heb gemerkt dat meer loslaten bijvoorbeeld kan leiden tot lagere cijfers (al is dit niet altijd zo), maar wel ruimte maakt voor dingen die ook belangrijk zijn. Bijvoorbeeld tijd voor mijn vriendinnen. Ik voelde veel minder stress en dat is zo fijn. Ik wilde altijd aan de buitenwereld laten zien wat ik kon, ik wilde hen en mijzelf niet teleurstellen. Maar ergens weet ik wel wat ik kan en als mensen om mij heen goed kijken, zien zij dat ook.

Heb jij falen wel eens op deze manier bekeken?

Bron plaatje 1 & 3: weheartit.com

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

9 reacties op “Falen is niet erg”

 1. Elke keer als ik falen op een positieve manier bekijk dan wordt ik weer door mijn omgeving/school/de maatschappij eraan herinnert dan je niet mag falen en alles in één keer perfect moet doen.

 2. Iets denken is toch anders dan het ook echt geloven.
  Ik hoop dat de dag ooit nog komt dat ik iets minder perfectionistisch kan zijn en wat minder faalangst mag hebben, want zoals het nu is, is niet meer menselijk. Angst beheerst mijn hele leven, het is een monster.

 3. Ik vind dit erg goed geschreven. Sommige redenen heb ik inderdaad ook in mijn hoofd als ik ergens in faal. Ik heb zelf erg goede ouders die mij nooit zouden laten zitten als ik faal, maar bij mij zit het eerder in de schoolomgeving. Zoals Liadan zei, word ik eerder continu gedreven door mijn school om NIET te falen, want anders ben ik niet meer welkom. Ik vind het jammer dat school mijn leven zo erg beheerst dat ik niet eens meer kan ontspannen. De laatste tijd merk ik namelijk dat dit niet normaal is, hoewel bij 80% van de studiegenoten het geval is. Ik moet er toch zelf verandering in brengen en mijzelf aanleren dat niet alles perfect kan gaan.

 4. Erg herkenbaar..erg maris..

  Als controlefreak rondom voeding voelt elke feestdag of avondje uit een beetje als falen..hoe hard ik mijn best ook doe en hoe volwassen ik ondertussen al ben met mijn 34. Toch probeer ik dat gevoel los te laten en staat er soms wekenlang compenseren tegenover…gezellig samen zijn met vrienden of gezin,waar eten toch vaak bijhoort laat ik me tegenwoordig niet meer afnemen..

 5. Als ik ‘gefaald’ heb, kan ik er wel om lachen. Er over blijven piekeren heeft toch geen zin. Kan er tegenwoordig de humor wel van inzien.

 6. Gefaald, 3 plakken brood met een ei gegeten en mn vader noemt het een overwinning en eigenlijk heeft hij gelijk

 7. Ik vind dit een heel erg goede blog, hij heeft me alvast een ander inzicht gegeven over ‘falen’!

 8. Goed leerpuntje, ik merk het meteen als ik dit artikel lees. Staat er in de inleiding “ik leg de lat altijd erg hoog en haalde deze dan ook nog, waardoor de faalangst voor niets was”. Ik leg de lat altijd erg hoog en zeker de helft van de tijd haal ik die lat niet. Mijn eerste gedachte toen ik de inleiding las: “Doe ik het dan niet goed genoeg? Ben ik zo’n faler?”

 9. Ik ben een persoon die graag tot het uiterst doorgaat en dat met alles en iedereen het wilt. Maar ik hoef en kan niet iedereen tevreden houden. Toch als ik het niet kan, krijg ik het gevoel dat ik faal… maar ik pak deze leerpunten op en wil er graag aan werken. Bedankt voor de tips 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *