Engelse tradities, gewoontes en gerechten

Ik ben opgegroeid in een gezin met een Engelse moeder en Nederlandse vader. Ik heb dus zowel Engelse als Nederlandse roots. Bijna al mijn familie woont in Engeland. Ik ben dus opgegroeid met Engelse tradities, gewoontes en gerechten. Ik merk dat er vaak misverstanden en vooroordelen zijn over Engelsen. Ik zal in deze blog wat vertellen over Engeland, waar ze bekend om staan en vooral wat ik vanuit huis heb meegekregen.

Tradities
Wanneer je 21 wordt, is dit een groot feest in Engeland. Het leuke aan dit feest is dat al je verjaardags-kaarten vanaf je geboorte tot aan je 21ste verjaardag zijn bewaard en die worden in de huiskamer opgehangen. Ook krijg je de sleutel van het huis. Die sleutel heb je natuurlijk al, maar het is een symbolische overhandiging omdat je volwassen bent geworden.

Kerst is belangrijk in Engeland. Elk jaar wordt begin/midden november in Oxford street het kerstseizoen officieel geopend. Dit wordt gedaan door de kerstverlichting aan te steken. Meestal zie je de kerstspullen al veel eerder in de winkel liggen. De Engelsen hoeven natuurlijk niet te wachten totdat Sinterklaas geweest is en ze zijn gek op kerst, dus waarom zou je wachten? De kerstcadeautjes worden vaak eerste kerstdag uitgepakt. Dit doen we bij mij thuis ook, maar ze liggen al weken ingepakt onder de kerstboom. Dit is natuurlijk erg verleidelijk. Iedereen weet dat de pakjes door familieleden zijn gekocht, maar de pakjes in de sokken aan de open haard zijn door de kerstman gebracht.

bron

De Engelsen eten bijna elke zondag een Sunday roast. Een Sunday roast bestaat uit rundvlees, aardappelen, yorkshire puddings en groenten. Natuurlijk is het niet zo dat dit perse elke zondag gegeten wordt en het gerecht zal ook wel eens op een andere dag gegeten worden.

Gewoontes
In Engeland wordt veel thee gedronken, heel veel thee. Dit heet daar builders tea. Dit is zwarte thee met melk. Ik drink het zelf ook elke dag, het is echt een gewoonte. Wij drinken thee van het merk Typhoo, dit kan je krijgen in Engelse winkels. Het grappige is dat je in Engelse series ook altijd ziet dat ze builders tea drinken, vooral als er iets gebeurt of als mensen het moeilijk hebben, wordt er gezegd: ‘Let’s have a cuppa’.

In Engeland zie je veel pubs. Het is daar altijd hartstikke gezellig, maar echt een mannending. Mannen spreken vaak af in de pub om een pint te drinken of voetbal te kijken. De vrouwen blijven dan meestal thuis of spreken af met vriendinnen. Toen mijn moeder vroeger klein was, zaten mannen en vrouwen echt apart in de pub. Dit is de laatste jaren echter wel veranderd.

Marmite is een heel bekend product in Engeland wat veel gegeten wordt, het is wel zo dat je er van houdt of het haat. Marmite wordt veel gegeten op toast. Je kan het bijvoorbeeld eten op toast, met een plakje kaas en wat rauwkost.

Gerechten
Het gerecht waar ik echt gek op ben is een toetje. Het heet trifle. Het toetje bestaat uit verschillende lagen van cake, jelly, fruit, custard, slagroom en eventueel sherry, likeur of port, maar dit kan je er natuurlijk uit laten als je niet van alcohol houdt. Mijn moeder maakt het meestal met kerst en ook wel eens tussendoor. Jelly en custard kan je trouwens ook apart eten. In Engeland verkopen ze in de supermarkt bakjes met jelly als toetje. Ik kan het dan ook niet laten om het te kopen als ik in Engeland ben. Ook Custard kan je kopen. Het lijkt een beetje op vla en het is echt heerlijk.

Wat wij ook veel eten thuis zijn scones. Scones zijn eigenlijk Schots, maar mijn moeder heeft het ook van huis uit meegekregen. Scones zijn er soort zoete broodjes. Je eet scones met clotted cream en jam. Het is echt heerlijk en leuk om te maken als je visite krijgt.

Toad in the hole is een echt traditioneel gerecht in Engeland. Het gerecht bestaat uit sausages die liggen in Yorkshire pudding deeg. Het gerecht ziet er apart uit, met al die worstjes die in het deeg liggen, maar het is wel heel lekker.

Een full English breakfast bestaat uit eieren, sausages, witte bonen in tomatensaus, bacon, champignons, toast, tomaat en black pudding. Black pudding heet in Nederland bloedworst. Er is echter wel een misverstand over full English breakfest. Mensen denken namelijk dan Engelsen dit dagelijks of in ieder geval heel veel eten, maar dat is niet zo. Cornflakes en toast wordt namelijk ook veel gegeten in Engeland als ontbijt.

bron

Verkeerde ideeën
Er zijn over Engeland veel verkeerde ideeën. Zo denken veel mensen dat er enorm veel alcohol gedronken wordt en dat er vaak en veel wordt gegeten, terwijl dit wel meevalt. Verder wordt gedacht dat de Engelsen allemaal heel bleek zijn met rood haar, dat het in Engeland altijd slecht weer is en dat ze geen lekker eten hebben (terwijl de meeste bekende koks uit Engeland komen, dus dan moet er toch iets goed zijn aan het eten). Ook is er een groot misvertand over de Engelse vlag. De meeste mensen halen de Britse en Engelse vlag door elkaar. De Britse vlag is de vlag voor Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

                                       Bron                                                                    Bron                                                                Engelse Vlag                                                         Britse vlag

Wat vinden jullie van Engeland?

Amy

Geschreven door Amy

Reacties

81 reacties op “Engelse tradities, gewoontes en gerechten”

 1. Het lijkt me zo leuk om daar te wonen, echt ik hou van Engeland!

  1. heb je het hier nii goed dan???

 2. Ik heb mijn 21e heel anders gevierd en nog nooit van Builders Tea gehoord maar verder zoveel herkenning! Mijn mama woont in Engeland en ik kom er heel graag. Misschien is het daar een beetje anders omdat ze echt op het platteland woont. Prachtig landschap en superlieve mensen! Custard is het lekkerste ooit.

 3. ik vind dit een heel gezellige blog… vooral in het begin, als je vertelt over wanneer je 21 wordt…

  1. ben jij dom you perv

 4. Ik heb nog niet zoveel van Engeland gezien, maar ik vond Londen echt fantastisch. Alleen elke dag ontbijten met een full English breakfast viel ontzettend tegen. Niet omdat ik het eng vind, maar omdat ik ‘s ochtends nog geen zin heb in bonen enzo.
  Leuke blog ^^.

 5. Leuk om te lezen en leerzaam want ik wist ook niet hoe de Engelse vlag eruit ziet 🙂

  Ik ben dol op scones en clotted cream. Ik was vorig jaar in Zuid-West Engeland en daar hebben ze ook ijs met clotted Cream, erg lekker!

  Ik vind Engeland erg leuk, vooral de sfeer spreekt me erg aan.

 6. Leuke blog!

 7. Leuke blog! Ik hou van Engeland dus dan is het fijn om wat meer te weten te komen! 🙂

 8. I truly just love Engeland !! Héérlijk om er een lang weekend of een week of veeel langer door te brengen !

 9. Bij deze heb ik besloten dat ik ga sparen voor een (lang) weekend Engeland met mijn vriend. Dankjewel Amy! ;D

 10. Ik heb een half jaar voor mijn studie in schotland gezeten. Wat mij opviel was dat de eetgewoontes onderling ook heel er verschilden… Doordat ik in het bedrijf waar ik zat voor mij elke dag een warm ontbijt en een warme lunch was, at ik daar vaak streek gerechten. Het meest bijzondere vond ik ‘s ochtends warme witte vis met mosterd saus,geposeerd ei op ui-brood.. erg apart maar erg lekker.

 11. Engeland lijkt me heel leuk, maar het eten vind ik niks!

 12. Ik vind het een mooi land. Nu ben ik eigenlijk alleen in Londen en een dagje in Brighton geweest, maar ik houd van de taal. Van de manier waarop alles goed geregeld is (toen wij er waren, waren er net demonstraties, maar de politie hield alles keurig in de gaten en het ws heel georganiseerd).

  Bij ons gastgezin kregen we inderdaad als ontbijt toast en cornflakes.

  Scones zijn echt superlekker! Maar je vergeet volgens mij de High tea te beschrijven, dat vind ik toch ook wel een echte Engelse gedachte. Hoewel het echt niet overal meer zo gaat, is het toch een leuk idee.

 13. Wat een leuke blog!

 14. Ben het niet met alles eens:

  Er zijn over Engeland veel verkeerde ideeën.
  Zo denken veel mensen dat er enorm veel alcohol gedronken wordt:
  (Dit is, zeker onder de jongeren, aangetoond in statistieken dus klopt wel degelijk.)

  dat het in Engeland altijd slecht weer is:
  In Engeland hebben ze het wel een stuk zwaarder te verduren met het weer. Heel simpel omdat ze de weerstromen van de onrustige Atlantische oceaan op moeten vangen. Het regent daardoor ontzettend vaak in Engeland, veel vaker nog dan in Nederland.

 15. In Engeland hebben ze gewoon niet zoveel geinvesteerd in ‘bescherming’ voor overstromingen, daarom lijkt het misschien ook erger (qua weer)..
  En custard lijkt misschien wel op vla, maar ik vind het lang niet zo lekker als vla. Smaakt toch heel anders!
  Ik ben wel blij dat ik hier, in Engeland, woon.. vind het fijner dan in Nederland 🙂

 16. ik vind het engelse accent altijd zooo mooi!

 17. Voor wie houdt van al die lekkere engelse dingen: in Den Haag is sinds kort een Mark & Spencer geopend, met een enorme food-afdeling voor scones, pies, cakes, en nog veel meer..

 18. Wat stoer dat je ook engelse roots van je vader hebt! (:

 19. Ik ben zelf 3 weken in engeland geweest voor vakantie, en ik dacht inderdaad (en mijn familie ook) dat het enorm slecht weer zou zijn, maar we hebben gewoon alle dagen zon gehad, haha. leuke blog (:

 20. Persoonlijk vind ik het Engelse eten niet altijd lekker. Ik werk bij de Heinz en salad cream is 1 van de meest gebruikte sauzen in Engeland. Sommige drinken het terwijl het eigenlijk een saus is, bah! Verse salad cream is lekker. Maar wij laten het 2 weken tot 2 maanden rotten. Ja rotten. We laten het bederven. Maar op een manier dat het niet schadelijk is voor onze gezondheid. Dan heb ik het nog niet over Hp Brown sauce gehad. Het is dadelsaus. Over heel de wereld vind geen enkel land het ”echt” lekker. Het stinkt, ziet er niet lekker uit, en smaakt verschrikkelijk! Deze producten worden ook alleen in groot Brittannië verkocht. Nederland produceert de producten voor Groot Brittannië. Ik wist allang dat het niet altijd slecht weer is daar, en dat niet iedereen bleek is en rood haar. Mijn peettante woont namelijk in Engeland samen met haar Engels man. Persoonlijk vinden wij (mijn peettante en mijn familie) het eten meestal niet lekker.

 21. Super handig dit! Ik ga binnenkort met uitwisseling naar London. Ik moet er maar aan geloven, al die gerechten ;p

 22. Het platteland ziet er supermooi uit.

 23. Ennem komen er meer van dit soort blogs, lijkt me leuk

 24. ik ben al eens in engeland geweest, heb mijn spreekbeurt toen ik 9 was ook eens over engeland gedaan, maar het is een heel mooi land!

 25. goed verslag

 26. a British accent zonder n bestaat niet. Engels, Schots en Welsh daarentegen weer wel.

 27. Hallo Amy, voor school moet ik de Engelse cultuur en eet gewoontes onderzoeken. Jouw blog heeft me zeker geholpen! Nu moet ik eigenlijk ook nog een interview houden met iemand die meer over dit land weet. Zou je me kunnen helpen? Of misschien iemand anders?

  Groetjes Lianne

 28. bedankt voor dit fijne artikel! ik heb er veel inspiratie uit gehaald voor een artikel voor engels (:

 29. Ik vertrek morgen voor 6 maanden naar Engeland. Ik ga daar werken als au-pair en was stiekem toch wel een beetje benieuwd naar de Engelse gewoontes enz. Vond dit een handig en leuke post 🙂 X

 30. ik doe mijn werkstuk over Engeland en heb veel nieuws geleerd over de gewoontes thnx:)

 31. Ik wist niet dat de Engelse vlag een Britse vlag was ik dacht juist anders om ( dankje ik had een presentatie)😄😄😄😄😄😄😄😄

 32. Coole blog en ik vond het echt leerzaam en dankzij jou heb ik veel info voor mijn werkstuk 🙂

 33. Kan ik veel leren tanks

 34. Hiya,
  leuk blog, ik ben zelf Engels en moet vaak lachen als ik hoor hoe Nedelanders over ons denken. Er is echt weinig verschil met het weer en wij drinken als wij sociaiseren met elkaar, jullie ook!! Als iemand mij vraagt het grootste verschil tussen Engelse en Nederlanders zeg ik altijd…..wij zijn heel heel erg beleeft met alles, please thankyou and sorry. Bijvoorbeeld, als iemand langer bij de kassa staat en er gaat een andere kassa open, heeft hij/zij voorrang, dus ga niet rennen en zeggen ik ben voor jou ik was als eerst hier, ook als iemand achter jou in de rij staat met een blikje bonen en jij hebt een volle kar, laat hun eerst gaan. Je realiseren het vaak niet, maar Nederlanders zijn niet zo beleeft, ze dringen voor, ze vallen anderen in de rede, ze communiceren kort door de bocht en ze hebben er absoluut geen moeite mee om te zeggen waar het op staat. In Nederland is dit echt geen probleem,. iedereen doet zo, maar in Engeland krijg je vaak disccusie als je zo doet.

 35. leuke feitjes bedankt voor alles nu is met werkstuk al klaar

  THANKS!!!!!!!!!

 36. Leuk om daar te wonen!!

 37. top blog heb er veel aan. voor een werkstuk van school. verder vind ik engeland geweldig

 38. Leuke blog

 39. lolololololololololololol

 40. leuke blog handig voor onze presentatie dankje voor deze blog !!!!

 41. echt leuk die poppetjes #beproud

 42. Echt een handig artikel zo heb ik mijn opdracht voor Vreemde talen kunnen volbrengen met de tradities en gewoonten 🙂

 43. bedankt voor alle invormatie ik moest een presentatie maaken

 44. Mijn werk stuk is nu bijna klaar bedankt!!!🤗

 45. leuke informatie en 95% wist ik hier niet van en drink veel thee 🙂

 46. Hoi Amy,
  Grappig dat jij een Nederlandse vader en Engelse moeder hebt. Mijn zoon is nederlander en getrouwd met een engelse. Binnenkort krijgen ze een baby.
  Ik vind het heel lastig om te achterhalen wat gebruikelijk is in Engeland met b.v. de kraamvisite, is het net als in Nederland dat je heel snel na de geboorte gaat kijken of moet je wachten? Ik wil mij niet opdringen of tegen gebruiken in gaan.
  Misschien kun jij mij hier iets over vertellen?
  Groet, Mirjam

 47. volg momenteel Engelse les.Ben dus ook nieuwsgierig naar Engelse gewoontes, hoe een ander volk leeft en hoe het er bij hen aan toegaat .Zo leer je niet alleen de taal maar ook hun manier van leven,wat mij wel boeit.

 48. sorry dat ik vorige keer niks zei maar ik hoop dat dit wel een goed site is en dat is het ook ik denk dat ik een hoog cijfer krijg

 49. leuke plaatjes

 50. bedankt voor de informatie ik hoop het voor een werkstuk voor ak te gebruiken
  samen met nog wat andere kinderen bedankt

 51. echt superleuk ik had hier wat aan voor mijn werkstuk

 52. I like to visit UK i never been to this fantastic country

 53. ik vind dit maar stom

  1. ik vind dit juist perfect

 54. het is een goede blog perfect!

 55. Engelse mensen zijn aardig maar vergeleken met nederlanders wel erg lelijk

 56. edit: elke brit vindt het ook erg leuk om dronken de bar uit te komen en een gevecht starten met een andere dronken vent

  1. ja vindt ik ook LOL
   :DDDD
   :)))))
   XD

 57. nou ik vind dat niet lol, want je kan zo dood geslagen worden, want als je dronken bent heb je geen controle meer over jezelf
  :(:(:(

 58. ik heb veel informatie gekregen door jouw blog thanks

 59. Engeland is top

 60. doe me spreekbeurt erover 🙂

 61. leuk Engeland

 62. engeland is een geweldig land. ❣💗 dit is een geweldigge site. ik hoop dat ik nog eens naar Engeland mag.

 63. ik hou me werkstuk over Londen!

 64. Ik geef een spreekbeurd over Verenigd Koninkrijk

 65. Ik ben al heel vaak in Engeland geweest.
  In London 18 x en inmiddels 3 x met de auto op vakantie, met de boot van Duinkerken naar Dover.
  Het is werkelijk fantastisch, de mensen, de natuur, de rust die er heerst, het sociale, ook in het verkeer.
  Helaas konden we dit jaar vanwege COVID-19 niet gaan, en ik voel me er gewoon niet fijn door. Ik mis mijn favoriete plek en dat is Nederland al lang niet meer.
  Ja, ik ben gelukkig, heb een hele lieve vrouw, fijne vrienden om ons heen, maar ik merk steeds vaker niks meer te hebben met Nederland. Nederland is al heel lang Nederland niet meer.
  Engelsen houden erg vast aan tradities, I love it.
  I say, holiday to England. Go for it 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🇬🇧

 66. wat doe je dagelijks en is engels?

   1. dat is waar!!!

 67. hello i am grietje ik wilde dit ff kwijt

 68. Volgend jaar trouwt mijn nichtje, ze woont in Engeland en is Engels opgevoed. Nu zijn wij uitgenodigd om de trouwerij bij te wonen. . Haar moeder is Engelse en haar vader komt uit Nederland. Nu is mijn vraag, zijn er verschillen met een Nederlandse bruiloft, worden daar bijvoorbeeld ook sketches gedaan door de familie of het ABC, etcetera? Of wat zijn specifieke Engelse gewoontes waar we rekening mee moeten houden?

 69. ik vond het heel handig ik moest namelijk mijn werkstuk er over houden en de informatie die ik had gevonden was vreselijk handig en precies wat ik zocht!

 70. ik vindt deze info heel leuk om te weten 🙂

  1. ik bedoelde niet weten maar te weten te komen!!!!!!!

 71. Ik had een werkstuk, en dit was erg handig voor de cultuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *